Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 18:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Słupki
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 23:44 
Ekspert
Ekspert

piszczel napisał(a):
Też obawiam się o stabilność tej konstrukcji.Dlatego zamierzam postawić obok siebie dwie identyczne w rozstawie 2 metrowej i połączyć belkami.

gbed jaką siatkę zastosowałeś do swojej konstrukcji?

Ja do swojej chcę użyć takiej http://allegro.pl/siatka-ogrodzeniowa-l ... 88274.html

Tylko nie wiem czy z czasem pod ciężarem kiści winogron za bardzo nie ponaciąga oczek.

Siatkę mam też z Castoramy.
Z rolki. Są różne rozmiary.
Np. taka:
http://www.castorama.pl/katalog-produkt ... elona.html

Powiem, że ta moja jest za gęsta. Oczko ma 75x100 mm. Nie odkształca się nigdzie ale trudno się prowadzi i pielęgnuje krzewy, bo nawet ręką na drugą stronę ciężko przełożyć. Gdybym znalazł to kupiłbym ze dwa razy rzadszą. Z kolei, stosuję tą bo jest ocynkowana, powlekana i praktycznie wieczna. Na dodatek zielona.

Trzeba też pamiętać, że pod wpływem temperatury na pewno zmienia długość a tutaj nie da się zastosować śrub rzymskich. Dlatego przykręcam wkrętami farmerskimi z miękkimi podkładkami krótkie odcinki, takie maks. 5m.

Aha, jeszcze jedno: Jeśli planujesz tak jak ja przykręcenie siatki także od góry do poziomej poprzeczki to ogięcie nie wystąpi nawet na Twojej siatce.

PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 00:01 
nowicjusz
nowicjusz

Tak do poziomej belki tez bede mocował a raczej pewnie przybije skoblami. Chyba jednak skusze sie na tą siatke leśną którą podałem w linku, z tak dużymi oczkami 30x20 nie powinno być problemu z pielegnacją rośliny.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 00:30 
Ekspert
Ekspert

piszczel napisał(a):
...Dlatego zamierzam postawić obok siebie dwie identyczne w rozstawie 2 metrowej i połączyć belkami.

Mam i takie rozwiązanie. Nad wejściem na posesję. Rzeczywiście jest znacznie stabilniejsze. Tylko zastrzały musisz dać w obydwu kierunkach.

Załączniki:
IMAG0036.jpg
IMAG0036.jpg [ 88.24 KiB | Przeglądane 1261 razy ]

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:03 
nowicjusz
nowicjusz

Jakie oczko masz w tej siatce leśnej? Nikt mi kurde nie sprzeda 8 metrów siatki leśnej bede musiał pewnie kupić rolke 25mb.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:16 
Kiper
Kiper

A po co Ci siatka leśna? W typowych rusztowaniach dla winorośli nie używa się siatek, a druty. Wystarczy na odpowiednich wysokościach naciągnąć druty pomiędzy słupkami i po sprawie.
Odnośnie konstrukcji na fotografii - nie użyłbym siatki leśnej. Zamiast niej drewniane poprzeczki z kantówki pomalowanej w kolorze całej konstrukcji. W mojej ocenie siatka leśna źle wpływa na estetykę całości.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:55 
nowicjusz
nowicjusz

Estetyka akurat tutaj ma drugorzędne znaczenie , będzie stała w sadzie nikomu podobać sie nie musi... ma swoje zadanie spełniać jedynie.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:57 
Kiper
Kiper

Odnośnie estetyki pisałem nie do Ciebie. Tobie zasugerowałem, byś dał sobie spokój z siatką leśną, bo to nieporozumienie. Usuwanie zdrewniałych wąsów ze zwykłych drutów jest utrapieniem, a co dopiero wyłuskiwanie ich z siatki leśnej. Rozciągnij druty pomiędzy słupkami i po kłopocie.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 21:03 
nowicjusz
nowicjusz

Spoko luz, każda porada bardzo cenna szczególnie że to moja pierwsza konstrukcja pod winorośl. Może jednak nie bedzie takiej tragedi jeśli oczko siatki bedzie miało 20x30 cm.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 22:46 
Ekspert
Ekspert

piszczel napisał(a):
Spoko luz, każda porada bardzo cenna szczególnie że to moja pierwsza konstrukcja pod winorośl. Może jednak nie bedzie takiej tragedi jeśli oczko siatki bedzie miało 20x30 cm.

Wszystkie z moich zdjęć mają 75x100mm i to jest zdecydowanie za gęsto. Twoje 200x300 będzie zdecydowanie wygodniejsze.
GrapesEater ma rację, że im gęściej tym więcej wąsów czepnych, które trudno się jesienią usuwa.

GrapesEater napisał(a):
A po co Ci siatka leśna? W typowych rusztowaniach dla winorośli nie używa się siatek, a druty. Wystarczy na odpowiednich wysokościach naciągnąć druty pomiędzy słupkami i po sprawie.
Odnośnie konstrukcji na fotografii - nie użyłbym siatki leśnej. Zamiast niej drewniane poprzeczki z kantówki pomalowanej w kolorze całej konstrukcji. W mojej ocenie siatka leśna źle wpływa na estetykę całości.

GrapesEater coś Ty taki zasadniczy. Przecież chyba nie ma ustawy, że na winnicach mają być druty :mrgreen: Rozmawiamy raczej o ogrodzie a nie o winnicy. Estetyka to rzecz względna, powiedziałbym subiektywna. Zgadzam się z Tobą, że siatka leśna nie bardzo wygląda dlatego zastosowałem siatkę powlekaną. Niestety była w handlu tylko taka gęsta. Ciągle szukam takiej 200x300 ale żeby była powlekana; zielona lub brązowa.
Na drugim zdjęciu z tego postu sprzet-do-wina/s-upki-t8837.html#p145292 widać, że wygodne to nie jest ale niektórym się podoba (np. mojej żonie, która o drutach nie chce nawet myśleć) :( .

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 06:51 
Kiper
Kiper

Nie rozumiem. "Zasadniczy", "nie ma ustawy". A no nie ma ustawy, a ja w żaden sposób nie jestem zasadniczy. Patrzę tylko racjonalnie na problem. Z tego, co wiem, nie sprzedają siatki leśnej na metry, więc uznałem za bezcelowe, a nawet bezsensowne poszukiwania kilku metrów siatki leśnej w sytuacji, kiedy od baaaardzo dawna za sprawdzony sposób na uprawę winorośli uznano podwieszanie jej na drutach rozpiętych pomiędzy słupkami. Jestem zdania, że nie powinno się wyważać otwartych drzwi. Skoro mamy sprawdzone proste rozwiązanie, po co biegać po sklepach w poszukiwaniu siatki leśnej?
W praktyce okaże się, że trzeba będzie do siatki dołożyć druty pomocnicze. Można próbować przywiązywać do siatki młode pędy wybijające pod kątem, ale może to skończyć się ich złamaniem.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 08:53 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Nie rozumiem. "Zasadniczy", "nie ma ustawy". A no nie ma ustawy, a ja w żaden sposób nie jestem zasadniczy. Patrzę tylko racjonalnie na problem. Z tego, co wiem, nie sprzedają siatki leśnej na metry, więc uznałem za bezcelowe, a nawet bezsensowne poszukiwania kilku metrów siatki leśnej w sytuacji, kiedy od baaaardzo dawna za sprawdzony sposób na uprawę winorośli uznano podwieszanie jej na drutach rozpiętych pomiędzy słupkami. Jestem zdania, że nie powinno się wyważać otwartych drzwi. Skoro mamy sprawdzone proste rozwiązanie, po co biegać po sklepach w poszukiwaniu siatki leśnej?...

:D Drutu na metry też nie sprzedają. Gość potrzebuje 8 metrów szpaleru.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 10:06 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):

:D Drutu na metry też nie sprzedają. Gość potrzebuje 8 metrów szpaleru.

To od biedy może się posłużyć zwojem 50m.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 11:04 
Kiper
Kiper

gbed napisał(a):
Gość potrzebuje 8 metrów szpaleru.

Ta dyskusja staje się mocno męcząca. Na koniec chciałbym tylko bardzo nieśmiało zwrócić uwagę Kolegi na fakt, że na jednym drucie się nie skończy. Jeżeli policzyć, że potrzeba co najmniej 5 drutów, a przy drutach pomocniczych jeszcze więcej, długość szpaleru wynosi 8m, wystarczy wykonać proste działanie matematyczne:

5 x 8m = 40m drutu - minimum.

Więcej słowa nie napisze w tym wątku. Poddaję się. Życzę powodzenia w uprawie.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 15:34 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
gbed napisał(a):
Gość potrzebuje 8 metrów szpaleru.

Ta dyskusja staje się mocno męcząca. Na koniec chciałbym tylko bardzo nieśmiało zwrócić uwagę Kolegi na fakt, że na jednym drucie się nie skończy. Jeżeli policzyć, że potrzeba co najmniej 5 drutów, a przy drutach pomocniczych jeszcze więcej, długość szpaleru wynosi 8m, wystarczy wykonać proste działanie matematyczne:

5 x 8m = 40m drutu - minimum.

Więcej słowa nie napisze w tym wątku. Poddaję się. Życzę powodzenia w uprawie.

No tośmy się zamęczyli, bo ja też mam dość. :crazy:

PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 17:25 
nowicjusz
nowicjusz

Koniec dyskusji dorwałem siatke 20x30 cm jak bedzie kiepsko kupie drut:) Dzieki za porady!!!

-- poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 17:25 --

Udało się konstrukcja stoi zrezygnowałem z siatki leśnej na rzecz drutu.

Cegły oczywiście usunąłem i naciągniętą agrowłókninę przybiłem kołkami do niej.

Załączniki:
1-DSC_0108.jpg
1-DSC_0108.jpg [ 116.39 KiB | Przeglądane 1029 razy ]
1-DSC_0107.jpg
1-DSC_0107.jpg [ 121.43 KiB | Przeglądane 1029 razy ]
1-DSC_0106.jpg
1-DSC_0106.jpg [ 127.83 KiB | Przeglądane 1029 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1