Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 14:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Słupki
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 20:09 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
march napisał(a):
gbed napisał(a):
Ja mogę zaproponować moje rozwiązanie. Drewniane słupki z OBI/Castoramy itp. Z ocynkowanymi nożami wbitymi w ziemię. Jeszcze tylko zioła na dół dla urody. :mrgreen:

Grzesiek konstrukcja super, ale co to za odmiana na drugim zdjęciu tak ładnie się przebarwia na czerwono?

Zdaje się że napisał że to Glubok.
Jeżeli na górze jest poprzeczka łącząca słupki do tego zastrzały skośne to odciągi raczej nie potrzebne.

Tak, to Gołubok, ale specyficznie sfotografowany bo słońce już dość nisko świeciło od drugiej strony.
Oczywiście potwierdzam jeśli jest na górze poprzeczka to odciągi są zbędne. Zastrzały zaś po to żeby nie było odkształceń "w romba". Wystarczą dwa na skrajnych polach, byle ne za krótkie, 1.2 -1,5 długości.

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 01:29 
mistrz
mistrz

redfox napisał(a):
Jarek, świerk jest jednym z mniej trwałych materiałów, zależy co masz na myśli pisząc "kilka lat"

:) No wiem, że świerk jest mało wytrzymały, ale rzadko w marketach budowlanych dostępne są łaty/krawędziaki z drewna innego gatunku niż świerk lub sosna. Dlatego pytam, czy z 5 lat ma szansę wytrzymać?
Grzegorz zwrócił uwagę, że pozioma poprzeczka dużo szybciej niszczeje niż słupki... może zabezpieczyć ją od góry obiciem z paska grubszej folii lub innego materiału?

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 09:40 
Ekspert
Ekspert

jaszczur napisał(a):
redfox napisał(a):
Jarek, świerk jest jednym z mniej trwałych materiałów, zależy co masz na myśli pisząc "kilka lat"

:) No wiem, że świerk jest mało wytrzymały, ale rzadko w marketach budowlanych dostępne są łaty/krawędziaki z drewna innego gatunku niż świerk lub sosna. Dlatego pytam, czy z 5 lat ma szansę wytrzymać?
Grzegorz zwrócił uwagę, że pozioma poprzeczka dużo szybciej niszczeje niż słupki... może zabezpieczyć ją od góry obiciem z paska grubszej folii lub innego materiału?

U mnie te słupki są 12 lat (świerkowe ale impregnowane ciśnieniowo i tak sprzedawane w OBI i Castoramie) i na pewno jeszcze postoją. Wydaje się, że kluczowe jest żeby ich nie wkopywać tylko wykorzystać te ocynkowane noże. Ale one też 12 lat wytrzymały (w glinianej glebie). Można też (tak zrobiłem altankę i huśtawkę) zamiast wbijanych noży dostać lub zrobić takie specjalne profile, które potem się osadza w betonie wlanym do wykopanego dołka. Jeśli zrobić to z grubej blachy (np. 5 mm) i ocynkować to będzie to znacznie dłużej. Są też w handlu gotowe, ocynkowane do słupków 70x70, ja musiałem robić bo potrzebowałem 140x140 (oczywiście do altanki i huśtawki bo do winorośli mam 70x70).

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 10:44 
Ekspert
Ekspert

jaszczur napisał(a):
redfox napisał(a):

Pięć lat wytrzyma w metalowym uchwycie, wkopane w ziemię nie.
Do poprzeczki raczej bym folii nie przyklejał, mogło by to jeszcze skrócić jej żywotność.

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 11:40 
Kiper
Kiper

[quote=
U mnie te słupki są 12 lat (świerkowe ale impregnowane ciśnieniowo i tak sprzedawane w OBI i Castoramie) i na pewno jeszcze postoją. Wydaje się, że kluczowe jest żeby ich nie wkopywać tylko wykorzystać te ocynkowane noże. Ale one też 12 lat wytrzymały (w glinianej glebie). Można też (tak zrobiłem altankę i huśtawkę) zamiast wbijanych noży dostać lub zrobić takie specjalne profile, które potem się osadza w betonie wlanym do wykopanego dołka. Jeśli zrobić to z grubej blachy (np. 5 mm) i ocynkować to będzie to znacznie dłużej. Są też w handlu gotowe, ocynkowane do słupków 70x70, ja musiałem robić bo potrzebowałem 140x140 (oczywiście do altanki i huśtawki bo do winorośli mam 70x70).[/quote]

