piotrek7725 napisał(a):
Czyli membrana po naciągnięciu/napompowaniu wodą powinna mieć średnice zewnętrzna równą średnicy wewnętrznej kosza lub nawet troszkę większą? Chodzi mi o to że robię sporo nastawów po 5L do czego jednorazowo na prasie wyciskam bardzo mało owoców i gdyby ta przerwa między membraną a koszem była kilkucentymetrowa to mimo maksymalnego napompowania membrany owoce praktycznie nie zostały by wyciśnięte, czy lekko zgniecione. Na rok 2014 mam w planach nastawić 250-300L wina w kolejnych latach możliwe że jeszcze więcej. Jaka wielkość objętość prasy była by dobra do tej ilości nastawów. Mówię tutaj o dużej ilości nastawów każdy o różnej objętości od 5L do 70-100 z jednego gatunku.
Membrana bez kosza, po napompowaniu wodą o ciśnieniu ok. 0.3 atm. ma objętość pewnie ze dwa razy większą od pojemności prasy. Wiem, bo robiłem próbę czy dobrze guma jest mocowana na dole i na górze. A z wyciskaniem małych ilości nie ma problemu. Trzeba wstępnie napompować gumę, tak żeby zostało mało miejsca między koszem a gumą i w tą przestrzeń zasypać jagody do wyciśnięcia. Np prasą o pojemności 20 l. bez problemu wyciskam jednorazowo od 5 do 40 l. A wyciskanie kilku porcji po 40 kg jest łatwe i szybkie.
Poza tym, jak zrobisz sobie taką prasę, to się okaże, że kilka rzeczy można było zrobić inaczej ( wiedzą to ci, którzy budowali dom, mówi się że drugi a nawet trzeci dopiero jest taki jaki miał być

). Wtedy taką prasę, za małą na twoje rosnące potrzeby sprzedasz bez problemu a sobie, bogatszy o doświadczenia z budowy pierwszej, zrobisz większą.