Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 20:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 13:11 
przedszkolak
przedszkolak

Heniu nam pewnie chodziło o to, jak naciągnąć tak długi drut i ile potrzeba siły (chłopa) ażeby nie zwisały za bardzo?

Ale jeśli widziałeś na własne oczy i to się sprawdza, dlatego ten sposób może być alternatywą dla innych napinaczy.

Pozdrawiam
Marecki

Ostatnio edytowano wtorek, 19 lutego 2008, 13:28 przez Marecki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 13:28 
Kiper
Kiper

[quote="tomek"]Własnie o to chodzi, że jak przyjdzie wiatr , to się położą a nie połamią.
Łatwiej przywrócić do pionu , niż stawiać od nowa./RM/

Dobre! Co niby miało by się połamać, słupy betonowe czy winorośle? No, chyba, że trąba powietrzna, ale na to, to nie ma siły...
Jakoś nie przekonuje mnie ten argument: płot betonowy wys. 2 m na takich samych słupach, zabetonowanych nie uległ żadnemu wiatrowi, a jest w pierwszej linii i płyty są pełne. Jedyna różnica to tak, że ten beton jest naprawdę ciężki, no i słupy są co 2 m, a nie co 5 m. Tak czy inaczej, planuję betonowanie (mimo, że kłopotliwe i kosztowne), a jak się coś złamie, to nie omieszkam Wam napisać.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 17:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="Marecki"]Heniu nam pewnie chodziło o to, jak naciągnąć tak długi drut i ile potrzeba siły (chłopa) ażeby nie zwisały za bardzo?

Ale jeśli widziałeś na własne oczy i to się sprawdza, dlatego ten sposób może być alternatywą dla innych napinaczy.

Pozdrawiam
Marecki

Zapomniałem dopisać, że wszystkie te systemy ze słupkami z profili, przewidują naciągi za pomocą łańcuszków. Ja się szarpałem z takim drutem i mimo że nie jestem Szwarcegenerem, ani Chuckiem Norisem to bardzo łatwo szło mi napinanie drutu. Ja mam krótkie rzędy 6, 7 krzewów i tam niestety napiąć jest właśnie gorzej bo jedno oczko (około 1cm) w ostatniej fazie dość ciężko napiąć.
Ale nie należy przeginać, ja 2 dolne druty prowadzące naciągam śrubą.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 13:43 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!
Na wiosnę zamierzam sobie posadzić 50 krzaków w jednym rzędzie, ale mam pewien dylemat z rusztowaniem. Obliczyłem, że potrzebuje 11 słupków stawianych co 6m (5 krzaków między słupkami). Ale jak mam napinać drut?
- jeden na całej długości 60m? czy dwa druty co 30m (w tym przypadku potrzebuję 4 słupki skrajne).

Wolałbym jeden drut dł. 60m do dwóch solidnych słupków skrajnych, ale czy to będzie dobre?

pozdrawiam!
Romek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 18:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="RomiGrabarz"]
Wolałbym jeden drut dł. 60m do dwóch solidnych słupków skrajnych, ale czy to będzie dobre?

Będzie dobre nic się nie martw.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 20:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="RomiGrabarz"]Witam!
Na wiosnę zamierzam sobie posadzić 50 krzaków w jednym rzędzie, ale mam pewien dylemat z rusztowaniem. Obliczyłem, że potrzebuje 11 słupków stawianych co 6m (5 krzaków między słupkami). Ale jak mam napinać drut?
- jeden na całej długości 60m? czy dwa druty co 30m (w tym przypadku potrzebuję 4 słupki skrajne).

pozdrawiam!
Romek

Moim skromnym zdaniem, przy tak długim rzędzie podzielił bym rząd na pół.
Konieczne więc będą cztery słupki skrajne.
Wiadomo, że druty w długim rzędzie trudno naciągnąć. Jest to oczywiście możliwe, ale konieczne są bardzo masywne betonowe słupy skrajne z odciągami i zastrzałami.

