Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 02:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 09:58 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Druty i linki od strony skąd wieje wiatr, bo w przeciwnym razie powychodzą z uchwytów gdy krzewy się rozrosną i będą tworzyć duży żagiel. Żagiel wtedy będzie opierał się o słupki a nie odrywany od słupków :!:
Malowanie można przeprowadzić przy bezwietrznej pogodzie :mrgreen:

Dzięki Zbyszku za tą uwagę. Robiąc rusztowanie zupełnie nie brałem tego pod uwagę. To bardzo cenna dla mnie informacja.
Na szczęście albo mam podwójne, a reszta na przemiennie raz z jednej raz z drugiej strony. To daje efekt takiego podwójnego drutu, ale z przesunięciem na wysokości.

PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 10:10 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Druty i linki od strony skąd wieje wiatr, bo w przeciwnym razie powychodzą z uchwytów gdy krzewy się rozrosną i będą tworzyć duży żagiel. Żagiel wtedy będzie opierał się o słupki a nie odrywany od słupków :!:

Z wiatrem to bywa różnie. U mnie najczęściej wieje od zachodu, ale wtedy raczej umiarkowanie; natomiast od południa (lub płd-wsch) rzadziej ale już konkretne wichury. W czasie burz to ze wszystkich stron można się spodziewać.

PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 10:24 
Ekspert
Ekspert

Z wiatrem bywa różnie, to fakt.
U mnie dwie wichury nadeszły jednak z zachodu (15/08/2008 i 17/06/2016) i z tego kierunku wiosną i latem wieje ok.90% wiatrów.

PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 15:27 
Kiper
Kiper

suszi napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Fajne rusztowanie, ale z powodu zastosowania pojedynczych drutów niestety nie praktyczne. Później trzeba będzie się nachodzić, żeby podwiązywać lub czekać aż latorośl uchwyci się wąsami a przy parach drutów to tylko przekłada się ją miedzy druty i jest spoko.

Widać, że to szpaler w ogródku przydomowym. Moim zdaniem w takim wypadku podwójne druty to przerost formy nad treścią - podwiązanie takiego szpaleru to godzinka miłego przebywania na powietrzu :thumbup: .

Dokładnie. Tak to sobie zaplanowałem. Przynajmniej jedna osoba wykazała się odrobiną chęci nie znalezienia jakichś mankamentów mojej przydomowej konstrukcji. Wymiana 15 opasek kablowych raz na 2-3 lata... .
Mimo wszystko za wszelkie uwagi serdecznie dziękuję.

jaszczur napisał(a):
@wolq
Ciekawe te osłony sadzonek. Będziesz je usuwał na zimę?

Mam pomocnika na mojej działce który częstokroć stara się po mnie poprawić wszelakie nasadzenia. Od drzewek owocowych po maliny truskawki etc. Musiałem coś na szybko wymyślić a że miałem na działce kilkanaście akermanów przydały się w sam raz. Oprócz tego, że pies mi nie dokucza pełnią jeszcze jedna przydatną funkcję jak zauważyłem. Otóż przy tej pogodzie jaką teraz mamy i zważywszy, że sadziłem ten akurat szpaler na wiosnę staram się go co jakiś czas podlewać. Woda jest dozowana dokładnie do sadzonki a zważywszy, że moje grunty należą do mocno przepuszczalnych chyba roślinkom to odpowiada.
A o usuwaniu na zimę jeszcze nie myślałem. Może ktoś zdradzić po co?

.

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2016, 08:39 
mistrz
mistrz

wolq napisał(a):
A o usuwaniu na zimę jeszcze nie myślałem. Może ktoś zdradzić po co?

Ja takie młode sadzonki jednak na zimę okrywam ziemią a przynajmniej kopczykuję żeby nie wymroziło korzeni i pierwszych pąków na łozach. W przypadku, gdyby takie osłony miały być na stałe trochę by to utrudniało okrywanie na zimę i odkopywanie na wiosnę. Takie osłony są faktycznie fajne w trakcie sezonu wegetacyjnego ze względów, które opisałeś ale przy operacjach zimowo-wiosennych mogą przeszkadzać (też mam w jednym miejscu u siebie coś podobnego - z cegieł, żeby kuraki nie grzebały - ale na tyle niskie, żeby bez problemy usypywać kopczyk a potem usunąć ziemię ). Chyba że masz obmyśloną alternatywną wersję zabezpieczania zimowego.

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2016, 17:06 
Kiper
Kiper

Dużo niektórzy piszą o "hartowaniu" sadzonek.

