Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 09:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: refraktometr
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 22:24 
Mam zamiar kupić refraktometr. Czy macie jakieś doświadczenia na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? Gdzie najlepiej dokonać zakupu? Itp.?

Tytuł: Re: refraktometr
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2007, 06:57 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]Mam zamiar kupić refraktometr. Czy macie jakieś doświadczenia na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? Gdzie najlepiej dokonać zakupu? Itp.?

Ja szukałem na Allegro i udało mi się. Kupiłem nówkę za 160 zł od , jak się potem okazało, forumowicza Nikodema.
Kontaktuj się z nim, może jeszcze takie rzeczy sprowadza.

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 20:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"]Mam zamiar kupić refraktometr. Czy macie jakieś doświadczenia na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? Gdzie najlepiej dokonać zakupu? Itp.?

Spałeś na wykładzie Pani Agnieszki w Mierzęcinie czy co????????????
Refrektometr o kant........ rozbić!!!!!!!!

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 20:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]

że co??? Może kilka słów wyjaśnienia...

PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 00:03 
czeladnik
czeladnik

[quote="heavy"][quote="zbigu"]Mam zamiar kupić refraktometr. Czy macie jakieś doświadczenia na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? Gdzie najlepiej dokonać zakupu? Itp.?

Spałeś na wykładzie Pani Agnieszki w Mierzęcinie czy co????????????

No, nie byłbym taki ostateczny w ocenach. Że o kant, itd. Używa ich niemal cały winiarski świat - oczywiście nie jest to urządzenie idealne, bo takiego jeszcze nikt nie wymyślił, ale bardzo w winnicy przydatne. Widziałem je u winiarzy na Morawach, widziałem w Niemczech i widziałem w winnicy koło Jałty na Krymie. Więc co? Wszyscy głupi, tylko my światli? Jak na razie, to my im możemy buty czyścić, a nie oni nam.
Zbigu, jeśli uda Ci się kupić w cenie jaką podał Micki - kupuj. To bardzo dobra cena (ja za swój trzy lata temu zapłaciłem 260 złotych...). Oczywiście zwróć uwagę, czy posiada sytem kompensacji temperatury, bo to bardzo ważna rzecz. Pozdrawiam.

Dyl

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 06:54 
Ekspert
Ekspert

No Panowie - bez nadinterpretacji proszę. Aga tylko wyjaśniała , że refraktometr nie jest instrumentem służącym do pomiaru realnej zawartosci cukru - przynajmniej nie taki lunetkowy. Po prostu pomiar ma takie błędy, że wyniki nie mogą być traktowane jako realne.

Natomiast refraktometr służy w winnicy do bardzo ważnej sprawy - obserwacji jak przebiega proces dojrzewania gron. Błędu spowodowanego rózną zawartościa cukru w pojedyńczych jagodach - nawet na tym samym gronie i podświadomego wybierania jagód najładniejszych mozna uniknąc w ten sposob, że nie wyciska sie soku z jednej jagody - ja robię to tak jak podsunał pomysl Jurek S. - zbieram do malego pojemniczka jagody z różnych gron na chybil trafil - gdzies ok. 30-40 szt. - rozgniatam wszystkie, mieszam soczek i dopiero to mierzę - wychodzi jakas średnia.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 08:08 
czeladnik
czeladnik

O jakiej nadinterpretacji z mojej strony mówisz, Darku? Chodziło mi dokładnie o to, o czym mówisz - refraktometr traktowany jako urządzenie, które odpowie nam niezbicie na pytanie o dokładną zawartość cukru w zbiorze (tym bardziej po wzbadaniu jednej kropli soku z jednej jagody) - to oczywiście pomyłka. Ale do badania dynamiki dojrzewania gron w danym roku i tendencji tej dynamiki jest bardzo pomocny. Dlatego autorytatywne pisanie, że jest "do d..." uważam za nadużycie i mieszanie w głowach tym, którzy rozważają zakup tego niezwykle pomocnego urządzenia. Pozdrawiam.

Dyl

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 08:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Dyl"]O jakiej nadinterpretacji z mojej strony mówisz, Darku? Chodziło mi dokładnie o to, o czym mówisz - refraktometr traktowany jako urządzenie, które odpowie nam niezbicie na pytanie o dokładną zawartość cukru w zbiorze (tym bardziej po wzbadaniu jednej kropli soku z jednej jagody) - to oczywiście pomyłka. Ale do badania dynamiki dojrzewania gron w danym roku i tendencji tej dynamiki jest bardzo pomocny. Dlatego autorytatywne pisanie, że jest "do d..." uważam za nadużycie i mieszanie w głowach tym, którzy rozważają zakup tego niezwykle pomocnego urządzenia. Pozdrawiam.

Dyl

Własnie o takiej nadinterpretacji mowie - że od razu o kant... - nie z Twojej strony, ale ze strony heavy - przepraszam, że nie napisałem 100% jasno.

Darek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 10:45 
Kiper
Kiper

[quote="DarekRz"]jagody z różnych gron na chybil trafil - gdzies ok. 30-40 szt. - rozgniatam wszystkie, mieszam soczek i dopiero to mierzę - wychodzi jakas średnia.

