Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 13:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 20:33 
Kiper
Kiper

Zdanek napisał(a):
Mam pytanie o odległość między drutami w parze. Planuję słupki betonowe z otworami na środku słupka na druty przelotowe. Czy mogę parę drutów puścić przez jeden otwór tak że nie będzie miedzy nimi odstępu ??? Wtedy latorośle się będą dobrze trzymały między 2 drutami, ale czy nie będzie problemów przy przekładaniu ??

Jeśli chodzi o druty to jest drut bezinal na winiarzu, czy on jest taki sam jak na winnicy bazarek ?? osłona cynkowo aluminiowa, 4 krotne pokrycie galwaniczne ??

Nie rób tez podwójnych dziur i nie przepychaj przez nie drutu.
Rozwiążesz to w inny sposób.

PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 20:55 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
Mam pytanie o odległość między drutami w parze. Planuję słupki betonowe z otworami na środku słupka na druty przelotowe. Czy mogę parę drutów puścić przez jeden otwór tak że nie będzie miedzy nimi odstępu ??? Wtedy latorośle się będą dobrze trzymały między 2 drutami, ale czy nie będzie problemów przy przekładaniu ??

Jeśli chodzi o druty to jest drut bezinal na winiarzu, czy on jest taki sam jak na winnicy bazarek ?? osłona cynkowo aluminiowa, 4 krotne pokrycie galwaniczne ??

Ja podwiązałem drut do słupka za pomocą sznurka . Łatwość regulacji to najważniejsza cecha , tym bardziej gdy brakuje mi drutu . Najtańszy drut mają w zakładach produkujących siatkę . Tam można kupić w cenie odpadu . Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 08:55 
mistrz
mistrz

tomek napisał(a):

Tomek a mógłbyś być mniej tajemniczy a bardziej konkretny, pytałem czy podwójne druty mogą być tuż przy sobie, jeśli nie to dlaczego ??

Rozumiem że chodzi Ci o przewlekanie podwójnych drutów przez 1 otwór i rozwarcie ich zaraz za słupkiem jakimś kołkiem ?

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 09:52 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
Czy mogę parę drutów puścić przez jeden otwór tak że nie będzie miedzy nimi odstępu ??? Wtedy latorośle się będą dobrze trzymały między 2 drutami, ale czy nie będzie problemów przy przekładaniu

Bez sensu. Jak ci wąsy powiążą te druty razem to już żadnej latorośli tam nie włożysz. Już lepiej druty puścić z boków słupka i mieć trochę większy rozstaw.

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 10:28 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Bez sensu. Jak ci wąsy powiążą te druty razem to już żadnej latorośli tam nie włożysz. Już lepiej druty puścić z boków słupka i mieć trochę większy rozstaw.

Misza dziękuję.

W końcu ktoś odpowiedział na temat. W takim razie ponieważ słupki betonowe mam sadownicze to czy lepiej wiercić dziury czy puścić druty z boku i jak je przymocować do słupka ???

I gdybym robił dziury to ile cm między podwójnymi drutami zrobić odstępu 5cm ??

Najlepiej obciążenia zniosą wiercone, oczywiście gdybm robił hektar winnicy to bym sobie zamówił odrazu z dziurami w odpowiednich miejscach.

Mam pytanie jeszcze o długość słupków na skrajne myślałem dać 2,8 metra (1,95m nad ziemią i 85cm w ziemi - dziura na najwyższy drut jest na 1,8m) a przelotowe 2,6m wkopywać 65cm. Co o tym sądzisz ?

Skrajne dotakowo betonowane i z podporą. Zastanawiam się czy nie zrezygnować z tego betonowania ?

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 11:01 
Ekspert
Ekspert

Może i nie mam za dużego doświadczenia ale jak bym dawał z zaszczałem to bym zabetonował a jak z odciągiem to niekoniecznie (przy odpowiednio mocno osadzonej kotwie w ziemi).

