Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 20:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 13:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 5
Lokalizacja: Bolesławiec
Witam wszystkich amatorów owej dziedziny, którą zapoczątkowali (ku naszej uciesze i pasji) Arabowe. Jak dla mnie, to stoi ona na równi z klasyczną produkcją wina z odmian vitis vinifera, którą także niezmiernie cenię. Zamieszczam link dla wytrwałych i ciekawych, chętnych poznania czegoś nowego.
http://homedistiller.org


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 09:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Jak ktoś się chce bawić w winiaki, koniaki to parę wzorów:

http://www.schnapsbrennen.at/anlagen.php

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 10:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
A jest coś "po naszemu" żeby poczytać jak te wielkie kolumny działają, czym się różnią od spiralek itp itd; czyli coś dla nieobeznanego w temacie.
Może ktoś mały wykładzik tutaj by dał ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 15:48 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="oryks"]...Może ktoś mały wykładzik tutaj by dał ?...


Witam

Na forum publicznym chyba lepiej się nie wypowiadać, temat jakby troszkę nielegalny, czyli niezgodny z regulaminem - BTW co na to admini??
Co innego PW ;)

Pozdrawiam
Fester

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 17:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Fester: przyzwolenie na tego typu tematy na tym forum już jest tu więc proszę się nie konspirować :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 19:27 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="Misza"]Fester: przyzwolenie na tego typu tematy na tym forum już jest tu więc proszę się nie konspirować :lol:


He he, nie konspirować powiadasz, znaczy się tylko w celach edukacyjnych... :)
No to pokrótce. Strona http://homedistiller.org to klasyka i wiem, że po dokładnym jej "przeryciu" można zestawić niezłą maszynerię "pierwszego kontaktu". Szczególnie polecam zestawy keg, kolumna, taboret gazowy i baaaaaaardzo dokładny termometr. Z opisanych tam konstrukcji uzyskuje się po pierwszej destylacji produkt około 70-80% alk z przyzwoitą wydajnością. Jeśli jednak chcemy uzyskać czysty spirytus 95.4% w pierwszym przebiegu (tak, tak jest to możliwe :) ), to niestety opisywane tam konstrukcje nie wystarczą. Potrzebne jest wydłużenie kolumny, jej odpowiednie wypełnienie i wyposażenie jej w dodatkową pętlę zwrotu (refluksu). Ponadto sama destylacja, a w zasadzie rektyfikacja powinna być prowadzona bardzo dokładnie (odgazowanie, zwilżanie, ustalanie równowagi, rygorystyczna kontrola temperatury itd). W takich warunkach można uzyskać czysty alkohol i ..... bardzo łatwo przedobrzyć :).
Podczas jednego z doświadczeń :D z nastawem śliwkowym puszczonym przez taką właśnie kolumnę, wynikiem którego miała być klasyczna śliwowica, wyszedł płyn o mocy 94% i ze śladowym aromatem śliwek. Po rozcieńczeniu do pijalnych stężeń, to co wyszło na pewno nie było śliwowicą :(.
Takie i inne niespodzianki czekają niestety każdego adepta tej tajemnej sztuki. Generalnie mówiąc, zabawa przednia, edukacyjna, dająca satysfakcję i brak syndromu dnia następnego :), ale niestety kosztowna i to
chyba jej jedyny mankament.

Pozdrawiam
Fester

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 19:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Fester"]

Witam

Na forum publicznym chyba lepiej się nie wypowiadać, temat jakby troszkę nielegalny, czyli niezgodny z regulaminem - BTW co na to admini??
Co innego PW ;)

