Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 20:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 19:58 
przedszkolak
przedszkolak

blk napisał(a):
Cennik na drewno niby na stronie jest, ale jak dzwoniłem z zapytaniem o te słupy to już tacy chętni nie byli. Poza tym jak zwykły, prosty człowiek poza grzybobraniem nie wiele mający wspólnego z lasem może połapać się w takiej tabeli ;)
http://start.lasy.gov.pl/web/mieszkowice/28 Kiedyś (przed zmianami) było to jakoś prosto i czytelnie...

faktycznie dla nie leśnika to czarna magia ...
nie wiem jak to mogą potraktować ale raczej jako S2a - cena za 1 m3 - prawie 260 zł - no i myślę że raczej kontakt bezpośrednio z leśniczym który powie czy ma w ogóle jakieś drzewa tego gatunku (akacja) do wycięcia w tym roku z których może to zrobić ... bo to że rośnie gdzieś w lesie parę akacji to jeszcze nic nie znaczy

PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 21:50 
Kiper
Kiper

misiek52 napisał(a):
kt70 napisał(a):
misiek52 napisał(a):
Witam.
Może takie rusztowanie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac1 ... d5ab1.html.
Można zobaczyć rusztowanie w lecie w dziale "Test" pod nazwą "tak test"

Bardzo ładne i estetyczne jest to rusztowanie. Zwłaszcza dobrym rozwiązaniem są listwy (poprzeczki) szczytowe, które łączą poszczególne słupki i wzmacniają całą konstrukcję. Taki sposób konstruowania rusztowań szpalerowych zauważyłem na zdjęciach winnic estońskich. Jaki jest rozstaw i grubość drutów?
kt70

Witam.
Rozstaw słupków jest różny od 2.5 do 4m (wcześniej były posadzone winorośla w odstępach 1.1 do 1.15 m, dlatego żeby były zachowane odległości winorośli od słupków wyszły różne odległości między słupkami).
Drut jest ocynkowany pokryty zielonym PCV, średnica drutu wynosi 2mm z pokryciem PCV 3mm.

Dziękuję za informację. Wkrótce będę chciał wykonać jedno niewielkie rusztowanie w oparciu o koncepcję Kolegi dla 5 dwuletnich krzewów rosnących w moim ogródku. Ta forma jest nie tylko estetyczna, ale też jak sądzę trwała i funkcjonalna. Pozdrawiam serdecznie.
kt70

PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Witajcie!!!Zdobyłem praktycznie za darmo używane podkłady kolejowe które są jeszcze w całkiem dobrym stanie.Mają mniej więcej takie wymiary:długość 260cm, przekrój 25cm x 14cm. Zastanawiam się czy nie wykorzystać ich do zrobienia rusztowania dla winorośli.Jak myślicie czy to dobry pomysł?

PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 19:41 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Witajcie!!!Zdobyłem praktycznie za darmo używane podkłady kolejowe które są jeszcze w całkiem dobrym stanie.Mają mniej więcej takie wymiary:długość 260cm, przekrój 25cm x 14cm. Zastanawiam się czy nie wykorzystać ich do zrobienia rusztowania dla winorośli.Jak myślicie czy to dobry pomysł?

Dowiedz się lepiej, czym są zakonserwowane te podkłady.

Bo jeśli olejem kreozotowym, to jest on silnie rakotwórczy. http://www.nasielsk.pl/index.php?option ... atnich-dni

PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 20:33 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
andrew54 napisał(a):
Witajcie!!!Zdobyłem praktycznie za darmo używane podkłady kolejowe........ Zastanawiam się czy nie wykorzystać ich do zrobienia rusztowania dla winorośli.Jak myślicie czy to dobry pomysł?

Dowiedz się lepiej, czym są zakonserwowane te podkłady.

Bo jeśli olejem kreozotowym, to jest on silnie rakotwórczy.......

A tak się kolega ucieszył :lol:

PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 20:54 
Ekspert
Ekspert

Takie podkłady to bardzo chodliwy towar jako drzewo opałowe.
Ponoć jedynym problemem jest cięcie tego podkładu.
Najlepiej zastosować piłę łańcuchową i łańcuch ze spiekami jednak jest to kosztowne.

Co do tego czym to jest zakonserwowane też bym się aż tak nie przejmował.
Od kilkudziesięciu lat stoją na podwórkach drewniane słupy telefoniczne i tak na prawdę kto ma pewność czym są impregnowane.

PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 21:29 
mistrz
mistrz

Byłem przez wiele lat nieświadomym użtkownikiem drewna z podkładów kolejowych pamiętających Franciszka Józefa, owszem drewno pierwsza klasa mimo kilkudziesięciu lat spędzonych pod torami w ekstremalnych warunkach. Teraz nawet na nie nie zerknę i nikomu nie polecam bo ten impregnat to jednak produkt rakotwórczy nie wspominając o jego walorach zapachowych szczególnie w upalne dni.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kreozot

PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 22:12 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):

Ponoć jedynym problemem jest cięcie tego podkładu.
.

Faktycznie Jarku jest z tym problem,piły "lecą"w szybkim tempie bo w podkładach powbijane jest mnóstwo drobnych kamyczków i piasku. Jeśli bym miał jednak większe problemy z cięciem podkładów darowałbym sobie ich cięcie i wkopałbym je w całości.
Erikos napisał(a):
Co do tego czym to jest zakonserwowane też bym się aż tak nie przejmował.
Od kilkudziesięciu lat stoją na podwórkach drewniane słupy telefoniczne i tak na prawdę kto ma pewność czym są impregnowane.
Mam podobne zdanie, gdyby zacząć doszukiwać się szkodliwości rzeczy nas otaczających to nie mielibyśmy co zjeść.Poza tym mam bardzo wielu znajomych kolejarzy także tych emerytowanych którzy na torach przepracowali całe dorosłe życie i nie zauważyłem aby zapadali na raka częściej niż np.nauczyciele.

PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Wikipedia napisał(a):
......Mimo jego właściwości rakotwórczych, gdzieniegdzie kreozotem węglowym do tej pory usiłuje się leczyć zewnętrznie łuszczycę.

Wikipedia napisał(a):
Czynnik rakotwórczy............. alkohol (? rak jamy ustnej, przełyku i krtani).....

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 12:15 
Kiper
Kiper

dess1 napisał(a):
podobna sytuacja była u nas..ale zamówiłem słupki z dębu płatne było za metr przestrzenny Po przeliczeniu wychodziło ok 2,5zł za słupek, no i miały trochę mniej niż 17 cm. Z tego co tłumaczył mi leśniczy nie bardzo im się szykowanie takiego towaru opłaca /chodzi o robotników leśnych, mają płacone jak za grube , a zabawy przy tym jest dużo więcej/ Ja znalazłem taką ekipę w lesie ...duża butelka płynu rozgrzewającego...i OK. /Wiem że powinno być inaczej/

No to tanizna, ja płaciłem robotnikom za słupek dębowy 10 zł/sz. Niektóre z nich miały tylko 10 cm średnicy, jedynym plusem było to, że słupki miałem dostarczone do domu.....

PostNapisane: poniedziałek, 7 lutego 2011, 01:57 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
Ja kupowałem świerze dębowe średnica 10/15, długość 260 po 7zł sztuka, plus mój transport.
Dobrym i tanim rozwiazaniem są słupki z tartaku impregnowane ciśnieniowo, a część która jest w ziemi dodatkowo zabezpieczone lepikiem. Takie rozwiązanie z powodzeniem stosują w niemieckich szkółkach.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2011, 23:05 
mistrz
mistrz

A ja mam nowe pytanie w tym wątku.
Zaczyna się 3-ci rok mojego marszałka, który prowadzony będzie kurtyną. Zaglądam do Myśliwca i widzę:
"Rusztowanie składa się z tyczek usztywniających pnie krzewu i jednego drutu łączącego tyczki...".
Czy mam rozumieć, że w tym wypadku nie ma słupków przelotowych, a drut jest mocowany (jak? okręcany?) na każdej tyczce/pręcie? A co ze specjalnymi słupkami skrajnymi? Czy zamiast nich mogą być ostatnie pręty, takie jak przy krzewach? Jakoś niestabilnie widzę takie rozwiązanie i jakby przesztywnioną konstrukcję. Tzn. Drut nie będzie mógł pracować, a ewentualne zniszczenie jednego pręta czy krzewu wywołałoby pewnie efekt domina. Co sądzicie na ten temat i jak wg was najlepiej zbudować rusztowanie pod kurtynę? U mnie będzie to jeden 15m rząd.
I dla porównania: jak bardzo pracuje drut 4-5mm puszczony klasycznie (swobodnie) na długości 15m?

PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2011, 23:56 
nowicjusz
nowicjusz

Przy prowadzeniu krzewów w formie kurtyny robisz standardowe rusztowanie. Słupki co 4-5m, jeden drut puszczasz górą. W Niemczech widziałem różne konstrukcje, ze względu na duże obciążenie czasem stosują podwójnie skręcony drut 4mm.
Widziałem również na konstrukcji drut budowlany żebrowany 10 lub 12mm.
Poszukam zdjęć to umieszcze.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 14:00 
mistrz
mistrz

Uparłem się jak nas wielu na słupki dębowe.Po złożeniu oferty kupna znajomemu i doświadczonemu leśnikowi powiedzial mi że dąb jest wytrzymały ale tylko w wodzie.Szkoda kasy , kup sobie po 1 zł słupki sosnowe zakonserwuj odpowiednio i postoją jak dębowe a może i dłużej.Mija 5 rok a one mają się dobrze.Tyle z własnego doświadczenia,a wkopałem ich 130 i krańcowe 22 betonowe .Do mocowania drutów zwykłe skoble ocynk.na tyle głęboko by był luz na przesunięcie drutu.Nie wiem docelowo ile ta konstrukcja wytrzyma ale koszt niewielki.

PostNapisane: piątek, 11 lutego 2011, 15:29 
nowicjusz
nowicjusz

kenaj24 napisał(a):
Uparłem się jak nas wielu na słupki dębowe.Po złożeniu oferty kupna znajomemu i doświadczonemu leśnikowi powiedzial mi że dąb jest wytrzymały ale tylko w wodzie.Szkoda kasy , kup sobie po 1 zł słupki sosnowe zakonserwuj odpowiednio i postoją jak dębowe a może i dłużej.Mija 5 rok a one mają się dobrze.Tyle z własnego doświadczenia,a wkopałem ich 130 i krańcowe 22 betonowe .Do mocowania drutów zwykłe skoble ocynk.na tyle głęboko by był luz na przesunięcie drutu.Nie wiem docelowo ile ta konstrukcja wytrzyma ale koszt niewielki.

Te słupki po 1zł to chyba zapałki lub paliki do pomidorów :D Takich cen nigdzie nie ma na słupek który ma służyć do budowy rusztowania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1