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 11:10 
mistrz
mistrz

Zapomniałem dodać iż rzędy mają 44metry. Słupek betonowy na podporę kosztuje 18zł a kotwa na alegro 19zł.

Oglądałem winiczkę shrona na zdjęciach i z jego opisów wynika iż zamówił betonowe słupki z dziurami, a więc ja chyba będę wiercił

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 12:40 
Kiper
Kiper

Zdanek napisał(a):
tomek napisał(a):

Tomek a mógłbyś być mniej tajemniczy a bardziej konkretny, pytałem czy podwójne druty mogą być tuż przy sobie, jeśli nie to dlaczego ??

Rozumiem że chodzi Ci o przewlekanie podwójnych drutów przez 1 otwór i rozwarcie ich zaraz za słupkiem jakimś kołkiem ?

Chodzi o to, że pary drutów odpina się i zapina, jak puścisz drut przez dziurę zamiast przez otwarty haczyk, to stosowanie par drutów w dużej mierze straci sens a nawet utrudni pracę, niż w przypadku pojedynczych drutów.

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 12:56 
mistrz
mistrz

tomek napisał(a):
Chodzi o to, że pary drutów odpina się i zapina, jak puścisz drut przez dziurę zamiast przez otwarty haczyk, to stosowanie par drutów w dużej mierze straci sens a nawet utrudni pracę, niż w przypadku pojedynczych drutów.

A po co je odpinać i zapinać ?? Będą 3 pary drutów i jak winorośl będzie rosła to sukcesywanie będę przeplatał. Po co odpinać ??

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 13:41 
Kiper
Kiper

Zdanek napisał(a):
tomek napisał(a):

A po co je odpinać i zapinać ?? Będą 3 pary drutów i jak winorośl będzie rosła to sukcesywanie będę przeplatał. Po co odpinać ??

Jeśli masz krótki szpaler, to niema znaczenia.

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 14:00 
mistrz
mistrz

tomek napisał(a):

45m, nadal nie rozumiem po co się przepina druty

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 15:01 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
tomek napisał(a):

45m, nadal nie rozumiem po co się przepina druty

Przepina sie druty dwa razy do roku z powodu zmian koncepcji prowadzenia . Czasami z powodu że rosną itd . itp. Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 15:24 
nowicjusz
nowicjusz

Ja zrobiłem rusztowanie tak:
Słupki betonowe 10cmx10cmx2,7m zakopane na o,7m, zbrojone 4 drutami fi6. Pierwszy drut na wysokości 0,7m, później co około 30cm. Pierwszy drut pojedynczy 4mm drugi pojedynczy 2mm później trzy pary 2mm. Odległość między drutami w parze około 11-12cm . Odciąg z linki stalowej 4mm oraz wkopanego słupka 1m. Długość rzędów 100 metrów.
Obrazek

Na skrajnych słupkach mocowania do drutów z kątownika i przyspawanego drutu fi8mm mocującego do słupka.
Obrazek

na przelotowych z drutu fi8mm i przyspawanych nakrętek, żeby drut się nie obcierał w nakrętkę włożony kawałek wężyka.
Obrazek

dolne dwa pojedyncze druty puszczone przez środek słupka też z wężykiem zabezpieczającym.
Obrazek

Może komuś się przyda.

Darek

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 16:05 
mistrz
mistrz

DarekP napisał(a):
Słupki betonowe 10cmx10cmx2,7m zakopane na o,7m, zbrojone 4 drutami fi6. Pierwszy drut na wysokości 0,7m, później co około 30cm. Pierwszy drut pojedynczy 4mm drugi pojedynczy 2mm później trzy pary 2mm. Odległość między drutami w parze około 11-12cm . Odciąg z linki stalowej 4mm oraz wkopanego słupka 1m. Długość rzędów 100 metrów.

Darek

Darku dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Mam pytanie czy te górne podwójne druty są ruchome ??? Jeśli nie to chyba szybciej i taniej byłoby poprostu przewiercić dziury w tych słupkach.

