Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 05:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 16:56 
Kiper
Kiper

[quote="StaryKocur"]Panowie, pomóżcie mi, proszę w kwestii technicznej.

Zamierzam wkrótce postawić rusztowania. Rzędy mam krótkie, raptem po 11 krzewów, które zamierzam uformować w guyota na podwójnym pniu o wysokości ok. 0,6 m.
Odległośc między słupkami skrajnymi wyniesie 15 m. Zrobię je z tego co mam pod ręką, czyli z bali o długości min. 230 i średnicy ok 15 cm.
I tu rodzi się pytanie:
Czy w tak krótkich rzędach stawiać słupek przelotowy?
I drugie: Gdzie można kupić kotwy, na których zamocowałbym odciągi ( o ile takie są konieczne )?

Pozdrawiam
SK

Stary Kocurze, oczywiście że stawiać nawet 2,
odciągi znajdziesz np. na allegro pod hasłem kotwa sadownicza.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 07:08 
Ekspert
Ekspert

Ja zabetonowałem wiaderkiem betonu śrubę z uchem i mam "kotwy".

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 07:24 
czeladnik
czeladnik

Zamierzam wkrótce postawić rusztowania. Rzędy mam krótkie, raptem po 11 krzewów, które zamierzam uformować w guyota na podwójnym pniu o wysokości ok. 0,6 m.
Odległośc między słupkami skrajnymi wyniesie 15 m. Zrobię je z tego co mam pod ręką, czyli z bali o długości min. 230 i średnicy ok 15 cm.
I tu rodzi się pytanie:
I drugie: Gdzie można kupić kotwy, na których zamocowałbym odciągi ( o ile takie są konieczne )?

Pozdrawiam
SK

Ja mam jeszcze krótsze. Około 11 m a słupki przelotowe są. Przy długości 15 m zastanów się raczej czy nie dać dwóch.
Kotwy łatwo znależć w...Małopolsce południowej. Np gmina Raciechowice - co dom to sad jabłoniowy (kilka ha). Zawsze znajdziesz kogoś kto odstąpi kilka sztuk. :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 08:03 
przedszkolak
przedszkolak

Dziękuję. Zatem postanowione - słupki przelotowe będą.
Ale mam jeszcze kilka wątpliwości, których na razie nie jestem w stanie rozwiać ani czytając posiadaną literaturę fachowej ( Myśliwiec, Lisek i podobni ), gdzie każdy autor mówi co innego, ani zagłębiając się w dyskusje na nijniejszym forum.
Mam nadzieję, że i tym razem mogę na Was liczyć.
Otóż sprawa nr 1 - Czy przy formowaniu w guyota lepiej jest położyć ramię na płasko na drucie nośnym i przymocować doń, czy tez raczej należałoby wygiąć je w łuk przekłądając tylko przez górny drut nośny i mocując do dolnego?
I kolejna wątpliowść - Czy odstęp między drutami w poszczególnych parach ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne? Zastanawiam się bowiem, czy stosując słupki fi 15 cm zostawić ten właśnie rozstaw drutów, czy raczej go zmniejszyć do kilku centymetrów.
To co? Pomożecie?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 08:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="StaryKocur"]
Otóż sprawa nr 1 - Czy przy formowaniu w guyota lepiej jest położyć ramię na płasko na drucie nośnym i przymocować doń, czy tez raczej należałoby wygiąć je w łuk przekłądając tylko przez górny drut nośny i mocując do dolnego?
I kolejna wątpliowść - Czy odstęp między drutami w poszczególnych parach ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne? Zastanawiam się bowiem, czy stosując słupki fi 15 cm zostawić ten właśnie rozstaw drutów, czy raczej go zmniejszyć do kilku centymetrów.

1. Moim zdanieł wyginanie w łuk jest łatwiejsze - wystarczy łozę przywiązać tylko w jednym miejscu. Poza tym przy wycięciu w łuk zmieścisz więcej oczek - co przy długich międzywęźlach i małych odstępach między krzewami może mieć znaczenie. Z drugiej strony jak łozę przymocujesz poziomo to możesz w następnym roku zmienić zdanie i przejść na royata lub casaneve ;-)

2. 15 cm to trochę dużo, obawiam się, że latorośle nie będą się chciały same trzymać drutów - a taki jest cel prowadzaniea pary drutów

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 09:02 
przedszkolak
przedszkolak

1. No tak, ale wtedy trzeba pociągnąć jeszcze jeden drut. Czy musi być
on tej samej grubości co górny nośny?
2. To mam wreszczie jasność :). Czy 4 -5 cm odstępu w takim razie
wystarczy?