Takie chybił trafił na oko moż też być obarczone błędem (ludzie są omylni często podświadomie wybierają), najlepszą znaną metodą jest tabela liczb losowych (lub generatoer np w Excel'u). Trzeba "ponumerować" winicę, wybrać liczby i przyporządkować krzewom (ramionom, gronom, jagodom). To nie jest skomplikowane i zapewnia losowść.

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 14:58 
czeladnik
czeladnik

Oj, nie tak panowie, nie tak ;) [cyt.]

Jeśli dobrze zrozumiałem, Aga mówiąc o niedokładności refraktometrów lunetowych miała na myśli coś innego niż błędy wynikłe ze sposobu pobierania próbki.
Przy źle pobranej próbce, ten typ błędu będzie występował zawsze, niezależnie od metody pomiarowej (stąd metody uśredniania próbki ze 100, 200, 400 jagód zebranych z wielu miejsc winnicy).
Niedokładność refraktometrów lunetowych wynika ze sposobu ich skalowania. Są one skalowane roztworem sacharozy, który w wyniku hydrolizy zawiera równe ilości glukozy i fruktozy. Stosunek tych cukrów w dojrzewających winogronach zmienia się w czasie osiągając dopiero w jagodach dojrzałych stosunek 1:1, czyli ten przy jakim skalowany jest refraktometr.

Ostatnio edytowano czwartek, 28 czerwca 2007, 17:12 przez Fester, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 15:40 
Kiper
Kiper

[quote="Fester"]Oj, nie tak panowie, nie tak ;) [cyt.]

Jeśli dobrze zrozumiałem, Aga mówiąc o niedokładności refraktometrów lunetowych miała na myśli coś innego niż błędy wynikłe ze sposobu pobierania próbki.

Oczywiście (jeżeli dobrze zrozumiałem relację), moje uwagi odnoszą się do metody przedstawionej przez Darka. Należy zwrócić uwagę na fakt, że błędy niestety lubią się złośliwie sumować: ten z pomiaru jak i ten z wynikający ze sposobu pobierania próbki (a na pewno już, należy tak założyć dla bezpieczeństwa).

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 15:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="Fester"]Oj, nie tak panowie, nie tak ;) [cyt.]

Przy źle pobranej próbce, ten typ błędu będzie występował zawsze niezależnie od metody pomiarowej (stąd metody uśredniania próbki ze 100, 200, 400 jagód zebranych z wielu miejsc winnicy).
Niedokładność refraktometrów lunetowych wynika ze sposobu ich skalowania. Są one skalowane roztworem sacharozy, który w wyniku hydrolizy zawiera równe ilości glukozy i fruktozy. Stosunek tych cukrów w dojrzewających winogronach zmienia się w czasie osiągając dopiero w jagodach dojrzałych stosunek 1:1, czyli ten przy jakim skalowany jest refraktometr.

Ot... mądrego przyjemnie posłuchać. Widać,że Fester pilnie wykładu Agnieszki słuchał.

A wracając do refraktometru...tak to fajny gadżet. Też go mam. Proces dojrzewania jagód i wzrost zawartości cukru można za jego pomocą śledzić, ale broń boże opierać się tylko na nim przy wyrobie wina.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 16:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"] Proces dojrzewania jagód i wzrost zawartości cukru można za jego pomocą śledzić, ale broń boże opierać się tylko na nim przy wyrobie wina.

To na czym się opierać przy wyrobie wina ? Na chromatografie :?: 8O
Pomijajm sposób zbierania próbki , który ma najbardziej istotny wpływ na wynik pomiaru. W związku z tym mam następujące pytania:
1. Jakiego rzędu jest błąd refraktometru w zależności od procentowej zawartości glukozy i fruktozy w roztworze :?:
2. Jak zmienia się stosunek glukozy do fruktozy w ostatniej fazie dojrzewania :?:
3. Wreszcie ( biorąc pod uwagę pytanie 1 i 2) jaki może wystąpić błąd między pomiarem refraktometrem , a faktyczną zawartością cukru :?:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 18:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"] W związku z tym mam następujące pytania:
1. Jakiego rzędu jest błąd refraktometru w zależności od procentowej zawartości glukozy i fruktozy w roztworze :?:
2. Jak zmienia się stosunek glukozy do fruktozy w ostatniej fazie dojrzewania :?:
3. Wreszcie ( biorąc pod uwagę pytanie 1 i 2) jaki może wystąpić błąd między pomiarem refraktometrem , a faktyczną zawartością cukru :?:

Ty przypadkiem nie chciałbyś za dużo wiedzieć?? :wink:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 20:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]

Glukozę mam, jak znajdę fruktozę to ztobię kilka symulacji.

Szczerze mówiąc nie za bardzo kumam. Zarówno refraktometr jak i "spławik" mierzą całkowitą gęstość soku/moszczu łącznie z niecukrami. Wynik nie może się między sobą różnić więcej niż błąd urządzenia. Sprawdzałem mój refraktometr na sacharozie i wyniki się pokrywały. Sprawdzę jeszcze na flukozie i glukozie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1