Teraz jest wtorek, 24 lutego 2026, 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 16:41 
Kiper
Kiper

Nastraszyliście mnie na tyle, że te membrany strzelają, że przed każdym użyciem jest próba, jak na razie nie widzę najmniejszych naruszeń struktury gumy membrany. Membrana ma kontakt z sokiem jedynie przez czas tłoczenia, potem jest natychmiast płukana, jak żrący musiał by to być kwas, żeby przeżarł 3-4 mm gumę??. Z moich obserwacji jak na razie to wygląda tak, że to co pisali koledzy, że te membrany strzelają na potęgę wynikało z ich wadliwego montażu czy mechanicznych uszkodzeń.
Nawet biorąc pod uwagę iż profilaktycznie należało by przeponę wymieć przed każdym sezonem, to kosztowo wychodzi tak, jakby membranę Speidel'a wymienić raz na 8 lat.

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 13:13 
Kiper
Kiper

Rozmawialem z gościem który prowadzi dużą hurtownie i jednocześnie serwis hydroforów i on twierdzi, ze te membrany spokojnie wytrzymują kilkanaście lat.
Tak krótki kontakt z slabym kwasem nie robi na membranie żadnego wrażenia.
Uwaga : membrany w czasie przechowywania chronic przed słońcem . Slonce jest dla tych membran bardziej szkodliwe jak kwas w moszczu.
Oczywiście po użyciu dobrze wyplukać.

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 13:37 
Kiper
Kiper

No i ma rację też kiedyś o to pytałem i tą samą odpowiedź dostałem.Z hydroforu zależy jakiego
jest z tego samego materiału zrobiona jak do Speidera,najgorsze co je niszczy to słońce bo robi gumę
porowatą.Tą pożyczam od winiarza już od 5 lat stara chyba 20 i jeszcze membrana nie była wymieniana.Obrazek
Pozdrawiam
Georg

-- niedziela, 18 października 2015, 14:37 --

Wielkie -zdziwienie-
Jak bym miał możliwość sobie samemu zrobić tak jak kolega na forum ładną z nierdzewki zrobił.
To po pierwsze- minimum 90l z stojakiem do obracania.Jak ma taki talent niech robi i sprzedaje
na forum. Za te pieniądze też bym taką kupił.

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 17:09 
nowicjusz
nowicjusz

przemar napisał(a):
Duditek, jestem inżynierem z wykształcenia i naprawdę wiem, gdzie się zbiera powietrze, wiec gwarantuje Ci, że moja przepona odpowietrza się całkowicie :)

No to ja zgłupiałem :crazy: Proszę cię bardzo wytłumacz mi jakim cudem działa Ci to odpowietrzenie? Przecież przepona jak ją napełniasz to na początku ma w sobie trochę powietrza w pewnym momencie masz wodę na dole i bańkę powietrza u góry... I jak to odpowietrzysz ???

P.S. Chyba, że masz jakąś rurkę która łączy pęcherz powietrza w przeponie z odpowietrznikiem.

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 18:33 
Ekspert
Ekspert

odpowietrza do góry nogami, a potem używa już normalnie :)

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 18:46 
nowicjusz
nowicjusz

Dało by się tak - tylko strasznie to nieporęczne rozwiązanie ;)

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 20:30 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
odpowietrza do góry nogami, a potem używa już normalnie :)

He he he - dobre :), myślcie dalej :).
Zastosowałem inne rozwiązanie odpowietrzania, w sumie proste, aby nie było konieczności dziurawienia membrany od góry.
Mniejsza ilość połączeń, to większe bezpieczeństwo. Dolne połączenie membrany z podstawą też wyprowadziłem poniżej podstawy prasy, więc jak puści, to woda pójdzie pod prasę, a nie do moszczu.

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 20:42 
mistrz
mistrz

Woda napływa od dołu i wypycha powietrze przez rurkę z trójnikiem na szczycie pęcherza, a na wylocie tej rurki jest odpowietrznik od kaloryfera?

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 21:38 
nowicjusz
nowicjusz

No to w sumie to samo tu napisałem ;)
Duditek napisał(a):
P.S. Chyba, że masz jakąś rurkę która łączy pęcherz powietrza w przeponie z odpowietrznikiem.

i faktycznie widać tam na zdjęciach że tak to masz zrobione (chyba), mniejsza średnica odpowietrznika niż doprowadzenie wody i widać w membranie odciśnięty trójnik...

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 22:14 
Kiper
Kiper

Duditek napisał(a):
No to w sumie to samo tu napisałem ;)
Duditek napisał(a):

i faktycznie widać tam na zdjęciach że tak to masz zrobione (chyba), mniejsza średnica odpowietrznika niż doprowadzenie wody i widać w membranie odciśnięty trójnik...

No i wszystko jasne.

PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 22:59 
Kiper
Kiper

To nie tak całkiem wyjaśnia sprawę.Przez ten trójnik na dole musiałby dwie rurki być,albo w nim rurka
odprowadzająca powietrze do zaworu odpowietrznika.

PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2015, 23:21 
Kiper
Kiper

No i tak właśnie jest, wyjście boczne trójnika to zasilanie wodą, w dole trójnika o śr. 1" wkręcona jest redukcja 1"/0,5" w tą redukcję od góry wkręcona jest właśnie rurka odpowietrzająca idąca na szczyt membrany o śr. 1/2". Odpowietrznik od kaloryfera zastąpiony został zwykłą szybko złączką i kawałkiem węża z podpiętym pistoletem do podlewania. Jak idzie woda przez pistolet wypuszczam powietrze aż do momentu gdy zaczyna wylewać się przez niego woda i gra gitara.
Czytając Wasze posty potwierdza się moja teoria, że zwykła membrana też powinna chwilę wytrzymać.

Co do konstrukcji prasy, to po mojemu z kwasówki jest sens robić tylko to co styka się z owocami i sokiem - czyli kosz, dekle i podstawa po której spływa sok. Reszta z czarnej stali pociągniętej np. hammeraldem. Koszt znacznie, znacznie niższy niż całość z kwasówki.

PostNapisane: wtorek, 20 października 2015, 07:44 
nowicjusz
nowicjusz

przemar napisał(a):
Co do konstrukcji prasy, to po mojemu z kwasówki jest sens robić tylko to co styka się z owocami i sokiem - czyli kosz, dekle i podstawa po której spływa sok. Reszta z czarnej stali pociągniętej np. hammeraldem. Koszt znacznie, znacznie niższy niż całość z kwasówki.

Zgadzam się w 100% :) Tylko, że prasa składa się z kosza, dekli, podstawki - powinny być z kwasówki, oraz nóg (stojaka) i armatury - i na tej części zamieniając KO na mosiądz lub stal można zaoszczędzić jakieś 100PLN.

PostNapisane: wtorek, 20 października 2015, 08:59 
Kiper
Kiper

Masz racje, ale chodziło mi bardziej o większe konstrukcję, obrotowe, gdzie jednak musi być rama do której zamocowany będzie kosz z deklami i ociekaczem. Wówczas koszt ramy z kwasówki zrobi się już znaczny.

PostNapisane: wtorek, 20 października 2015, 13:31 
Ekspert
Ekspert

Skoro już mówicie o oszczędnościach materiałowych to przyjrzyjcie się temu "spajdelowi" którego zdjęcie wstawił Jurek i zobaczcie farbę a raczej jej brak i zastanówcie się czy warto.
georg napisał(a):
...Obrazek...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1