PostNapisane: piątek, 8 lipca 2016, 12:25 
Ekspert
Ekspert

Mocowanie linki 3mm na słupku przelotowym:
Obrazek
Obrazek
Sprawa świeża z tej wiosny, nie wiem jak się sprawdzi. Czarne na zdjęciu to tworzywo sztuczne, jeśli z czasem się wykruszy to owinę linkę o śruby.

PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 09:16 
czeladnik
czeladnik

Linka czy drut na słupkach przelotowych nie może być zaciskana (musi mieć możliwość ruchu , przelotu). Przyspawane czy przykrecone oczka spełniają te założenia, lub otwór w środku słupka w przypadku nośnego. W przypadku takiego mocowania jak powyżej siły z obydwu stron muszą sie równoważyć, co w praktyce jest niemożliwe albo bardzo trudne do uzyskania. Naciąg linki wymusza tez pancerne osadzenie każdego słupka przelotowego w tym przypadku takie jak krańcowego.(głęboki dół beton ).

PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 11:12 
Ekspert
Ekspert

looney31 napisał(a):
Linka czy drut na słupkach przelotowych nie może być zaciskana (musi mieć możliwość ruchu , przelotu). Przyspawane czy przykrecone oczka spełniają te założenia, lub otwór w środku słupka w przypadku nośnego. W przypadku takiego mocowania jak powyżej siły z obydwu stron muszą sie równoważyć, co w praktyce jest niemożliwe albo bardzo trudne do uzyskania. Naciąg linki wymusza tez pancerne osadzenie każdego słupka przelotowego w tym przypadku takie jak krańcowego.(głęboki dół beton ).
To prawda! To rozwiązanie ogródkowe, gdzie szpaler ma 4 słupki jednakowe, głęboko (1m) osadzone w betonie. Tu nie jest istotne jak siły się rozkładają między przęsłami.

PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 11:18 
mistrz
mistrz

Jakie macie patenty do mocowania par drutów pomocniczych do betonowych słupków przelotowych bez wiercenia??

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 13:35 
nowicjusz
nowicjusz

Planuję na wiosnę montaż rusztowania. Posiadam nasadzone w ubiegłym roku 7 rzędów po 14 metrów. Planuję zastosowanie słupków ogrodzeniowych wykonanych z profilu ocynkowanego i malowanego proszkowo 60x40 mm i h=250cm. W rzędzie chciałbym użyć po 3 słupki w odstępie co 7.5m, wkopanych na wysokość 2m. Planuję KAŻDY słupek zabetonować w wywierconym wiertnicą otworach o głębokości ok. 1m. Do mocowania drutów na słupkach chciałbym użyć standardowych obejm do grodzeń panelowych, co umożliwiłoby mi dowolne regulowanie wysokości drutów. Środkowy słupek nie byłby przelotowy. Nie chciałbym stosować odciągów.
Czy takie rozwiązanie jest akceptowalne?

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 15:32 
mistrz
mistrz

mikim30 napisał(a):
Nie chciałbym stosować odciągów.

Powiem szczerze, że też nie chciałem stosować odciągów, dopóty, dopóki nie naciągnąłem drutów nośnych w pierwszym szpalerze.
Co prawda były to słupki systemowe, wbijana ale nie ziemia puszczała tylko słupki. Wprawdzie ogrodzeniowe wyglądają na masywniejsze ale wydaje mi się, że tylko wydają się, że tak wyglądają. Mam ogrodzenie panelowe i nie zdecydowałem się na zastosowanie tych słupków na szpalery.
Jeżeli nie zależy Ci na walorach estetycznych to rozważ zastosowanie słupków Horn, Klevner, Viticultura, Remag. Przynajmniej nie ma żadnych problemów z czepianiem drutów i szukaj tych, które są dostępne najbliżej Twojej lokalizacji.
A gdybyś chciał je pomalować na inaczej jak ocynk to jest sporo specjalnych farb, które nie odpadną.

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 17:04 
mistrz
mistrz

Do powyższej listy dodał bym jeszcze Devina. Zakupiłem je właśnie na słupki przelotowe dla moich dwóch szpalerów natomiast na skrajne mam Horna (są bardzo solidne).

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 17:36 
Kiper
Kiper

Mam do kupienia slupki betonowe 270 do siatki, cena 18zł za sztukę. Czy warto?

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 18:01 
Ekspert
Ekspert

Też mam słupki betonowe i z biegiem lat mogę powiedzieć NIE WARTO.
Jeśli zamówisz przyzwoitą ilość to zapewne niewiele drożej kupisz systemowe.
Ja betonowe wymieniam na systemowe, a tymi betonowymi może ogrodzę sobie winnicę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1