Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 05:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 12:15 
czeladnik
czeladnik

Witam

Wszystkim chętnym mogę udostępnić dokumentację SPRAWDZONEGO w działaniu sprzętu ;) .
Ponieważ temat jest lekko "śliski" zainteresowanych proszę o kontakt na priv.

Pozdrawiam
Fester

P.S.
Plik waży około 2MB.

PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 17:03 
Kiper
Kiper

Fester napisałem do ciebie na priv ale jeżeli możesz wyslij mi ten plik mailem , mój adres to zkalarus@interia.pl

zbyszek

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2004, 07:13 
jestem też dość zainteresowany tą dokumentacją jak można Fester to na adres tomasi_rak@op.pl
wielkie dzięki!!!

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2004, 15:16 
nowicjusz
nowicjusz

:D
Widzę że w tym temacie też sporo się dzieje! to dobrze, bo najwyżższy czas przestać się krygować że nie ma tematu! może i na to wreszcie nasze kochane władze pozwolą. poczekajmy na precedens jak Łąck sie zalegalizuje. Wtedy i nam może się uda jakieś lokalne .... .... :D
wracając do tematu - zależy jaka ilość wchodzi w grę. przy malej - polecam też dobrą bańkę na mleko - 10 lub 20l. im większa tym lepiej, bo im wyższa kolumna tym czystrzy.... :D
deflegmator - koniecznie!! bez tego nie ma co w ogóle robić do fuzel zepsuje cały smak, nie mówiąc o wątrobie!!
polecam pogadać w warsztacie szkła laboraoryjnego o delikatną modyfiakcję deflegmatorka - wprowadzić mu odwrocony maly lejek i spod spodu wyprowadzenie na rurke z kranikiem. w ten sposób cały skroplony fuzel spuścisz z boku, a nie wprowadzisz go z powrotem do zacieku 8)
i jeszcze jedna rada - zamontuj drugi termometr nad deflegmatorem. jam na nim dopiero będziesz miał odpowiednią temperaturę identyczną z termometrem na naczyniu- tego używaj do nalewek! masz czyściutką i i zdrowiutką "wódeczkę".
Ja jej osobiście nie piję. służy do zalewania wiśni, pigwy, porzeczki, a olbo roztworu męty, miodu i cytryny - na zimę jako podstawa quazi-grogu - cudowna!
a jak szukasz przygód z czymś większym - sprawdź ofertę Agrncji Mienia Wojskowego i poszukaj "kotłów uniwersalnych"
urządzenie o poj. 100 l. zakręcane tak, że granat można w środku detonować, ze swoim paleniskiem i palnikami gazowymi. cudo!! jak dopasujesz końcówki dostajesz superszczelną i superbezpieczną i superwydajną kolumnę :lol:
powodzenia!! :lol:
Radwan

PostNapisane: wtorek, 15 czerwca 2004, 08:40 
Oooo ! to tu wolno używać słowa "destylacja" ???!!! 8O
Odważyłem się zabrać głos w tym temacie, nie jestem zarejestrowany więc nik mnie nie wykasuje z forum. :evil: Winiarze pewnie się domyślaja do jakiego innego forum piję :lol: :wink:

A tak bardziej serio; temat bardzo ciekawy i pożyteczny. Póki co nie zajmę się nim w praktyce ale interesuje mnie ta prawna strona tematu.
Istnieje święte przekonanie w narodzie, że destylacja jest nielegalna. Tymczasem nikt nigdzie nie potrafił mi wskazać na to jakiegoś paragrafu.
Może jest z tym tak jak z produktami alkoholowymi niedestylowanymi; tzn. jak chcesz to wytwarzaj tylko tym nie handluj. :?:

PostNapisane: wtorek, 15 czerwca 2004, 09:09 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Oryks"]Oooo ! to tu wolno używać słowa "destylacja" ???!!! 8O
Odważyłem się zabrać głos w tym temacie, nie jestem zarejestrowany więc nik mnie nie wykasuje z forum. :evil: Winiarze pewnie się domyślaja do jakiego innego forum piję :lol: :wink:

A tak bardziej serio; temat bardzo ciekawy i pożyteczny. Póki co nie zajmę się nim w praktyce ale interesuje mnie ta prawna strona tematu.
Istnieje święte przekonanie w narodzie, że destylacja jest nielegalna. Tymczasem nikt nigdzie nie potrafił mi wskazać na to jakiegoś paragrafu.
Może jest z tym tak jak z produktami alkoholowymi niedestylowanymi; tzn. jak chcesz to wytwarzaj tylko tym nie handluj. :?:

Źle zrozumiałeś sens słowa! :lol:
chodzi o DESTYLACJĘ olejków eterycznych!!! nikt nie mowi o czymś innym.
destylujesz wyłącznie olejki zapachowe które później wykorzystujesz do nalewek wyrabianych na bazie zakupionego w sklepie akcyzowanego spirytusu. jeśli inaczej zrozumiałeś to jesteś w błędzie! :roll:

PostNapisane: wtorek, 15 czerwca 2004, 13:50 
czeladnik
czeladnik

Ja również nie słyszałem aby destylacja była w tym kraju nielegalna. Zresztą admin tego forum jeśli dobrze kojarzę - nie ma nic przeciwko.
Bądź co bądź dobry domowy koniaczek... mniam...