Pozdrawiam
Fester


Dlaczego nie można się wypowiadać? Można, to nie jest prawnie zabronione. Ostatnia interpretacj SN wskazała, że wytwarzanie destylatu (czytajcie bimbru, albo innych fajnych określeń) w domowych warunkch jest nielegalne, co uważam za chorą wykładnię przepisów, albo za chorobę tego państwa w którym mieszkamy. Bo wygląda na to, że nadrzędnym jego celem jest złupienie swoich mieszkańców przez system podatkowy w tym akcyzowy (przykład ostatnie działnia fiskusa w zakresie oleju opałowym i gazu). Mieszkam paręset metrów od kraju bardzo bogatego i tam fiskus nie miesza się np do produkcji wina. AKCYZY W NIEMCZECH NA WINO NIE MA. Bo chronią swoich rolników i dbają o ich dobro. Tak samo patrzą na domowy "bimber" chcesz robić to sę zrób, z tym, że im się tam nie chce go robić chyba, że hobbystycznie bo wódka jest tania w sklepie tak jak u nas. Łupią go dopiero jak zaczyna robić to na większą skalę i na sprzedaż. A wino jest tam tańsze o połowę!!! Tak, że moim prywatnym zdaniem, to że nie ma winnic w Polsce, to tylko polityka fiskalna, a na półkach sklepowych dominują wyroby typu "Bycze serce" czy "Czar Pegeeru" czyli konfitury zmieszane ze spirytusem i chemią. A w Niemczech w sklepie na wyrobach spirytusowych jest 20% czystej wódki, a reszta to różnego rodzaju nalewki koktajle itp. No i pełen wybór win :lol:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Fester"] Jeśli jednak chcemy uzyskać czysty spirytus 95.4% w pierwszym przebiegu (tak, tak jest to możliwe :) ), to niestety opisywane tam konstrukcje nie wystarczą. Potrzebne jest wydłużenie kolumny, jej odpowiednie wypełnienie i wyposażenie jej w dodatkową pętlę zwrotu (refluksu). Ponadto sama destylacja, a w zasadzie rektyfikacja powinna być prowadzona bardzo dokładnie (odgazowanie, zwilżanie, ustalanie równowagi, rygorystyczna kontrola temperatury itd). W takich warunkach można uzyskać czysty alkohol i ..... bardzo łatwo przedobrzyć :).
Podczas jednego z doświadczeń :D z nastawem śliwkowym puszczonym przez taką właśnie kolumnę, wynikiem którego miała być klasyczna śliwowica, wyszedł płyn o mocy 94% i ze śladowym aromatem śliwek.


No właśnie, w przypadku zastosowania pętli refluksu mamy ograniczne możliwosci regulacji orosienia. Dlatego ja zastosowałem rozwiązanie troche bardziej skomplikowane konstrukcyjnie - regulowany refluks, z pewnym uproszczeniem jednak bo miałem problem z dostaniem małych metalowych zaworków. Regulowany refluks więcej możliwości otrzymania tego co się chce.
Zabawa jest rzeczywiście przednia, ale czy taka kosztowana. Moja aparatura kosztowała mnie ok. 300 zł - nie licząc pracy szwagra, który to wszystko składał :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 21:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 419
Lokalizacja: Ząbki/Winnica
[quote="Heniek"]
[...]
wyroby typu "Bycze serce" czy "Czar Pegeeru" czyli konfitury zmieszane ze spirytusem i chemią.
[...]
Czy "Świerze", na przykład.
Tragedia.
Progam Podkarpackie Winnice okazał się nietrafiony z powodu nieodpowiednich regulacji prawnych.

Pozdrawiam
Tomek

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 06:48 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="Misza"]
Zabawa jest rzeczywiście przednia, ale czy taka kosztowana. Moja aparatura kosztowała mnie ok. 300 zł - nie licząc pracy szwagra, który to wszystko składał :lol:


Wszystko zależy od sposobu wykonania, i już posiadanych gratów. W mojej kolumnie sama mosiężna przejściówka keg-kolumna (materiał + wykonanie) kosztowała 200zl :(. Jeśli ktoś zaczyna od zera to koszty niestety są wysokie.

Pozdrawiam
Fester

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 08:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
[quote="Heniek"][quote="Fester"]
... Ostatnia interpretacj SN wskazała, że wytwarzanie destylatu (czytajcie bimbru, albo innych fajnych określeń) w domowych warunkch jest nielegalne...
Heniek


A kiedy to to się pojawiło ? Czy gdzieś można tą interpretację poczytać, jakaś publikacje czy coś ?

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 09:56 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="oryks"]
A kiedy to to się pojawiło ? Czy gdzieś można tą interpretację poczytać, jakaś publikacje czy coś ?


Sad but true :(
http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnie ... 023_04.pdf

Pozdrawiam
Fester

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2005, 19:04 
W uzasadnieniu takiej wykładni powołano się na... tradycję. Jakaż i czyja to tradycja, komu służąca??? Szkoda, że nie rozwinięto tego szerzej :-)


Góra
  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2005, 20:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
Ach te przepisy :?
W oczekiwaniu na jakieś ludzkie przepisy które, miejmy nadzieję, kiedyś się pojawią zapraszam do lektury :
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1 ... ;start=870
:wink:

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2005, 20:23 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 422
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Można tez poczytać jak to robią inni :-)
http://www.books.ru/shop/books/323526


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: TaxAtor i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO