Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 15:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 20:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Kolega Olmek zwany ekspertem (tytuły są rozdawane na wyrost-mój też) pyta na czym się opierać oceniając dojrzałość gron!!!!!
Odpowiedź jest prosta na............doświadczeniu!!!!!!!!!
Ale żeby je mieć to nie wystarczy być długi czas uczestnikiem tego forum tylko przez długie lata uprawiać i robić wino.
Refraktometr jest ustrojstwem pomocniczym, zwłaszcza dla początkujących.
Ale doświadczenia nic nie zastąpi.
Trzeba po prostu znać swoje krzaczki poprzez wieloletnie obserwacje i wiedzieć czego się można spodziewać po przebiegu pogody w danym roku.
Wtedy ocenimy bezbłędnie kiedy jest pełna dojrzałość i zrobimy wino naszych oczekiwań i marzeń. Czego Wam życzę!!!! Ja w tym roku owoców nie mam :x
Więc jeszcze przez kolejny rok będę finansował winiarstwo w innych krajach.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 21:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="heavy"] Kolega Olmek zwany ekspertem (tytuły są rozdawane na wyrost-mój też) pyta na czym się opierać oceniając dojrzałość gron!!!!!


Otóż nie , kolega olmek zwany ekspertem pyta czym oznaczyć zawartość cukru ( z olbrzymią dokładnością ) :lol:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 21:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="olmek"][quote="heavy"] Proces dojrzewania jagód i wzrost zawartości cukru można za jego pomocą śledzić, ale broń boże opierać się tylko na nim przy wyrobie wina.


To na czym się opierać przy wyrobie wina ? Na chromatografie :?: 8O
Pomijajm sposób zbierania próbki , który ma najbardziej istotny wpływ na wynik pomiaru. W związku z tym mam następujące pytania:
1. Jakiego rzędu jest błąd refraktometru w zależności od procentowej zawartości glukozy i fruktozy w roztworze :?:
2. Jak zmienia się stosunek glukozy do fruktozy w ostatniej fazie dojrzewania :?:
3. Wreszcie ( biorąc pod uwagę pytanie 1 i 2) jaki może wystąpić błąd między pomiarem refraktometrem , a faktyczną zawartością cukru :?:

Wskazania refraktometru przy pomiarze należy traktować jako zawartość "ekstraktu ogólnego" co by to nie znaczyło. Na ten "ekstrakt ogólny" czy jak go tam zwał składają się i kwasy i cukry. Każde z tych składników coś pokazują na refraktometrze, a wspólna wypadkowa jest czym ???
No i właśnie co? Jak poczytacie artykuł DarkaRz na winicachpolskich to on to spróbował opisać, i jak i dlaczego to przeliczać, tak jak to się robi w krajach gdzie winorośl normalnie dojrzewa. Jest skala KMW która umożliwia proste przeliczenie wskazania refraktometru na potencjalną zawartość alkoholu w winie docelowym.
Ale jak zacząłem liczyć wg różnych wskazówek tego KMW to różnice mi wychodziły nawet do 1,2% docelowego potencjalnego alkoholu.
Zwątpiłem jeszcze bardziej jak zacząłem szukać definicji skali Brix w której są skalowane europejskie refraktometry, i skali Balling do której ma odniesienie skala KMW, niby to są takie podobne skale ale cholera wie jak producenci skalują swoje refraktometry. Mój refraktometr ma 3 skale Oe, Brix i KMW i same porównanie skal jest kompletnie inne niż to co wyliczył Darek.
Dokładam jeszcze różnice gatunkowe do problemów z oznaczaniem cukru, np między takimi odmianami jak Saphira która ma w genach 12-13 gr/litr kwasów i np Ilczewskiego który ma około 6 gr/litr, a to daje wypadkowo z pomiarów i przeliczeń też ponad 1% alkoholu wypadkowego (tak na moje oko) a przecież kwasy nie przefermentują i zostają co ma wpływ i na pomiar i na wypadkową zawartość alkoholu.
Tak, że życzę powodzenia w oznaczaniu cukru, i heviemu po części przyznaję rację, refraktometr można sobie do dokładnego oznaczenia cukrów w soku wsadzić gdzieś tam, ale do wskaźnikowego oznaczenia moszczu jest bardzo dobry i bardzo szybki, tylko trzeba wyczuć (nauczyć sie, sprawdzić później wyniki) o co chodzi i jak wyniki z pomiarów szacować.
To samo dotyczy niestety popularnych spławików czyli "winomierzy" tam też jest pomiar "wskaźnikowy"


Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Ja tam się na pędzeniu wina nie znam. Ale...
W takim np. XIX w. refraktometry czy inne ustrojstwa były? Nie. A wina wychodziły im niekiedy przednie :D
Mnie się widzi, że trzeba zebrać dojrzałe owoce, a potem przeprowadzić fermentację. I wyjdzie co natura dała. Raz kiepsko, a raz genialnie :D
Bo żaden refraktometr nie poprawi jakości surowca. No... chyba, ze ktoś chce profanować i robić wino z buraków czyli dosypywac cukru...
Wtedy rzeczywiście powinien wiedzieć ile ma dosypać.

Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 05:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Heniek"] refraktometr można sobie do dokładnego oznaczenia cukrów w soku wsadzić gdzieś tam, ale do wskaźnikowego oznaczenia moszczu jest bardzo dobry i bardzo szybki, tylko trzeba wyczuć (nauczyć sie, sprawdzić później wyniki) o co chodzi i jak wyniki z pomiarów szacować.
To samo dotyczy niestety popularnych spławików czyli "winomierzy" tam też jest pomiar "wskaźnikowy"


Konkluzja jest taka, że pomiar zawsze jest wskaźnikowy bo inaczej być nie może jeżeli zawartości cukru nie oznaczamy bezpośrednio. W dalszym ciągu jednak nie rozumiem dlaczego pomiar "spławikiem" jest dużo lepszy od pomiaru refraktometrem. Oba urządzenia mierzą gęstość roztworu - spławik bezpośrednio, refraktometr poprzez pomiar współczynnika załamania żwiatła - skala jest czymś drugorzędnym. Ja mierzę densymetrem labolatoryjnym (atestowanym) i wyniki się pokrywają z refraktometrem (jeżeli przeliczy się je na zawartość sacharozy). Może faktycznie densymetrem dokładniej można odczytać wynik (szczególnie w moszczach silnie zabarwionych) ale różnica nie przekracza 0,5% zawartości cukrów. Biorąc pod uwagę nieznaną zawartosć ekstraktu bezcukrowego, brak termostatowania itp to mi to wystarcza.
Obawiam się, że pomiar popularnymi winomierzami za kilka złtych nie jest dokładniejszy od pomiaru refraktometrem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 08:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Heavy - jest sposob na precyzyjne okreslenie ilosci cukrów. Można w ciągu np. 2-3 lat dopracować się własnych wskaźnikow pozwalających na dość precyzyjne określenie zawartości cukrów w odmianach winorosli jakie uprawiamy. Niestety jest to metoda kosztowna.

Otóż w każdym mieście wojewódzkim znajdują sie laboratoria IJHARS - które wykonują badanie zawartosci cukrów redukujących (czyli glukozy i fruktozy) w sokach owocowych. Badanie jednej próbki soku (250 ml) kosztuje obecnie ok. 70 zł (w Białymstoku). Posiadając sacharymetr areometryczny laboratoryjny - np. taki jakie sprzedaje Conbest o odpowiednim zakresie pomiarowym (najlepiej dwa: 10-20% i 20-30%) mozna porownać wyniki pomiarow probek z róznych odmian z wynikami badania laboratoryjnegi i w ciagu kilku lat dopracowac się współczynnikow obliczajacych stosunek cukrow do ekstraktu ogolnego dla każdej odmiany.

Tak wiec można - tylko po co? I tak końcową zawartość alkoholu należy badać metodami laboratoryjnymi - znacznie prostszymi od badania cukrów redukujących i możliwymi do wykonania we własnym zakresie. Mozna tez napisać na etykiecie: Zaw. alk. 11-13% :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 15:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="DarekRz"] Mozna tez napisać na etykiecie: Zaw. alk. 11-13% :lol:


Lub Zaw. alk. ca. 12% :wink:
O dokładne badania zawartości cukru zapytałem raczej z przekory , ponieważ Zbigu chciał po prostu kupić sobie refraktometr , a Kolega ze świeżym zastrzykiem wiedzy wyraźnie odradzał zakupu tego "gadżetu".
Myślę ,że można nieco przybliżyć się do faktycznej zawartości cukru metodą domową. Trzeba zbadać potencjometrycznie (przy użyciu pH-metru) zawartość kwasów ,ponieważ stosując wskaźnik wychodzą różne cuda w wypadku bardzo ciemnych moszczy. Znając zawartość kwasów (ogólnie) i ich współczynniki refrakcji (średnio) oraz współczynnik refrakcji sacharozy , czyli glukozy i fruktozy w stosunku 1:1, można w jakiś w miarę prosty sposób obliczyć poprawkę na kwasy czyli wpływ tychże na kąt załamania w całym roztworze :roll: Pomijam zawartość innych związków ponieważ udział kwasów ma najbardziej istotny wpływ na wynik pomiaru. I tutaj pytanie do Miszy - możliwe to , czy za dużo niewiadomych :?:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 15:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Zbigu............kupuj, w końcu wszyscy je mają!!!!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
[quote="olmek"] Znając zawartość kwasów (ogólnie) i ich współczynniki refrakcji (średnio) oraz współczynnik refrakcji sacharozy , czyli glukozy i fruktozy w stosunku 1:1, można w jakiś w miarę prosty sposób obliczyć poprawkę na kwasy czyli wpływ tychże na kąt załamania w całym roztworze :roll: Pomijam zawartość innych związków ponieważ udział kwasów ma najbardziej istotny wpływ na wynik pomiaru.


Myślę, że można przyjąć, że kwasy w bardzo podobnym stopniu jak cukry wpływają na gęstość tzn możemy przyjąć, że 1% kwasów zwiększa tak samo gęstość jak 1% cukru. Kwasów mamy zazwyczaj max 10 g/l czyli w przybliżeniu 1% (w dojrzałych winogronach raczej mniej). Daje to poprawkę max. 1, a wszystkie mądre książki zalecają poprawkę 2-4.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2007, 07:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Pobawiłem się trochę w pomiary różnych roztworów. Refraktometr Jena se skalą Brix i Oe, areometr laboratoryjny z atestem, temp. 20 +- 1stC. Oto wyniki:
1. 20% glukozy: Brix=19, Oe=80, d=1080 g/l
2. 15% glukozy i 5% fruktozy: Brix=19, Oe=80, d=1081 g/l
3. 10% glukozy i 10% fruktozy: Brix=19,2, Oe=81, d=1082 g/l
4. 15% glukozy i 5% fruktozy + 1% kwasu winowego: Brix=20, Oe=86, d=1087 g/l
5. 20% sacharozy: Brix=20, Oe=86, d=1087 g/l
Wnioski nasuwają się same :-)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2007, 16:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="Misza"]Pobawiłem się trochę w pomiary różnych roztworów.
1. 20% glukozy: Brix=19, Oe=80, d=1080 g/l
5. 20% sacharozy: Brix=20, Oe=86, d=1087 g/l
Wnioski nasuwają się same :-)

To mnie zawsze zastanawiało - refraktometry skalowane na sacharozie, a w soku winogron mierzymy glukozę i fruktozę, jak widać jest różnica i to znaczna. Trzeba więc nasze pomiary traktować jako szacowanie, choć możliwość oceny dojrzałości owoców jest dla mnie dużą zaletą refraktometru (jest też bardzo wygodny przy przygotowywaniu nastawów).
Dzięki Mietek za Twoje testy!
Pozdrawiam, Nikodem

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2007, 19:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Hm bardzo duży jest wpływ kwasu winowego... Misza, a mógłbyś jeszcze wrzucić do mieszanek, oczywiście jak masz możliwość, kwas jabłkowy?

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2007, 23:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
No i jak w świetle tej dyskusji czują się osoby, które na swoich butelkach podają zawartość alkoholu z dokładnością do 0,1%? :wink:
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 07:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="Pawel"]No i jak w świetle tej dyskusji czują się osoby, które na swoich butelkach podają zawartość alkoholu z dokładnością do 0,1%? :wink:
Pozdrawiam,
Paweł


Być może nie szacują tej zawartości na podstawie badania początkowej i końcowej ilosci cukru w moszczu/winie :wink:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 08:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
[quote="nikodem"]... Trzeba więc nasze pomiary traktować jako szacowanie,...


8O Myślałem, że już dawno doszliśmy do takiego wniosku :lol:
A bywało, ze i do dwóch miejsc po przecinku wyniki podawano.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO