Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2022, 08:37 
mistrz
mistrz

edit: dzwoniłem do handlarza w drugim miejscu.
Skrajne 2,5m po 49zł, pośrednie 2,3m po 29zł.
Używki Linus zza Odry.

Wysłane via Tapatalk

PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2022, 09:54 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Nie warto czekać z zakupami, bo inflacja rośnie, ..... W związku z tym trzeba kupić szybko to, co i tak zamierzało się kupić .....

Wczoraj na własnej skórze przekonałem się o bardzo bujnym rozwoju winiarstwa w mojej okolicy (chyba, że spełniły się nie tylko moje podejrzenia o zakupach na zapas), bo szczęśliwie zdążyłem zakupić 6 ostatnich słupków szpalerowych (4xKlevner i 2xDevin) od jedynego u mnie bezpośredniego sprzedawcy. Po mojej wizycie nie mają już żadnego. Czegoś takiego jeszcze nigdy nie odnotowałem.

PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2022, 13:43 
przedszkolak
przedszkolak

Niebawem będę wykonywał rusztowanie - na ten moment pod 2 szpalery o długości 14m. Zdecydowałem się na rozwiązanie systemowe. Szpalery z nieco cofniętym ostatnim słupkiem (po ukosie), więc rozstawa między słupkami wyjdzie ok. 4,4m.
Wstępnie planowałem wykonać całe szpalery ze słupków przelotowych typu Devin 250cm (czytałem na forum, ze niektórzy tak robili i się sprawdziło), ale może lepiej zakupić na skrajne słupki Klevner 270cm?
Czego jeszcze potrzebuję, bo to mnie nieco przerasta. Czy to pełen zestaw czy coś jeszcze potrzebuję lub z czegoś zrezygnować?
- drut (pewnie wezmę Crapal, bo będę robił docelowo więcej szpalerów),
- kotwa sadownicza na końce szpaleru,
- kotwa gripple do połączenia kotwy ze słupkiem?,
- łańcuszek do mocowania drutów przy słupku skrajnym,
- śruby rzymskie do naciągnięcia drutu,

Czy to dobry zestaw? Pod jakim kątem najlepiej ustawić słupki skrajne?
Dodam jeszcze, że pierwszy szpaler to Solaris w rozstawie 1m (rośnie na mojej glebie bardzo mocno) prowadzony na pojedynczy Guyot a drugi to deserówki w rozstawie 1,4m prowadzone na sznur skośny.

PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2022, 20:02 
czeladnik
czeladnik

Ja stawiałem też Devin co 5,2m, skrajne na bardziej płaskim ok 19⁰, na większym spadku ok 25⁰. Szpalery po 60-90m. Kotwy wkręcane i skręcone drutem głównym spinane na Gripple medium. Jak znajdę zdjęcie to podeślę na priw, albo jak wrócę z urlopu.

Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2022, 19:55 
Kiper
Kiper

Ja mam skrajne akacjowe, przelotowe systemowe. Głównie chodziło mi o walory wzrokowe. Akację ciężko było znaleźć, jeśli nie chciałeś płacić 100,-PLN za słupek. A później w akację wykręcałem co chciałem i obojętnie na jakiej wysokości. Śruby rzymskie i łańcuszek w ocynku w lokalnym sklepie żelaznym :)Obrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2023, 07:48 
mistrz
mistrz

Prośba do posiadaczy słupków enopol lub innych (w przekroju 50/30, https://enopol.pl/pl/p/SLUPEK-DO-WINNICY-PRZELOTOWY-dl.-2.5-m-50x31mm-Zn-Al-MG/120) - jaki patent zastosowaliście na mocowanie drutu nośnego?
Chcę u siebie zastosować drut nośny 2,8mm crapal.

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2023, 11:38 
mistrz
mistrz

2,8 mm to grubo. Na szpalerach 170m wystarczy 2,5 mm. Te słupki to przelotowe więc masz dziurki i nie ma problemu. Na końcach gripple.

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2023, 12:28 
czeladnik
czeladnik

Robisz pętelkę z drutu ok.60 cm. Jedną stroną zawinięta wokół slupka a drugi koniec do gripple medium i spinasz z drutem nośnym.
50/30 to słupek przelotowy. Mam szpalery ponad 60m i drut 2.2 wystarczy.Obrazek

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2023, 14:32 
nowicjusz
nowicjusz

Zrobiłem rusztowanie na używanych słupach systemowych 2.7m, 0.8m w ziemię. Przy montażu użyłem drut powlekany 3.6 mm (bo taki miałem),
I do brzegu, popełniłem błąd, drut nośny i pomocniczy zamiast w dziurki na środku słupów włożyłem w te "łezki"i zamiast na środku mam je z jednej strony słupów czy można tak zostawić czy lepiej to przewlec przez środek słupa, szpalery ok 45m. Na wiosnę będę miał pierwsze cięcie z formowaniem na owocowanie.

