Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 21:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 00:06 
przydało by się coś zdecydowanie po Polsku


Góra
  
 
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2005, 16:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="zbigu"]przydało by się coś zdecydowanie po Polsku

No to prosze:
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1 ... ;start=870
:wink:

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 08:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 listopada 2005, 01:00
Posty: 16
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle - okolice
Jak zrobić najprościej destylarkę :?:
Trochę rurek miedzianych, trochę kształtek, keg 50l , druciaki do mycia garów , 2 zawory ( nie kulowe) , śrubunek (do połączenia kega z kolumną ) 3-4 m węża gumowego( w tym wąż od pralki), palnik gazowy , cyna, i butla gazowa lub 2 zespolone grzałki o mocy np. 2X 750W
Kolumna wysokości 120-150 cm o przekroju 38-50mm.Deflegmator w postaci spirali np. z miedzianego przewodu hamulcowego, który montujemy w górnej części kolumny. Końcówki spirali wyprowadzamy przez otwory wywiercone w kolumnie i zasilamy wodą za pomocą węża i zaworu sterującego natężeniem przepływu. Kolumnę łączymy z chłodnicą wykonaną z fi 15 w płaszczu wodnym, sterowanym drugim zaworem. Druciaki (nierdzewka) wkładamy do kolumny -ile wlezie!
Sterujemy całą destylarkę przy pomocy wielkości płomienia pod kegiem lub deflegmatorem.
Nie ma potrzeby stosowania w warunkach domowych termometru a tym bardziej termostatu do grzałki. Ważne jest aby w kegu było min 20 l oraz co najistotniejsze nie spieszyć się :!:
Gwarantuję ok. 95% . nalewki wychodzą znakomite!
Jednak dla destylatów naturalnych taki sprzęt to zabójstwo! 70%to wartość , której nie wolno przekroczyć!
W niektórych winnicach niemieckich (nie tylko) jak mają gorsze winko to idzie do „palenia”.
Nas pewnie też to nie ominie. Mała beczułka w piwnicy nikomu nie zaszkodzi! :)
Sorry ale krócej się niedało.

_________________
Pozdrawiam!
Krzysztof "Krasnal"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 17:26 
również polecam tą stronę co 1stree jest tam wszystko0 od robienia zacieru przez profesjonalny sprzęt to etanolu bez posmaku świństwa, teoria i prakteka , jeśli ktoś ma zamiar zrobić sprzęt do wiadomych celów posiada starą bańkę po mleku , kawałek rury miedzianej , pamiętniki dziadka jak pędził niemców na zachód a późmioej bimber (bolszewików nie zdążył) , mnóstwo chęci to niech się nie podpala prl się skończył i skończyła się era baniek po mleku lepiej zajrzeć na tamtą stronę/
jedynym mamkamentem jest to że ciężko jest przedrzeć się przez ponad 70 stron ale warto (jeden z tamtych forumowiczów zrobił swoją stronę na której streścił dużą część materiału)
polecam temat domowej produkcji alkocholu może być równie interesujący jak robienie wina, a to że oszukując w ten sposób Pąństwo oszukuemy samych siebie niech nikogo nie martwi , kapitalizmu w ten sposób nie obalimy więc się nie martwcie,
dobra wóda nie ma nic wspólnego ze sklemem polmosy robią taki szit żę strach pozatym duża część wódy na rynku to podruba więc warto robić swoje i cieszyś cię smakiem
ave
zbigu


Góra
  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 17:38 
krasnal to zdecydowanie za duży skrót choć to intencje się liczą
jeszcze raz polecam:
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1 ... ;start=870
jeśli chodzi o to czy warto na winogronach.org zrobić osobny temat dotyczący tylko bimbru myślę że nie warto bo i tak nie nadgonimy powyższego forum
a my jako mający doświadczenie w produkcji wina możemy wnieść swój wkład w dyskusje w postaci robienia zacieru (wina wysokoprocentowego) , i klarowania co im sprawia trochę kłopoty dlatego warto włączyć się chociażby z tymi tematami do dyskusji więc jeśli ktoś ma jakieś wnioski dotyczące klarowania wina czy robienia wyjątkowej siekiery niekoniecznie z winogron to zapraszam
ave
zbigu


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO