Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 04:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: sobota, 21 maja 2016, 09:00 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem zdecydowanie odciągi. Na argument dotyczący straty terenu odpowiadam, że to żaden problem. Jeżeli ktoś musi to niech sadzi pod odciągiem, a konstrukcję odciągu dostosuje by spełniała rolę rusztowania. Można to zrobić na 100 sposobów i przy odrobinie wyobraźni i wysiłku super estetycznie. Proste rozwiązanie jakie na szybko przychodzi mi do głowy to uchwyt dospawany do kotwy, do którego dokręcamy dodatkowy delikatny słupek, wyparty górą o szczyt skrajnego(głównego) słupka i już mamy stelaż dla drutów. Jeszcze prostsze to wykorzystanie słupka ogrodzeniowego, który już istnieje. Bardziej wymyślne mogą być zakończenia szpalerów, czymś w rodzaju pergoli itp. Co do koszenia to podpory wewnętrzne bardziej mi utrudniały koszenie pod szpalerami niż obecnie odciągi za szpalerami.

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 10:42 
mistrz
mistrz

Wbetonowałem ostatnio słupki rurowe (z podporami), w najbliższych dniach chcę zamocować druty. Szpalery mają po 23m. Do słupków przyspawane są uszka do mocowania drutu najniższe na wys. 40 cm, potem co 30 cm uszko. Teraz kwestia co zastosować do naciągania: do drutu nośnego (3,5 mm) będzie śruba rzymska a co do drutów wyższych (podwójnych)? Też śruby rz. czy wystarczy łańcuszek do naciągania/luzowania?

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 12:01 
mistrz
mistrz

Ja polecam system gripple, jak dla mnie rewelacja. W tym roku zamontowałem to, bo jesienią kombinowałem ze śrubami, ale sobie odpuściłem. Musisz tylko dobrać odpowiedni rozmiar złączki. Tak na prawdę jak się policzy te wszystkie śruby rzymskie, odciągi, sprężynki, łańcuszki duperszmity to wychodzi cenowo wychodzi podobnie, a tu jest o wiele prościej i estetyczniej. Jeśli chce się mocno napiąć trzeba zainwestować w kleszcze (ok. 190zł). Złączki 3-6zł w zależności od ich wielkości (grubość drutu). Zastanawiam się nawet czy sobie ogrodzenia działki na tym systemie nie zrobić.

katalog Gripple

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 14:28 
Ekspert
Ekspert

Przy 23m na drut główny wystarczy 3mm reszta 2mm. Podobnie jak @szaman. Zastanów się nad gripple

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 14:48 
Ekspert
Ekspert

Ostatnio udało mi się kupić parę używanych sprężyn do trampolin, z przesyłką wyszło 80gr sztuka :D

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 18:59 
przedszkolak
przedszkolak

dziadek2 napisał(a):
Ostatnio udało mi się kupić parę używanych sprężyn do trampolin, z przesyłką wyszło 80 gr sztuka :D

Mam u siebie podobny patent tylko sprężyn szukam na złomowisku. Wychodzi jeszcze taniej :)

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 19:16 
Ekspert
Ekspert

Roman, estetycznie to wygląda, ja też dzisiaj tyrałem przy skrajnych słupkach, tylko mam je z rur grubościennych i też już pomalowałem na zielono i zastrzały z takiej samej rurki. W miejscu, gdzie u Ciebie są te sprężyny, u mnie będą śruby rzymskie. Trochę za długo byłem bez koszuli na słońcu i teraz mam małą grzałkę na plecach :D

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 21:23 
Ekspert
Ekspert

jaszczur napisał(a):
Wbetonowałem ostatnio słupki rurowe (z podporami), w najbliższych dniach chcę zamocować druty. Szpalery mają po 23m. Do słupków przyspawane są uszka do mocowania drutu najniższe na wys. 40 cm, potem co 30 cm uszko. Teraz kwestia co zastosować do naciągania: do drutu nośnego (3,5 mm) będzie śruba rzymska a co do drutów wyższych (podwójnych)? Też śruby rz. czy wystarczy łańcuszek do naciągania/luzowania?

Mam podobne długości tyle że słupki drewniane przy nośnych śruba rz. 6-tka wyżej łańcuszki i jest ok.
Też w niedzielę pomyślałem o sprężynach jak trampoline rozkładałem,gdybym miał to bym użył,jak trafie gdzieś to wymienię ale na razie łańcuszek będzie.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 25 maja 2016, 10:39 
przedszkolak
przedszkolak

Po miesiącach przygotowań i przeczytaniu wielu postów na forum stworzyłem swój plan na rozwinięcie przydomowego ogródka winnego. Proszę o opinie na temat poniższego:

Zamierzam zrobić nowe cztery 11,5metrowe szpalery oparte na uniwersalnych betonowych słupkach szpalerowych 9x9cm x 2,7m (wibrowane, zbrojone 4 drutami, strzemiączka co 50 cm) 21 PLN za sztukę. Na początku miały być dębowe, ale te które miałem wykorzystałem do czegoś innego. Odstępy między sadzonkami 1,2m. Ziemia piaszczysta klasy - IVa.
Z jednej strony z powodu braku miejsca zastrzały do wewnątrz z tych samych słupków (rozważam coś cieńszego typu rura 42mm), a z drugiej strony odciągi.
Druty planuję rozstawić nisko "po swojemu" do prowadzenia sznurem skośnym tak aby można było łatwo można było przygiąć i za kopczykować na zimę i wiosną rozstawić namioty przeciwprzymrozkowe z argrowłókniny.

Słupy wkopane 90 cm, nad ziemią zostanie 180cm(druty od podłoża 30;50;80;120;170).
1: fi 3,5mm bo taki mam od lat w garażu,
2: fi 3,0mm +otulina PCV
3: fi 2,4mm +otulina PCV
4: fi 2,0mm podwójny + otulina PCV
5: fi 2,0mm podwójny + otulina PCV

Winorośle jakie zamierzam tam posadzić to w większości odmiany deserowe:
Ajwaz
Regina ? V25/20
Liwia
Łora
Preobrażenie
Aloszenkin
Karmakod
Krasotka
Kiszmisz Zaporoski
Arkadia
Kodrianka
Agat Doński
Alden
Nero
NN duże białe
NN średnie ciemne
NN różowe (jak ją określam- perfumy)
NN małe białe
Większość mam z własnego ukorzeniania, a resztę zamierzam dokupić.

Proszę o opinie na temat całości, a w szczególności: rusztowania, rozstawu i grubości drutów (na bezinal raczej mnie nie stać), odmian i ich rozstawu.
Betonować czy nie betonować słupki przy tak krótkich szpalerach, a może skrajne dłuższe?

link do większych zdjęć aby lepiej zobrazować sobie to co napisałem https://goo.gl/photos/YhBw68g3PFN8doVZ6

Załączniki:
Komentarz: rozstaw słupków
rozstaw słupków 2.jpg
rozstaw słupków 2.jpg [ 12.59 KiB | Przeglądane 3060 razy ]
Komentarz: rozstaw drutów
Mój plan na rozstaw drutów 1.jpg
Mój plan na rozstaw drutów 1.jpg [ 26.44 KiB | Przeglądane 3060 razy ]
Komentarz: plan nasady
Plan WINOROŚLI.jpg
Plan WINOROŚLI.jpg [ 83.44 KiB | Przeglądane 3062 razy ]

Ostatnio edytowano środa, 25 maja 2016, 10:48 przez MikiMM, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 25 maja 2016, 10:49 
Ekspert
Ekspert

Zrezygnował bym z drutu 30 cm nad ziemią.
Przy planie nasadzeń weź pod uwagę miejsce na wyprowadzenie formy. Skrajne krzewy muszą mieć miejsce żeby rosnąć w bok.
Z rysunku to nie wynika.

PostNapisane: środa, 25 maja 2016, 12:55 
przedszkolak
przedszkolak

Faktycznie nie pomyślałem o tym, szpaler będzie musiał być dłuższy o 1m

PostNapisane: środa, 25 maja 2016, 14:12 
mistrz
mistrz

Z jednej strony będziesz mógł wykorzystać odciągi. Posadź jak najbliżej kotwy i puść ramię w kierunku drutów.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 07:32 
przedszkolak
przedszkolak

Mariusz,
Czy nie lepiej zrobić w Twoim przypadku rusztowanie takie, jakie mają w IO Skierniewice? Przy tak krótkiej długości szpaleru tj. 11,5m czy jest sens podpierać słupy czy też zakładać odciągi? Na str. 39 niniejszego wątku zamieściłem zdjęcie pokazujące, w jak prosty sposób można na słupku zawiesić druty.
Ja dałbym słupki skrajne bez żadnych podparć czy odciągów, natomiast w środku jeden słupek (ewentualnie dwa i dosadzić po dwie sadzonki w rzędzie, byłoby słupki co 4 sadzonki). Na środkowych słupkach owinąłbym wstępnie naciągnięty drut tak, aby się nie przemieszczał i nie wymagał naciągania. Przemyśl to.

Bogusław

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 09:29 
Ekspert
Ekspert

Proponuję zaryzykować i skrajne słupki nie podpierać i nie naciągać. Wykopać dziurę na metr głęboką i zabetonować dużą ilością wszystkie 3 słupki.

Tak jak napisał @redfox drut na 30cm nie ma żadnego sensu nawet przy niskiej poziomej formie. Podczas wyprowadzania formy na wiosnę w razie kłopotów z przyginaniem zawsze można się wspomóc jakimś wbitym patyczkiem.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 10:00 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):
Tak jak napisał @redfox drut na 30cm nie ma żadnego sensu nawet przy niskiej poziomej formie. Podczas wyprowadzania formy na wiosnę w razie kłopotów z przyginaniem zawsze można się wspomóc jakimś wbitym patyczkiem.

To na jakiej dać ten pierwszy drut nośny przy niskim skośnym sznurze aby wysokość szpaleru oscylowała w granicach 150cm..Widać bardzo zróżnicowanie co do poglądów i doświadczeń.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1