Brakuje mi jeszcze najwyższej, ostatniej pary drutów czy wystarczy 1-1.2mm w ocynku?

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2023, 15:04 
mistrz
mistrz

Te krańcowe słupki 2,70m są grubości 2,0mm? Co ile masz słupki pośrednie?
Jeśli 2 najbardziej obciążone druty zawiesiłeś jednostronnie, to masz skręcanie skrajnych słupków. Jeśli powyżej są pary, to trochę mogą je zniwelować. Moim zdaniem minimum poprawek, to przeniesienie na drugą stronę jednego z tych drutów. A najlepiej oczywiście, poprawić wszystko jak należy i mieć tzw. święty spokój.
Na najwyższą parę drutów do daj jednak grubsze - min. 1,8mm.

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2023, 17:30 
nowicjusz
nowicjusz

Skrajne słupki a raczej słupy mam fi60 z zastrzałem, kotwami w betonie, więc diabeł ich nie ruszy, nie planuje w przyszłości przeciążać krzaków. Przelotowe mam długości 2.7m z czego 0,8m jest wciśnięte w ziemię i są w odległościach ok 5.5m. Oprócz wymienionych drutów mam 3 pary drutów 3.6mm (nośny i pomocniczy też) i ta ostatnia para będzie na samym końcu, na wysokości ok 185-190cm. Chwilę się nawet zastanawiałem czy sens jest dawac te ostatnie ale skoro słupy na to pozwalają i odległość miedzyrzedzi min 200cm to chyba warto.

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2023, 22:39 
mistrz
mistrz

Trzeba było zacząć od opisu skrajnych słupków, a nie przelotowych, które są mniej istotne. A najlepiej zamieścić ich zdjęcie wraz z zastrzałem. Zdążyłem już zobaczyć wiele rozwiązań bardzo solidnych stalowych słupków z zastrzałami w postaci krótkiego pręta lub cieniutkiej rurki, pod niewłaściwym kątem, które były chyba bardziej dekoracją, a nie rzeczywistym podparciem.
Jeśli podajesz średnice drutów powlekanych, to wiedz, że istotna jest tylko średnica rdzenia - tą podawaj.
Słupki z rur (czyli profile zamknięte) nie są tak podatne na skręcanie jak profile otwarte. Niemniej jednak, jeśli przeniesienie na drugą stronę któregoś z tych dolnych drutów jest łatwo wykonalne, to skorzystaj z tego jeszcze teraz.

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2023, 09:13 
mistrz
mistrz

Trochę w kontekście rusztowania.
Czy ktoś z Was stosuje paliki - pręty kompozytowe? W zeszłym toku zamówiłem gładkie tyczki z włókna szklanego fi 6mm i są dość chybotliwe.
Dlatego też w tym roku mam zamiar wymienić je na fi 8mm, ale już jako pręt żebrowany (tyle że kompozytowy). Za ok 65 sztuk po 1,5m wychodzi ok 250 zł.

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2023, 11:56 
czeladnik
czeladnik

bartnix napisał(a):
Czy ktoś z Was stosuje paliki - pręty kompozytowe? W zeszłym toku zamówiłem gładkie tyczki z włókna szklanego fi 6mm i są dość chybotliwe.
Dlatego też w tym roku mam zamiar wymienić je na fi 8mm, ale już jako pręt żebrowany (tyle że kompozytowy). Za ok 65 sztuk po 1,5m wychodzi ok 250 zł.
Też mam gładki kompozyt, ale 7mm x 130cm Rzeczywiście jest giętki, ale jak zapiąłem stabfix, stoi sztywno. W zeszłym roku kupowałem chyba po 0,15zl w esadzonce. Poszukaj takich spinek bo warto.

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2023, 14:32 
czeladnik
czeladnik

speedy01 napisał(a):
bartnix napisał(a):
Też mam gładki kompozyt, ale 7mm x 130cm Rzeczywiście jest giętki, ale jak zapiąłem stabfix, stoi sztywno. W zeszłym roku kupowałem chyba po 0,15zl w esadzonce. Poszukaj takich spinek bo warto.
https://enopol.pl/pl/p/Zapinka-na-drut-do-pretow-prowadzacych-pien-6-mm-/331

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1