Po miesiącach przygotowań i przeczytaniu wielu postów na forum stworzyłem swój plan na rozwinięcie przydomowego ogródka winnego. Proszę o opinie na temat poniższego:
Zamierzam zrobić nowe cztery 11,5metrowe szpalery oparte na uniwersalnych betonowych słupkach szpalerowych 9x9cm x 2,7m (wibrowane, zbrojone 4 drutami, strzemiączka co 50 cm) 21 PLN za sztukę. Na początku miały być dębowe, ale te które miałem wykorzystałem do czegoś innego. Odstępy między sadzonkami 1,2m. Ziemia piaszczysta klasy - IVa.
Z jednej strony z powodu braku miejsca zastrzały do wewnątrz z tych samych słupków (rozważam coś cieńszego typu rura 42mm), a z drugiej strony odciągi.
Druty planuję rozstawić nisko "po swojemu" do prowadzenia sznurem skośnym tak aby można było łatwo można było przygiąć i za kopczykować na zimę i wiosną rozstawić namioty przeciwprzymrozkowe z argrowłókniny.
Słupy wkopane 90 cm, nad ziemią zostanie 180cm(druty od podłoża 30;50;80;120;170).
1: fi 3,5mm bo taki mam od lat w garażu,
2: fi 3,0mm +otulina PCV
3: fi 2,4mm +otulina PCV
4: fi 2,0mm podwójny + otulina PCV
5: fi 2,0mm podwójny + otulina PCV
Winorośle jakie zamierzam tam posadzić to w większości odmiany deserowe:
Ajwaz
Regina ? V25/20
Liwia
Łora
Preobrażenie
Aloszenkin
Karmakod
Krasotka
Kiszmisz Zaporoski
Arkadia
Kodrianka
Agat Doński
Alden
Nero
NN duże białe
NN średnie ciemne
NN różowe (jak ją określam- perfumy)
NN małe białe
Większość mam z własnego ukorzeniania, a resztę zamierzam dokupić.
Proszę o opinie na temat całości, a w szczególności: rusztowania, rozstawu i grubości drutów (na bezinal raczej mnie nie stać), odmian i ich rozstawu.
Betonować czy nie betonować słupki przy tak krótkich szpalerach, a może skrajne dłuższe?
link do większych zdjęć aby lepiej zobrazować sobie to co napisałem
https://goo.gl/photos/YhBw68g3PFN8doVZ6