Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 22:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Refraktometry
PostNapisane: środa, 22 września 2004, 21:14 
Ekspert
Ekspert

Bez refraktometra jak bez kubków smakowych. Wiem, że niektórzy z Was mają refraktometry i wiem, że są różne uwagi do tego sprzętu. Przymierzam się do kupna takiego cacka, może nie w tym roku ale w przyszłym ale jakbyście zdradzili co macie z jakich firm i jakie są uwagi to byłbym wdzięczny (podejrzewam że inni też).

Heniek

PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 07:49 
Ekspert
Ekspert

Ja mam akurat taką zabawkę czeskiej Meopty:
Obrazek

Jest o tyle wygodna, że posiada skale winiarskie KL, Oe i CNM oprócz skali Brixa, czyli umozliwia bezposredni odczyt zawartosci cukru w moszczu gronowym, a nie tylko % ekstraktu całkowitego.
Jest to urzadzenie z automatyczną kompensacją temperatury i w dodatku kosztuje ponizej 200 zl w przeliczeniu z koron oczywiscie. Niestety tani to i nie pozbawiony wad. Jest to urzadzonko dość delikatne - plastikowe, nieszczelne, wiec nalezy uważać żeby nie dostał nam sie moszcz czy woda z płukania do środka.
Bezwzglednie tez trzeba jak najszybciej po kupieniu wyjąć ze środka pudełeczka buteleczke z płynem do czyszczenia, gdyż przecieka i moze spowodować uszkodzenie przyrzadu.
Urządzenie mozna skalibrować dośc dokładnie posługując sie wodą destylowaną i roztworem wodnym sacharozy o znanej zawartości % (wagowo)

PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 13:26 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Ja mam refraktometr RR12 z PZO - solidny, stalowy, ze szklaną optyką. Nie ma kompensacji temperaturowej, no i kosztuje coś około 1000 zet.
Bardziej rozsądne wydają sie te czeskie po 200. Taki, jak mój był za 400 na Allegro, ale widzę, że zniknął.

PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 12:48 
Ekspert
Ekspert

Maćka refraktometr znam jest niestety drogi, ale mnie męczy, który wybrać będę kupować na ebayu ale są 3 typy:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 38917&rd=1

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 43422&rd=1

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 04480&rd=1

I nie wiem który jest dobry, choć cenowo są podobne.

Heniek

PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 13:25 
Kiper
Kiper

Znam powyzej opisane przez Darka i Macka refrakometry. Zdecydowanie przyda CI sie taki ktory ma kompensacje temp. (ale to maja wszystkie z tych ogloszen). Wazny jest zakres wady wzroku jesli masz taka, w tym czeskim jest -5 do + 5D. Nie potrafie porownac klasy tego sprzetu ale ten pierwszy ma 3 skale (tylko czy je widac jednoczesnie???). I to mi sie wydaje b przydatne. I cena rozsadna co najmniej. Poza tym refaktomter za 200 i za 1000pln dziala b podobnie i z podobna dokladnoscia, choc moze nie tak samo niezawodnie.

POZDR K

PS I ten mi wyglada na taki do moszczow winnych a tu moze byc pewna subtelna roznica...

PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 13:39 
Ekspert
Ekspert

Ja też myslę, że ten pierwszy ma i skale Oe i KMW i Bx.

PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 19:06 
Ekspert
Ekspert

Dzięki

Heniek

PostNapisane: wtorek, 5 października 2004, 17:52 
czeladnik
czeladnik

Witam

Mam taki sam refraktometr jak DarekRz i w zasadzie tylko jedno zastrzeżenie: stężenie cukrów można badać nim tylko PRZED fermentacją czyli w moszczu. Pomiar w winie obarczony jest sporym błędem pochodzącym od alkoholu (niestety fizyki nie przeskoczy).

Pozdrawiam
Fester

PostNapisane: wtorek, 5 października 2004, 21:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="Fester"]Witam

Mam taki sam refraktometr jak DarekRz i w zasadzie tylko jedno zastrzeżenie: stężenie cukrów można badać nim tylko PRZED fermentacją czyli w moszczu. Pomiar w winie obarczony jest sporym błędem pochodzącym od alkoholu (niestety fizyki nie przeskoczy).

