Jeżeli z pomiaru refraktometrem wyszło Ci 19,3 Bx to oznacza to dokładnie, ze zmierzony moszcz załamuje światło identycznie jak roztwór wodny sacharozy o stężeniu 19,3% wagowo. Nie jest to jednak rzeczywista zawartość cukrów w tym moszczu a jedynie tzw ekstrakt całkowity. Na pomiary refraktometrem bowiem mają wpływ również niecukry jak i np. barwa badanego roztworu. Do ustalenia zawartości cukrów w tym moszczu można posłużyć się używaną w winiarskich refraktometrach skalą KMW (Klosterneuburg Mostwaagen) gdzie poprawka na ekstrakt bezcukrowy wprowadzona jest w oparciu o wzór:
KMW= Bx – (3/20 x Bx) [podaję za Myśliwcem]. Jest to co prawda poprawka dla moszczu gronowego a Ty nie podajesz jaki moszcz mierzyłeś – ale już jakieś przybliżenie będzie.
Zatem skoro zmierzyłeś 19,3 Bx to KMW=19,3-(3/20x19,3)= 16,4 % zatem twój moszcz ma 164 g cukrów w kilogramie moszczu. Stąd można dalej przeliczyć, że odpowiada to 175 g cukru w litrze moszczu. Przyjmując 17 g.l cukru potrzebne do wytworzenia 1% alkoholu otrzymujemy potencjalną moc wina 10,3 do 10,4 % (norma europejska CNE przyjmuje, że do 1% alkoholu potrzeba 16,83 g cukrów w litrze moszczu – więc 17 g to bogato

) . Musisz więc dodać jeszcze 29 g cukru na kazdy litr moszczu – jednak nalezy pamietać, że dodany cukier zwiększy objętość tego litra. Dodaj więc z pewnym zapasem – np. 4 g. Tak więc na kazdy litr moszczu dodaj jeszcze 33 g cukru a otrzymasz wówczas moszcz o zawartości 175+33=208 g cukru w 1000ml+33x0,6=1020 ml. Skoro w 1020 ml moszczu jest 208 g cukrów to w 1000ml będzie go 204 g, 204/17=12%
I to by było na tyle (jak również na przodzie jak mawiał prof. mniemanologii stos. J.T. Stanisławski)
Pozdrawiam,
Darek