piszczel napisał(a):
Spoko luz, każda porada bardzo cenna szczególnie że to moja pierwsza konstrukcja pod winorośl. Może jednak nie bedzie takiej tragedi jeśli oczko siatki bedzie miało 20x30 cm.
Wszystkie z moich zdjęć mają 75x100mm i to jest zdecydowanie za gęsto. Twoje 200x300 będzie zdecydowanie wygodniejsze.
GrapesEater ma rację, że im gęściej tym więcej wąsów czepnych, które trudno się jesienią usuwa.
GrapesEater napisał(a):
A po co Ci siatka leśna? W typowych rusztowaniach dla winorośli nie używa się siatek, a druty. Wystarczy na odpowiednich wysokościach naciągnąć druty pomiędzy słupkami i po sprawie.
Odnośnie konstrukcji na fotografii - nie użyłbym siatki leśnej. Zamiast niej drewniane poprzeczki z kantówki pomalowanej w kolorze całej konstrukcji. W mojej ocenie siatka leśna źle wpływa na estetykę całości.
GrapesEater coś Ty taki zasadniczy. Przecież chyba nie ma ustawy, że na winnicach mają być druty

Rozmawiamy raczej o ogrodzie a nie o winnicy. Estetyka to rzecz względna, powiedziałbym subiektywna. Zgadzam się z Tobą, że siatka leśna nie bardzo wygląda dlatego zastosowałem siatkę powlekaną. Niestety była w handlu tylko taka gęsta. Ciągle szukam takiej 200x300 ale żeby była powlekana; zielona lub brązowa.
Na drugim zdjęciu z tego postu
sprzet-do-wina/s-upki-t8837.html#p145292 widać, że wygodne to nie jest ale niektórym się podoba (np. mojej żonie, która o drutach nie chce nawet myśleć)

.