Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 15:38 
mistrz
mistrz

To zwykłe stemple budowlane 240 dł i od 10 do 17cm.średnicy. i nie chciał byś dostać taką zapałką w głowę.Nie piszę tego bo musisz mi wierzyć.Zajrzyj na allegro.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 20:23 
Ekspert
Ekspert

kenaj24 napisał(a):
...kup sobie po 1 zł słupki sosnowe ...

winnica_wieczorkow napisał(a):
...Te słupki po 1zł to chyba zapałki lub paliki do pomidorów :D Takich cen nigdzie nie ma na słupek który ma służyć do budowy rusztowania.

Prawdę mówiąc po około 60groszy to kupowałem paliki bambusowe o długości 1,5m.
Fakt są stemple w granicach 6zł ale w większości ich grubość budzi wątpliwości.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 20:54 
mistrz
mistrz

Widzę że szkoda mojego czasu.Skoro piszę ze rusztowanie stoi 5 lat to i ceny były inne 5 lat temu.Myślałem że to forum ma służyć innym poradą i doświadczeniem ale widzę że cokolwiek powiem zawsze znajdzie się ;bardziej doświadczony ; lub obronca własnych interesów ;z zapałkami,czy dowcipniś.Nie dziwię sie że wielu odchodzi z tego Forum.Jeszcze nie zapomniałem Waszego miłego powitania.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Janusz nie irytuj się i nie bierz wszystkiego do siebie.
Jeśli chodzi o mnie to na 100% daleko mi do Twojego doświadczenia.

Ostatnio edytowano piątek, 11 lutego 2011, 21:23 przez Erikos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 21:07 
mistrz
mistrz

Widzisz mialem życzenie służyć swoim doświadczeniem na Forum i Bóg mnie ukarał.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 21:12 
Kiper
Kiper

Rzeczywiście są na allegro (niestety nie w mojej okolicy) i są przede wszystkim tanie. Zdradzisz nam kenaj jak i czym je zakonserwowałeś?

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 21:39 
mistrz
mistrz

Korowałem je jesienią by wyschły pod dachem do wiosny.Przed wkopaniem dwa tygodnie pomalowałem mazidłem do konserwacji betonu a po wyschnięciu owinąłem dokładnie streczem ponad poziom ziemi ponieważ na styku ziemia powietrze występuje największe zagrożenie.To tylko moje eksperymenty i nikomu nie każe tak robić.Dodam jeszcze że na każdy słupek zakładam ;czapeczkę; zrobioną z uciętej od połowy butelki Pet 1,5 l a na grubsze 2l co zabezpiecza je od gnicia od góry.Możecie mi wierzyć lub nie ale kiedyś zdiąłem taką butelkę z pala - wyglądał jakby wczoraj korowany a minęło już kilka lat.blk pochodzę z Twoich stron i nie miałbym problemu z rusztowaniem mieszkając prawie w lesie.Od granicy po Gorzów od Myśliborza po Puszcze bukową i Gryfino masz drewna ile chcesz i jakiego chcesz rusz głową a wszystko załatwisz.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 09:27 
Kiper
Kiper

kenaj24 napisał(a):
Widzisz mialem życzenie służyć swoim doświadczeniem na Forum i Bóg mnie ukarał.
Bo to forum tak ma (zapewne jak każde), że jak masz napisane "nowicjusz", to zawsze znajdzie się ktoś, kto cię ustawi w szeregu. Trzeba mieć niestety grubą skórę. Ja w każdym razie czytam twoje posty uważnie.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 09:53 
Ekspert
Ekspert

kenaj24 napisał(a):
Korowałem je jesienią by wyschły pod dachem do wiosny.Przed wkopaniem dwa tygodnie pomalowałem mazidłem do konserwacji betonu a po wyschnięciu owinąłem dokładnie streczem ponad poziom ziemi ponieważ na styku ziemia powietrze występuje największe zagrożenie.To tylko moje eksperymenty i nikomu nie każe tak robić.Dodam jeszcze że na każdy słupek zakładam ;czapeczkę; zrobioną z uciętej od połowy butelki Pet 1,5 l a na grubsze 2l co zabezpiecza je od gnicia od góry.Możecie mi wierzyć lub nie ale kiedyś zdiąłem taką butelkę z pala - wyglądał jakby wczoraj korowany a minęło już kilka lat.blk pochodzę z Twoich stron i nie miałbym problemu z rusztowaniem mieszkając prawie w lesie.Od granicy po Gorzów od Myśliborza po Puszcze bukową i Gryfino masz drewna ile chcesz i jakiego chcesz rusz głową a wszystko załatwisz.

Co by nie wymyśleć, nie polecam sosny. W 2007 roku wyglądało to bardzo ładnie. http://winnica.bloog.pl/foto,4658471,ga ... .html#next Już w 2009 roku pierwsze zaczęły się łamać. W ubiegłym roku łamały się na potęgę. Zgniły w ziemi. Na ten czas złamało się ponad połowa słupów. Może na piasku postoją dłużej. Ja mam glebę ciężką, na glinie i wysoki poziom wód gruntowych.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 11:40 
mistrz
mistrz

I chćby jeden sprawiedliwy się znalazł-będę pisał dla Ciebie Piotrze.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 11:59 
Kiper
Kiper

kenaj24 napisał(a):
blk pochodzę z Twoich stron i nie miałbym problemu z rusztowaniem mieszkając prawie w lesie.Od granicy po Gorzów od Myśliborza po Puszcze bukową i Gryfino masz drewna ile chcesz i jakiego chcesz rusz głową a wszystko załatwisz.

Gdzieś już pisałem wcześniej na czym rzecz polega, nie oznacza to natomiast, że jest to awykonalne. Jak nie w swoim nadleśnictwie to w innym...

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 14:17 
mistrz
mistrz

Cieszę się że nie odpuszczasz.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Ja będę wymieniał na akację. Akurat tego drewna w mojej okolicy nie brakuje. Trochę trudno o proste, ale trwałość w mokrym gruncie nieporównywalnie większa od sosny.

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 20:05 
mistrz
mistrz

Tak jak było napisane w tym lub inny wątku na forum, niezaprzeczalnie najlepszym rozwiązaniem jest akacja która może wytrzymać nawet kilkadziesiąt lat(mam zamiar to sprawdzić w tym roku) jednak wydaje się że dąb również powinien się dobrze spisywać pod warunkiem że słupki będą miały odpowiednią grubość. Jeżeli natniemy słupków z młodych, szybkoschnących drzewek o średnicy np 10-12cm to na przekroju będzie bardzo dużo miazgi i bieli która nie jest trwała i spróchnieje w ciągu kilku lat. Aby słupki dębowe były odpowiedni trwałe muszą być grube(nie wiem dokładnie ile może 20cm) wtedy jest dużo twardzieli na przekroju która z pewnością wytrzyma o wiele więcej. Co do słupków z drzew iglastych to wydaje mi się że mają najmniejszą trwałość ale są atrakcyjne cenowo,może na piaskach gdzie palik szybko obsycha również są dobrym rozwianiem.

Andrzej

PostNapisane: sobota, 12 lutego 2011, 20:32 
Kiper
Kiper

O grubych dębowych słupkach pisał Jurek Siemaszko, poszukajcie.

Ja mam impregnowane ciśnieniowo słupki sosnowe, skrajne fi 8 cm, przelotowe fi 6 cm stoją 3 sezony i mają się dobrze. Koszt ok 5 zł/szt.

J

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1