Teraz jest poniedziałek, 15 grudnia 2025, 13:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 października 2015, 13:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Skoro już mówicie o oszczędnościach materiałowych to przyjrzyjcie się temu "spajdelowi" którego zdjęcie wstawił Jurek i zobaczcie farbę a raczej jej brak i zastanówcie się czy warto.
georg napisał(a):
...Obrazek...

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 października 2015, 17:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Właśnie mówimy o tym, że te elementy jak najbardziej z kwasówki, ale to co nie ma kontaktu z z przerabianym materiałem, a stanowi jedynie konstrukcyjne elementy może spokojnie być z czarnej stali.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 10:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
georg napisał(a):
...Obrazek...

Z jakiego materiału jest wykonana ta misa i pokrywa w hydroprasie Speidel'a? Czy to malowanie to tylko kolorystyczny akcent, charakterystyczny dla wyrobów tej firmy, czy też specjalne zabezpieczenie (jak widać nie najlepsze) i w zasadzie prasy pokazanej na zdjęciu nie należałoby już dalej używać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 16:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Mi się wydaje że to jakiś odlew żeliwo stal,pokrywa też.Jak się w pokrywę postuka to brzęczy jak w stary kaloryfer.To na pewno było kiedyś porządnie pomalowane tylko piorun wie kto to używał,nie umył
i kwasy owocowe zeżarły farbę.Nowe są podobne ale 1tyś.Euro kosztują,dla mnie na trzy razy w roku
do użycia się nie opłaca nowej kupić.To to zapasowa od winiarza jakby się 2 tonówka uszkodziła.Ta jego
dwu tonowa to też jakaś stara bo dolna miednica też jest malowana, dzisiaj to prawie wszystkie z stali
nierdzewnej.
Obrazek
pozdrawiam
Georg
Tutaj,przykład,taka by mi się podobała ale na pewno daleko i za droga też używana na forum dla winiarzy o sprzedaży nowych i starych maszyn winniczych.
Anzeige
Hydropresse
02.10.2015 | Anzeigen-Nr. 50162
Hydropresse
Hydropresse Speidel 150 lt.
Mobil +43 664 3372346
To jest na czwartej stronie,Sprzęt używany
winzer-service.de/anzeigen/neumaschinenboerse-aktionsangebote/weinbau-weinbaumaschinen.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
przemar napisał(a):
Właśnie mówimy o tym, że te elementy jak najbardziej z kwasówki, ale to co nie ma kontaktu z z przerabianym materiałem, a stanowi jedynie konstrukcyjne elementy może spokojnie być z czarnej stali.
Owszem - może. Jednak gdy jest z kwasówki nie musisz się pieścić z całym sprzętem po pracy.
Możesz spryskać jakimś detergentem, spłukać pod ciśnieniem i jest czyste a na dodatek zdezynfekowane..
Gdy będzie z czarnej stali czy pomalowane to już nie jest tak fajnie, wszędzie korozja.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 23:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
[quote="georg"]Mi się wydaje że to jakiś odlew żeliwo stal,pokrywa też.Jak się w pokrywę postuka to brzęczy jak w stary kaloryfer./quote]

Georg, dziękuję.
Czyli nie jest tak źle - bo gdzieś padła sugestia, że to może być aluminium i dlatego ta prasa jest taka lekka.
Czy na tym odsłoniętym spod farby żeliwie czy stali, widać w ogóle jakieś ślady korozji?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 23:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
To na 100% nie jest żeliwo.
To z 99% pewnością jest jakiś stop aluminium.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 07:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Erikos napisał(a):
To na 100% nie jest żeliwo.
To z 99% pewnością jest jakiś stop aluminium.


Dziękuję - jeśli na odsłoniętym materiale nie byłoby widać śladów korozji, to rzeczywiście raczej nie jest to żeliwo czy zwykła stal.

Z drugiej strony jednak, czy tak uznana firma jak Speidel, wykonywałaby prasę z założenia mającą kontakt z kwaśnym sokiem owocowym, właśnie z aluminium, o którym wiadomo, że może być szkodliwe i "rozpuszczać się" się w takich warunkach, i kiedy podobno niektórzy wręcz obawiają się dodawać cytryny przy parzeniu herbaty, bo to podobno ma uwalniać właśnie aluminium (a i garnki z aluminium zostały zastąpione garnkami ze stali nierdzewnej)? Ale może właśnie tak jest, bo dziwnie nie chwalą się w ogóle z czego są te części wykonane.

