Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 08:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 06:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Kupiłeś go na Allegro jakiś tydzień temu? Licytowałeś o 6:40? :D
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 07:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Pawel"]Kupiłeś go na Allegro jakiś tydzień temu? Licytowałeś o 6:40? :D
Pozdrawiam,
Paweł
Dokładnie to było tak: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53556014

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 21:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Drogi mistrzu Nikodemie!

Chyba jestem za tępy.
Proszę Nikodem wyjaśnij jeszcze raz zasadę działania refraktometru.
Np odczytałem na refraktometrze 19,3 , a chcę zrobić winko 12%
alkoholu - jak to dalej policzyć.
Jak w ogóle zbadać ile% ma w danej chwili wino-nastaw?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 21:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Jeśli mogę za Nikodema... to po prostu z wyniku jaki odczytałeś tj 19.3 Bx odejmujesz 4,0Bx na inne składniki zawarte w moszczu gronowym, a to co ci zostaje czyli 15,3Bx to już czysty cukier i jak to podzielisz przez 1,67 to już zostaną Ci czyste procenty - znaczy 9,16% Alkocholu no i jak ci mało to musisz czegoś dodać - najlepiej słodkiego :lol:

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 05:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Refraktometr nie nadaje się do badania fermentujacego moszczu - tylko do pomiaru zawaratości cukru w moszczu przed fermentacją.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 15:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ok Leszku B, a ile dodać tego słodkiego oby otrzymać winko 12%.
Dla ułatwienia załóżmy, że mamy 10L moszczu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 18:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
Tak jak Darek pisze, jeśli dotyczy to samego moszczu, to wszyskto jest ok, natomiast jeśli jest już to fermentujący moszcz, to Twój odczyc 19,3 Brixa nie jest niestety zawartością cukru i niewiele da się zrobić.
Wstawiłem Twoje dane do mojego kalkulatorka, jeśli są to Brixy i nie będziemy stosować poprawki (co to jest za moszcz), to praktycznie nie musisz dodawać cukru, żeby otrzymać wino 12%. Jeśli są to Ballingi i moszcz zawiera wiele innych składników, a zatem przyjmiemy poprawke 4, to na 10 litrów powinienieś dodać jakies 400g cukru (sypki, kryształki).
Pozdrawiam,
Nikodem


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 19:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Odczyt dokonałem refraktometrem, a dotyczy soku przed fermentacją.
Chodzi mi o schemat postępowania-jakiś wzór.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 07:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jeżeli z pomiaru refraktometrem wyszło Ci 19,3 Bx to oznacza to dokładnie, ze zmierzony moszcz załamuje światło identycznie jak roztwór wodny sacharozy o stężeniu 19,3% wagowo. Nie jest to jednak rzeczywista zawartość cukrów w tym moszczu a jedynie tzw ekstrakt całkowity. Na pomiary refraktometrem bowiem mają wpływ również niecukry jak i np. barwa badanego roztworu. Do ustalenia zawartości cukrów w tym moszczu można posłużyć się używaną w winiarskich refraktometrach skalą KMW (Klosterneuburg Mostwaagen) gdzie poprawka na ekstrakt bezcukrowy wprowadzona jest w oparciu o wzór:
KMW= Bx – (3/20 x Bx) [podaję za Myśliwcem]. Jest to co prawda poprawka dla moszczu gronowego a Ty nie podajesz jaki moszcz mierzyłeś – ale już jakieś przybliżenie będzie.

Zatem skoro zmierzyłeś 19,3 Bx to KMW=19,3-(3/20x19,3)= 16,4 % zatem twój moszcz ma 164 g cukrów w kilogramie moszczu. Stąd można dalej przeliczyć, że odpowiada to 175 g cukru w litrze moszczu. Przyjmując 17 g.l cukru potrzebne do wytworzenia 1% alkoholu otrzymujemy potencjalną moc wina 10,3 do 10,4 % (norma europejska CNE przyjmuje, że do 1% alkoholu potrzeba 16,83 g cukrów w litrze moszczu – więc 17 g to bogato ;) ) . Musisz więc dodać jeszcze 29 g cukru na kazdy litr moszczu – jednak nalezy pamietać, że dodany cukier zwiększy objętość tego litra. Dodaj więc z pewnym zapasem – np. 4 g. Tak więc na kazdy litr moszczu dodaj jeszcze 33 g cukru a otrzymasz wówczas moszcz o zawartości 175+33=208 g cukru w 1000ml+33x0,6=1020 ml. Skoro w 1020 ml moszczu jest 208 g cukrów to w 1000ml będzie go 204 g, 204/17=12% :)

