Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 16:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Słupki
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 18:34 
Ekspert
Ekspert

Wszystko fajnie, tylko musisz uprościć tą konstrukcje bo mocno się narobisz ... Ty tam masz jeszcze tyyyle miejsca do nasadzeń :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 18:50 
nowicjusz
nowicjusz

Space99 napisał(a):
Wszystko fajnie, tylko musisz uprościć tą konstrukcje bo mocno się narobisz ... Ty tam masz jeszcze tyyyle miejsca do nasadzeń :lol:

Hehe, działka ma może ze 30 ar, tyle że tam już mam 10 czereśni , 2 jabłonie ,2 śliwy ,2 grusze i 40 krzaków porzeczek.W Przyszłym roku planuje dwa rzędy po 30 metrów tyle że zrobionych już na słupkach stalowych tak jak należy. Czyli w sumie jakieś 70 krzaków będę miał. Na zimowy zapas wina powinno wystarczyć zwłaszcza że zawsze na zimę mam spory zapas wina ryżowego :D:D

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 22:05 
Ekspert
Ekspert

No fajnie, a zastrzały gdzie?
Nie ma odciągów bo jest poprzeczka od góry ale czy bez zastrzałów nie odkształca się "w romba".

Ogólnie pomysł mi się podoba, daj znać na jesień jak się to sprawuje to może i ja zmodyfikuje tak niektóre moje, bo te moje kratki są uciążliwe.

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 04:55 
nowicjusz
nowicjusz

gbed napisał(a):
Nie ma odciągów bo jest poprzeczka od góry ale czy bez zastrzałów nie odkształca się "w romba".

Ogólnie pomysł mi się podoba, daj znać na jesień jak się to sprawuje to może i ja zmodyfikuje tak niektóre moje, bo te moje kratki są uciążliwe.

Na każdym słupku pionowym z obu stron są łączniki budowlane, więc raczej nie ma prawa sie odkształcać.

Załączniki:
łącznik budowlany.jpg
łącznik budowlany.jpg [ 21.32 KiB | Przeglądane 1109 razy ]

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 16:06 
Ekspert
Ekspert

piszczel napisał(a):
gbed napisał(a):

Na każdym słupku pionowym z obu stron są łączniki budowlane, więc raczej nie ma prawa sie odkształcać.

Też je wszędzie stosuję. Mimo to daje zastrzały bo odkształcenie i tak są. Wynikają z tego, że to jest krótkie ramię a wkręt w drewnie minimalnie pracuje.
Stań przy konstrukcji z boku i ją popchnij (albo się oprzyj całym ciałem).

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2014, 07:34 
czeladnik
czeladnik

gbed napisał(a):
Też je wszędzie stosuję. Mimo to daje zastrzały bo odkształcenie i tak są.

Zgadzam się z gbed-em - myślę że będzie to pracowało. Chociaż ja bym powiedział że wynika to z tego że siła=masa*ramię a ramię ma tu ok. 2 metrów czyli na te wkręty działają bardzo duże siły i je po prostu rozruszają w drewnie.

Sam chcę zrobić dwa przęsła (słupki w kotwach wbijanych i poprzeczki na górze żeby nie było podpór i odciągów) i zastanawiam się czy zamiast zastrzałów wystarczyłoby gdybym dał w każdym przęśle linkę stalową na krzyż - czyli od dołu jednego słupka do góry drugiego - teoretycznie naprężone nie powinny pozwolić na wychylanie się słupków w żadną stronę.
Może ktoś sprawdził w praktyce?

Kolego Piszczel - nie bardzo rozumiem dlaczego górnych poprzeczek nie wsparłeś na słupkach a jedynie na łącznikach??? Może się czepiam ale jak dla mnie jest to błąd w sztuce budowlanej - cały ciężar jest przenoszony przez łącznik.

Do Gbed - w jaki sposób łączysz zastrzały ze słupkami i krokwiami?

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2014, 08:37 
Ekspert
Ekspert

Stwor - linki na krzyż zadziałają jak stężenia tylko wtedy gdy dasz na górze sztywną rozpórkę - np. rurkę stalową - choćby ze złomu, czyli zbudujesz ramę. Przekrój 3/4 cala powinien w zupełności wystarczyć przy rozpiętości przęsła ok. 4 m. Wystarczą wówczas dwie linki (zamocowane tak jak na rysunku będą środkowy słupek wbijać w ziemię przy naprężeniach, odwrotnie zamocowane - będą go wyciągać). Coś takiego:

Załączniki:
szpaler krótki.jpg
szpaler krótki.jpg [ 13.26 KiB | Przeglądane 1021 razy ]

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2014, 11:05 
czeladnik
czeladnik

DarekRz napisał(a):
Stwor - linki na krzyż zadziałają jak stężenia tylko wtedy gdy dasz na górze sztywną rozpórkę - np. rurkę stalową - choćby ze złomu, czyli zbudujesz ramę.

No faktycznie - po jednej lince na przęsło powinno wystarczyć. Ja się zastanawiałem czy nie wystarczy dać linek w jednym przęśle ale tak jak pokazałeś jest myślę lepiej.

