_Andrzej_ napisał(a):
Leszek_B napisał(a):
Ładnie to zrobiłeś, ale faktycznie bez łożyska i stabilnego mocowania śruby z tłokiem to tracisz trochę siły....
Ponadto wydaje mi się że nie docisłeś na maksa bo te cienkie belki mocujęce śrubę nic się nie wygięły..

Nie oceniaj zastosowanej siły po ewentualnym ugięciu. Konstrukcja jest w miarę przyzwoicie policzona i elementy są tak dobrane (gwint, rama i śruby mocujące) aby wytrzymały do 4 ton nacisku na tłoku. Więc przy "kulturalnym" tłoczeniu nic nie ma prawa się wyginać. Profile użyte jako poprzeczka ze wspawaną nakrętką mają 40x20x2mm, a śruba trapezowa 28mm. W sumie trochę żałuję że nie zachowałem notatek z moich wyliczeń, bo włożyłem w to sporo czasu (musiałem przeprosić się po kilku latach rozłąki z mechaniką i wytrzymałością materiałów), a dziś pamiętam już tylko wyniki w kategorii 0/1 - czyli spełnia/nie spełnia...
No tak..... wcześniej napisałeś:
"4. Trochę zaniepokoiła mnie "sprawność" tłoczenia. Eksperyment był czysto techniczny - z pozostałości winogron jakie znalazłem u teścia na starym krzaku. Nie zamierzałem robić wina, więc i nie dbałem o szczegóły. Owoce nie zostały rozdrobnione, ale mimo tego spodziewałem się trochę lepszych efektów. Sądziłem, że taka solidna śruba to z kokosa sok wyciśnie, a tu nie... Z ok 15l wsadu, po kilku godzinach powolnego tłoczenia prawie połowa owoców (tych zalegających niżej w koszu) była niemal nie naruszona. Przyczyny mogą być dwie: albo brak łożyska, a co za tym idzie odpowiedniej siły, albo nieprzygotowane owoce prosto z krzaka.
Tak czy inaczej spodziewałem się, że prasa przejedzie się po takich owocach niczym czołg, a tu lipa. "
Więc skoro porównałeś Twoje tłoczenie do przejazdu czołgu po owocach tj. jakichś 40 ton nacisku to te beleczki jednak przy takim nacisku by się wygięły, ale skoro tłoczyłeś "kulturalnie" całe jagody to wypadało by może przeliczyć jaki sumaryczny nacisk jest potrzebny do ich rozgniecenia....
Natomiast na szybko sprawdziłem jaki nacisk ma hydroprasa tj. do 4 bar co daje po przeliczeniu na Twój tłok około 3,2 tony i z taką siłą jak byś zadziałał to pewnie udało by się wycisnąć wszystko tak jak w hydroprasie, którą to oceniano tu na forum, że ma najlepszą sprawność....