Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 09:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2016, 16:26 
Kiper
Kiper

AMELIE
Jeśli od razu wziąłeś ten opryskiwacz do roboty na 8 km, bez żadnego docierania to się nie ma co dziwić. Z każdym innym by tak było. Tylko gdybam, bo może silnik był felerny.
Te silniczki chińskie chodzą pięknie jak się je dobrze traktuje.
Już kiedyś o tym pisałem. Je trzeba dobrze dotrzeć.
Na początek mieszanka 1:25, i na zmiennym gazie praca 10 - 15min. i przerwa z 20 - 30 min.
Nie wolno uruchomić silnika i niech sobie tam pyka na wolnych obrotach. Taka praca przez dłuższy czas jest zabójcza dla silnika. To są silniki smarowane olejem z mieszanki paliwowej i małe obroty= mała ilość paliwa= mała ilość oleju = zatarty silnik.
Maksymalne obroty też nie wskazane. Po 10 - 15 godzinach docierania możemy przejść na mieszankę 1:20 i wtedy już pracować nawet na 8 km z przerwami na napełnianie zbiornika.
Sorry za taką łopatologię.

PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2016, 18:41 
Kiper
Kiper

yureq napisał(a):
AMELIE

Na początek mieszanka 1:25, i na zmiennym gazie praca 10 - 15min. i przerwa z 20 - 30 min.....

. Po 10 - 15 godzinach docierania możemy przejść na mieszankę 1:20 i wtedy już pracować nawet na 8 km z przerwami na napełnianie zbiornika.

Czy tu coś nie pomyliłeś? Po dotarciu mieszanka bardziej bogata w olej?

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2016, 19:38 
mistrz
mistrz

No przecież nie od razu poleciałem 8km. To jest suma całego oprysku. Początkowo docierałem, dzisiaj rząd jutro dwa.
A i silnik nie padł całkiem, pali od szczała, tylko nie chce wejść na obroty, a jak wejdzie to gaśnie.

PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2016, 07:01 
Kiper
Kiper

donald1209 napisał(a):
yureq napisał(a):
AMELIE

Na początek mieszanka 1:25, i na zmiennym gazie praca 10 - 15min. i przerwa z 20 - 30 min.....

. Po 10 - 15 godzinach docierania możemy przejść na mieszankę 1:20 i wtedy już pracować nawet na 8 km z przerwami na napełnianie zbiornika.

Czy tu coś nie pomyliłeś? Po dotarciu mieszanka bardziej bogata w olej?

Oczywiście, że pomyliłem. Dzięki za czujność.
To tak z rozpędu.
Na dotarciu 1:20 a potem 1:25.

Docieranie nie odeszlo do lamusa ale inaczej podchodzi się do motoryzacji.
Niektóre silniki docierane są w fabryce na hamowni.

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2016, 16:15 
mistrz
mistrz

Właśnie dostałem telefon z serwisu kosiarek, opryskiwacz naprawiony, więc może jeszcze pochodzi. :lol:

-- czwartek, 4 sierpnia 2016, 17:15 --

Po naprawie opryskiwacz chodzi jak burza, opyliłem już z 7km. Miał jakąś wadę fabryczną, bo teraz chodzi dużo lepiej, i pali o połowę mniej niż przed serwisem. Naprawa kosztowała 60zł.

PostNapisane: środa, 14 września 2016, 09:43 
nowicjusz
nowicjusz

Przymierzam się do zakupu opryskiwacza spalinowego turbinowego. Jest wiele modeli i marek począwszy od markowych jak i tych tanich chińskich. Zaletą tych chińskich jest cena ale po okresie gwarancyjnym może być problem z częściami zamiennymi. Przeglądając internet natknąłem się na opryskiwacze marki HECHT. Jest to marka Czeska ale przypuszczam że ten sprzęt też pewnie jest składany na podzespołach chińskich ale jest wiele punktów serwisowych w Polsce i najważniejsze w Rzeszowie gdzie mieszkam i tu mogę go kupić. Drugą zaletą tego opryskiwacza jest to że wyposażony jest w pompę pomocniczą do rozpylania ciśnieniowego
która dodatkowo zwiększa ciśnienie płynu, co sprawia, że możliwe jest transportowanie cieczy na większe odległości oraz oprysk wyższych obiektów co w tych tańszych opryskiwaczach tego nie ma.
Proszę o wasze spostrzeżenia w tym temacie i podaję linka tego opryskiwacza
http://wercopolska.pl/pl/p/OPRYSKIWACZ- ... HT459/3343

Grzegorz

PostNapisane: środa, 14 września 2016, 13:51 
Ekspert
Ekspert

Dodatkowa pompka nie jest potrzebna - ciśnienie z turbiny wystarcza aby dostarczyć płyn do dyszy rozpylającej nawet przy oprysku drzew gdzie trzyma się dyszę prosto do góry. Rozsiewacz granulatu - jakoś sobie tego nie wyobrażam - też, moim zdaniem, niepotrzebne.
Rączka do trzymania dyszy z gazem i gaszeniem silnika - też zbędna. Gdyby miała odblokowywanie płynu pod spustem - to może by było fajne. tak zbędne.
Silnik wygląda na chiński - więc może lepiej kupiuć chiński za 650 niż za 999 - albo kupić markowy.

PostNapisane: środa, 17 maja 2017, 09:20 
nowicjusz
nowicjusz

może słabo szukałem ale nie znalazłem informacji na ile krzaków mniej więcej wystarcza opryskiwacz spalinowy z 14 litrowym zbiornikiem?

PostNapisane: środa, 17 maja 2017, 12:36 
nowicjusz
nowicjusz

baq napisał(a):
może słabo szukałem ale nie znalazłem informacji na ile krzaków mniej więcej wystarcza opryskiwacz spalinowy z 14 litrowym zbiornikiem?

To zależy w jakiej fazie rozwoju jest krzew. Wraz ze wzrostem krzewu rośnie wydatek wody (i środka) na tzw. 100m2.
W fazie bezlistnej (np. opryski myjące) i na początku faz rozwojowych używanie opryskiwacza spalinowego mija się z celem, ponieważ straty są większe niż zyski. Myślę, że niewielu robi notatki w stylu na ile krzewów wystarczyło te 14 ltr w fazie BBCH X.

PostNapisane: środa, 17 maja 2017, 15:33 
nowicjusz
nowicjusz

GregorM napisał(a):
baq napisał(a):

To zależy w jakiej fazie rozwoju jest krzew. Wraz ze wzrostem krzewu rośnie wydatek wody (i środka) na tzw. 100m2.
W fazie bezlistnej (np. opryski myjące) i na początku faz rozwojowych używanie opryskiwacza spalinowego mija się z celem, ponieważ straty są większe niż zyski. Myślę, że niewielu robi notatki w stylu na ile krzewów wystarczyło te 14 ltr w fazie BBCH X.

dziękuje za odpowiedź.
napisałem "mniej więcej" wiec chyba o notatkach nie ma mowy.
chodzi mi o sytuację kiedy ktoś ma np 100 czy 200 krzaków i mu opryskiwacz ze zbiornikiem 14 l wystarcza albo nie, a jeśli nie to ile mu braknie.
Taka sytuacja śmiem twierdzić powtarza się co roku, tu chyba nie są potrzebne notatki?

PostNapisane: środa, 17 maja 2017, 17:03 
Ekspert
Ekspert

Ja mam notatki i wychodzi, że na jeden krzew idzie 250ml cieczy wiec zbiornik 14 litrów powinien wystarczyć na ok 50 krzewów.

PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 05:26 
Ekspert
Ekspert

Zodiak napisał(a):
jeden krzew idzie 250ml cieczy wiec zbiornik 14 litrów powinien wystarczyć na ok 50 krzewów.

Sporo :shock: U mnie przeciętnie wychodzi 12l na 100 m szpaleru (z dwóch stron) przy wyrośniętych krzewach.

PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 08:28 
nowicjusz
nowicjusz

Sporo :shock: U mnie przeciętnie wychodzi 12l na 100 m szpaleru (z dwóch stron) przy wyrośniętych krzewach.[/quote]

dzięki to mi chodziło

PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 08:41 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
...U mnie przeciętnie wychodzi 12l na 100 m szpaleru (z dwóch stron) przy wyrośniętych krzewach.
Mam bardzo podobnie.
Na 12-13l cieczy najczęściej robię około 100 krzewów z dwóch stron szpaleru. Oczywiście można próbować chodzić jeszcze szybciej.

PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 10:46 
Ekspert
Ekspert

Tak po prawdzie to poszliśmy na skróty, a sprawa ilości oprysku nie jest tak jednoznaczna i zależy od wielu czynników.
Próbuje to wyjaśnić nam @GregorM, ale go nie słuchamy.
Nie można jednoznacznie powiedzieć ile cieczy na jeden krzew lub ha. To zależy.
Poniżej przykładowy wyciąg z karty Topasa 100EC

"Winorośl (z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej i w przemyśle winiarskim)
Mączniak prawdziwy, czarna zgnilizna
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu
pierwszych objawów chorób, od fazy rozwoju 5 liścia do początku fazy dojrzewania jagód
(jagody zaczynają się wybarwiać) (BBCH 15?81).
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,32 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,08?0,32 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 ? 14 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1600 l/ha.
Przy silnym wzroście liści lub znacznym nasileniu infekcji należy skrócić odstępy czasu
pomiędzy opryskami, zachowując stężenie cieczy roboczej na poziomie 0,02%:
- dawka podstawowa na hektar - 0,08 l/ha w maksymalnie 400 l wody /ha;
- do początku fazy kwitnienia (BBCH61) - 0,16 l/ha w maksymalnie 800 l wody /ha;
- do początku fazy zawiązywania się owoców (BBCH71) - 0,24 l/ha w maksymalnie 1200 l
wody /ha;
- do środkowej fazy rozwoju owoców (BBCH75 - jagody wielkości grochu, grona zwisają) -
0,32 l/ha w maksymalnie 1600 l wody /ha.
Nie przekraczać dawki maksymalnej na hektar."

Jak z tego widać (przyjmując np. 3000 krzewów na ha może być od:

130 do 530ml cieczy na krzew. Więc 14 litrowy zbiornik może wystarczyć na 30-100 krzewów.

Każdy musi sobie to sam wyliczyć w zależności: ile ma krzewów na ha, w jakiej fazie BBCH robi oprysk i jakim środkiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1