To akurat ma być estetyczna budowla przy grillu więc wolałbym na górę tak jak na słupki dać kantówkę impregnowaną 7x7x210, niestety u mnie nie jestem w stanie dostać dłuższej :-( Przy tej rurze o której piszesz kusi ta długość :D

Zastanawiam się też nad takimi gotowymi, impregnowanymi połówkami z okrągłego przekroju fi 7cm ale boję się czy nie będą się wyginać podczas napinania drutów (tylko jako górne poziome belki). Ich zalety to długość 2,5m oraz cena.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2014, 11:43 
Ekspert
Ekspert

Rurkę możesz sobie pomalować na zielono czy na jaki brąz/orzech. Ja mam zastrzały z rurek malowanych na zielono przy drewnianych słupkach malowanych drewnochronem w kolorze Tek. Tak to wygląda: Obrazek

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2014, 17:33 
Ekspert
Ekspert

stwor napisał(a):

Do Gbed - w jaki sposób łączysz zastrzały ze słupkami i krokwiami?

Można dostać takie same łączniki jak pokazał Piszczel ale na 135 stopni.
np. taki
http://www.rawlplug.com/serwis-produkto ... -plus.html

-- środa, 23 kwietnia 2014, 18:33 --

piszczel napisał(a):
Koniec dyskusji dorwałem siatke 20x30 cm jak bedzie kiepsko kupie drut:) Dzieki za porady!!!

-- poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 17:25 --

Udało się konstrukcja stoi zrezygnowałem z siatki leśnej na rzecz drutu.

Cegły oczywiście usunąłem i naciągniętą agrowłókninę przybiłem kołkami do niej.

Piszczel, mógłbyś sfotografować jak rozwiązałeś po obydwu stronach mocowanie drutu (po tej z naciągiem i po tej bez). Szukam po marketach jakiegoś gotowego, prostego i taniego rozwiązania.

PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2014, 06:55 
czeladnik
czeladnik

gbed napisał(a):
Piszczel, mógłbyś sfotografować jak rozwiązałeś po obydwu stronach mocowanie drutu (po tej z naciągiem i po tej bez). Szukam po marketach jakiegoś gotowego, prostego i taniego rozwiązania.

Pytanie nie do mnie ale się odezwę :D

Myślę że zamiast jeździć po marketach lepiej znaleźć porządny sklep metalowy - śruby, gwoździe, nakrętki, itp. Będzie duuużo taniej i na pewno duuużo większy wybór.

Ja dotąd stosowałem takie długie śruby zakręcone z jednej strony - podobno oryginalnie służą do napinania drutu w siatce ogrodzeniowej, nie pamiętam ale koszt to kilkadziesiąt groszy w metalowym. Przewiercałem słupek na wylot i z drugiej strony podkładka i nakrętka którą naciągałem śrubę. Niestety to rozwiązanie ma tę wadę że ten kawałek śruby wystaje ze słupka więc koło grilla chce zrobić inaczej żeby nikt mi się na to nie nabił po imprezie :-)

Jak na razie kombinuję tak: śruba z płaskim łbem (taka do drewna) przewiercona na wylot, do tego nakrętka z oczkiem, o to zaczepiona śruba rzymska no i o nią już linka stalowa z uchem zaciśniętym mocowaniem do linek.

Dzisiaj właśnie wybieram się po pracy do metalowego więc jutro zdam relację z cen i możliwości.

PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2014, 09:15 
nowicjusz
nowicjusz

stwor napisał(a):
gbed napisał(a):

Kolego Piszczel - nie bardzo rozumiem dlaczego górnych poprzeczek nie wsparłeś na słupkach a jedynie na łącznikach??? Może się czepiam ale jak dla mnie jest to błąd w sztuce budowlanej - cały ciężar jest przenoszony przez łącznik.

Na słupkach będą wsparte belki które będą odchodzić na bok gdzie będzie stała identyczna konstrukcja połączona belkami. Budowlańcem nie jestem ale moim zdaniem jedna belka wsparta na na dwóch łącznikach po 4 spore wkręty na jedną stronę spokojnie łącznik wytrzyma ciężar belki.

Ktoś pytał o sposób naciągu drutu. W piątek porobię zdjęcia i wrzucę.

PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2014, 08:17 
czeladnik
czeladnik

piszczel napisał(a):
Na słupkach będą wsparte belki które będą odchodzić na bok gdzie będzie stała identyczna konstrukcja połączona belkami. Budowlańcem nie jestem ale moim zdaniem jedna belka wsparta na na dwóch łącznikach po 4 spore wkręty na jedną stronę spokojnie łącznik wytrzyma ciężar belki.

Wytrzymać- wytrzyma, tylko sensu w tym żadnego nie widziałem - ale teraz się wyjaśniło :-)

-- piątek, 25 kwietnia 2014, 08:56 --

Obecnie mam zrobione tak (ponieważ są to krótkie przęsła więc najmniejsze śruby M6). Niestety wadą takiego rozwiązania jest to że przy napinaniu śruby zaczynają wystawać co stwarza zagrożenie że ktoś zrobi sobie krzywdę. Obecnie tego nie widać na zdjęciu bo linki były poluzowane na zimę i jeszcze nie są naciągnięte. Postanowiłem więc zrobić inaczej.

