Zdanek napisał(a):
DarekP napisał(a):
Ja zrobiłem rusztowanie tak:
Słupki betonowe 10cmx10cmx2,7m zakopane na o,7m, zbrojone 4 drutami fi6. Pierwszy drut na wysokości 0,7m, później co około 30cm. Pierwszy drut pojedynczy 4mm drugi pojedynczy 2mm później trzy pary 2mm. Odległość między drutami w parze około 11-12cm . Odciąg z linki stalowej 4mm oraz wkopanego słupka 1m. Długość rzędów 100 metrów.
Darek
Darku dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Mam pytanie czy te górne podwójne druty są ruchome ??? Jeśli nie to chyba szybciej i taniej byłoby poprostu przewiercić dziury w tych słupkach.
Żadne druty nie są ruchome, nie widziałem i nie widzę potrzeby żeby były ruchome. Słupki robiłem sam i wcale nie jest tak prosto je przewiercić(otwory nie były wiercone tylko poprawiane jak się jakiś zalał betonem, poza tym jest jeszcze zbrojenie i ciężko było by je ominąć.
Zdanek napisał(a):
Co byś ewentualnie zmodyfikował w swoim pomyśle jeśli robiłbyś rusztowanie poraz drugi ??
Już modyfikowałem rusztowanie a w zasadzie linkę w odciągu bo była 2mm ale nie wytrzymała. Poza tym nic więcej bym nie zmieniał, narazie jestem zadowolony z rusztowania.
Zdanek napisał(a):
Ja myślę na skrajnych słupkach zrobić tak jak shron, czyli ucho z drutu i napinacz do które przymocowany jest drut nośny, lub szybszy i tańszy sposób to poprostu śruba na wylot przez słupek zakończona uchem. Drut do ucha, a naciąg poprzez nakręcanie nakrętki, trzeba pamiętać aby śruba była w miarę długa aby mieć sporo naciągu.
Nie wiem jak ma shron(daj linka do zdjęć jak możesz), ale jeżeli dobrze rozumiem to zamierzasz odciąg umieścić na wysokości drutu nośnego tak? Mnie wydaje się to trochę za nisko.
Zdanek napisał(a):
Co do słupka zamiast kotwy to też fajny pomysł ale wydaje mi się że kotwa będzie mocniejsza, ja wacham się miedzy kotwą za 19zł alegro a słupkiem podporowym 2,6m za 18zł skręconym śrubą.
Acha betonowałeś końcowe słupki ??? Ja zamierzam wkopać końcowy słupek 85cm w ziemię i chyba nie będę betonował
Moim zdaniem kotwa będzie lepsza, bo tam gdzie będzie nie sadzi się winorośli, a podpora zajmuje miejsce. I jeszcze jedno jak dasz podporę to na słupek działają siły w ten sposób że próbują go wyrwać i zgiąć, przy kotwie i odciągu słupek zostaje wciskany w ziemie i siły do zgniatają. Beton zdecydowanie bardziej toleruje zgniatanie niż gięcie a już wogóle nie znosi rozciągania. Ogólnie podpory mi się nie podobają.
Nie betonowałem słupków, wierciłem świdrem wkładałem słupek zasypywałem trochę ziemią ubijałem znów trochę ziemi idt. po deszczu słupki trochę się kiwały ale już stoją dobrze. Nie ma sensu betonować słupków, jak napniesz druty to i tak skrajne słupki będą nie do ruszenia(zaleta odciągu). U mnie linka odciągu jest bardzo napięta.