Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 11:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2013, 19:59 
Ekspert
Ekspert

Radekk napisał(a):
Zastanawiam się czy nie dołożyc 1 piętra wyżej gdy będę robił daszki na słupki. Dospawałbym nakrętkę na sam czubek. Drut byłoby na wysokości około 2,05m. Rozstaw rzędów to równe 2m.

A po co Ci aż tak wysoko?

PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2013, 20:24 
mistrz
mistrz

Wyszło elegancko. Skoro będzie niski sznur skośny to pewnie kolejny drut nie będzie potrzebny. No i trawę warto skosić, czy nawet ograniczyć jej powierzchnię, bo konkuruje z winoroślami.

Słupki są w betonie czy bezpośrednio w ziemi?

PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2013, 20:32 
Ekspert
Ekspert

Wysokość rusztowania powinna zależeć od wzrostu winiarza :D Nikt o tym nie pisze. Ja niewysoki jestem i takie chodzenie z ręką w górze i przycinanie sekatorem latorośli nad rusztowaniem trochę trwa. Jakbym zrobił jeszcze wyższe, to bym musiał z drabinką chodzić :D

A co do naciągu - ja daje wszędzie śruby rzymskie. Właśnie te ostatnie 2-3 cm naciągu są potrzebne, żeby naprężyć odpowiednio drut.

PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2013, 20:50 
mistrz
mistrz

Twoja winnica stanowi piękny widok.
Ja też mam pytanie: po co na dole podwójne druty. Wydaje mi się, że na dole daje się jeden drut prowadzący, a dopiero powyżej podwójne.
Ciekawy też jestem czy zabezpieczyłeś drut w miejscach gdzie przechodzi przez śruby? Szkoda by było gdyby zardzewiał na skutek ocierania o gwint...

PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2013, 21:42 
Kiper
Kiper

Wszystkie słupki są w betonie i to mocnym (towarowym). Beton na pewno nie zwietrzeje ani nie rozmarznie na skutek zimy. Średnia wielkośc stopy betonowej to objętośc wiadra 15L po izolbezie.
Drutów nie zabezpieczałem bo koszulka PCV i tak przetarłaby się.

PostNapisane: sobota, 3 sierpnia 2013, 23:34 
mistrz
mistrz

Radekk napisał(a):
Drutów nie zabezpieczałem bo koszulka PCV i tak przetarłaby się.

Spytałem, ponieważ miałem podobny problem. Dwa słupki mam wyższe, ponieważ są do nich przymocowane krany i kontakty. Otwory w nich dostosowałem do średnicy otuliny z przeźroczystego wężyka (z Castoramy) tak aby wszedł "na wcisk" i teraz linka gdy "pracuje" swobodnie przesuwa się w środku osłony. Nie ma szans by się cokolwiek przetarło.
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 5433094914

Oczywiście nie napieram. To tylko sugestia. Lubię po prostu rozwiązywać takie techniczne "łamigłówki" Hihihi.
W Twoim przypadku wystarczyłoby dobrać średnicę wężyka do średnicy śruby i "wkręcić" go w gwint. Aby nie demontować naciągu można by na razie ten odcinek wężyka przeciąć wzdłuż i wcisnąć w otwór śruby.

PostNapisane: niedziela, 4 sierpnia 2013, 08:46 
Kiper
Kiper

maciek19660714 napisał(a):
Spytałem, ponieważ miałem podobny problem. Otwory w nich dostosowałem do średnicy otuliny z przeźroczystego wężyka (z Castoramy) tak aby wszedł "na wcisk" i teraz linka gdy "pracuje" swobodnie przesuwa się w środku osłony. Nie ma szans by się cokolwiek przetarło.

OK.
Tam gdzie można założę koszulkę termokurczliwą, ale niektóre nakrętki są dość ciasne (zdeformowane przy spawaniu), więc nie da rady wepchnąć jej.
maciek19660714 napisał(a):
Aby nie demontować naciągu można by na razie ten odcinek wężyka przeciąć wzdłuż i wcisnąć w otwór śruby.

Tak też zrobię - koszulki termokurczliwe do kabli elektrycznych są b. twarde po skurczeniu się przy podgrzewaniu.

Odnośnie zastrzałów - są z rurki 3/4", spawów itp - wszystkie będą pomalowane na czerwono jak reszta słupków - Hammerite już kupiony.

