shron napisał(a):
kt70: bardzo mi imponuje Twoja zawziętość w poszukiwaniu starych informacji odnośnie uprawy winorośli (chciałem, to napisać wcześniej, lecz się jakoś nie zabrałem), ale weź pod uwagę, że wiele informacji jest nieaktualna. Dla przykładu w oparciu o starą literaturę posadziłem 10 krzewów Saint Laurent. Ta odmiana u mnie pod wieloma względami okazała się totalną pomyłką. Podobnie z prowadzeniem krzewów. Być może w przypadku uprawy starych vinifer (o słabym wzrośnie) przytoczone rozwiązanie się sprawdzi, ale generalnie obecnie są lepsze konstrukcje rusztowania.
Staram się coś wyszukiwać, bo uważam, że dokonania naszych przodków (również w dziedzinie uprawy winorośli) nie powinny zostać zmarnowane i zapomniane. Korzystajmy z ich osiągnięć w sposób twórczy, stosujmy te rozwiązania, które są praktyczne i przydatne. W dziedzinie form rusztowań szpalerowych istnieje dużo ciekawych rozwiązań. Nie ma form idealnych, skończonych. Każdy autor publikacji o uprawie krzewów winnych proponuje nam inne rozwiązania w tej kwestii. Wystarczy porównać fragmenty prac R. Myśliwca, J. Liska i M. Kaszuby dot. rusztowań. Minimalistyczna forma rusztowania szpalerowego, opisana przez Edmunda Jankowskiego w jego pracy z 1877 r., wydała mi się rozwiązaniem interesującym, możliwym do zastosowania również dzisiaj w uprawie winifer i odmian mieszańcowych o słabszej sile wzrostu. Jeśli wygospodaruję trochę miejsca w ogrodzie, postaram się wykonać niewielkie rusztowanie w oparciu o opis E. Jankowskiego. Bardzo dziękuję Kolegom za interesujące wypowiedzi w tej sprawie. Taka rozmowa jest zawsze twórcza i inspirująca do dalszych przemyśleń i działań.