U mnie w rzędzie jest 35 krzaków. Skrajne słupki betonowe z odciągami, przelotowe co 5m, na każdym drucie napinacz i nie jest łatwo je naciągnąć.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 00:07 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"][quote="RomiGrabarz"]Witam!

pozdrawiam!
Romek

Moim skromnym zdaniem, przy tak długim rzędzie podzielił bym rząd na pół.
Konieczne więc będą cztery słupki skrajne.
Wiadomo, że druty w długim rzędzie trudno naciągnąć. Jest to oczywiście możliwe, ale konieczne są bardzo masywne betonowe słupy skrajne z odciągami i zastrzałami.

U mnie w rzędzie jest 35 krzaków. Skrajne słupki betonowe z odciągami, przelotowe co 5m, na każdym drucie napinacz i nie jest łatwo je naciągnąć.Co Ty Heavy, w tych nowych systemach "profilowych" nie są potrzebne masywne słupki krańcowe, są one jedynie dłuższe, ponieważ muszą być pod ukosem aby właściwie działał naciąg.
Widziałem co najmniej 100m rzędy bez bramek/nawet.
Słupki oczywiście nie są wbetonowane/nawet krańcowe/, można je wbijać , niektórzy wkopują.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 14:03 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
a co myślicie o cienkiej lince stalowej cynkowanej, zamiast drutu.
Jest elastyczna i łatwiej ją ewentualnie nawinąć?

albo,

Czy próbował ktoś użyć obciążnika do naciągu?
Jaki ewentualnie ciężarek powinien wystarczyć na 50m rządek?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 17:01 
Ekspert
Ekspert

Tomek, masz rację systemy profilowe to inna bajka. Widziałem takie coś w Mierzęcinie na ich nowej winnicy, ale trochę to kosztuje.
Skrajne są wbijane pod kątem, ale i tak mają odciągi przytwierdzone do wkręcanych w grunt kotw.

Ogólnie system OK.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 17:38 
Kiper
Kiper

a co myślicie o tym zeby zamiast drutu użyć jako naciągi bardzo mocnej taśmy z tworzywa sztucznego do pakowania - (mam darmowy dostęp do niej i dlatego pytam) :?:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 18:24 
Ekspert
Ekspert

Co ja myślę? Bodo- linka jest super, ale jej stosowanie wydaje mi się dewiacją - ja wiem, że niektórzy mogliby pieniędzmi palić w kominku, jednak piszac na publicznym forum trzeba sie liczyć z nerwami innych :wink: :D - obciążniki? - a jak to sobie wyobrazasz? - jak masz nawet pojedyńcze druty (czy linki :roll: ) to przy kazdym słupie skrajnym wisiałyby po 3-4 30-50 kg obciążniki - i co? jeszcze jakieś bloczki? mosiężne najlepiej albo z kwasówki :?: :roll: - to już lepiej napal w tym kominku :wink:

Marku - moim zdaniem taka taśma pokaleczy strasznie latorośle - masakra będzie przy każdym ruchu latorośli na wietrze.

Darek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 18:59 
czeladnik
czeladnik

[quote="DarekRz"]a jak to sobie wyobrazasz? - jak masz nawet pojedyńcze druty (czy linki :roll: ) to przy kazdym słupie skrajnym wisiałyby po 3-4 30-50 kg obciążniki - i co? jeszcze jakieś bloczki? :wink:

no to jest dosc fajne rozwiazanie,wypróbowałem, zdejmujesz klamre podkrecasz i już.
http://picasaweb.google.com/maciejdroga ... 8135942770

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 20:21 
mistrz
mistrz

Rozstaw i ilość drutów w rusztowaniu - na ile to jest ważne?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 20:26 
czeladnik
czeladnik

podstawowe pytanie to jest chyba w jakiej formie zamierzasz prowadzic uprawe ale niech sie eksperci wypowiedzą

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 21:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"](...), jednak piszac na publicznym forum trzeba sie liczyć z nerwami innych :wink: :D - obciążniki? - a jak to sobie wyobrazasz? - (...)
Darek

Pewnie jaki kolejarz :lol:
Naoglądał się trakcji elektrycznych, no i pomysły są :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1