Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 18:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 15 lutego 2013, 19:44 
nowicjusz
nowicjusz

Masz rację z tą reakcją ale dzieje się tak tylko wtedy gdy ocynk styka się z sokiem, a prawde powiedziawszy przygladalem się dokladnie przy wyciskaniu soku swoją prasą i sok nie dotyka obręczy gdyż przy grubości moich listewek w koszu splywa on praktycznie po samych krawędziach wewnętrznych. Wedlug mnie więc po co sobie utrudniać życie.

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2013, 20:26 
Ekspert
Ekspert

wasio napisał(a):
Masz rację z tą reakcją ale dzieje się tak tylko wtedy gdy ocynk styka się z sokiem, a prawde powiedziawszy przygladalem się dokladnie przy wyciskaniu soku swoją prasą i sok nie dotyka obręczy gdyż przy grubości moich listewek w koszu splywa on praktycznie po samych krawędziach wewnętrznych. Wedlug mnie więc po co sobie utrudniać życie.

Listewki mocowałeś do obręczy śrubami na przelot, czym pokryte są te śruby? :wink:

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 15:04 
nowicjusz
nowicjusz

Co do śrub masz rację jednak na ten sezon wymienię na kwasówke ale sam przyznasz że obręcz jako taka styku nie ma.

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 15:58 
przedszkolak
przedszkolak

[quoteObręcze mam z plaskowanika cynkowanego (kupilem gotowy z otworami w hurtowni elektrycznej i do rozstawu otworów dopasowalem szerokość klepek)][/quote]

Mógłbyś podać grubość tego płaskownika bo na zdjęciu wygląda dość mizernie i co za tym idzie, nie ulega kosz deformacji?

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 17:29 
nowicjusz
nowicjusz

nie mierzylem ale na oko ma ze 3mm

PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 20:12 
czeladnik
czeladnik

Witam,

zainspirowany postem kol. Wasio postanowiłem również zbudować praskę.
Po analizie tego tematu oraz tematów z innych for wykonałem taki oto
projekt:

Praska ma pojemność ok 28l , średnica wewnętrzna kosza 28cm , wysokość 45cm.
Obręcze wykonane ze stali nierdzewnej o grubości 3mm oraz szerokości 30mm.
Klepki mają przekrój prostokąta o wymiarach 34,5mm x 22mm i jest ich 24szt.
Szczeliny pomiędzy klepkami mają ok. 2,5mm.
Tłok ma średnicę 27,6cm i grubość 7cm . Jest wykonany z dwóch warstw klejonych na krzyż. Wszystkie elementy drewniane wykonane są z jesionu.
Śruba z gwintem trapezowym o średnicy 36mm , nakrętka z brązu.
Konstrukcja wykonana z profilu stalowego 50mm x 50mm x 2mm oraz kątownika 50mm x 55mm x 5mm
Na podstawę kosza użyłem kątownika 40mm x 40mm x 4mm
Ponieważ waga całości jest znaczna ,konstrukcja jest skręcana śrubami fi12mm. i składa się z
czterech elementów.
Całość wypiaskowana i pomalowana proszkowo.
Aktualnie brakuje jeszcze tacki pod kosz. Zakupiłem blachę nierdzewną o grubości 0,5mm
i z niej chciałbym wykonać tacke prostokątną o wym 45x45cm i wysokości 35mm.
Nie wiem tylko czy tak cienką blachę da się łatwo pospawać. ( narożniki oraz wylewka )
Może ktoś ma pomysł jak to rozwiązać....

Oto zdjęcia mojej praski

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 18:04 
nowicjusz
nowicjusz

No chlopie ta prasa to malina.
Cieszę się że moglem cię zainspirować.
Pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 18:41 
Ekspert
Ekspert

Buk, jesion... Jakiś problem z dębiną?
Ja tam się nie znam, ale zazwyczaj jako drewna, które ma kontakt z moszczem/winem używa się dębiny. :roll:

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 19:24 
Kiper
Kiper

Mietek, jak dla mnie taki krótki czas kontaktu moszczu/wina z drewnem jak przy prasowaniu nie ma chyba większego znaczenia. Swoją drogą wydaje mi się, że gdzieś czytałem nawet o beczkach z jesionu i innych gatunków drewna. W tym przypadku(tj. prasy) większe znaczenie mają właściwości mechaniczne drewna i jego porowatość. I tu właśnie chyba najlepszym, a zarazem łatwo dostępnym gatunkiem jest właśnie jesion, gdyż buk nie dość, że jest łupliwy, to jeszcze pod wpływem wilgoci pięknie paczeje, co do dębiny się nie wypowiem, poza tym, że duże ilości garbników sprzyjają korozji zwykłej stali i przebarwieniom(ale tu, w przypadku nierdzewki nie ma to znaczenia).

