Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 06:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 4 października 2023, 15:48 
mistrz
mistrz

To szukaj ukraińskich nierdzewnych... Jeszcze z rok temu widziałem 25 l w dobrych pieniądzach

PostNapisane: środa, 4 października 2023, 18:09 
nowicjusz
nowicjusz

Za duże, ale dziękuję za info.

PostNapisane: środa, 4 października 2023, 18:17 
Kiper
Kiper

macstr1970 napisał(a):
Fajnie, że masz. Ja mam taką:
https://www.kopecek.pl/prasa-do-owocow-lo-20-l_p8510
Tylko że ta ma jakieś 60 cm wysokości, waży 30 kg i wygląda przy mojej, jak zabawka. Moja ma grubo ponad metr, waży grubo ponad 50 kg (a może i 70, wiem tyle, że wkładam ją na wózek zawsze z czyjąś pomocą), ma śrubę i koło jak do zamykania grodzi w łodziach podwodnych. Ojciec ją zrobił 30 lat temu.
No, to jak się juz pochwaliliśmy, to wróćmy do tematu. Potrzebuję czegoś mniejszego, do umycia w wannie, a nie Karcherem i użycia w piwnicy, a nawet w domu. Jeżeli mi wyciśnie 3 - 5 litrów za jednym zamachem, to wystarczy. Grunt, żeby była porządna.
Tu nie chodzi o chwalenie się tylko o uzmysłowienie, że 5 litrowa praska to bez sensu jest.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 4 października 2023, 18:18 
mistrz
mistrz

Masz tam 5, 10 l to za duże?

PostNapisane: środa, 4 października 2023, 18:23 
Ekspert
Ekspert

Mam 9l Hortmasz'a, coś podobnego jak w linku: praska 5litrów na raz do niej wlejesz bez problemów. Myje się to pod kranem w zlewie jak garnek. Ale wyciskać trzeba na zewnątrz bo czasem pryśnie na boki. Przenosi się to w całości trzymając jedną ręką.

PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 01:09 
nowicjusz
nowicjusz

suszi napisał(a):
Mam 9l Hortmasz'a, coś podobnego jak w linku: praska 5litrów na raz do niej wlejesz bez problemów. Myje się to pod kranem w zlewie jak garnek. Ale wyciskać trzeba na zewnątrz bo czasem pryśnie na boki. Przenosi się to w całości trzymając jedną ręką.

Nieźle wygląda i się zapowiada. Z tym pryskaniem mam tak samo w dużej prasie. Staram sie tloczyć powoli, ale i tak zawsze gdzieś na bok siknie. Mocna propozycja, jak na razie mam tylko jednego konkurenta, trochę mniejszego Browina. Ma obudowę "przeciwpryskową", ale chyba wygląda delikatniej. Ma ktoś to coś?
https://browin.pl/sklep/produkt/810505/ ... a-5-l#opis
W razie czego, zawsze mogę zejść do piwnicy i tam cisnąć. Prasa lekka, więc zero problemu. No - i ma bardzo prostą konstrukcję - bajecznie łatwe mycie.

Edit: tak sobie myślę, ze folia spożywcza załatwia sprawę. Dzięki, suszi.

-- czwartek, 5 października 2023, 02:09 --

Kupiłem to, co polecał suszi - Hortmasza. Dziękuję za pomoc i zaangażowanie wszystkim kolegom!

PostNapisane: niedziela, 15 października 2023, 21:56 
mistrz
mistrz

Myślę nad zamówieniem tłoka do prasy z nierdzewki. Obecnie mam tłok ze zwykłej stali, malowany proszkowo i na wszelki wypadek owijam go stretchem spożywczym :wink: żeby coś się nie przedostało do wina. W każdym razie zastanawiam się ile powinno być luzu roboczego między tłokiem a koszem? Obecnie jest pewnie po 5mm z każdej strony, nie lepiej byłoby zrobić na styk? Po 2mm?

Dotychczas wyciskałem zawsze w worku, ale czerwone chyba wolałbym bez worka wyciskać. A wtedy za duża szczelina od góry spowoduje że skórki i pestki zaczną przez nią uciekać. Chyba że się mylę?

PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2023, 05:56 
Ekspert
Ekspert

Jeśli masz kosz z klepek dębowych to przy okazji zmiany tłoka zmień sobie kosz na wykonany blachy perforowanej. Przy prasie drewnianej luz musi być większy. Przy koszu z nierdzewki możesz zrobić na styk. Poza tym zyskasz kilka litrów na objętości i poprawisz komfort mycia/dezynfekcji.

PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2023, 05:57 
Ekspert
Ekspert

Lepiej. Jak mocno naciśniesz to wyciśniesz tą szparą worek z moszczem.

Ja wyciąłem sobie z laminatu szklano epoksydowego kółka możliwie dokładnie pasujące do średnicy kosza -
no może 1mm luzu jest. Taki kółko podkładam pod tłok i nic mi się już nie wyciska szparą.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 22:30 
mistrz
mistrz

Zapomniałem napisać - kosz i tacka są z nierdzewki, także tutaj nie ma nic do poprawienia ;) Ale tłok w takim razie zamówię nowy, z nierdzewki i trochę szerszy niż obecnie. Dziękuję za opinie :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1