Co byś ewentualnie zmodyfikował w swoim pomyśle jeśli robiłbyś rusztowanie poraz drugi ??

Ja myślę na skrajnych słupkach zrobić tak jak shron, czyli ucho z drutu i napinacz do które przymocowany jest drut nośny, lub szybszy i tańszy sposób to poprostu śruba na wylot przez słupek zakończona uchem. Drut do ucha, a naciąg poprzez nakręcanie nakrętki, trzeba pamiętać aby śruba była w miarę długa aby mieć sporo naciągu.

Co do słupka zamiast kotwy to też fajny pomysł ale wydaje mi się że kotwa będzie mocniejsza, ja wacham się miedzy kotwą za 19zł alegro a słupkiem podporowym 2,6m za 18zł skręconym śrubą.

Acha betonowałeś końcowe słupki ??? Ja zamierzam wkopać końcowy słupek 85cm w ziemię i chyba nie będę betonował

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 16:45 
nowicjusz
nowicjusz

Zdanek napisał(a):
DarekP napisał(a):

Darek

Darku dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Mam pytanie czy te górne podwójne druty są ruchome ??? Jeśli nie to chyba szybciej i taniej byłoby poprostu przewiercić dziury w tych słupkach.

Żadne druty nie są ruchome, nie widziałem i nie widzę potrzeby żeby były ruchome. Słupki robiłem sam i wcale nie jest tak prosto je przewiercić(otwory nie były wiercone tylko poprawiane jak się jakiś zalał betonem, poza tym jest jeszcze zbrojenie i ciężko było by je ominąć.

Zdanek napisał(a):
Co byś ewentualnie zmodyfikował w swoim pomyśle jeśli robiłbyś rusztowanie poraz drugi ??

Już modyfikowałem rusztowanie a w zasadzie linkę w odciągu bo była 2mm ale nie wytrzymała. Poza tym nic więcej bym nie zmieniał, narazie jestem zadowolony z rusztowania.

Zdanek napisał(a):
Ja myślę na skrajnych słupkach zrobić tak jak shron, czyli ucho z drutu i napinacz do które przymocowany jest drut nośny, lub szybszy i tańszy sposób to poprostu śruba na wylot przez słupek zakończona uchem. Drut do ucha, a naciąg poprzez nakręcanie nakrętki, trzeba pamiętać aby śruba była w miarę długa aby mieć sporo naciągu.

Nie wiem jak ma shron(daj linka do zdjęć jak możesz), ale jeżeli dobrze rozumiem to zamierzasz odciąg umieścić na wysokości drutu nośnego tak? Mnie wydaje się to trochę za nisko.

Zdanek napisał(a):
Co do słupka zamiast kotwy to też fajny pomysł ale wydaje mi się że kotwa będzie mocniejsza, ja wacham się miedzy kotwą za 19zł alegro a słupkiem podporowym 2,6m za 18zł skręconym śrubą.

Acha betonowałeś końcowe słupki ??? Ja zamierzam wkopać końcowy słupek 85cm w ziemię i chyba nie będę betonował

Moim zdaniem kotwa będzie lepsza, bo tam gdzie będzie nie sadzi się winorośli, a podpora zajmuje miejsce. I jeszcze jedno jak dasz podporę to na słupek działają siły w ten sposób że próbują go wyrwać i zgiąć, przy kotwie i odciągu słupek zostaje wciskany w ziemie i siły do zgniatają. Beton zdecydowanie bardziej toleruje zgniatanie niż gięcie a już wogóle nie znosi rozciągania. Ogólnie podpory mi się nie podobają.

Nie betonowałem słupków, wierciłem świdrem wkładałem słupek zasypywałem trochę ziemią ubijałem znów trochę ziemi idt. po deszczu słupki trochę się kiwały ale już stoją dobrze. Nie ma sensu betonować słupków, jak napniesz druty to i tak skrajne słupki będą nie do ruszenia(zaleta odciągu). U mnie linka odciągu jest bardzo napięta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1