Teraz jest poniedziałek, 23 lutego 2026, 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 08:23 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Trochę z innej beczki. Do przetłaczana moszczu używacie zwykłych węży ogrodowych? :shock:

I jakiej pompy?

PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 20:21 
Kiper
Kiper

donald1209 napisał(a):
Większe prasy mają takie same wymiary otworów. Ja mam blachę 1.5 mm dla 20 litrów i jest to za dużo Wystarczyłby 1 mm. Koledzy z Tarnowa, na których się wzorowałem mają bodajże 2 mm przy 90 l.
Obrazek

Bardzo fajne rozwiązanie.Skąd wzionąłeś ten pojemnik z dziurami, sam je zrobiłeś i ile kosztował?
Ja widziałem na zachodzie też używają pompy ogrodowe tylko że węże są grubsze takie jak doziemne.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 22:14 
Kiper
Kiper

Po pierwsze to nie moja prasa tylko lecha , o której pisał tu sprzet-do-wina/prasa-do-owocow-t4292-105.html?hilit=hydroprasa
Po drugie to jest kosz do prasy, specjalnie zrobiony, wzorowany na prasach speidela czy pilana. Jak to zrobić i ile kosztuje proponuję się zwrócić do lecha

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 22:27 
nowicjusz
nowicjusz

Zarąbista prasa. Takie zdjęcia dają kopa działania.

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 22:47 
mistrz
mistrz

A czy użycie zwykłej blachy na podstawę na sok i pomalowanie proszkowe było by dobre przy kontakcie soku z takim czymś?

-- 1 gru 2013, o 23:47 --

Czy membrana po maksymalnym napełnieniu powinna się stykać z powierzchnią wewnętrzna kosza? Czy może powinna być zachowana jakaś odległość, między powierzchnia membrany a wewnętrzną powierzchnia kosza?

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 12:13 
Kiper
Kiper

piotrek7725 napisał(a):
A czy użycie zwykłej blachy na podstawę na sok i pomalowanie proszkowe było by dobre przy kontakcie soku z takim czymś?

-- 1 gru 2013, o 23:47 --

Czy membrana po maksymalnym napełnieniu powinna się stykać z powierzchnią wewnętrzna kosza? Czy może powinna być zachowana jakaś odległość, między powierzchnia membrany a wewnętrzną powierzchnia kosza?

Jak farba nie zostanie uszkodzona to pewnie może być. Gdzieś na naszym forum była porada, że można zastosować tanie nierdzewne półmiski - tacki.
http://allegro.pl/taca-okragla-40cm-sta ... 46339.html
Tylko one są z bardzo cienkiej blachy i trzeba zrobić wytrzymałą podstawę ze zwykłej blachy, np. pomalowanej a na to położyć ten cieniutki półmisek.

A membrana styka się i to mocno na całej wysokości kosza.

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 17:30 
mistrz
mistrz

Czyli membrana po naciągnięciu/napompowaniu wodą powinna mieć średnice zewnętrzna równą średnicy wewnętrznej kosza lub nawet troszkę większą? Chodzi mi o to że robię sporo nastawów po 5L do czego jednorazowo na prasie wyciskam bardzo mało owoców i gdyby ta przerwa między membraną a koszem była kilkucentymetrowa to mimo maksymalnego napompowania membrany owoce praktycznie nie zostały by wyciśnięte, czy lekko zgniecione. Na rok 2014 mam w planach nastawić 250-300L wina w kolejnych latach możliwe że jeszcze więcej. Jaka wielkość objętość prasy była by dobra do tej ilości nastawów. Mówię tutaj o dużej ilości nastawów każdy o różnej objętości od 5L do 70-100 z jednego gatunku.

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 21:32 
Ekspert
Ekspert

Piotrek powinieneś chyba sam się zastanowić jakiej objętości nastawy będziesz najczęściej robił i zrobić sobie prasę do swoich potrze. Piszesz że masz zamiar nastawić 250/300 litrów chyba nie wszystko w 5cio litrowych damkach?
Moim zdaniem możesz prasować na 2/3 razy taka prasa napewno dużo sprawniej to idzie niż w koszowej i postawił bym na jakąś 20sto maksymalnie o pojemności 30l.
Rzuć okiem na wątek o koszowej prasie podpowiedziami o pojemności prasy można chyba też się sugerować przy budowie hydroprasy

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 21:49 
Kiper
Kiper

Jak chcesz robić zarówno duże jak i małe nastawy, to powinieneś sobie sprawić dwie prasy: ~5 l do małych nastawów, oraz dużą do większych nastawów. W dużej nie wytłoczysz dobrze małej ilości wsadu, a małą prasą będziesz się strasznie bawił przy większych nastawach...

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 22:04 
mistrz
mistrz

Tak 2 by było mieć najlepiej tylko kwestia kasy :)

PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 22:37 
Kiper
Kiper

90cio litrowa jak od speidela to jest minimum i nią też można małe ilości wycisnąć,najtaniej takie
używane można kupić w Francji i Włoszech.Widziałem już taką w Francji za 400E nowa 1600E.
Poszła jak woda.

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2013, 07:56 
Kiper
Kiper

piotrek7725 napisał(a):
Czyli membrana po naciągnięciu/napompowaniu wodą powinna mieć średnice zewnętrzna równą średnicy wewnętrznej kosza lub nawet troszkę większą? Chodzi mi o to że robię sporo nastawów po 5L do czego jednorazowo na prasie wyciskam bardzo mało owoców i gdyby ta przerwa między membraną a koszem była kilkucentymetrowa to mimo maksymalnego napompowania membrany owoce praktycznie nie zostały by wyciśnięte, czy lekko zgniecione. Na rok 2014 mam w planach nastawić 250-300L wina w kolejnych latach możliwe że jeszcze więcej. Jaka wielkość objętość prasy była by dobra do tej ilości nastawów. Mówię tutaj o dużej ilości nastawów każdy o różnej objętości od 5L do 70-100 z jednego gatunku.

Membrana bez kosza, po napompowaniu wodą o ciśnieniu ok. 0.3 atm. ma objętość pewnie ze dwa razy większą od pojemności prasy. Wiem, bo robiłem próbę czy dobrze guma jest mocowana na dole i na górze. A z wyciskaniem małych ilości nie ma problemu. Trzeba wstępnie napompować gumę, tak żeby zostało mało miejsca między koszem a gumą i w tą przestrzeń zasypać jagody do wyciśnięcia. Np prasą o pojemności 20 l. bez problemu wyciskam jednorazowo od 5 do 40 l. A wyciskanie kilku porcji po 40 kg jest łatwe i szybkie.
Poza tym, jak zrobisz sobie taką prasę, to się okaże, że kilka rzeczy można było zrobić inaczej ( wiedzą to ci, którzy budowali dom, mówi się że drugi a nawet trzeci dopiero jest taki jaki miał być :lol: :lol: :lol: ). Wtedy taką prasę, za małą na twoje rosnące potrzeby sprzedasz bez problemu a sobie, bogatszy o doświadczenia z budowy pierwszej, zrobisz większą.

Krzysztof

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2013, 11:47 
mistrz
mistrz

Tak zawsze prasę można sprzedać i zrobić nową a jeszcze się na tym może troszkę zyska, jeśli się będzie oszczędzać na materiałach, przecież ślubu z nią brać nie będę :)
Tak z Francji fajnie było by coś sprowadzić tylko to nie jest odległość 200km,, mam kolegę który wychowywał się we Francji, obecnie mieszka w Polsce, ale wyjeżdża do Francji musiał bym z nim pogadać może sprowadził by mi coś fajnego, gdyby zachciało mu się wyjechać na zimę.

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2013, 13:53 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
...
Tak z Francji fajnie było by coś sprowadzić ....

Z Francją jest pewien problem - ciężko tam kupić, coś fajnego co miałoby wielkość/wydajność przynajmniej zbliżoną do naszych zapotrzebowań. Tam winnica 24 ha to mała winnica, a taka poniżej 5 ha to mikro, lub co najwyżej pojedyncza parcela.

Przekonała się o tym osobiście pewna Pani enolog :wink: - w czasach, gdy jeszcze mieszkała we Francji, próbując zakupić tam dozownik do SO2 dla polskiej winnicy, pozwalający dozować porcje na 1-2 hl wina a nie na 10-20 hl. Od sprzedawcy usłyszała: "A co? Winnicę dla lalek Pani zakłada?"
:D

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2013, 14:05 
mistrz
mistrz

DarekRz napisał(a):
Z Francją jest pewien problem - ciężko tam kupić, coś fajnego co miałoby wielkość/wydajność przynajmniej zbliżoną do naszych zapotrzebowań.

święta racja :!: :!: :!: :!: :!:
Ale czasem można coś wyhaczyć, nie mogę sobie wybaczyć, że nie zdążyłem tego kupić :(
http://www.agriaffaires.co.uk/annonces.asp?action=detail&numRub=818&numAnnonce=3985609&lprop1=&sprop9=&rechModele=0&page=&type=&ltypeann=

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1