Temat może nie na czasie, ale zima to dobry czas do przemyśleń, podjecia decyzji...
I. Temat pierwszy; słupki do rusztowań:
Wt lip 06, 2010 3:24 pm DarekP napisał(a):
Ja zrobiłem rusztowanie tak:
Słupki betonowe 10cmx10cmx2,7m zakopane na o,7m, zbrojone 4 drutami fi6. Pierwszy drut na wysokości 0,7m, później co około 30cm. Pierwszy drut pojedynczy 4mm drugi pojedynczy 2mm później trzy pary 2mm. Odległość między drutami w parze około 11-12cm . Odciąg z linki stalowej 4mm oraz wkopanego słupka 1m. Długość rzędów 100 metrów.

Na skrajnych słupkach mocowania do drutów z kątownika i przyspawanego drutu fi8mm mocującego do słupka.

na przelotowych z drutu fi8mm i przyspawanych nakrętek, żeby drut się nie obcierał w nakrętkę włożony kawałek wężyka.

dolne dwa pojedyncze druty puszczone przez środek słupka też z wężykiem zabezpieczającym.

...
Darek
Na wiekszej winniczce skłaniam sie do zastosowania słupków betonowych, w pierwszej kolejnosci do ogrodzenia, następnie do rusztowania.
Darku, mam zamiar skorzystać z Twoich rozwiazań, pojawiaja się pytania:
1.Jak ogólnie sprawuje sie rusztowanie, czy słupki nie pekają ?
2. Zastanawiam sie czy do słupków końcowych nie zastosować zbrojenia 4 x fi 8 ( żebrowany) ?
3. Z perspektywy czasu ewentualne uwagi do przyjetych rozwiazań ?
II Temat drugi; druty do rusztowania:
z watku:Formy prowadzenia a odległości między krzewami:
Wt wrz 28, 2010 9:06 pm Wojan napisał(a):
...
5-arową winnice odrutowałem bezinalem 2,2 i 1,8 za ok 250zł
edit aha, a drut kupiłem na
Winiarz.pl Mają najtaniej w internecie - 4,50zł/kg
Skłaniam sie do zastosowania drutu Bezinal 2,2 i 1,8 ( w opisie drut stalowy); jak sprawuje sie ten drut, czy on nie rdzewieje ?
W ofercie innych sklepów jest też drut Crapal (Drut stalowy cynk-al) może ten ?
Tu juz pytanie do wszystkich uzytkowników, jaki drut zastosować ? ( rzedy niedługie ok 40 m )
Pozdrawiam, Ricci.