Pozdrawiam
Fester

Witaj
znam trochę praw fizyki i chemii 8) i wiem o co chodzi w pomiarze refraktometrem. Chodzi mi, o opinie typu: tego nie kupuj bo ma pryzmat z plesi, albo: obudowa z jakiegoś tam plastiku i nieuszczelniona dobrze to zacieka pod pryzmat itd.
Pogląd już jakiś mam, ale nie chcę wyrzucić 150-200 PLN na sprzęt, który mi miałby posłużyć rok czy dwa. Dlatego podpytywałem o opinię.

Heniek

PostNapisane: czwartek, 7 października 2004, 18:50 
mistrz
mistrz

czy jest jeszce lepszy sprzęt niż podawaliście wyżej, oczywiście za rozsądne pieniądze,
z niemieckiego raczej słabo, jak kupię a nie przyjdzie do mnie tylko do Heńka
:lol:

PostNapisane: czwartek, 7 października 2004, 20:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="WinnicaCiepliceZdroj"]
czy jest jeszce lepszy sprzęt niż podawaliście wyżej, oczywiście za rozsądne pieniądze,
z niemieckiego raczej słabo, jak kupię a nie przyjdzie do mnie tylko do Heńka
:lol:

To ja się nie pogniewam :lol: . A kłopot będę miał z głowy :lol:

Heniek

PostNapisane: wtorek, 26 października 2004, 21:40 
Kiper
Kiper

Może nie dokładnie o refraktometr chcę zapytać, ale ogólnie o pomiar cukru i alkoholu.
Przestudiowałem dość dokładnie opis wszystkich skali, które Roman Myśliwiec opisuje w książce "Wino z własnej winnicy" i jeśłi dobrze rozumiem, to znaczna większość z tych skal opiera się tylko i wyłącznie na pomiarze gęstości soku/moszczu/wina.
Nie mam alkoholomiarza ani cukromierza, mam natomiast prosty areometr. Czy ktoś mógłby mi podać jak się ma gęstość wina do którejkolwiek ze skal zawartości alkoholu lub cukru? Może jest gdzieś dostępna taka tabela, a ja jej nei znalazłem?

Pozdrawiam,

Nikodem

PostNapisane: środa, 27 października 2004, 05:39 
Ekspert
Ekspert

Na zaprzyjaźnionym forum http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... 5#pid29624
Nie wiem co masz na myśli pisząc prosty aerometr. Do pomiaru gęstości potrzebujesz dość dokładny aerometr laboratoryjny najlepiej o zakresie 1,0 do 1,1 i dokładności 0,001. Sam tekiego używam i mam do niego większe zaufanie niż do popularnych cukromierzy.

PostNapisane: środa, 27 października 2004, 08:22 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]Na zaprzyjaźnionym forum http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... 5#pid29624

Dziekuję, właśnie tego szukałem.
[quote="Misza"]
Nie wiem co masz na myśli pisząc prosty aerometr. Do pomiaru gęstości potrzebujesz dość dokładny aerometr laboratoryjny najlepiej o zakresie 1,0 do 1,1 i dokładności 0,001. Sam tekiego używam i mam do niego większe zaufanie niż do popularnych cukromierzy.
Tak, myślałem o podobynm areometrze, ale pisząc o prostym, chciałem powiedzieć, że nie ma on nic poza skalą gęstości. Są też np. areometry z wbudowanym termometrem.

Widzę, że jesteś w Rybnika :) Ja właśnie w Rybniku, w okolicach przecięcia ul. Reymonta z Nacyną (centrum) planuję posadzić parę rządków winorośli. Uprawiasz wino w okolicach miasta? Co sądzisz o mikroklimacie Rybnika i o okresie wegetacji?

Pozdrawiam,

Nikodem

PostNapisane: środa, 3 listopada 2004, 15:06 
Kiper
Kiper

Witam
Ze sklepu browamator dostałem informacje z nowościami jak młynki do rozdrabniania owoców, drylownica do wiśni jest też

Refraktometr 0-32 BRIX z systemem ATC

Czy to jest TO co nam jest potrzebne ?
Wacek

http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... dm=1456135

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1