Tak mi się wydaje. Ale jeśli ktoś się lepiej orientuje, to chętnie się doedukuję.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 19:43 
Ekspert
Ekspert

Dostep do kosza ,troche nie wąski ?

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 20:03 
Ekspert
Ekspert

zypsek napisał(a):
Dostep do kosza ,troche nie wąski ?

Też o tym myślałem. Nie pytałem bo uznałem, że zawsze można odkręcić nakrętkę, wyjąć jedną śrubę i otworzyć górną poprzeczkę, przy napełnianiu i opróznianiu. Jeszcze prościej będzie, po wycofaniu tłoka, przesuwać cały kosz na boki. Do wykonania tej czynności stół mógłby być trochę szerszy w jedna ze stron :). Generalnie konstrukcja bardzo przemyślana i funkcjonalna. Można rozkręcić i znacznie zmniejszyć gabaryty. Pełny szacunek.

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 20:32 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Buk, jesion... Jakiś problem z dębiną?
Ja tam się nie znam, ale zazwyczaj jako drewna, które ma kontakt z moszczem/winem używa się dębiny. :roll:

Witam ,

Misza ,

jak napisał Veteran5 , podobną informację otrzymałem od stolarza który mi te klepki strugał. Stwierdził ,że najodpowiedniejszym drewnem będzie jesion.
Też chciałem z dębiny lecz nie miałem powodu nie wierzyć jego zapewnieniu , tym bardziej ,że w ramach rozliczenia za usługę przez niego wykonaną chce korzystać z prasy. Zdałem się więc na jego wiedzę.

Zypsek ,

średnica zewn. kosza ma ok 33cm , szerokość pomiędzy bokami ramy wynosi 45cm co daje po 6cm z każdego boku między koszem a ramą. Gdyby był problem z dostępem do kosza to zdemontuję górną belkę wyjmując ją razem ze śrubą .

Szczerze mówiąc to tak jak z domem , dopiero drugi lub trzeci projekt odpowiada naszym potrzebom.
Mam tylko nadzieję ,że na ten rozmiar będę miał wystarczającą ilość "materiału" do wyciśnięcia.

pozdrawiam

Ps. Zypsek ,teraz załapałem ,że chodzi Ci o wysokość a nie szerokość lecz postępowanie moje w tym przypadku będzie identyczne. Gdyby się to okazało być upierdliwą czynnością , wtedy mogę jeszcze obniżyć podstawę kosza... mam spory zapas ( 45 cm do podłoża) wiercąc niżej otwory .
Odnośnie tacki zmieniłem plan i będzie ona wykonana z blachy o grubości 1mm - z przyspawaną wylewką.

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 20:43 
mistrz
mistrz

Witam!

- jestem pod wrażeniem zrobienia prasy do owoców, sam będę musiał coś podobnego wykonać jeszcze w tym roku.:roll:
wielki szacunek - pozdrawiam bogdan

PostNapisane: czwartek, 11 kwietnia 2013, 21:39 
mistrz
mistrz

Witam

Mam podobną, nie jest ukończona, pan księgowy ( żona) obciął budżet i śruba jest zrobiona z piki budowlanej, czyli mały skok gwintu-dużo kręcenia, pika chyba - Chiny bo przy mojej średnicy kosza wygina się i tańczy nad deklem wyciskającym ( dociskającym do worka z moszczem), czyli śruba i dekiel do poprawki. Może w tym roku, ale co jest bardziej istotne co chciaiałbym napisać -mój kosz ma ok 35 ltr pojemności i okazuje się że pasowało by mieć taki na 15 ltr. przy mniejszych ilościach moszczu, bo to jednak pieprzenie jest przy małych ilościach z takim wielkim koszem, mój ociekacz to ok 40 x 40 z nierdzewki, używałem też prasy do wyciskania sera podpuszczkowego, czyli tak jak się to dawniej robiło w chałpach na wsi - nic ując nic dodać

zdjęcie kosza i ociekacza z przed 2 lat

Niwa

Załączniki:
DSC04317.JPG
DSC04317.JPG [ 30.28 KiB | Przeglądane 4821 razy ]

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2013, 06:54 
czeladnik
czeladnik

niva napisał(a):
mój ociekacz to ok 40 x 40 z nierdzewki,

Witam ,

jak grubej blachy użyłeś na ociekacz ,
i jaką średnicę ma rurka do wylewki...?

pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1