Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 20:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2010, 07:21 
Ekspert
Ekspert

Druty z jednej strony powodują skręcanie słupka. Wiem to nie z teorii ale z praktyki. W jednym szpalerze zabrakło mi drutu i zostawiłem na rok z drutem tylko po jednej stronie. Juz jesienią widać bylo wyraźne skrecenie. Dalej mam druty tylko z jednej strony bo wiosną nie wyrobiłem się robotami - poczeka do jesieni. Słupki skręca coraz bardziej :evil:

PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 15:59 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. Odgrzewam stary, wałkowany już wielokrotnie temat, a to dlatego, że nie mogę znaleźć schematu naciągu do słupka krańcowego. Gdzieś to widziałem.
Słupek pod kątem 30 st. wysokość dwa metry. Pierwszy drut na 50 cm, potem co 30 cm (czyli 80, 110,140 i 170 cm). Na jakiej wysokości powinien być przymocowany naciąg do słupka, i w jakiej odległści powinna być kotwa od podstawy słupka (ew. kąt słupek - naciąg)
z góry dziękuję
Andrzej

PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 10:32 
Kiper
Kiper

Temat może nie na czasie, ale zima to dobry czas do przemyśleń, podjecia decyzji...

I. Temat pierwszy; słupki do rusztowań:
Wt lip 06, 2010 3:24 pm DarekP napisał(a):
Ja zrobiłem rusztowanie tak:
Słupki betonowe 10cmx10cmx2,7m zakopane na o,7m, zbrojone 4 drutami fi6. Pierwszy drut na wysokości 0,7m, później co około 30cm. Pierwszy drut pojedynczy 4mm drugi pojedynczy 2mm później trzy pary 2mm. Odległość między drutami w parze około 11-12cm . Odciąg z linki stalowej 4mm oraz wkopanego słupka 1m. Długość rzędów 100 metrów.
Obrazek
Na skrajnych słupkach mocowania do drutów z kątownika i przyspawanego drutu fi8mm mocującego do słupka.
Obrazek
na przelotowych z drutu fi8mm i przyspawanych nakrętek, żeby drut się nie obcierał w nakrętkę włożony kawałek wężyka.
Obrazek
dolne dwa pojedyncze druty puszczone przez środek słupka też z wężykiem zabezpieczającym.
Obrazek...
Darek

Na wiekszej winniczce skłaniam sie do zastosowania słupków betonowych, w pierwszej kolejnosci do ogrodzenia, następnie do rusztowania.
Darku, mam zamiar skorzystać z Twoich rozwiazań, pojawiaja się pytania:
1.Jak ogólnie sprawuje sie rusztowanie, czy słupki nie pekają ?
2. Zastanawiam sie czy do słupków końcowych nie zastosować zbrojenia 4 x fi 8 ( żebrowany) ?
3. Z perspektywy czasu ewentualne uwagi do przyjetych rozwiazań ?

II Temat drugi; druty do rusztowania:
z watku:Formy prowadzenia a odległości między krzewami:
Wt wrz 28, 2010 9:06 pm Wojan napisał(a):
...
5-arową winnice odrutowałem bezinalem 2,2 i 1,8 za ok 250zł
edit aha, a drut kupiłem na Winiarz.pl Mają najtaniej w internecie - 4,50zł/kg

Skłaniam sie do zastosowania drutu Bezinal 2,2 i 1,8 ( w opisie drut stalowy); jak sprawuje sie ten drut, czy on nie rdzewieje ?
W ofercie innych sklepów jest też drut Crapal (Drut stalowy cynk-al) może ten ?

Tu juz pytanie do wszystkich uzytkowników, jaki drut zastosować ? ( rzedy niedługie ok 40 m )

Pozdrawiam, Ricci. 8)

PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 19:17 
Kiper
Kiper

Polecam profile stalowe, np takie jakie oferuje http://www.viticultura.pl/

PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 19:46 
Kiper
Kiper

Witam
Ja mam betonowe które sam robię ze żwiru wykopanego spod winorośli .
Wacek

Załączniki:
600_07 011 slupek.jpg
600_07 011 slupek.jpg [ 121.43 KiB | Przeglądane 2258 razy ]

PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 20:43 
Kiper
Kiper

Wesoly napisał(a):
Dzięki za linka, tak, podobają mi sie te profile. Lokalizacja o której mówimy jest w zupełnym polu, decyzja o słupkach betonowych podyktowana jest miedzy innymi tym, że z największym prawdopodobieństwem tam zostaną, a stal to stal, może komuś sie przydać...
W pierwszej kolejności ogrodzę, rusztowanie to perspektywa 2-3 lat, sporo może sie zmienić, nie wykluczone że zastosuje profile.

@Wesoly, a jaki drut byś polecił ?, siedzisz w tym profesjonalnie. 8)
Wacek napisał(a):
Witam
Ja mam betonowe które sam robię ze żwiru wykopanego spod winorośli .
Wacek
@Wacek, jak masz zazbrojone swoje słupki ?, chodzi mi o to czy zbrojenie 4 x fi 6 ( drut żebrowany ? gładki ?) jest wystarczajace dla słupków końcowych ? aha i jaki przekrój masz w swoich słupkach ? 8)

Pozdrawiam, Ricci. 8)

PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 22:10 
Kiper
Kiper

Wesoly napisał(a):

@Wesoły jak kreują się w tej firmie ceny profili ?

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 06:55 
Kiper
Kiper

Ricci napisał(a):
Wacek, jak masz zazbrojone swoje słupki ?, chodzi mi o to czy zbrojenie 4 x fi 6 ( drut żebrowany ? gładki ?) jest wystarczajace dla słupków końcowych ? aha i jaki przekrój masz w swoich słupkach ? 8)

Pozdrawiam, Ricci. 8)

Witam
Moje słupki o przekroju 10x10 cm są zbrojone 4-ma drutami gładkiej walcówki fi 5,5 - 6 mm . Końce drutów są zagięte tak jak się to robi w przypadku gładkich prętów . Wszystkie słupki mam jednakowe bo mam krótkie rzędy (max 10 krzaków ). Końcowe słupki zabezpieczone wkopanymi płytami oporowymi ze starych krawężników . Słupki wykonuję w miarę potrzeb ( jak wygospodarowuje miejsce ) bo mam drewnianą formę .

Wacek

Załączniki:
400_forma.jpg
400_forma.jpg [ 56.88 KiB | Przeglądane 2163 razy ]

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 07:36 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Darku, mam zamiar skorzystać z Twoich rozwiazań, pojawiaja się pytania:
1.Jak ogólnie sprawuje sie rusztowanie, czy słupki nie pekają ?
2. Zastanawiam sie czy do słupków końcowych nie zastosować zbrojenia 4 x fi 8 ( żebrowany) ?
3. Z perspektywy czasu ewentualne uwagi do przyjetych rozwiazań ?

Słupki nie pękają, tylko jeden coś się nie trzyma ale to był pierwszy testowy(za słabo ubijałem beton).
U mnie rzędy maja około 100m i słupki końcowe wytrzymały więc nie widzę potrzeby stosowania grubszego zbrojenia. Drut przed włożeniem do formy był naciągany żeby był prosty.
Uwagi tyczą się nie tyle słupków co sposobu mocowania drutów, dwa pierwsze są przeplecione prze słupek co jest zasadniczą wadą całego rozwiązania, chociaż nie przeszkadza mi to bo słupki będą stały wiecznie ale jakby się jakiś złamał to trzeba niestety druty wyciągać. Można to ominąć obracają słupki i robiąc inne zaczepy na drut.
Formę mam bardzo podobna do formy Wacka, tylko moja jest skręcana u dołu czterema śrubami przez dolą deskę i jeszcze do tego są dwie półobejmy(otwarte u góry) z grubego płaskownika żeby się nie rozchodziła. Słupki robiłem tak jak dawniej się robiło pustaki, gęsty beton i ubijanie. Długo schodzi ale można zrobić więcej niż jeden słupek dziennie.

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 08:35 
Kiper
Kiper

Wacku, Darku,
Dzięki wielkie :P , bardzo pomogliście, szczególnie z ta formą, na wiosne wykonam formę i powoli bede wykonywał słupki ( lokalizacja nie goni, dopiero na wiosne nasadzenia).
Plan jest taki:
1. Przekrój 10 x 10 cm zbrojenie 4 x fi 6 żebrowany, może do końcowych zmienie 2 prety na fi 8 ( podniesie koszt ok 3 zł)
2. Koszty ok 14 zł / szt :
2.1 pręty 10,8 m x 0,85zł/m= 9,20zł , strzemiona fi 4 czarny ok 1zł.
2.2 cement myślę że 1/3 worka powinna wystarczyć ~3,5zł, żwir został z wczesniejszych prac.
2.3 robocizna własna ( to tylko mamy za darmo, co.... :lol: ).
Aha, formę planuję wyłozyć korytkiem z blachy, smarowanej każdorazowo olejem ( zużytym z glebogryzarki), słupek powinien łatwiej wychodzic z formy.

Pozdrawiam, Ricci. 8)

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 09:27 
Kiper
Kiper

DarekP napisał(a):
Słupki robiłem tak jak dawniej się robiło pustaki, gęsty beton i ubijanie. Długo schodzi ale można zrobić więcej niż jeden słupek dziennie.

Ja formę zalewałem rzadkim betonem , stukając młotkiem w formę zagęszczałem masę , formę rozbierałem po 2 dniach i robiłem następny słupek a zrobiłem już 48 a jeszcze potrzebuję 12 bo wymarzły mi wiśnie więc posadzę Acolona . :D
Wacek

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 10:02 
Ekspert
Ekspert

Również polecam jako skrajne betonowe!
Oczywiście profile są lepsze, ale droższe!!
Obrazek

PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 13:04 
nowicjusz
nowicjusz

Ricci napisał(a):
Aha, formę planuję wyłozyć korytkiem z blachy, smarowanej każdorazowo olejem ( zużytym z glebogryzarki), słupek powinien łatwiej wychodzic z formy.

Jeżeli chcesz robić słupki tak jak ja to forma musi być w pełni rozbieralna. Na początku zrobiłem cała bez możliwości rozebrania na pojedyncze deski to słupki nie wychodziły z formy. Blachy(nie jedno korytko, bo powstałe podciśnienie rozerwie słupek chyba że będziesz zsuwał formę wzdłuż) to bardzo dobry pomysł, można wtedy zrobić formę nie rozbieraną, ale blachy boczne muszą być przymocowane do desek a ta na dole formy mysi być wkładana. Do tego warto jeszcze wywiercić w kilka otworów w dolnej desce w celu zasysania powietrza jak będziesz wyciągał słupki. Ogólnie nie jest łatwo jeżeli się robi słupki tak jak ja a nie ma się dobrej formy, ja do swojej wkładałem jeszcze na dolną deskę folie wtedy słupki wychodzą dużo ładniejsze.
Smarowanie lejem jest zbędne bo woda z betonu w zupełności wystarcza.
Znalazłem zdjęcia nie widać za dużo ale zawsze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 21:15 
Ekspert
Ekspert

W wątku dotyczącym rusztowań przedstawiliście wiele ciekawych rozwiązań :-rodzaj słupków,ich zalety i wady a nawet sposób domowego wykonania.Są to cenne informacje pomocne dla każdego z nas. Mnie interesuje budowa rusztowań -tzw.forma " V ". Może,ktoś z was ma doświadczenia z budową takiego rusztowania i prowadzenie winorośli (silnie rosnącej) w takiej formie. Pozdrawiam Janek. _______________

PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 19:12 
Ekspert
Ekspert

Wpadł mi do głowy pomysł na słupki przelotowe . Byłby to gruby drut [ zbrojony?] na jednym koncu idącym do ziemi zwinięty spiralnie . Zbyszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1