Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 15:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2022, 14:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
KrzysztofL napisał(a):
......

Reasumując.
Nie ma co się bać zabiegów sprawiających wrażenie brutalnych. W naszym kraju wiedza na temat obsługi beczek raczkuje, sam się uczę nieustannie z każdą wykonaną beczką.

Krzysztofie,
proszę specjalistę o poradę
Na "mikołaja" stałem się posiadaczem 15 to litrowej beczki z polskiego dębu.
Postąpiłem zgodnie z instrukcją producenta.
Końcowy efekt to zalanie beczki winem z odmiany 'Marquette'
Niestety beczka przecieka. Niewielki przeciek na dole beczki między klepkami a denkiem i tylko z jednej strony.
Wino nalane pod koniec grudnia 2021.
Przez 4 miesiące wyciekło około 300 ml wina , z każdym miesiącem mniej.
Zamierzam przelać to w/w wino do szklanego pojemnika.
Co należy wykonać po opróżnieniu beczki aby nie przeciekała po następnym zalaniu winem :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2022, 19:05 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Taki przeciek daje łącznie 1/15 objętości rocznie, więc jest nieznaczny, to na plus :)
Inna rzecz, to warunki przechowywania, jeśli dąb jest inny niż amerykański, a jest, to wilgotność powinna być wyższa niż 60%, bo jak z wierzchu beczka ma za sucho, to będzie mieć większą skłonność do przesiąknięć.
Warto też pamiętać, że gdy temperatura wzrasta, płyn zwiększa swoją objętość i ciśnienie w beczce też rośnie. To też sprawia, że najsłabsze punkty w beczkach się ujawniają. Trochę można zmniejszyć to zjawisko zostawiając jakąś poduszkę powietrza.
Mam dwie beczki, które okresowo (wiosną, do lata, jak w piwnicy wzrasta temp.) minimalnie się przesączają w jednym lub dwóch punktach. Zimą były zalane pod korek, więc poduszka jest niewystarczająca, ale przesączenia są tak marginalne, że do zmiany wsadu nic z tym nie będę robił :)

W Twoim przypadku Zbyszku, wolałbym zobaczyć foty. Wstępnie mogę zasugerować ponaparzanie w klepki tak, żeby docisnęły się wątorem do dekla, a następnie dobicie obręczy. Potem albo od razu wino, albo opcjonalnie czysta woda i jak drewno się "przyzwyczai" do nowego kształtu, zlać wodę(zakładam, że do dwóch dób) i wlać wino.
Bezpośrednio po okładaniu może się jeszcze przesączać, aż rozmiażdżone miejsca się "rozpuchną".
Młotek dobrze, żeby miał tak z kilogram do półtora. Masa ma znaczenie :D

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO