Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 00:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: niedziela, 9 lipca 2023, 12:23 
mistrz
mistrz

beny napisał(a):
......... Ale robota skończona :thumbup:

Napisz,co zastosowałeś na kotwy do niemal pionowych odciągów?

PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2023, 18:32 
Ekspert
Ekspert

beny napisał(a):
A ja ostatnimi dniami popełniłem kolejne parę rządków...
Paluchy mnie bolą od kręcenia i naciągania drutów :evil:
Ale robota skończona :thumbup:

Mariusz, a to co w ziemi jakoś zabezpieczyłeś ? Jakieś opalanie, smołowanie, itp. ?

PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2023, 16:46 
Kiper
Kiper

Hejka,
dzięki wszystkim z miłe słowa. :)
Wys ostatniej pary drutów to 175cm więc prawie książkowo :wink:
Kotwy stalowe, z pręta chyba fi 20mm o dł prawie 1 metr :crazy:
Słupki akacjowe, niczym nie impregnowane i nie opalane. Okorowane i wkopane na jakieś 60 - 70cm.
W starej winnicy mam takie słupki już ponad 15 lat i nic się z nimi nie dzieje :thumbup:

PostNapisane: środa, 12 lipca 2023, 08:16 
mistrz
mistrz

beny napisał(a):
.................................................................
Kotwy stalowe, z pręta chyba fi 20mm o dł prawie 1 metr :crazy:
Słupki akacjowe, niczym nie impregnowane i nie opalane. Okorowane i wkopane na jakieś 60 - 70cm.
W starej winnicy mam takie słupki już ponad 15 lat i nic się z nimi nie dzieje :thumbup:

Ale czy to kotwy talerzykowe, czy po prostu wbity gruby pręt z takim uchem (fi 20 nie da się tak wygiąć)?
Brak impregnacji wcześniej, czy później da o sobie znać, bo sam przez to już przeszedłem (miałem też impregnowane) i w konsekwencji etapami wymieniałem rusztowania na stalowe.

PostNapisane: środa, 12 lipca 2023, 18:34 
Ekspert
Ekspert

Ja mam słupki drewniane (świerk ?) impregnowane ciśnieniowo, z tartaku we Włoszczowej. Dodatkowo smarowałem je jakimś abizolem czy czymś takim, to co w ziemi i trochę ponad gruntem. Stoją już 16 lat, wymieniłem nie więcej niż 10%. Myślę, że gdyby stały w piachu to nic nie musiałbym wymieniać i postałyby kolejne 16.
Celowalem w akacjowe ale wtedy (2007) nigdzie nie było.
A akacja to wiadomo, na wieczność.

PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2023, 22:54 
Kiper
Kiper

Kotwy talerzykowe.
Z akacją jest ogromy problem. U mnie też nie ma. Po te słupki akacjowe jechałem pod granicę niemiecką. Ale czekałem na nie parę miesięcy i się na szczęście doczekałem :lol: :lol: :lol:
Akacja to akacja :thumbup:

PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2023, 14:39 
nowicjusz
nowicjusz

No mi ktoś powiedział 120 zł za akacjowe słupki , więc trochę drogie .Ile dałeś za akkacjowe?
Jak można się zapytać jakiej grubości masz je?

PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2023, 06:51 
Kiper
Kiper

jakdyg napisał(a):
No mi ktoś powiedział 120 zł za akacjowe słupki , więc trochę drogie .Ile dałeś za akkacjowe?
Jak można się zapytać jakiej grubości masz je?

Trzeba podzwonić i poszukać. W ub roku znalazłem po 40/szt. W tym 50/szt. Okorowane. Średnica od 10cm do 16cm. Słupki nie są idealnie proste. Dla mnie OK!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 06:18 
czeladnik
czeladnik

Dzień dobry Szanowni Winogrodnicy.

Po przeczytaniu forum i kilku stron internetowych chciałbym zaktualizować wiedzę na temat rusztowania. Dokładniej chodzi mi tu o aspekt ekonomiczny i użytkowy odnosnie słupków.
Przymierzając się do wykonania rusztowania, a mam spory już busz w końcu drugiego roku użytkowania, mam spory przewód myślowy i dylemat czy pójść w słupki betonowe czy też metalowe. Poniżej moja rozkmina wynikająca z braku wiedzy w sprawie słupków stalowych, więc prośba do bardziej doświadczonych coby nie wtopić.

O ile w sadzie jabłkowym zrobiłem słupki betonowe jako masywniejsze pod wyższe nasadzenia i już wiem ile kosztuje to wszystko dźwigania i ile kosztuje (28-35pln za słupek 2,8-3,0m) to zdaję sobie sprawę, że i tak trzeba go wpakować co około 10m bo więcej drutu nie ma co nadwyrężać.
I tu pojawia się pomysł, że ludzie radzą sobie na słupkach metalowych w winoroślach. Moje szpalery mają po około 120m jednym ciągiem - tak wykorzystałem południowe zbocze na mojej działce...
No i teraz w ramach oszczędności słupek ocynkowany z rurki 40x60x1,5 lub 40x60x2,0mm można mieć już za 5pln w hurtowni stali (nie biorę pod uwagę "systemowego" bo 40-45pln/szt mnie całkowicie nie interesuje, ponieważ mam inne wydatki, a trochę czasu na zabawę jest). Zakładam, że taki słupek przewiercę na wylot (drut przepuszcze przez słupek po wykonaniu "jakiejś" ochrony krawędzi, żeby drut zbyt szybko nie zrudział) lub z boku przez przelotkę - co może być znacznie prostsze
https://allegro.pl/oferta/przelotka-uch ... 7197363199

Czy ktoś może próbował w ten sposób wbetonować takie słupki stalowe? Widzę w tym sporą szansę na łatwy montaż, ale czy takie słupki potrzymają na winnicy, czy jednak lepiej inwestować od razu w betonowe? Czy stalowe wytrzymają napór wiatru z pełnym obciążeniem krzewami - wszakże zbyt wiele od "systemowych" za 5 dych się nie różnią, a może są i lepsze? Czy ktoś już próbował?

Pozdrawiam Szanownych i cieszę się, że w przyszłym roku pierwsze winobranie o ile nie osy, szpaki czy inne dziadostwo... :shh:

PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 06:36 
Ekspert
Ekspert

Co do betonowania. Jest beton w workach do betonowania słupków ogrodzeniowych. Bardzo mi się spodobał: wsypujesz do dołka, zalewasz wodą, wsadzasz słupek i gotowe. Wiąże b.szybko, nie ma problemów z linią i pionem.

PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 06:43 
czeladnik
czeladnik

Dzięki. Ja praktykuję mieszadło i wiadro + piasek z cementem. Taniej się nie da i jedno wiadro jeden słupek.
Niestety temat chyba do kosza lub ewentualnie do teoretycznuch rozważań bo z takimi stalowymi słupkami poniżej 55pln/sztukę nie zejdę...

PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 12:30 
Kiper
Kiper

Pytasz o słupki skrajne? Czy o przelotowe?
Bo np. ja stosuję słupki metalowe systemowe jako przelotowe i są one jedynie wbite w glebę na jakieś 50-60cm. I nic nie betonowałem... Rzędy o długości 50m...

PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 12:42 
mistrz
mistrz

Raczej nie ma po co ciągnąć nowego wątku w temacie, jaki jest od dawna obrabiany na wszystkie strony - tj. w wątku pod tytułem Rusztowania - sprzet-do-wina/rusztowanie-t3377.html
W nim można znaleźć wszystko, co kolegę interesuje. Aktualna tendencja jest w kierunku stalowych systemowych. Jedyna poprawka, to długie rusztowanie (120 m) i aktualizacja cen materiałów.

PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 13:54 
Ekspert
Ekspert

Szoalko napisał(a):
No i teraz w ramach oszczędności słupek ocynkowany z rurki 40x60x1,5 lub 40x60x2,0mm można mieć już za 5pln w hurtowni stali (nie biorę pod uwagę "systemowego" bo 40-45pln/szt mnie całkowicie nie interesuje, ponieważ mam inne wydatki, a trochę czasu na zabawę jest).

Coś chyba te ceny masz zapamiętane z dawnych czasów...

Profil 40x60x1,5 to na dzisiaj około 20-25 PLN ZA METR...

PS. A co do meritum - systemowe wychodzą najtaniej jak się weźmie pod uwage materiały dodatkowe (przelotki, betony, mocowania) i własną pracę.

PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 17:18 
czeladnik
czeladnik

No niestety, źle oceniłem stal - odpaliłem się...
Betonowe, jest przy nich bardzo dużo roboty, ale nie widziałem, że systemowe można poprostu wetknąć, to faktycznie daje do rozważenia ponownie słupki systemowe, bo osadzenie w pojedynkę betonowych 50 sztuk dziennie to już wysiłek i ręce i plecy urobione na tydzień...

Te 120 metrów to raczej nie robi większych problemów, poza zimą, gdzie muszę pilnować, żeby druty nie pękły pod wpływem temperatury. To chyba jednak nie będzie jakoś super dużo, najwyżej popuszczę śruby rzymskie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1