Pozdrawiam

StaryKocur

PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 09:51 
czeladnik
czeladnik

I tu rodzi się pytanie:

Pozdrawiam
SK

Jeśli chcesz kotwy po taniości, to rób jak Madej każe: obwiąż drutem dużą cegłę lub mały głaz, wykop dół, wrzuć ciężar i zasyp - z ziemi będzie wystawał kawałek drutu - twoja kotwa.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 18:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="StaryKocur"]

Po to są właśnie dwa druty "prowadzące" żeby ułatwić wyginanie łozy w łuk. A dlaczego - bo winorośl jako pnącze ma silną tzw dominację wierzchołkową (apikalną). Coś więcej tutaj:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... amp;t=2223

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 20:54 
przedszkolak
przedszkolak

Heniek, wielkie dzięki. Zajrzałem, przeczytałem, zrozumiałem. Brzmi przekonująco. Tak samo przekonująco brzmi Lisek, który mówi coś dokładnie odwrotnego. :D I bądź tu człowieku mądry, jak jesteś tylko teoretykiem. Biedny Miś ze mnie. Widzę, że czeka mnie krew, pot i łzy przy stawianiu rusztowań i obserwacji efektów. A może, skoro ten mój guyot ma mieć dwa pieńki, to ramiona na prawym wygnę , a na lewym nie i zobaczę, co z tego wyniknie. A jak już wyniknie, to opatentuję to jako "StaryKocur połowicznie wygięty na podwójnym pieńku"

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 22:10 
Ekspert
Ekspert

Hmm. Wydaje mi się że ja zilustrowałem tylko to co pisze Lisek i nie powinno być różnic w interpretacji. Ale jeszcze raz przejrzę obie książeczki Liska co tam można znaleźć ciekawego na ten temat :idea:
A swoją drogą własne doświadczenie jest najlepsze, także jak wypróbujesz różne sposoby formy Guyot'a to nie zapomnij się z nami podzielić wrażeniami :)

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 07:03 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]

1. Moim zdanieł wyginanie w łuk jest łatwiejsze - wystarczy łozę przywiązać tylko w jednym miejscu. Poza tym przy wycięciu w łuk zmieścisz więcej oczek - co przy długich międzywęźlach i małych odstępach między krzewami może mieć znaczenie.

Masz rację z tym, że ja przywiązuję oprócz łozy pieniek co by "stał" pionowo :lol:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 20:04 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Heniek"]Hmm. Wydaje mi się że ja zilustrowałem tylko to co pisze Lisek i nie powinno być różnic w interpretacji.
Heniek

Tak jest. I u Ciebie i u Liska opis samego zjawiska dominacji wierzchołkowej jest nader klarowny. Tylko wnioski są dokładnie odwrotne.
Ty bowiem piszesz "żeby wszystkie pędy wyrastały z jednakową siłą należy tak przymocować takie ramię aby środkowa część była najwyżej położona:
Lisek natomiast ( "Amatorska uprawa winorośli" str 77 ): Dominacji wierzchołkowej zapobiega się przez (...) oraz przywiązywanie długich łóz w pozycji poziomej "
I bądź tu Kocurze mądry. :(
Może to wygląda na czepianie się, ale naprawdę tak nie jest.
Swoje pierwsze krzewy posadziłem raptem 2 lata temu ( w Wielką Sobotę ) i zdaję sobie sprawę z mizerii wiedzy ( tak praktycznej jak i teoretycznej ), którą nabyłem dotychczas, więc próbuję weryfikować to, co mi nie gra.

Pozdrawiam
KocurStaryAleJary

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 21:56 
Ekspert
Ekspert

A w książce "Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej" (nowsza) pisze:
" W praktyce stosuje się dwa podstawowe rozwiązania ograniczjące przejawy dominacji wierzchołkowej, które zapewniają równomierny rozwój i owocowanie krzewów:
- cięcie łóz na krótkie pędy, tzw czopy, liczącce najczęściej 2-4 oczka;
- układanie pozostawianych długich łóz w pozycji poziomej lub łukowato wygiętej z końcami skierowanymi do dołu"
str 127 i 128 cytowanej pozycji

Ja jednak zostanę przy swoim 8) i polecam Ci tylko formę łuku i to mocniej "wyprofilowaną" niż ta przedstawiona na zdjęciach micki64.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 07:34 
przedszkolak
przedszkolak

Tej drugiej ksiązki niestety nie mam :cry:
Ale za to mam jasność w temacie. :D
Wygnę sobie zatem ( łozy ) w gustowny łuczek i będzie mi rosło, że hej.
Wielkie dzięki, Heniek.

Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 16:02 
mistrz
mistrz

Mam pytanie o odległość między drutami w parze. Planuję słupki betonowe z otworami na środku słupka na druty przelotowe. Czy mogę parę drutów puścić przez jeden otwór tak że nie będzie miedzy nimi odstępu ??? Wtedy latorośle się będą dobrze trzymały między 2 drutami, ale czy nie będzie problemów przy przekładaniu ??

Jeśli chodzi o druty to jest drut bezinal na winiarzu, czy on jest taki sam jak na winnicy bazarek ?? osłona cynkowo aluminiowa, 4 krotne pokrycie galwaniczne ??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1