Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 04:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 20:43 
Ekspert
Ekspert

Czy Wy słupki betonowe malujecie jakimś uszczelniającym mazidłem w części podziemnej? Czy zakupujecie tak na żywca? Czy w części mokrej, ale zamarzającej nie wykrusza Wam się beton od zamarzania nasiąkniętej wody?

PostNapisane: środa, 17 października 2012, 20:50 
Kiper
Kiper

Dobre pytanie - też się zastanawiałem nad zabezpieczeniem tego co idzie do ziemi.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: środa, 17 października 2012, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Myślę, że warto by je czymś zabezpieczyć w części podziemnej, aby nie wsiąkały wody z podłoża. Nie jestem znawcą budowlanki, ale jest chyba tak jak z niezabezpieczonymi fundamentami domu, co się później przekłada na wsiąkanie wody w beton i grzyby na ścianach budynku. Więc może jakiś preparat do zabezpieczania fundamentów by się tu sprawdził?

PostNapisane: środa, 17 października 2012, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Ja tam nie zabezpieczałem niczym.
Przeżyją zapewne mnie i moją winnicę

PostNapisane: środa, 17 października 2012, 22:15 
przedszkolak
przedszkolak

Raczej bym się martwił o to co nad ziemią, ale i tak przetrwaja kilkadzisiąt lat. Niewarto sobie tym głowy zawracać.

PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 08:42 
czeladnik
czeladnik

Jedyny problem to cykliczne zamarzanie i rozmarzanie wody w szczelinach. Raz zamarznięty beton przetrwa tysiące lat i ten który nie zamarzł nigdy również przetrwa tyle samo. Nie biorąc pod uwagę procesów wietrzenie, wymywania itp. Tak więc najgorsze jest to co napisałem w pierwszym zdaniu. Można się przed tym bronić dodając np odpowiednie plastyfikatory do betonu. Niewiele da malowanie, ponieważ wilgoć i tak się dostanie pod tą warstwę.

PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 18:20 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuj:
Jedyny problem to cykliczne zamarzanie i rozmarzanie wody w szczelinach.

No może nie jedyny. Pozostaje całe zagadnienie korozji betonu. W tym przypadku przy styku z warstwą ziemi urodzajnej korozja kwasowa - obecność kwasów humusowych. Oczywiście najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na trwałość betonu jest odpowiednia jego jakość która zależy od wielu czynników np: rodzaju użytego cementu, stosunku C/W (woda/cement), kruszywa, dodatków, właściwego zagęszczenia mieszanki, pielęgnacji itd. Samo wykonanie powłoki bitumicznej np. Abizol R pozwoli w pewnym stopniu zabezpieczyć przed oddziaływaniem kwasów z warstwy humusu a także przed podciąganiem kapilarnym wody (nie mówię tu o betonie W-8 który ma w większości pozamykane pory kapilarne) i pewnie w jakimś stopniu wpłynie to na trwałość.
Tak, że jak są chęci i możliwości to można pomalować a jak nie to i tak swoje powinny wytrzymać (no może 3 lata krócej :) ).

PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 20:19 
Ekspert
Ekspert

To jeszcze powiedzcie jakiej grubości druty zamówić.

PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 21:06 
Kiper
Kiper

Ja dawałem do skrajnych 4 x fi 6 żebrowany, a do przelotowych 2 x fi 6 żebro. Do betonu plastyfikator i uszlachetniacz - nie pamiętam jaki. Słupki robiłem sam - przy małej ilości i wolnym czasie można się bawić samemu - nie polecam przy dużych ilościach.
Chyba rzeczywiście nie ma po co malować.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 21:45 
Ekspert
Ekspert

Niejasno się wyraziłem - o druty na szpaler mi chodzi (nie na zbrojenie)

- nośny (jeden)
- podtrzymujące
- górne chyba dam nieco grubsze bo to co wyrasta powyżej podczas wiatru je mocno obciąża

PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 16:30 
Kiper
Kiper

radecki napisał(a):
Ja dawałem do skrajnych 4 x fi 6 żebrowany, a do przelotowych 2 x fi 6 żebro. Do betonu plastyfikator i uszlachetniacz - nie pamiętam jaki. Słupki robiłem sam - przy małej ilości i wolnym czasie można się bawić samemu - nie polecam przy dużych ilościach.
Chyba rzeczywiście nie ma po co malować.

Nie ważne co dawałeś do betonu ale w jakiej ilości i z czego to bylo (polimer, zywica melaminowa itp).
Plastyfikatorów jest całe mnóstwo podobnie jak upłynniaczy i napowietrzaczy (zamiast wapna do zaprawy).
Tak ogółem dobry plastyfikator to kupisz tylko w betoniarni a nie w zadnej ,,biedronce budowlanej".
Też robiłem beton na budowie z plastyfikatorami i upłynniaczami. Teraz nie idzie wiercić taki twardy.
Tak z ciekawości - ta betoniania, która sprzedawała mi plastyfikatory po 5zł za 1L prosto z paletopojemnika (sam wybierałem który chcę i ile) tez sprzedaje słupki betonowe po 38zł szt :evil: :evil: :evil: . Drogo ale wiem że są solidne. Na cemencie nie oszukują.
Małe pytanko jeszcze - beton sam ,,płynął" w formie czy wibrowałeś? Kruszywo sortowane miałes czy pospólkę?
Jaryss uchwycił sedno sprawy.
Dla chcących robić samemu słupki podsyłam przepis na dobry beton - z Hydrobudowy dla ciekawskich.
Dobry beton (jakieś C20/25) to np. 40kg cementu 32,5R B-V, 1,2% plastyfikatora BV, 0,5% upłynniacza FM, 18-20L wody (max połowa masy cementu!!! - to ważne), 4 wiadra 20L kruszywa 0-2mm, 3 wiadra 20L kruszywa 2-8mm, 3 wiadra 20L kruszywa 8-16mm. Jedno wiadro to 30-32kg kruszywa (wiadro około 20L po izolbecie lub dysperbicie). Upłynniacz i plastyfikator najpierw rozrabia się w wodzie zarobowej bo inaczej z cementu zrobi się bezkształtna bryła której niczym nie umieszasz, następnie dajesz cenent (worek), potem 1 wiadro kruszywa 8-16mm, następnie resztę cementu i na końcu na przemian wiadra z różnym sortem kruszywa. W taki sposób umieszłem pełniutkie betoniary a beton płynny jak ta lala. Żadnych grudek skupisk żwiru. Wyjdzie z tego około 350kg betonu.

PostNapisane: środa, 21 listopada 2012, 16:12 
nowicjusz
nowicjusz

Podzielam opinię użytkownika "przedszkolak" na temat słupów betonowych z allegro ciach
Firma znajduje się w łódzkim nazywa się ciach. Polecił mi ją znajomy i jestem naprawdę zadowolony z towaru. Ceny nie są wygórowane a słupy naprawdę solidne i w środku mają to co mówi sprzedający bo też jednego przecinałem i to zaraz przy odbiorze bo jak rok temu kupiłem też od jakiejś firmy z łódzkiego to po zimie pół popękało a w środku były trzy luźne druty zamiast obiecywanych belek z drutu fi6. Oczywiście na dostawę musiałem trochę czekać bo mają bardzo dużo zamówień ale wolałem poczekać i mieć dobry towar.

"Regulamin 2.10 Zabrania się pisania wiadomości mających jednoznaczny charakter reklamowy lub spamu. "
Nie wstyd pani Kamilo pisać w ten sposób o swojej firmie? - Space99

PostNapisane: środa, 21 listopada 2012, 23:36 
nowicjusz
nowicjusz

Osobiście polecam słupy z ciach pod Sandomierzem. U mnie sprawdziły się znakomicie.

Co to jakaś moda na autoreklame? To nie forum do darmowych reklam !!!

PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2012, 09:38 
czeladnik
czeladnik

Jak sobie wyobrażacie dyskusję na forum na temat zakupu czegoś bez podania ceny , producenta i szczegółów technicznych? :?:
Chyba tylko na PW, ale to już nie jest forum.
Myślę, że nikt tu do tej pory nie przekroczył żadnej granicy przyzwoitości.
Producenci którzy śledzą forum też niech wiedzą, że ich niedoróbki techniczne zostaną szybko zauważone i następnego klienta już nie da się oszukać.
Forum to miejsce wymiany informacji.

PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2012, 09:45 
Ekspert
Ekspert

Sadownik i Smakosz42 to dwaj producenci słupków którzy w podstępny sposób próbują zareklamować swoje produkty że niby to oni są konsumentami i są z nich zadowoleni a to chyba nie o to chodzi w tej dyskusji

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1