Wersja pierwsza to 0,7+0,3+0,3+0,7 = ok. 2zł za linkę (z obu stron)
wersja druga to 0,16+1,6+0,3+0,3+1,5+0,3+1,6+0,16= ok. 6zł
wersja trzecia to 1,11+0,3+0,3+1,5+1,11 = ok. 4,4zł

Różnica między pierwszą wersją a trzecią jest taka że w pierwszej jest długa śruba która w miarę naciągania (nakrętką) zaczyna się wysuwać ze słupka i wystawać. w trzeciej wersji dołożona zostanie śruba rzymska i to ona będzie naprężać - no ale dodatkowy element podnosi koszty :-)

Załączniki:
Komentarz: i jest to najtańsza wersja - śruba ok. 70gr i zacisk do linki ok 30 gr - razem ok 1 zł. Chociaż uważam że lepsze są zaciski inne niż na zdjęciu - z takiej wygiętej w U śruby z dwoma nakrętkami
obecnie.jpg
obecnie.jpg [ 121.07 KiB | Przeglądane 841 razy ]
Komentarz: Wczoraj zakupiłem komplet jak na zdjęciu, śruba 16gr (9zł/kg), nakrętka z uchem 1,6zł, śruba rzymska 1,5zł - razem ok.3,5zł. Niestety nie zauważyłem że ucho jest grube i nie wejdzie w hak - potrzeba by jeszcze np. szekli. Generalnie wychodzi drogo :-(
komplet.jpg
komplet.jpg [ 102.29 KiB | Przeglądane 841 razy ]
Komentarz: Dzisiaj dokupiłem takie śruby, z zamkniętym oczkiem 1,11zł, z otwartym 1,01. Komplet z tej śruby +śruby rzymskiej to 1,01+1,5= 2,5zł. Z drugiej strony sama śruba za 1,01zł. Śrubę zamierzam tylko przykręcić do słupka tak aby nie wystawała - tym się będzie to różnić od obecnej wersji.
sruby.jpg
sruby.jpg [ 74.43 KiB | Przeglądane 841 razy ]

Ostatnio edytowano piątek, 25 kwietnia 2014, 08:34 przez stwor, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2014, 08:26 
Ekspert
Ekspert

No i ta na ostatnim zdjęciu jest ok. Ja mam takie pozakładane i nie ma problemu.

PostNapisane: sobota, 26 kwietnia 2014, 21:28 
Ekspert
Ekspert

Stwor,
Dzięki za pogłębienie tematu mocowania drutów. Właśnie wróciłem ze sklepu. Zrobię taką jedną konstrukcję z drutami. Górą daję słupek i drewniane zastrzały.
Mam tylko pomysł, żeby zrobić to maksymalnie nisko np. 120cm (nie wiem czy nie za nisko, najwyżej ogławiał będę trochę wyżej) bo to do wrażliwych deserówek i tak je będę kładł na zimę.

-- sobota, 26 kwietnia 2014, 22:28 --

Jak wspomniałem tak zrobiłem. Ale niestety trochę mnie poniosło.
Po pierwsze jeszcze na jesień wymyśliłem, że konstrukcja będzie miała tylko 6m długości i 1,25 wysokości. Wobec czego uznałem, że zamiast stosowanych do tej pory słupków 70x70 wystarczą 40x40. Może by to było i dobre gdybym jak do tej pory stosował kratkę (siatkę powlekaną) bo jej się prawie nie naciąga. Postanowiłem jednak spróbować jak kolega Piszczel i Stwor z drutami naciąganymi. No i tu dwa problemy, których nie przewidziałem:
Po pierwsze zastrzały spowodowały, że jeden drut wypadł w takim miejscu, że metoda naciągu tylko na dokręcanych dłuższych śrubach z oczkiem nie mogła być stosowana (brak miejsca pomiędzy słupkiem a zastrzałem). To się jeszcze dało skorygować: dokupiłem śrubę naciągową i jeden drut jest naciągany inaczej.
Po drugie i to już poważniejszy problem, że od naciągu wygięły mi się skrajne słupki. Wniosek: trzeba było zastosować 70x70. Może w przyszłym roku wymienię jakoś te dwa skrajne słupki.

Kolego Piszczel, czy tobie się od naciągu słupki nie wygięły. Masz więcej drutów i dłuższe słupki, poza tym nie masz zastrzałów, które powinny nieco przeciwdziałać temu wygięciu.
W przyszłym roku planuję zrobić szpaler na 12metrów i 2,40 wysoki, więc muszę to jeszcze rozważyć, czy jednak nie dać jeszcze grubszych tych skrajnych np. 100x100.

Załączniki:
IMAG0203.jpg
IMAG0203.jpg [ 132.76 KiB | Przeglądane 768 razy ]
IMAG0215.jpg
IMAG0215.jpg [ 107.3 KiB | Przeglądane 768 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1