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 10:00 
nowicjusz
nowicjusz

Taki drut http://allegro.pl/drut-powlekany-czarny ... 75195.html dobry na prowadzący do rusztowania?

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 10:21 
Ekspert
Ekspert

Firma sprawdzona ma towar dobrej jakości. Ja sam taki drut kupowałem. Wg mnie ten jest za gruby. Bez odpowiednich narzędzi będzie Ci ciężko go naciągnąć. Ja na twoim miejscu bym wziął ten:
http://allegro.pl/drut-naciagowy-pow-oc ... 81001.html
W zupełności wystarczy. A jeśli nie masz zbyt długich rzędów to ten w zupełności wystarczy:
http://allegro.pl/drut-naciagowy-pow-oc ... 75113.html

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 10:24 
nowicjusz
nowicjusz

A na resztę drutów jaka grubość? 2.0 będzie dobre czy może być cieńsze?
Widzę że takich grubości nie powlekają, więc prowadzący będzie powlekany a reszta tylko ocynkowane.

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 10:30 
Ekspert
Ekspert

2,0 będzie dobry. Kiedyś takie powlekali. Napisz do niego może będzie miał taki powlekany.

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 10:40 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za pomoc. Mogę wysyłać zamówienie.
Biorę na prowadzący ten co wysłałeś (jak by co to będzie na Ciebie :P) i na resztę drutów ten http://allegro.pl/drut-ocynkowany-fi-2- ... 75172.html
Z racji ograniczonych zasobów finansowych muszę dokonywać zakupów na raty, więc drut będzie sobie spokojnie leżał do przyszłego roku w domku.
Wydanie pięć razy po 100 zł mniej uderza niż wydanie na raz 500 zł.
Teraz mogę zacząć szukać powolutku pali akacjowych :)

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 12:00 
Kiper
Kiper

peruka93 napisał(a):
Dzięki za pomoc. Mogę wysyłać zamówienie.
Biorę na prowadzący ten co wysłałeś (jak by co to będzie na Ciebie :P) i na resztę drutów ten http://allegro.pl/drut-ocynkowany-fi-2- ... 75172.html
Z racji ograniczonych zasobów finansowych muszę dokonywać zakupów na raty, więc drut będzie sobie spokojnie leżał do przyszłego roku w domku.
Wydanie pięć razy po 100 zł mniej uderza niż wydanie na raz 500 zł.
Teraz mogę zacząć szukać powolutku pali akacjowych :)

A jak długie masz rzędy? Jeżeli w miarę krótkie to na prowadzący wystarczy 2,5mm, a na pomocnicze 1,6. Niektórzy mają 1,2mm (pastuch) i pisali na forum, że zdaje egzamin.

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 12:51 
Kiper
Kiper

Moim zdaniem nie zdaje. Mam rzędy 22 m i górne druty 1.5 mm zastąpiłem 2 mm. I teraz jest dobrze.

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 20:47 
nowicjusz
nowicjusz

Instalowałem trzy lata temu u siebie rusztowanie, słupki skrajne betonowe, o długości - jeśli dobrze pamiętam - 2,5 [m] osadzone w ziemi pod kątem chyba 65 st. na głebokość 50 lub 60 [cm] oraz zakotwiczone.
Druty zakończone kilkunastocentymetrowymi łańcuchami i umocowane do haczykowatych wkrętów. Co roku słupki bardziej odchylają się do wewnątrz, dążąc do pionu, przez co zaczyna brakować oczek łańcuchów od wewnętrznej strony i druty zaczynają wisieć.
Rozwiązanie najprostsze to skrócenie drutów i dowiązanie łańcuchów na nowo, nie ruszając słupków, ale gdyby mi się nudziło i miałbym dużo czasu i sił, to co zrobić ze słupkami? oczywiście wkopać je na nowo, ale co dodatkowo należałoby zrobić, żeby zabezpieczyć się przed obecną sytuacją.
Myślę, że należałoby zadołować wpierwej płytę betonową od zewnętrznej strony i to pod mniejszym kątem niż były wkopywane ostatnio słupki (zatem bardziej odchylić ją do poziomu) dopiero za płytą umieścić słupek i zasypać, zrobić odciąg. Jak podpowiada wam wyobraźnia lub doświadczenie?
Oczywiście możnabyłoby też pewnie zalać słupki betonem, ale nie chcę mieć słupka betonowego zakończonego niekształtną bryłą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1