Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 15:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2007, 09:52 
Ekspert
Ekspert

Propozycja czegoś prostszego, co też się sprawdziło

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... fd38a.html

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2007, 11:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="PawelL"]Dzisiaj praktycznie skończyłem. Jeszcze tylko nawoskować drewno.
Cała góra jest ze stali nierdzewnej i dębu.
Dużo roboty.

Dużo roboty, ale jaka frajda jak teraz na nią patrzysz :D . Bardzo ładna, tak na oko ponad 20l. Ale czy oby nie za nisko masz odciek? Wiaderka to tam raczej nie podstawisz? Niska miska i wąskie gardło na odpływie też mogą Ci sprawić niemiłą niespodziankę, będziesz musiał napełniać prasę bardzo ostrożnie. Ja zrobiłem wysoką miskę, szeroki odpływ, kosz okręcam folią spożywczą (żeby nie pryskało) i ładuję towar wiadrami bez skrupułów.
Podobają mi się proporcje kosza. Mój jest ciut za wysoki. Ta belka z gwintem jest zdejmowana razem z całą ramą? Czy to oby wygodne?
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2007, 12:00 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]
Dużo roboty, ale jaka frajda jak teraz na nią patrzysz :D . Bardzo ładna, tak na oko ponad 20l. Ale czy oby nie za nisko masz odciek? Wiaderka to tam raczej nie podstawisz?

Z wymiarów wychodzi 21,2 litra. Wewnętrzna średnica kosza 26 cm i wysokość 40 cm. Rurkę chyba rzeczywiście skrócę, Wolałem wspawać dłuższą, bo zawsze można skrócić niż później przedłużać.
Cytuj:
Niska miska i wąskie gardło na odpływie też mogą Ci sprawić niemiłą niespodziankę, będziesz musiał napełniać prasę bardzo ostrożnie.

Rurkę taką po prostu miałem, wewnętrzna średnica 12mm. Taca jest dokładnie taka jak Mariusza z Euro-winu. Akurat tu nie widzę problemu. Ewentualnie zrobię jeszcze "rękaw" ze sztywnej folii, dookoła kosza, który będzie zbierał wszystkie "wytryski" i będzie siedział w tacy. Generalnie wszystko użyte jest kompromisem między dostępnością materiału, faktu, że wszystkiego trzeba kupić jakąś tam minimalną ilość, kosztów i wytrzymałością na zdziwione spojrzenia fachowców (tokarzy czy spawaczy- chociaż część spawałem sam). Materiału nierdzewnego i tak musiałem kupić na dwa takie zestawy.
Cytuj:
Ta belka z gwintem jest zdejmowana razem z całą ramą? Czy to oby wygodne?

Okaże się. Stwierdziłem, że dla wygody wlewania musi być zdejmowana. Zdejmowana jest belka będąca jednością z dwoma prętami nośnymi.
Zdejmuje i zakłada się bardzo szybko.
Dla szybkości wykręcania górna poprzeczka (uchwyt do kręcenia) jest ruchoma z możliwością ustawienia jako korbę i kontrowana śrubą z motylkiem- chyba widać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1