No niestety, Erikos miał całkowitą rację. Oto dane na temat użytych materiałów w hydroprasach firmy Speidel, które w końcu udało mi się znaleźć na stronie jednego z angielskich sklepów:

Perforated stainless steel cylinder :)
Inflatable neoprene membrane :)
Enamelled cast aluminium base and lid :shock:
Tubular steel legs :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 07:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Jeśli chodzi o garnki aluminiowe to trochę dzisiejsza propaganda i nadwrażliwość.
Całe pokolenia korzystały z wspaniałego wówczas wynalazku jakim był garnek aluminiowy i jakoś
przeżyli a nawet niektórzy żyją do dziś. :)
Tyle, że były oprócz tego garnki emaliowane i nasze mamy oraz my wiedzieliśmy co w czym gotować.
Teraz młode panie w większości nie umieją gotować nie mówiąc o zdrowym rozsądku.
No ale teraz są garnki nierdzewne, kiedyś ich nie było, więc stosujmy kwasówke ale znowu nie przesadzajmy.
W końcu taki sok zlewa sie tylko po tej podstawie do innego naczynia i najwyżej pare sekund ma kontakt z tym alu. Potem wszystko jest myte. Nie robił bym z tego powodu problemu. Są większe zagrożenia dla człowieka.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 15:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Coś w tym rzeczywiście jest. Jeszcze niedawno używane były przecież aluminiowe sokowniki, w których sok z owoców, także z winogron, uzyskiwało się na gorąco.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 18:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Ja i wielu moich znajomych mam taki sokownik do dziś w użyciu.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 20:28 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Jeden aspekt proszę wziąć pod uwagę.Przed 20,30 latami garnki z nierdzewki były nie do zapłacenia
Przykład następny szybkowar.
Na tym Forum dla winiarzy można zobaczyć że wszystkie stare pasy takie wielkie 20,30 tonowe też
są podobnie zrobione i te właśnie zostają za grosze dalej sprzedawane tak samo jak te wielkie
pojemniki na wina z plastiku,czy mat włukniannych.Dzisiaj wszystkie zastępuje się nierdzewnymi.
To na zdjęciach fajnie wygląda ale dla amatorów z małą kasą raczej nie.Ja oglądam tylko te strony
z używanym sprzętem na nowe ani nie zaglądam bo poco.
Pozdrawiam
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 07:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Racja i tym bardziej teraz, kiedy ceny nierdzewnej stali są znacznie niższe, to SPEIDEL (i inne firmy, które wykonują te prasy w kolorze szarym, zielonym i niebieskim) powinny te części wykonywać ze stali nierdzewnej. To by nie podrożyło zbytnio kosztów - garnki z tej stali są w obecnych czasach naprawdę tanie.
Choć bowiem to prawdopodobnie głównie problem wizualny, ale jedno zdjęcie jak to, które tutaj zamieściłeś, potrafi dość skutecznie zniechęcić do kupna tej prasy. Przecież często "kupuje się oczami". Poza tym, w tle są jeszcze mimo wszystko obawy, że może to jednak nie jest tak kompletnie bezpieczne (klasyczny casus Rzymian i naczyń z ołowiu). Marketingowo, nie najlepiej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2015, 19:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 27 września 2014, 14:16
Posty: 3
Lokalizacja: Rzeszow
Witam
Odnosnie membrany z naczyń przeponowych bo taka zastosowałem do mojej hydroprasy, jest to membrana wykonana z EPDM guma wykorzystywana w przetwórstwie spożywczym posiada wszystkie dopuszczenia i jest odporna na kwasy i zasady.
Od trzech sezonów użytkuje prase 80l z taka membraną (przerobiła ok 4000 litrów soku przy ciśnieniu 4,0bar) i żadnych śladów użytkowania. Wiec niewiem skąd opinia ze pękają.
Przerabiałem hydroprase spidela i zastosowałem ww membranę i moje mocowanie prasa działa już dwa lata, właściciel chciał zobaczyć jak sie oryginalna membrana rozszerza bez załadunku owocami i oryginał nie wytrzymał. Podczas testowania moich hydropras tylko kosz oddzielam od membrany kocem i zasilam powietrzem do 7 bar zostawiam na 0,5 h.
Jeśli chodzi o kontakt soku z metalami to wiem ze jest to bardzo szkodliwe bo soki owocowe rozpuszczają metale. Nawet podczas krótkiego kontaktu np. sok z jabłek zmienia kolor na ciemny i czuć dziwny zapach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2015, 15:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Ponieważ przymierzam sie do zrobienia hydroprasy potrzebuje więcej wiadomości.
Moje pytanie jest do uzytkownikow takich pras.
Co w swoich prasach byście zmienili, ulepszyli.
To co pisze producent to jedno a co sądzi użytkownik to drugie.
Przeważnie jest tak , że użytkując jakąś rzecz dochodzimy do wniosku, że jak by to było inaczej zrobione, nawet jakiś detal, to by było lepiej, poręczniej, wygodniej itd.
Chodzi mi o takie wlasnie spostrzezenia. Chyba, że prasa jest idealna i bez uwag.
Proszę podac typ prasy, może fotke i właśnie swoje uwagi.
Na razie jestem na etapie gromadzenia materiału. Już widzę, że tanio nie będzie.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO