Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 00:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: niedziela, 26 września 2021, 19:02 
nowicjusz
nowicjusz

Polećcie proszę słupki ocynkowane (link do sklepów) - słupki końcowe i przelotowe. Szpaler około 15 metrów długości max.

PostNapisane: niedziela, 26 września 2021, 19:32 
nowicjusz
nowicjusz

Skąd jesteś? Z tego co wiem to ciężko z wysyłką rusztowania bo jest za długie więc radziłbym coś lokalnie. Co do słupków to "zwykłe" do winnicy sprawdzają się u mnie bardzo dobrze.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

PostNapisane: poniedziałek, 27 września 2021, 07:38 
Kiper
Kiper

Teraz nie czas na zakup metali. Ja za swoje słupki od siatki płaciłem po 28-33zl. Obecnie netto są po 40-50...

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2021, 13:47 
mistrz
mistrz

Witajcie,
wstępnie orientuję się w temacie rusztowań i nie mogę znaleźć odp. na nurtującą mnie kwestie.
Rzędy o długości 7m, w rzędzie 6-7 sadzonek co 0,9-1m.

Zostało mi trochę słupków od ogrodzenia panelowego (60x40) mm.
1. czy mogę je wykorzystać jako skrajne słupki rusztowania?
2. czy przy rozpiętości 7-7,5m wymagane jest stosowanie słupków pośrednich, w połowie odległości?

Proszę o porady.

PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2021, 16:02 
mistrz
mistrz

Jeśli nie masz regulacji naciągu, długości drutów, to bym postawił coś pośrodku. Ja dałem grube co 7 m i pomiędzy musiałem wsadzić cieńsze (fi 50 mm), bo były za duże luzy.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

Ostatnio edytowano czwartek, 4 listopada 2021, 18:03 przez ArturK79, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2021, 16:57 
mistrz
mistrz

Dzięki. Myślałem nad betonowymi, ale w moich okolicach ciężko o dobre słupki (kwesta zbrojenia). A dla 18 słupków koszty transportu z drugiego końca krańca kraju nie do zaakceptowania.
Najwyżej te, które mam zabetonuje w środku i dorzucę pręt.

PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2021, 18:10 
mistrz
mistrz

Ja wsadziłem w beton okorowane i zabezpieczone lakierem stemple budowlane, trzymają się dobrze, wyglądają też jakoś. Stemple do kupienia w każdym tartaku, a tych na naszym Mazowszu sporo.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: piątek, 5 listopada 2021, 02:31 
mistrz
mistrz

bartnix napisał(a):
......................
Zostało mi trochę słupków od ogrodzenia panelowego (60x40) mm.
1. czy mogę je wykorzystać jako skrajne słupki rusztowania?
2. czy przy rozpiętości 7-7,5m wymagane jest stosowanie słupków pośrednich, w połowie odległości?

Proszę o porady.

W rusztowaniu takiej długości jak najbardziej możesz wykorzystać posiadane słupki. Zrób po prostu rusztowanie typu bramkowego z poziomymi poprzeczkami pomiędzy słupkami na wysokości od 2/3 do samej góry. Gdy zastosujesz 2 słupki pośrednie i poprzeczki po 2,5m, to będziesz miał 7,5m rusztowanie.
Ja mam tego typu rusztowania długości od 4,5m do 10.5m.
Poglądowe zdjęcie takiego typu rusztowania (z poprzeczkami z rurki 1/2 cala na górze) znajdziesz w poście kolegi Ohajo na samym dole strony: post237116.html#p237116

PostNapisane: piątek, 5 listopada 2021, 09:40 
Kiper
Kiper

Zobaczcie na grubość ścianki takiego słupka. Przy pierwszej lepszej wichurze, liście na krzewach będą działać jak żagiel i nie wróżę niczego dobrego tym słupkom, zwłaszcza skrajnym. Jako słupek środkowy można się zastanowić. Tam działają trochę mniejsze siły.

PostNapisane: piątek, 5 listopada 2021, 12:18 
mistrz
mistrz

siekiernik tego się też obawiam, w rejonie gdzie zakładam małą uprawę - miejsce jest na wzniesieniu, jest tu duża częstotliwość silnych wiatrów.
Wydaje mi się, że muszę poszukać w prywatnym lesie robinii akacjowej o rozsądnej średnicy. Okoruje, zaimpregnuje i zabetonuje.

PostNapisane: piątek, 5 listopada 2021, 13:15 
mistrz
mistrz

siekiernik napisał(a):
Zobaczcie na grubość ścianki takiego słupka. Przy pierwszej lepszej wichurze, liście na krzewach będą działać jak żagiel i nie wróżę niczego dobrego tym słupkom, zwłaszcza skrajnym. Jako słupek środkowy można się zastanowić. Tam działają trochę mniejsze siły.

Nie masz racji - słupki ogrodzeń panelowych mają profil zamknięty 60x40mm i grubość ścianek 1,25mm. Ich długość to z reguły 2200mm. Dla porównania słupki przelotowe do stalowych rusztowań szpalerowych o identycznym przekroju nie mają profilu zamkniętego (a przez to mają mniejszą sztywność od profili zamkniętych), grubość ścianek 1,50mm i długość 2500mm.
Przy tak krótkich, rusztowaniach nie ma sensu robić odciągów dla skrajnych słupków. To samo z ewentualnymi zastrzałami, ze względu na planowaną gęstość nasadzeń (co 0,9 -1,0m). Dlatego właśnie rusztowania bramkowe są zasadne.
Skoro przy pierwszej lepszej wichurze miałaby następować katastrofa, to co mam sądzić o tych panelowych płotach porośniętych gęsto półdziką winoroślą (i nie tylko) w otwartej przestrzeni koło lotniska w Masłowie, które na przestrzeni ostatnich 6 lat (a tyle je widzę) jakoś niewzruszone stoją nadal?

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2021, 21:23 
czeladnik
czeladnik

Planuję na ogrodzie przy domu wymianę słupków dębowych (po kilku latach chwieją się coraz bardziej) na systemowe od viticultura.
Mam cztery rzędy o długości po ok. 5 metrów i myślę o zastosowaniu tylko skrajnych słupków które są mocniejsze.
Nie bardzo mam miejsce na zastosowanie odciągów (z jednej strony ogrodzenie z drugiej chodnik) i pomyślałem zabetonowaniu słupków.
I tu pojawia się moja obawa czy słupki wytrzymają obciążenie czterech krzewów.
Czy się nie poddadzą pod ciężarem (nie wygną lub złamią)? Wiatrów się nie obawiam, bo ogród jest osłonięty wśród domów.
Czy ktoś może już tak osadzał słupki systemowe?
Jak to się spisuje czy słupki dały radę?

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2021, 22:49 
Kiper
Kiper

Jeśli nie możesz dać odciągów, daj zastrzały/podpory.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 00:50 
mistrz
mistrz

goncian napisał(a):
siekiernik napisał(a):

Nie masz racji - słupki ogrodzeń panelowych mają profil zamknięty 60x40mm i grubość ścianek 1,25mm. Ich długość to z reguły 2200mm. Dla porównania słupki przelotowe do stalowych rusztowań szpalerowych o identycznym przekroju nie mają profilu zamkniętego (a przez to mają mniejszą sztywność od profili zamkniętych), grubość ścianek 1,50mm i długość 2500mm.
Przy tak krótkich, rusztowaniach nie ma sensu robić odciągów dla skrajnych słupków. To samo z ewentualnymi zastrzałami, ze względu na planowaną gęstość nasadzeń (co 0,9 -1,0m). Dlatego właśnie rusztowania bramkowe są zasadne.
Skoro przy pierwszej lepszej wichurze miałaby następować katastrofa, to co mam sądzić o tych panelowych płotach porośniętych gęsto półdziką winoroślą (i nie tylko) w otwartej przestrzeni koło lotniska w Masłowie, które na przestrzeni ostatnich 6 lat (a tyle je widzę) jakoś niewzruszone stoją nadal?

Dzisiaj zrobiłem rekonesans w moich lasach. Jest kilkanaście ładnych robinii. Okoruję i zaimpregnuję, później do zabetoniwania w ziemii. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie będzie na co najmniej 20 lat.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2021, 12:09 
Kiper
Kiper

Drzewo gnijje na stylu ziemia - powietrze. Betonowanie też niezbyt trafiony pomysł. Beton jest cały czas wilgotny, będzie gnić. To już lepiej dać jakieś kotwy zabetonowane i do nich przykręcić słupki.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1