Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 21:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 17:36 
czeladnik
czeladnik

No i tak zrobię.

Dzięki

PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 18:16 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
To jak będziesz miał słupki na 180 to możesz zrobić tak lekko wyżej, np:
Para 180
Para 145
Para 115
Drut 95
Drut 80

Mam podobnie. Gdybym ja robił jeszcze raz swoje rusztowanie to dałbym na 95 parę, a potem jeszcze tylko dwie pary na 140 i 180. Wyginanie łozy nic u mnie nie daje, niepotrzebnie zagęszcza. Pierwsza para niżej zabezpiecza latorośla przed wyłamywaniem się na wietrze.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 15:47 
Kiper
Kiper

Dlaczego kilka stron wcześniej odradzacie betonowe słupki??

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 15:55 
mistrz
mistrz

michal278 napisał(a):
Dlaczego kilka stron wcześniej odradzacie betonowe słupki??

Odradza część a druga część doradza tak jest ze wszystkim :) Coś ma swoich zwolenników a coś przeciwników.Dla jednych są mało estetyczne innym pękają i się kruszą a dla innych są w sam raz bo zrobią sobie sami tanim kosztem tak jak im pasuje a przy okazji wymyślą swój patent do mocowania drutów na betonowych słupkach:) Tak mniemam bynajmniej ja.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 16:17 
Kiper
Kiper

Dziękuję no chyba tak widzę. A co do mocowania polecam opaski zaciskowe, tak samo do drewnianych słupków.

PostNapisane: sobota, 31 października 2015, 22:16 
przedszkolak
przedszkolak

Odświeżę temat sosnowych słupków. Kupiłem sosnowe stemple (4,50zł/szt. fi 10-18cm, dł. 2,5m) i chciałbym je jakoś zabezpieczyć (wiem, że akacjowe, dębowe są lepsze, wiem, jakie są zalety betonowych...) Chcę drewniane ze względów escetycznych. Na akacjowe się nie zdecydowałem ponieważ mam inne wydatki w planach (22 zł +vat/szt to za dużo). Swego czasu kenaj24 pisał o swoim sposobie konserwacji (mazidło do betonu, folia), które sprawdziło się w jego przypadku. Mi przyszedł do głowy inny pomysł: na dno dołka pod słupki wsypać gruz, który będzie pełnił funkcję drenażu, następnie końce słupków owinąć folią kubełkową jak w przypadku fundamentów domu. Chodzi mi o to by nie odcinać się od wilgoci, która niekorzystnie wpływa na drewno ale by powietrze mogło cyrkulować i osuszać zakopaną część słupka.Dodam, że słupki w cześci podziemnej dodatkowo mam zamiar zaimpegnować. Próbował ktoś takiego sposobu?

PostNapisane: sobota, 31 października 2015, 22:55 
Ekspert
Ekspert

Słupy telefoniczne.
Miały betonowy fundament w ziemi i dodatkowo wysmarowane jakąś smołą.
Najsłabsze miejsce to styk z powierzchnią ziemi.

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 00:14 
Kiper
Kiper

Folia kubełowa to zly pomysl bo bedzie się w niej zbierać woda. Dawne słupy telefoniczne to inny temat. Drzewo w lesie już na taki słup było przygotowywane, odpowiednio nacinane przy zbiorze żywicy. Do tego potem dochodził impregnat. To był preparat mega szkodliwy! Ja bym nie chciał mieć nic wspólnego z nim, tak jak z preparatem do impregnowania podkładów pod tory kolejowe. Kto palił to lub to wie o czym mówię. 4. 5zl to cena za bezcen. U mnie gdzie mamy jedną z największych puszczy w Polsce cena słupka toczonego fi 14 dł 2. 7- 3m sosna to 18zl i to po znajomosci.

