Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 07:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 14:58 
Ekspert
Ekspert

Szukam jakiegoś bardzo solidnego wózka ogrodowego. Pojemnego (trawa, liście), wytrzymałego (piasek, ziemia, drewno w pniach na opał) i ewentualnie z możliwością podpięcia pod kosiarkę/traktorek, może samochód.
Znalazłem coś w miarę fajnego, chociaż wolałbym większy. Niestety jest obecnie niedostępny.
http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDs4OTE3Mz ... g%3D&dac=0

Czy ktoś z was posiada coś podobnego lub solidniejszego, nic lepszego nie znalazłem ale może słabo szukałem.

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 17:58 
czeladnik
czeladnik

A coś takiego znalazłem na Tablicy? http://tablica.pl/oferta/przyczepka-do- ... ddec2;r:;s:

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 20:42 
mistrz
mistrz

gbed warto wydawać 499zł na taki szajs jak znalazłeś?
wielkopolanin to już lepsze mimo że gorzej wygląda ale warto w porównaniu do nr. 1 dodać 51zł i kupić coś stabilniejszego.
A najlepiej zrobić coś samemu pospawać poskręcać wydasz polowe ceny bo piękne materiały dostaniesz na złomie a zrobisz jakie chcesz, wytrzymałe i stabilne.

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 21:40 
Ekspert
Ekspert

Panowie, dzięki za odzew, ale ja mam ogród a nie winnicę i w większości przypadków to ja to będę sam ciągnął.
Jak potrzebuję coś jako przyczepę to mam po sąsiedzku wypożyczalnie przyczep, tam sobie coś dobiorę jednorazowo.
To czego szukam to wózek ogrodowy ewentualnie z możliwością doczepienia do kosiarki. Z samochodem to chyba sam przesadziłem i tak by mnie z tym policja na drogę nie wypuściła.

Prawdą jest, że mój ojciec zrobił sobie spawany wózek 40 lat temu i do dzisiaj służy mu idealnie i jest dużo solidniejszy niż to co sprzedają. Problem ma tylko jak musi dętkę wymienić bo takich rozmiarów nigdzie nie może dostać. Może rzeczywiście pomysł żeby zrobić samemu jest najlepszy.

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 23:03 
Ekspert
Ekspert

To może taki http://allegro.pl/wozek-reczny-drewnian ... 01815.html trochę mały ale wygląda dość solidnie i dużo tańszy od tego za 5 stów :). Zamiast robić od nowa można ewentualnie wykorzystać podwozie, a skrzynię ładunkową dospawać większą.

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 23:28 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
To może taki http://allegro.pl/wozek-reczny-drewnian ... 01815.html trochę mały ale wygląda dość solidnie i dużo tańszy od tego za 5 stów :). Zamiast robić od nowa można ewentualnie wykorzystać podwozie, a skrzynię ładunkową dospawać większą.

Fakt, duzo taniej. Nie wiem tylko czy on to wytrzyma, tamten miał zadeklarowaną nośność 600kg ???!!!. Tak na oko jednak to podwozie wygląda na identyczne.

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 23:51 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
.. tamten miał zadeklarowaną nośność 600kg ???!!!. Tak na oko jednak to podwozie wygląda na identyczne.

600 kg na powierzchni ładunkowej 120x60??? 50-cio kilogramowych worków z marchewką lub ziemniakami musiałbyś włożyć 12 szt ??? Jak dla mnie bardziej realna jest ładowność tego mojego. Wymiary 88x60 na 150 kg.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 00:07 
czeladnik
czeladnik

gbed najlepszym pomysłem byłoby wymienić w twoim wózku całych kół na takie z oponami bezdętkowymi lub takie do których dętki można kupić ? Nie musiałbyś kupować nowego wózka bo jak piszesz to koła-dętki są problemem,a nie sam wózek.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 08:10 
Ekspert
Ekspert

wielkopolanin napisał(a):
gbed najlepszym pomysłem byłoby wymienić w twoim wózku całych kół na takie z oponami bezdętkowymi lub takie do których dętki można kupić ? Nie musiałbyś kupować nowego wózka bo jak piszesz to koła-dętki są problemem,a nie sam wózek.

Ups. Nieporozumienie. Niepotrzebnie wstawiałem do dyskusji nowy byt tj. wózek ojca. Chciałem nim tylko potwierdzić, że to niezły pomysł zrobić samemu. Ja tego wózka nie posiadam, jest w posiadaniu mojego Ojca. I dobrze mu służy. Poza tym ma jeszcze jedną wadę nie zmieści mi się do szopy, jest szerszy niż 90cm.

Wracając do tematu poszukuję solidnego ale jednak wózka ogrodowego i cena ma tu drugorzędne znaczenie. Najważniejsza jest solidność i wytrzymałość. Te 600 kg obciążenia (wózek z mojego pierwszego postu) do mnie przemówiło, (jeśli to prawda, bo też mam wątliwości i liczyłem, że może ktoś podobny posiada i podzieli się wiedzą). Wziąłbym go gdyby po prostu był dostępny, a obecnie nie jest i muszę szukać czegoś innego.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 09:56 
Ekspert
Ekspert

Na allegro jest ich sporo:
http://allegro.pl/wozek-ogrodowy-transp ... 85106.html

czy ten, który dałeś na początku:
http://allegro.pl/wozek-ogrodniczy-duzy ... 88238.html

A tu masz spory i tańszy od poprzednich wózek - podwyższyć burty możesz we własnym zakresie:
http://www.irma.pl/pl/wozek-gospodarczy ... -hurt.html

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 16:23 
mistrz
mistrz

DarekRz ten podany przez Ciebie wygląda najsolidniej:
http://www.irma.pl/pl/wozek-gospodarczy ... -hurt.html

gbed napisz do mnie na PW przypomniało mi się że u mnie wisi taki stary wózek samoróbka może pogadam z moim tatą i może Ci go odsprzeda jeśli będziesz chciał.
Wózek zrobiony był do roweru kilka lat temu się na nim wariowało :D
Wózek miał kółka od towera ale później założyliśmy takie małe średnica jakieś 20cm można podpiąć do roweru motorka a nawet i do samochodu na chama dało by radę :D
Mam cos w tym stylu:
Obrazek
Obrazek
Tylko kółeczka mniejsze ale można zamontować takie od roweru wytrzymały to on jest może do 600kg nie bo tyle to 40 woreczków z ziemniakami po 15kg czego sobie nie wyobrażam bo 50 woreczków kładę na przyczepkę samochodową. Myślę jednak że ten wózeczek to 200 weźmie na luzie ja na taczce nieraz po tyle wożę kładę na taczkę blat od starego stołu i na tym układam skrzyczeki jednak wysokość powoduje że skrzyneczki łatwo mogą hycnąć.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 23:45 
Ekspert
Ekspert

Dzięki wszystkim za pomoc w szukaniu i porady. Wydaje mi się, że zdecyduje się na to co znalazł DarekRz, najlepiej pasuje do moich potrzeb. Ale spróbuję jeszcze zanim zamówię sprawdzić za ile mój znajomy ślusarz by mi taki zbudował. Zdałem sobie sprawę, że najcięższa praca jaką bym nim wykonywał jest coroczne zwożenie drewna opałowego, grab i to mokry w kłodach 1,35m i średnicach do 0,5m. Takie mi przywożą z lasu i zrzucają na ulicy. Taniej niż połupane ale trzeba się narobić. No i ulicę trzeba uprzątnąć migiem.

Strefa czasowa: UTC + 1