Witam
Chociaż od tygodni, (chwilami z zapartym tchem, rosnącym podziwem i wdzięcznością), zaczytuję się we wszystkich wątkach i artykułach tego forum, to jest mój pierwszy post, bo nie znajduję powodu, by wypowiadać się w kwestiach dopiero poznawanych.
To taka powitalna asekuracja, gdy nie mając nic do zaoferowania, od razu proszę o pomoc
Zbliża się gwiazdka i najwyższa pora udzielić Mikołajowi merytorycznego wsparcia, żeby nie pobłądził w sprawie upominkowej.
Przeczytałam wszystko, co zostało tu napisane na temat sekatorów, ale wciąż mam kłopot z procesem decyzyjnym. Zwłaszcza, że wspominane tu w poprzednich latach sekatory jednoręczne Felco, Bahco, Löwe, a nawet te solidniej prezentujące się egzemplarze ARS są dość zbalansowane cenowo. Mam tu między innymi na myśli, że różnica do 40 złotych w cenie zakupu, wydaje się niewielka dla narzędzia mającego służyć latami. (Nawiasem ? te ceny, które ktoś przytaczał w ubiegłym roku, były jakieś abstrakcyjnie niskie w stosunku do obecnych?)
W ogrodzie do róż i innych krzaczorów używam fiskarsów ze średniej półki. Bez fajerwerków, co trzeci rok kupuję nowe, bo do cięcia sporo.
Dlatego błagam, gdy już dzięki Wam doznałam objawienia, że po prostu można zaopatrzyć się w sprzęt profesjonalny, pomóżcie mi wskazać dwa sekatorki, które w Waszym doświadczeniu z winoroślą wypadły najkorzystniej, czyli tną niezmiennie efektywnie, są trwałe i używa się ich bez katowania rąk. Moja winorośl co prawda drzemie zakopana w postaci sztobrów zdobytych od Kolegów z forum, (jeszcze raz wielkie DZIĘKI

, ale przygotować się do debiutu zawczasu nie zawadzi. No i ten Mikołaj wypada tu całkiem po drodze?
Nie jestem drobną kobitką o delikatnych dłoniach, więc to kryterium wydaje się być bez znaczenia. Jestem w zasadzie leworęczna, ale sekator obsługuję na zmianę jedną i drugą ręką, choć efektywność lepsza lewej.
Sumując ten elaborat ? wolałabym zostać obdarowana narzędziami, które sprawdziły się w intensywnym użytkowaniu, a nie tylko kusząco zadają szyku na sklepowym obrazku.
Pozdrawiam gorąco,
Irena