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 00:39 
mistrz
mistrz

Ale skoro jest mowa o gruzie na dnie dołka jako drenażu to pewnie chodzi o owinięcia słupka..a nie całkowitym zawinięciu w folię,wtedy faktycznie woda będzie się zbierała.Przy owinięciu w folią raczej powinna spływać prawda? Chodzi raczej o pewne odizolowanie słupka od wilgotnej ziemi i możliwość odpływu wody z okolic słupka.

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 08:54 
Ekspert
Ekspert

grzegorz78,temat dotyczący słupków drewnianych i ich przygotowania do instalacji w ziemi był już w tym wątku obszernie omawiany. Moim zdaniem nie warto używać do zabezpieczenia wszelkiego rodzaju preparatów i owijek foliowych. Najprostszym rozwiązaniem jest opalenie słupka w części która idzie do ziemi a szczególnie najbardziej newralgiczną część a więc miejsce wyjścia słupka z ziemi.

Pisząc opalenie mam na myśli zwęglenie drewna na grubości kilku i więcej mm.
Moje słupki które tak zakonserwowałem stoją już kilka lat bez najmniejszego śladu uszkodzeń. :mrgreen:
System jest naturalnym ekologicznym zabezpieczeniem drewna stosowanym od pradziejów ludzkości. :idea:

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 11:00 
mistrz
mistrz

Dokładnie tak jak napisał Jano. Proste sposoby są najskuteczniejsze.
Ja robię tak, bez względu czy do winnicy, czy do ogrodzenia:
opalam dość głęboko, a nawet bardzo głęboko!, nie żałuję gazu :D, potem jeszcze maluję dysperbitem.

Przetestowane i skuteczne. Tak pamiętam robił dziadek i słupki stały po kilkadziesiąt lat.
Na zdjęciach akurat są słupy świerkowe, ale w swoim żywocie wkopywałem już różne gatunki drewna i też stoją. :) (byleby to nie była brzoza czy olcha :wink: )

Obrazek
potem tak:
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2015, 06:49 
przedszkolak
przedszkolak

Basti napisał(a):
Ale skoro jest mowa o gruzie na dnie dołka jako drenażu to pewnie chodzi o owinięcia słupka..a nie całkowitym zawinięciu w folię,wtedy faktycznie woda będzie się zbierała.Przy owinięciu w folią raczej powinna spływać prawda? Chodzi raczej o pewne odizolowanie słupka od wilgotnej ziemi i możliwość odpływu wody z okolic słupka.

Dokładnie chodziło tylko o odizolowanie się od wilgotnej ziemi "bez dna" by woda spływała do "drenażu". O opalaniu też myśle, dzięki.

PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 22:31 
mistrz
mistrz

Przyszedł czas na wykonanie rusztowania w mojej mini winniczce. Długo zastanawiałem się z czego je zrobić aż wreszcie znalazłem tą ofertę http://siatkowy.com/slupekdevinnawinnic ... p-793.html.
Słupek z linku pójdzie jako przelotowy natomiast na skrajne znalazłem u nich 60x40 mm grubość 1,5 mm i tu moje pytanie czy taka grubość wystarczy czy lepiej dać 2mm?

Zapomniałem dodać, że długość rzędu to 30 metrów.

PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 00:59 
mistrz
mistrz

Ja rozważałbym raczej te grubsze profile - 2mm. Gdzieś tutaj przeczytałem, że druty z zatok tych słupków wyskakują i trzeba je doginać albo dodatkowo podwiązywać. Zastanawiam się czy po pewnym czasie się nie pourywają.

PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 16:58 
nowicjusz
nowicjusz

Też jestem na etapie wyszukiwania materiału na rusztowanie, i te profile na słupki przelotowe to chyba niezły pomysł. Cena też niczego sobie. Ale na krańcowe raczej bym się nie odważył, zwłaszcza przy odcinku 30m. Miał ktoś do czynienia z tymi profilami żeby powiedzieć jak się sprawdzają?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1