Te słupki z tymi ocynkowanymi szpicami wytrzymają 20,30 lat pod jednym warunkiem.
Pomalowane,zaimpregnowane.Najważniejsze to są daszki,okapniki nasadzone, naklejone, przykręcone z boku jak kto woli,bo jak się woda, mróz od góry dostanie do belek to są w 5ciu latach do wyrzucenia.To jest i tak za drogo dlatego w winnictwie bez sensu. Dotyczy to również jakich kolwiek drewnianych słupków.Drogie oryginalne słupy betonowe albo ocynkowane są najlepszym rozwiązaniem,na wieki.Jak ktoś chce bardzo tanio to sobie powinien samemu słupki betonowe
zrobić,sam sobie takie do płotów zrobiłem przed 30toma latami.
Stoją do dzisiaj i na pewno następne 30 lat.
pozdrawiam
georg

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 12:25 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
gbed napisał(a):
U mnie te słupki są 12 lat (świerkowe ale impregnowane ciśnieniowo i tak sprzedawane w OBI i Castoramie) i na pewno jeszcze postoją. Wydaje się, że kluczowe jest żeby ich nie wkopywać tylko wykorzystać te ocynkowane noże. Ale one też 12 lat wytrzymały (w glinianej glebie). Można też (tak zrobiłem altankę i huśtawkę) zamiast wbijanych noży dostać lub zrobić takie specjalne profile, które potem się osadza w betonie wlanym do wykopanego dołka. Jeśli zrobić to z grubej blachy (np. 5 mm) i ocynkować to będzie to znacznie dłużej. Są też w handlu gotowe, ocynkowane do słupków 70x70, ja musiałem robić bo potrzebowałem 140x140 (oczywiście do altanki i huśtawki bo do winorośli mam 70x70).

Te słupki z tymi ocynkowanymi szpicami wytrzymają 20,30 lat pod jednym warunkiem.
Pomalowane,zaimpregnowane.Najważniejsze to są daszki,okapniki nasadzone, naklejone, przykręcone z boku jak kto woli,bo jak się woda, mróz od góry dostanie do belek to są w 5ciu latach do wyrzucenia.To jest i tak za drogo dlatego w winnictwie bez sensu. Dotyczy to również jakich kolwiek drewnianych słupków.Drogie oryginalne słupy betonowe albo ocynkowane są najlepszym rozwiązaniem,na wieki.Jak ktoś chce bardzo tanio to sobie powinien samemu słupki betonowe
zrobić,sam sobie takie do płotów zrobiłem przed 30toma latami.
Stoją do dzisiaj i na pewno następne 30 lat.
pozdrawiam
georg

Georg, dyskusja nie była że ma być tanio, tylko ładnie. :mrgreen: Chodzi o dwa krzewy w ogrodzie.

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 21:38 
Kiper
Kiper

A to co innego ja mam w ogrodzie takie rozwiązanie,takie drogie słupki a te szpice na bokach ma
70cm a w środku 50cm.Jak zrobię zdjęcia t poślę.
pozdrawiam
georg
Tak ja zrobiłem bo musiałem.
Obrazek

Ostatnio edytowano piątek, 17 stycznia 2014, 21:49 przez georg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 21:43 
Ekspert
Ekspert

Nie przesadzajmy, betonowe słupki ładnie wykonane też mogą być atrakcyjne.
W świeżym betonie można rzeźbić, jak ktoś ma artystyczną duszę ;)

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Ale jak to napisał kiedyś DarekRZ w betonowych słupkach niema duszy ,a tu raczej tak ma być

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: wtorek, 21 stycznia 2014, 18:24 
mistrz
mistrz

Skłaniam się ku systemom metalowym - nie trzeba betonować i są trwałe i dosyć estetyczne. Mam nadzieje, że słupek przelotowy sprawdzi się w funkcji słupka krańcowego, bo dla 4-metrowego rzędu nie będę raczej kupował krańcowych za ok. 50 zł sztuka...

Tomek

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 12:27 
nowicjusz
nowicjusz

Świetna robota z tą konstrukcją z Castoramy. Będe chciał zrobić sobie takie dwie koło siebie.

Co ile metrów wbijałeś słupki?

Zastanawiam sie nad stabilnością Kotwy wbijanej , czy nie lepiej ją zabetonować?

Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 17:53 
Ekspert
Ekspert

piszczel napisał(a):
Świetna robota z tą konstrukcją z Castoramy. Będe chciał zrobić sobie takie dwie koło siebie.

Co ile metrów wbijałeś słupki?

Zastanawiam sie nad stabilnością Kotwy wbijanej , czy nie lepiej ją zabetonować?

Pozdrawiam

Domyślam się że o mnie chodzi?

Słupki są co 2.0, 2,4 lub co 2,7m. Tak naprawdę rozstaw jest wyznaczany długością słupków jakie możesz kupić - tych na górną poprzeczkę.
Co do stabilności kotw wbijanych to jak dotąd nie narzekam. Miałem już kilka huraganów ale póki co bez wpływu na stabilność. Mam jednak świadomość o czym już wspominałem, że 10 lat temu te kotwy były dużo lepsze. Obecnie producenci obniżają koszty. Z roku na rok (a wiem bo co roku coś stawiam w tej technologii) są coraz krótsze, coraz węższe i z coraz cieńszej blachy. W końcu to doprowadzi do tego, że je wyłamie. Owszem osadzałem też w betonie ale wtedy kiedy stawiałem szopę, altankę i ogromną huśtawkę. W tym roku planuję niższą konstrukcję (tylko 1,2m wys.) na deserówki i chcę ją zrobić na mniejszych przekrojach słupków (45x45). Konstrukcja ma mieć jedynie 6 metrów długości z 4 słupkami. Mam nadzieję, że wytrzyma.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 18:45 
Kiper
Kiper

piszczel napisał(a):
Świetna robota z tą konstrukcją z Castoramy.

Nie mam przekonania do tej konstrukcji. u mnie nie do powtórzenia ze względu na to, że kotwy są zbyt płytko wbite w ziemię. O ile stabilność wzdłuż całej konstrukcji mogła by jeszcze ujść, o tyle nie wyobrażam sobie, by taka konstrukcja wytrzymała wiatr boczny. Ja słupki z grubościennych rur ocynkowanych ?60 z podporami wkopuję na 70 - 80cm i to widzę, jak w wietrzne dni, kiedy wyrośnięta winorośl rozpięta na drutach stanowiąca w zasadzie zieloną ścianę zachowuje się jak żagiel targany wiatrem. Gdyby nie to, że winorośl ma solidne korzenie, a łozy są przywiązane do drutów, cała konstrukcja wylądowałaby co najmniej u sąsiada.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 19:54 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
piszczel napisał(a):
Świetna robota z tą konstrukcją z Castoramy.

Nie mam przekonania do tej konstrukcji. u mnie nie do powtórzenia ze względu na to, że kotwy są zbyt płytko wbite w ziemię. O ile stabilność wzdłuż całej konstrukcji mogła by jeszcze ujść, o tyle nie wyobrażam sobie, by taka konstrukcja wytrzymała wiatr boczny. Ja słupki z grubościennych rur ocynkowanych ?60 z podporami wkopuję na 70 - 80cm i to widzę, jak w wietrzne dni, kiedy wyrośnięta winorośl rozpięta na drutach stanowiąca w zasadzie zieloną ścianę zachowuje się jak żagiel targany wiatrem. Gdyby nie to, że winorośl ma solidne korzenie, a łozy są przywiązane do drutów, cała konstrukcja wylądowałaby co najmniej u sąsiada.

Uczciwie powiedziawszy mam często podobne obawy. Trochę pocieszam się tym, że ogród mam osłonięty od wiatru ze wszystkich stron. Mam też niestety ciężką gliniastą glebę co akurat w tym wypadku jest korzystne. Ciągle jednak zastanawiam się czy ta oszczędność na stali kiedyś się źle nie skończy. Mam wrażenie jednak, że szybciej ta konstrukcja się złamie tuż przy powierzchni ziemi niż zostanie wyrwana. No chyba, że z wiatrami przyjdzie powódź i mocno zmiękczy grunt.

PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 21:40 
nowicjusz
nowicjusz

Też obawiam się o stabilność tej konstrukcji.Dlatego zamierzam postawić obok siebie dwie identyczne w rozstawie 2 metrowej i połączyć belkami.

gbed jaką siatkę zastosowałeś do swojej konstrukcji?

Ja do swojej chcę użyć takiej http://allegro.pl/siatka-ogrodzeniowa-l ... 88274.html

Tylko nie wiem czy z czasem pod ciężarem kiści winogron za bardzo nie ponaciąga oczek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1