I to by było na tyle (jak również na przodzie jak mawiał prof. mniemanologii stos. J.T. Stanisławski) :D

Pozdrawiam,
Darek


Ostatnio edytowano środa, 27 lipca 2005, 13:31 przez DarekRz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 08:56 
I o to chodziło-dzięki!!!!!!!!!


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: czwartek, 21 lipca 2005, 19:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A jeszcze jedno-jak zbadać czy nasze obliczenia sprawdziły się i ile alkoholu ma zrobione przez nas winko!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: czwartek, 21 lipca 2005, 20:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="heavy"]A jeszcze jedno-jak zbadać czy nasze obliczenia sprawdziły się i ile alkoholu ma zrobione przez nas winko!!!


To jest trochę bardziej skomplikowane. Musiałbyś posiadać małe laboratorium i wykonać parę charakterystycznych oznaczeń.
Ale możesz zrobić małe uproszczenie, mając refraktometr i kupując wina wytrawne, odczytuj co piszą na etykiecie chodzi o zawartość alkoholu (choć tam są duże uproszczenia) i notuj wskazania refraktometru. Myślę że dojdziesz do poprawek samodzielnie bo tego nikt nigdzie nie podaje ze względu na różną zawartość resztkową cukrów.
Pamiętaj, że alkohol też inaczej załamuje światło tzn wprowadza inne wskazania niż cukier. Wystarczy sprawdzić pierwszą lepszą wytrawną wódę 40 %, a masz wskazanie na refraktometrze 14% wagowych cukru.

A propo przeliczania wskazań refraktometru na zawartość końcową alkoholu w winie, można również wykozystać do tego kalkulator online bimbrowników niemieckich, ale w polu Brix wstawić odczyt KMW z refraktometra, i otrzymujesz wynik już po poprawce na niecukry.


Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 10:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Oj niedobrze, niedobrze ! Wychodzi na to, że tą drogą rurkę ze szkiełakami trzeba będzie mieć. Paradoksalnie chyba jeszcze bardziej potrzebna jest w mini winniczkach gdzie liczy się każde grono.
Tak tylko się zastanawiam co tam właściwie widać przy pomiarze ? Jakieś ciemne i jasne pola a ważna jest granica miedzy nimi, tak ? A jak ta granica wygląda ostra kreska, tak 0/1 czy coś jak na zdjęciu kilka wpisów wyżej w tym temacie, płynne przjście od ciemnego do jasnego w okolicach zera ? Jeśli tak to o jakiej dokładności pomiaru tu mowa !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 11:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Dokładność pomiaru jest zalezna od standardu wykonania - przeważnie mozna dobrym okiem okreslic z tolerancją 0.2 Bx - w gorszych modelach 0,5 Bx - w lepszych 0.1 Bx. Z tym, ze w czerwonych moszczach jest gorzej, bo ta nieszczęsna abberacja chromatyczna rozmywa nieco tę kreske granicy - w jasnych jednak jest to wyraźna kreska .

Ja bym jednak do pomiarów alkoholu refraktometru nie uzywal - ograniczajac się do zastosowań w winnicy - jesli dobrego cukromierza w skali Ballinga nie uda Ci się kupić - to wystarczy areometr wyskalowany w gestości - byle miał zakres od 970 do 1200 g/dcm3 i był długi - cienka rurka ze skalą powinna miec więcej niż 20 cm.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2011, 23:57 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 5 lutego 2010, 01:00
Posty: 86
Lokalizacja: Czarnocin, południe Świętokrzyskiego
Odświeżam temat :)
W Polsce >130+wysyłka. Na e-bay od 26USD(w tym ok9,5USD za wysyłkę) z Hong-Kongu :P
Czy są jacyś chętni do zakupu żeby wysyłka tańszą była? Dla zainteresowanych link:

http://shop.ebay.com/i.html?_trkparms=6 ... p=15&_sc=1


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO