przemar napisał(a):
Ja bym powiedział, że w zależności od stopnia rozwoju krzewu /BBCH/, a nie w zależności od oprysku - bo co to znaczy zależnie od oprysku?.
Misza podał ilość cieczy w pełni rozwiniętych latoroślach, mnie wychodzi dokładnie tak samo. Ale jakby ktoś się chciał bawić, to musi empirycznie sprawdzić ile cieczy wyrzuca opryskiwacz np. na minutę w zależności od obrotów i ustawienia dyszy i do tego dobrać szybkość posuwania z nim na plecach w stosunku do powierzchni jaką zajmują winorośla, aby zachować odpowiednią ilość cieczy w stosunku do powierzchni i stadium rozwoju.
Zależnie od oprysku oznacza rodzaj oprysku. Inaczej czym pryskam.
Jeżeli każdy oprysk robicie tak samo to robicie źle.
Każdy środek ma zalecaną ilość/ha i ilość wody/ha. Specjalnie podałem przykład Topasa bo w jego przypadku zaleca się różna ilość środka i wody w zależności od fazy BBCH.
Tylko to są zmienne reszta jest stała np. ilość krzewów na ha.
Każdy musi sobie obliczyć ile potrzebuje cieczy w zależności od:
- czym pryska
- jaka jest faza BBCH
dysze, prędkość poruszania się to kwestia techniczna, którą każdy musi dostosować do tego ile cieczy ma do zużycia na daną powierzchnię lub ilość krzewów.
Nie da się jednoznacznie powiedzieć, że 14 litrów wystarczy na 100 krzewów. Dlatego podałem 30-100.
Można przyjąć , że im bardziej rozwinięte krzewy to ilość cieczy jest większa na krzew. To chyba logiczne.