Teraz jest sobota, 10 stycznia 2026, 11:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 marca 2010, 16:50 
nowicjusz
nowicjusz

Mniemam że masz na myśli psychrometr aspiracyjny assmana, i fakt pomiar dokonuje się bardzo szybko ale nim można obliczyć aktualną temperature i wilgotność powietrza, i do tego stosuje się innych tablic niż przy psychrometrze augusta. Dalej przy pomiarze psychrometrem aspiracyjnym na zewnątrz, jaką masz pewność że wiatr nie wieje więcej niż 2 metry na sekunde, no chyba że masz przy sobie wiatromierz. Co innego w budynku tam masz pewność. I jeszcze jedno bo nie napisałem zbyt dokładnie temperatura punktu rosy może wystąpić przy temperaturze dodatniej jak i ujemnej. Psychrometr służy do tego, aby obliczyć przy jakiej temperaturze wystąpi punkt rosy. A jest jeszcze jedna sprawa odnośnie chmur. Przy bezmchmurnej pogodzie na dużej wysokości jest -30 stopni a jeśli są chmury to już nie koniecznie do wytworzenia 1 grama skroplonej wody wyzwala się 2500 juli, to po pierwsze, po drugie deszcz nie musi padać z dużej wysokości a tak wogóle to nigdy nie pada na ziemie ,owszem zdaża się deszcz z takich chmur ale nie dociera do powierzchni ziemi, kolejna sprawa że przy ujemnej temperaturze jak zachodzi kondensacja to pada grad względnie śnieg a jak często mamy deszcz zimą? u mnie często co dowodzi że w chmurze temperatura jest dodatnia. Kolejna sprawa do kondensacji może dojść już na powierzchni gruntu, wię gdzie te chmury? Do wystąpienia chmur nie wystarczy tylko osiągnięcie temperatury punktu rosy potrzebne są jeszcze jądra kondensacji na których zachodzi skraplanie a takie warunki mogą zajść 5 metrów nad ziemią jak i 500 więc stwierdzenie że musisz mieć chmury jest stwierdzeniem błędnym opad to nie tylko deszcz, np. mgła.
I najważniejsze TEMPERATURA PUNKTU ROSY oznacza temperature do jakiej musi dojść w danym momencie aby nastąpił opad nic więcej. Nie ma znaczenia czy na ziemi czy w chmurach.

PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 14:01 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Skiba, drogi kolego, ale co cały ten wywód ma wspólnego z określeniem prawdopodobieństwa przymrozku?! Piszesz o dziesiątkach różnych rzeczy; chmurach, typach psychrometrów, kondensacji itd., ale wszystko to nie ma, wg mnie, niczego wspólnego z prawdopodobieństwem wystąpienia mrozu czy upału. W wyniku pomiaru psychrometrem znasz aktualną temperaturę powietrza, znasz aktualną wilgotność względną powietrza, możesz sobie obliczyć aktualny punkt rosy i... nic więcej.
Nie wciskaj mi też w usta słów, których nie powiedziałem/napisałem.
Metoda rozmydlenia tematu i zepchnięcia go na boczny tor na mnie nie działa: staram się pamiętać o początku i sednie dyskusji.

PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 18:45 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
Skiba, drogi kolego, ale co cały ten wywód ma wspólnego z określeniem prawdopodobieństwa przymrozku?!

Znajomość punktu rosy pozwala określić dość dużym prawdopodobieństwem, że przymrozek nie wystąpi jeśli temp. punktu rosy jest >0 bo zanim temp. będzie ujemna nastąpi kondensacja pary wodnej i wydzielenie ciepła. Miałem wrażenie, że Darek już to dość jasno wyłuszczył. ;-) Wada tej metody polega przede wszystkim na tym, że sprawdza się w przypadku nie mieszania się mas powietrza czyli w przypadku przymrozków radiacyjnych. Mi osobiście nie chciałoby mi się w to bawić.

PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 20:24 
Ekspert
Ekspert

Skiba tak się przyglądam Twoim argumentom i zaczynam dochodzić do wniosku, że w końcu metereolodzy maja wspaniały sprzęt do prognozowania pogody zwłaszcza przymrozków. Tylko coś z nimi jest nie tak bo mimo takich sprzętów często im się nie zdarza utrafić z prognozą.
Czasem spojrzenie w niebo wieczorem więcej mówi niż prognoza. A wszelkie wątpliwości rozwiewa termometr z alarmem.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: czwartek, 18 marca 2010, 12:14 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Misza napisał(a):
Znajomość punktu rosy pozwala określić dość dużym prawdopodobieństwem, że przymrozek nie wystąpi jeśli temp. punktu rosy jest >0 bo zanim temp. będzie ujemna nastąpi kondensacja pary wodnej i wydzielenie ciepła. Miałem wrażenie, że Darek już to dość jasno wyłuszczył...

Mieciu, to argument merytoryczny - nie da się ukryć. Darek wyłuszczył, a Skiba pisał o chmurach...
Żeby jednak oszacować jego znaczenie trzeba policzyć efekt cieplny dla danych zbliżonych do rzeczywistych (ja juz chyba nie dam rady :(. "Na czuja" efekt będzie mizerny. Wskazuje na to praktyka - u nas czy to jesienią, czy wczesną wiosną, wilgotnośc względna jest na tyle wysoka, że temperatura punktu rosy niemal zawsze jest powyżej 0oC. A przymrozki podobno występują dość powszechnie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1