PostNapisane: wtorek, 15 czerwca 2004, 14:41 
czeladnik
czeladnik

Witam

W rzeczpospolitej z 15 maja 2004 jest dobry artykuł: "Legalny bimber" WŁODZIMIERZA WRÓBLA, dotyczący kwestii legalności destylacji. Warto przeczytać. Autor jest doktorem habilitowanym w Katedrze Prawa Karnego UJ

Pozdrawiam
Fester

PostNapisane: wtorek, 15 czerwca 2004, 18:54 
czeladnik
czeladnik

Tu chyba jest kopia tego tekstu:

http://zambrow.org/forum/index.php?stro ... id=520.dat

PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 10:58 
Ekspert
Ekspert

Proces destylacji jest jak najbardziej legalny,powiem więcej jest wręcz konieczny do poznania podstawowych zjawisk:

1.) fizycznych takich jak parowanie,skraplanie,oddzielanie frakcji itp :D
2.) chemicznych takich jak utlenianie(spalanie) destylatu (dotyczy szklanych instalacji) :D :D, reakcji egzotermicznej zachodzącej podczas mieszania destylatu z rozpuszczalnikiem(najczęściej wodą) 8)
3.) biochemicznych (badanie szybkości utleniania sie destylatu poprzez aldehyd do kwasu w organizmach żywych) :D :D :D

..To są po prostu doświadczenia, na których opiera się NAUKA, bez których nie włączlibyśmy światła w piwnicy jednym pstryknięcem włącznika (aby sprawdzić jak przebiega proces destylacji-dla przykładu 8) ), tylko walili krzesiwkiem i dmuchali na hubkę (przepraszam za dwa ostatnie czasowniki :D )

Z destylackim pozdrowieniem
Olmek

PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 11:16 
Ekspert
Ekspert

A'propos sprzętu. Myslę,że przy odrobinie chęci i zdolnosci można aparaturę wykonać we własnym zakresie z miekkiej rury miedzianej stosowanej do CO , pamiętając o tym,że lut powinien być atestowany do instalacji wodnej(0%Pb 0% Cd). Sa dosyć tanie (6-8 zł/mb)i dostępne w każdym sklepie z artykułami instalacyjnymi. Dostępne średnice to 6,8,10 mm. łatwo można je dowolnie wyginać , zawijać w spiralę. Kolumnę można wykonać z z rury miedzianej twardej o jak największej srednicy.Widziałem 45mm, ale podobno są również grubsze.Wszystkie inne elementy z blachy miedzianej 0.5 mm....

Pozdrawiam
Olmek

PostNapisane: środa, 22 lutego 2006, 15:30 
nowicjusz
nowicjusz

Chcesz nabyc pożądny sprzęt do destylacji wejdz na tę stronke: http://vsopdeluxe.w.interia.pl/ profesjonalny chociaż dość drogi> pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 6 marca 2006, 15:41 
temat był już poruszony w temacie:

'sprzęt dla amatorów ducha wina'

WSZYSTKO znajduję się tu

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1 ... ;start=870

więcej się nie dowiecie , teoria i praktyka

poza tym na zachodzie można wytważać etanol w małym lokalnym zakresie w Polsce jest to prawnie zabronione, ale być może jak się już 4RP zasymiluje z 1EU to nasze prawo będzie musiało się zmienić a na razie z pieniędzy z akcyzy płacimy na becikowe i inne prorodzinne , patryjotyczne, popierane przez naród w pełni, wspaniałe i jedynie słuszne pomysły ludzi na których głosowaliśmy

PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 20:37 
nowicjusz
nowicjusz

Taki model: http://jestem-spamerem.html sobie zamawiałem parę tygodni temu przez stronę http://jestem-spamerem.html Jestem po pierwszej robocie i efekt wszystkim smakował. Sklep jest wszechstronnie zaopatrzony, z fachową obsługą, można było dopytać o konkretne parametry i wygląd produktów.

PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2017, 11:53 
mistrz
mistrz

Temat odkopany przez sprzedawcę destylatorów ale wart odkopania, by ktoś nieopatrznie nie zasłaniał się w razie wpadki gazetowymi artykułami albo brakiem wiedzy.
Zatem łącząc się w bólu z wszystkimi psociarzami, polecam Art. 12a Ustawy z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie spirytusu, wyrobie i rozlewie wyrobów spirytusowych oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych.

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0010310353

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1