Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 07:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:31 
przedszkolak
przedszkolak

Ogólnie rzecz biorąc to tak się składa, że pracuję w zakładzie w którym zajmujemy się w 90% stalą nierdzewną (asortyment dla żeglarstwa, balustrady nierdzewne itp.), więc zrobiłem tą prasę praktycznie z "odpadów" materiałowych. Co do walcowania - mamy w zakładzie walcarkę do blachy dużą ( długość walcowanej blachy 2,5 m) i małą - 1 m, tak że z walcowaniem problemu nie było. No i trochę pracy tokarskiej było przy wykonaniu elementów zamykających membranę. Reszta to szlifierka kątowa i spawanie TIGIEM. Spawać umiem, więc wszystko skleciłem sam. To tyle jeśli chodzi o ogólną konstrukcję. Jeśli ktoś chce znać jakieś drobniejsze szczegóły to oczywiście pytajcie.

PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 21:34 
mistrz
mistrz

bolexx1313 napisał(a):
Ogólnie prasa sprawuje się bardzo fajnie. Wyciskanie winogron, porzeczek wykonuje się bardzo szybko. Cały kosz (20 litrów) po fermentacji w miażdżce wyciska się ok. 10 minut. Z wiśniami jest trochę gorzej, trwa to dłużej i trochę pryska na boki. Ale w tym sezonie mam zamiar dorobić sobie "pokrowiec zewnętrzny" (podobnie jak w prasach firmy SPEIDEL) nakładany na kosz prasy. Idealnie zatrzymuje pryskanie boczne. I jeszcze jedna przeróbka która będzie robiona, to zmiana kosza. Będzie on wykonany z blachy nierdzewnej z perforacją (oczkami) o średnicy ok. 1mm, tak jak w oryginale.

A otwory nie za duże? Nie przepuszczają za dużo "syfu"?

PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 21:46 
przedszkolak
przedszkolak

Tak jak napisałem, kosz będzie zmieniony na blachę z otworami mniejszymi 1mm. Ale całe zadanie "filtracji" miazgi przy wyciskaniu spełnia siatka którą się wkłada do kosza i dopiero wlewa miazgę owocową. W oryginalnych prasach PILLANU lub SPEIDELA w komplecie z prasą dołączona jest właśnie taka siateczka. A jeszcze co do otworów w koszu - sam się zdziwiłem jak zobaczyłem nowe zdjęcia prasy SPEIDEL na stronie Browamator.pl. Myślałem że moja ma duże otwory w koszu, a tu proszę:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... pa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390%2F6496284&sortuj=kod

PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 22:53 
Kiper
Kiper

Twoim zdaniem tamten kosz ma za duże otwory? Przymierzam się do zakupu hydroprasy Speidela/Pillana.

PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 16:44 
przedszkolak
przedszkolak

Więc tak:

1. Do zrobienia kosza do mojej prasy użyłem blachy z otworami 4 mm, bo akurat taką miałem dostępną. Jako "siateczki", używam worka lnianego który wkładam do kosza. Płótno lniane jest dość gęste, więc "duże" otwory mi nie przeszkadzają.
2. Zamierzam zrobić drugi kosz z blachy o oczkach 1 mm, bo akurat teraz mam taką dostępną. A we wszystkich prasach jakie widziałem czy PILLANU czy SPEIDELA, zawsze kosz był właśnie zrobiony z takiej blachy. Pierwszy raz zobaczyłem w prasie SPEIDELA na stronie Browamatora takie duże oczka.

Finał jest taki, że tak jak napisałem zrobię drugi kosz, a na którym będę wyciskał - praktyka pokaże. A co do pytania Shrona - moim zdaniem, jeśli w hydroprasie używa się siateczki czy też worka, wielkość otworów nie ma znaczenia.

PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 18:39 
Kiper
Kiper

_Andrzej_ napisał(a):
bolexx1313 napisał(a):
Ogólnie prasa sprawuje się bardzo fajnie. Wyciskanie winogron, porzeczek wykonuje się bardzo szybko. Cały kosz (20 litrów) po fermentacji w miażdżce wyciska się ok. 10 minut. Z wiśniami jest trochę gorzej, trwa to dłużej i trochę pryska na boki. Ale w tym sezonie mam zamiar dorobić sobie "pokrowiec zewnętrzny" (podobnie jak w prasach firmy SPEIDEL) nakładany na kosz prasy. Idealnie zatrzymuje pryskanie boczne. I jeszcze jedna przeróbka która będzie robiona, to zmiana kosza. Będzie on wykonany z blachy nierdzewnej z perforacją (oczkami) o średnicy ok. 1mm, tak jak w oryginale.

A otwory nie za duże? Nie przepuszczają za dużo "syfu"?

Mam 20l Misurine blacha perforowana ma otworki fi 2 i moim zdaniem są w sam raz fi 1 mogą być za małe . Tłoczyłem już miazgi z rożnych owoców i nie było potrzeby używania worka z siatki .

Wacek
ps a siatka jest taka :

Załączniki:
400_worek 002.jpg
400_worek 002.jpg [ 87.86 KiB | Przeglądane 2524 razy ]

PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 19:35 
Kiper
Kiper

Wacek: siatka była w zestawie? Można ją gdzieś dokupić?

PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 19:55 
Kiper
Kiper

Worek z siatki i worek z grubej folii do nakładania na praskę z góry żeby nie pryskało ( pryska nawet na 2 m ) w kpl.

Wacek

PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:24 
przedszkolak
przedszkolak

Wysłałem pw do bolexx 1313 ale się nie odzywa, więc zadam pytanie do wszystkich czy ma ktoś i może udostępnić dokumentację (rysunki) dotyczącą budowy hydro prasy, a może Maciej, który pomógł Bolexxowi 1313 w budowie hydro prasy. Jeszcze jedno pytanie, gdzie można zakupić gumową membranę do tej prasy, lub od jakiego urządzenia da się tą membranę wykorzystać .
pozdrawiam Antek

PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 18:44 
Kiper
Kiper

antek napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie, gdzie można zakupić gumową membranę do tej prasy .
pozdrawiam Antek

Tu mają :
http://www.sklep.winiarz.pl/product_inf ... ts_id=2646

Wacek

PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 20:21 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Powracam do tematu tacki do prasy. Potrzeba mi tackę o średnicy 30cm (okrągłą), albo o wymiarach 30x30cm (kwadratową) z nierdzewki, z wylewką jak w prasie kolegi Leszka_B. Pobliski ślusarz "zaśpiewał" sobie za to 70zł. Czy to normalna cena czy może dużo?
Jeśli ktoś mógłby mi zaoferować taką tackę w niższej cenie, proszę o pw.

PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 21:07 
mistrz
mistrz

Zuzek rozejrzyj się na Allegro w art,gospodarstwa domowego kiedyś mi się "rzuciła w oczy".lub wyposażenie gastronomii.

PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 23:36 
mistrz
mistrz

zuzek napisał(a):
Powracam do tematu tacki do prasy. Potrzeba mi tackę o średnicy 30cm (okrągłą), albo o wymiarach 30x30cm (kwadratową) z nierdzewki, z wylewką jak w prasie kolegi Leszka_B. Pobliski ślusarz "zaśpiewał" sobie za to 70zł. Czy to normalna cena czy może dużo?
Jeśli ktoś mógłby mi zaoferować taką tackę w niższej cenie, proszę o pw.

Pamiętaj tylko że w zasadzie to potrzebujesz towaru z kwasówki, a nie z nierdzewki. To dwa różne materiały i niestety ten pierwszy jest sporo droższy.

PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2011, 06:33 
Ekspert
Ekspert

zuzek napisał(a):
Pobliski ślusarz "zaśpiewał" sobie za to 70zł. Czy to normalna cena czy może dużo?

To nie jest cena z kosmosu, ale też nie jakoś super tanio. Ja za swoją zapłaciłem 0,7l ale materiał był z "odzysku" :wink:

PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2011, 06:53 
Kiper
Kiper

zuzek napisał(a):
Powracam do tematu tacki do prasy. Potrzeba mi tackę o średnicy 30cm (okrągłą),

http://allegro.pl/62181-polmis-polmisek ... 06423.html

Pasuje ?

Wacek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1