Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 23:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Redraktometr
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 19:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 listopada 2004, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Tarnów/Janowice
Witam,

Wiem, że temat refraktometrów był wałkowany. Nic jednak nie znalazłem o chińskich refraktometrach.
Przeglądając net, znalazłem stronke firmy które je sprzedaje:

http://www.gfmicrosystems.pl/products.php?id=17&cid=70
a dokładnie 12 od góry (nr kat. REF503/513/503bp) :wink:

Są to chińskie refraktometry, niektóre z nich mierzą zaw. cukrów jak i zaw. alkoholu.
Co o nich myślicie, cena: 195 zł. chyba nie dużo, a co z jakością?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redraktometr
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 20:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
195 + VAT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redraktometr
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2006, 06:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="carlosok"]
http://www.gfmicrosystems.pl/products.php?id=17&cid=70
a dokładnie 12 od góry (nr kat. REF503/513/503bp) :wink:

Są to chińskie refraktometry, niektóre z nich mierzą zaw. cukrów jak i zaw. alkoholu.
Co o nich myślicie, cena: 195 zł. chyba nie dużo, a co z jakością?

Tego modelu nie używałem, ani refraktometrów tej firmy. Ale wydaje mi się ciekawe połączenie cukru i alkoholu. Mam tylko wątpliwość na ile ten pomiar alkoholu będzie dokładny, bo spodziewam się, że ze wzgledu na różne składniki w czerwonym i białym winie mogą być różne porawki.
Cena - ja mniej wiecje tyle samo zapłaciłem, chociaż bez tego VAT :-(
Jakość, to jeśli refraktometr nie ma jakiejśc podstawowej wady fabrycznej czy źle skonstruownego bimetalu do ATC (poprawki temp.), to dla naszych potrzeb pomiar tego typu refraktometrem powinien być wystarczajacy, zwłaszcza zważywszy na korzyści płynące z jego używania ( pomiar moszczu wybrany jagód i gron itd.).
Ja bym kupił, tylko już mam inny ;-) Ciekawy jestem wrażań co do pomiaru alkoholu.
Pozdrawiam, Nikodem

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redraktometr
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2006, 11:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Jak ktoś kupi ten refraktometr z pomiarem alkocholu w winie (typ REF503/513/503bp) to niech da znać - potrzebował bym tabelę z poprawkami oraz widok skali - ciekawe jaka jest dokładność tego pomiaru (alkocholu) :? .

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redraktometr
PostNapisane: środa, 6 września 2006, 18:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
[quote="Leszek_B"]Jak ktoś kupi ten refraktometr z pomiarem alkocholu w winie (typ REF503/513/503bp) to niech da znać - potrzebował bym tabelę z poprawkami oraz widok skali - ciekawe jaka jest dokładność tego pomiaru (alkocholu) :? .


No i....? Kupił to ktoś

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redraktometr
PostNapisane: środa, 6 września 2006, 18:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Z pomiarem cukru i alkoholu znalazłem na allegro. Można ściągnąć sobie instrukcję.

http://www.allegro.pl/item125054237__no ... _alk_.html

pozdrawiam

Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redraktometr
PostNapisane: środa, 6 września 2006, 19:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Cacko ładne, ino cena troche... zaporowa

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: środa, 6 września 2006, 20:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
Interesowałem się tymi refraktometrami - ta skala alkoholowa, to tak atrapa, bo pokazuje ona jakiej mocy wino można otrzymać przy danej zawartości cukru w owocach i nic więcej....
Oczywiście każdy robiący wino sam to sobie może policzyć, a jeśli wino ma nei być wytrawne, to skala ta nie jest w ogóle pomocna
Sam używam chińskiego refraktometru (niedługo będę miał też do odsprzedania sztukę) z kompensacją temperaturową (ATC) i uważam, że to jest w zupełnosci wystarczajace, no i za połowę tej ceny z allegro.

Czy autor postu mógłby przeredagować tytuł tematu na właściwy 'refraktometr'? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Refraktometr
PostNapisane: czwartek, 7 września 2006, 04:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="nikodem"]Interesowałem się tymi refraktometrami - ta skala alkoholowa, to tak atrapa, bo pokazuje ona jakiej mocy wino można otrzymać przy danej zawartości cukru w owocach i nic więcej....


To raczej nawet nie to, ta skala pokazuje ile alkoholu się otrzyma z wody z cukrem. Brak tutaj poprawki na niecukry.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 15:36 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 182
Lokalizacja: OKOLICE RADOMSKA
Chłopaki kupcie sobie lepiej areometr Oechsle jest stosowany do pomiaru gestosci moszczu gronowego tylko gronowego i informuje ile gramów alkoholu mozę sie wytworzyć w 1000cm3 wina po całkowitym odfermetowaniu
zawartego w moszczu cukru. Temperatura normalna dla wskazań tego areometru wynosi 15 C.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 16:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Po co ? REF 711 ma oe,Brix i KMW Babo a soku do pomiaru wystarczy z jednej jagody. :D
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO