Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 20:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 10:17 
Kiper
Kiper

Panowie proszę nie zrozumieć mnie źle , ale poszukuje sprzetu do destylacji nieudanego wina .
I nie chodzi mi tu o jakieś domowe samoróbki ale instalację ze stali INOX, czy jest szansa na kupno czegoś takiego w Polsce ?

zbyszek

PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 11:22 
Ekspert
Ekspert

:D na pewno nie rozumiemy Cię żle.
Nie lepiej szukać od razu profesjonalnej destylarki z miedzi? W polsce co prawda nie widzaiałem w sprzedaży ale po różnych krajach Europy tak.

Pozdrawiam Heniek

PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 11:53 
czeladnik
czeladnik

Biowin sprzedaje małe destylarki miedziane. Ja osobiście zaopatrzyłem się w kolbę i kolumnę w sklepie chemicznym za dużo mniejsze pieniądze.

PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 17:04 
Kiper
Kiper

patrikus a z czego masz ten sprzęt ? ze szkła czy metalu ?

zbyszek

PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 21:15 
Kiper
Kiper

Podstawą jest dobra chłodnica z deflegmatorem.
W handlu dostępne są takie połączone razem ze sobą , szklane zakończone szlifem [pasują do kolby szklanej [3,5,10 l] w 2-ch typach. W obu przypadkach opary idą najpierw przez deflegmator a potem do chłodnicy.
Tańsza [ok 130 zl] ma deflegmator "powracający" czyli to co się skropli powraca do komory destylacyjnej. Inna , lepsza [ok 180 zł, ja taką mam] ma przy/pod deflegmatorem zbiorniczek z "odciekiem" w którym zbierają się: na samym początku destylacji najlżejsze frakcje - metanol, a potem jak cała aparaturka się rozkręci - te najcięższe. Dalej przechodzi do chłodnicy to co naj - etanol i subst. aromatyczne.
To co uzbiera się z deflegmatora można przedestylować dodatkowo i trzymać dla niewybrednych gości albo "kozaków" :D
Dobór zbiornika zależy od tego ile masz do przedest.
Powinno kapać nie szybciej niż jedna kropla na 2 - 3 sekundy.
Do dzieła 8)
PP.

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 10:34 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Kolumienkę można na upartego zrobić samemu, wypełniając albo pierścieniami ceramicznymi, albo odcinkami szklanych rureczek albo, w ostateczności, odcinakmi drutu z kwasówki.
Kolba - sprzęt ok., tylko do ogrzewania stanowczo polecam elektryczny kosz grzejny - wszelkie palniki wczaśniej czy później spowodują pęknięcie kolby.
Oczywiście dobry termometr - bez tego ani rusz.
No i solidny statyw do trzymania całości.

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 12:43 
czeladnik
czeladnik

[quote="zzbycho"]patrikus a z czego masz ten sprzęt ? ze szkła czy metalu ?

Sprzęt szklany - dlatego mówiłem że bardziej ekonomiczny. Kolba z deflegmatorem z odciekiem jak pisze 1stgreen kosztowała mnie 180pln + zbiornik (szklany) - zależy od pojemności.

A co do grzania o którym pisze Maciek - ja grzeję na gazie, na specjalnej ceramicznej podstawce. Na razie - odpukać - bez strat w szkle.

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 13:43 
Kiper
Kiper

A gdzie można kupić taki zestaw? I po czym poznać jego jakośc ?

zbyszek

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 15:32 
Ekspert
Ekspert

A ja uparcie wracam do miedzi bo jest dodatkowo katalizatorem utleniającym w czasie destylacji i nie tłucze się. Co do tego gdzie można kupić to znalazłem coś takiego http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 49264&rd=1. Drogie ale pooglądać warto
Heniek

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 16:25 
Kiper
Kiper

[quote="zzbycho"]A gdzie można kupić taki zestaw?

W W-wie i okolicach jest parę sklepów gdzie można kupić taką chłodnicę spiralną połączoną z deflegmatorem . W większych miastach w sklepach ze sprzętem/szkłem laboratoryjnym pewno też.
[quote="zzbycho"]I po czym poznać jego jakośc ?
Takie rzeczy robią nie byle jak, przecie to sprzęt laboratoryjny i nie pęka po byle podgrzaniu. A że na szkło trza uważać to wiadomo. Kruche ale tanie :wink:
PP.

PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 10:24 
Kiper
Kiper

Ponoć górale w Łącku taki sprzęt sprzedają , ale ja nie wierze w siłe góralskiej technologi.

zbyszek

PostNapisane: sobota, 15 maja 2004, 21:34 
Za takie pieniądze jak wy wymieniacie to już jest sprzęt pełną gębą z miedzi. Rurki kosztują grosze, odpowiedni lut i sprawny magik, który to "poskręca" w całość. Zbiornik zrobiony np z kanki po mleku, albo kega po piwie, kolumna destylacyjna z rurki, chłodnica j.w i heja. Jeśli ma się kankę to rurki i robota, plus węże do wody to koszt ok 150zł. Wstawiasz taki kociołek na grzałkę elektryczną z regulatorem i zapominasz o sprawie na kilka/kilkanaście godzin

PostNapisane: sobota, 15 maja 2004, 21:35 
Za takie pieniądze jak wy wymieniacie to już jest sprzęt pełną gębą z miedzi. Rurki kosztują grosze, odpowiedni lut i sprawny magik, który to "poskręca" w całość. Zbiornik zrobiony np z kanki po mleku, albo kega po piwie, kolumna destylacyjna z rurki, chłodnica j.w i heja. Jeśli ma się kankę to rurki i robota, plus węże do wody to koszt ok 150zł. Wstawiasz taki kociołek na grzałkę elektryczną z regulatorem i zapominasz o sprawie na kilka/kilkanaście godzin

PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 05:53 
mam pytanie w W-wie gdzie można dostać coś takiego??? , mam znajomych w-wie i mogą coś takiego dla mnie kupić

PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 07:20 
czeladnik
czeladnik

Sprzęt szklany kupisz np. w klepie huty szkła na ul. Senatorskiej. Nie pamiętam numeru...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1