Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 15:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:42 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście siatek ochronnych przed ptakami. Siatkę już mam, ale było tak: zadzwoniłem do znanego dystrybutora (hurtowni) i popytałem sie co ma w ofercie. Oczywiście bardzo sympatyczny Pan opowiedział co ma ale i tak się nie mogliśmy się dogadać. Zaproponował że przyśle mi próbki różnych siatek. Za 3 dni je dostałem, wybrałem co mi pasuje i zamówiłem. Siatkę dostałem i nawet była jakaś etykietka, a raczej jej... część i tu mnie właśnie ruszyło. Dystrybutor obciął dół etykiety gdzie prawdopodobnie były podane namiary na producenta :cry:

Etykietka

Obrazek

Siatka
Obrazek

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 19:32 
nowicjusz
nowicjusz

cześć
może to ta
http://www.lenora.com.pl/siatki/
tylko wychodzi drożej?

PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 19:53 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"]Oczywiście siatek ochronnych przed ptakami. Siatkę już mam, ale było tak: zadzwoniłem do znanego dystrybutora (hurtowni) i popytałem sie co ma w ofercie. Oczywiście bardzo sympatyczny Pan opowiedział co ma ale i tak się nie mogliśmy się dogadać. Zaproponował że przyśle mi próbki różnych siatek. Za 3 dni je dostałem, wybrałem co mi pasuje i zamówiłem. Siatkę dostałem i nawet była jakaś etykietka, a raczej jej... część i tu mnie właśnie ruszyło. Dystrybutor obciął dół etykiety gdzie prawdopodobnie były podane namiary na producenta :cry:

Etykietka

Obrazek

Siatka
Obrazek

Heniek

Heniu daj sobie spokój i kup siatkę pod nosem u winiarza. Aktualnie jej nie mają, ale sprowadzą jak zamówisz. Za 500 mb zapłacisz 100 zł /ja tyle płaciłem/. Siatki takiej używał w ubiegłym sezonie Maciej i z tego co wiem chwalił ją sobie. Tak ona wygląda - ostatnia fotka. http://www.winnicepolskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=123&Itemid=82

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 19:53 
Ekspert
Ekspert

Nie bardzo, ta ma 7,5m x 15m jest zielona i gdzieś tam pisze, że trzeba uważać przy zdejmowaniu bo się porwie. Moja jest mocna. Ale... napisze do Lenory zapytanie bo tylko u nich występuje ta nazwa :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 20:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"]
Heniu daj sobie spokój i kup siatkę pod nosem u winiarza. Aktualnie jej nie mają, ale sprowadzą jak zamówisz. Za 500 mb zapłacisz 100 zł /ja tyle płaciłem/. Siatki takiej używał w ubiegłym sezonie Maciej i z tego co wiem chwalił ją sobie. Tak ona wygląda - ostatnia fotka

Może masz rację, "cudze chwalicie swego nie znacie". Jak będę w Zielonej to nawiedzę Moskwę i ją obejrzę.

Ale i tak chcę dotrzeć do producenta bo ten hurtownik mnie trochę... zbulwersował :twisted:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2008, 23:02 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Heniek"][quote="micki64"]
Heniu daj sobie spokój i kup siatkę pod nosem u winiarza. Aktualnie jej nie mają, ale sprowadzą jak zamówisz. Za 500 mb zapłacisz 100 zł /ja tyle płaciłem/. Siatki takiej używał w ubiegłym sezonie Maciej i z tego co wiem chwalił ją sobie. Tak ona wygląda - ostatnia fotka

Może masz rację, "cudze chwalicie swego nie znacie". Jak będę w Zielonej to nawiedzę Moskwę i ją obejrzę.

Ale i tak chcę dotrzeć do producenta bo ten hurtownik mnie trochę... zbulwersował :twisted:

Heniek

No niestety to normalna procedura u hurtowników i pośredników. Jakby nie zdarł metki to na bank na Tobie by juz nie zarobił ...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 maja 2008, 18:55 
nowicjusz
nowicjusz

Pytanie do Heńka :
Czy ta siatka firmy Lenora nadałaby się do zastosowania jako siatka przeciwgradowa ,czy może jest na to za słaba i czy można ją ciąć ?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 maja 2008, 20:45 
Ekspert
Ekspert

Siatka jest bardzo mocna i wytrzymała. Dlatego ją wybrałem. Ciąć ją też można, nie rozplątuje się. Czy nadawałaby się na siatkę przeciwgradową? Tu już miałbym problem bo ma oczka około 18x18mm (po rozciągnięciu). Jak ją luźno położyć na rzędzie to pewnie tak. Jak rozciągnąć na jakiejś konstrukcji to raczej będzie miała zbyt duże oczka.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2008, 19:57 
Maciek kupił swoją siatkę w Czechach po tym, jak u mnie wszystko zostało zjedzone przez szpaki. O ile pamiętam koszt to coś w granicach 100 zł za 500 mb x 90cm. Ja mam zamiar nabyć siatkę okrywającą gdzieś w lipcu/sierpniu. Jeśli ktoś ma problem z wyjazdem do Czech to służę pomocą. Można zrobić wspólne zakupy. Koszty będą mniejsze. Planuje jeszcze zakup innych rzeczy jak drożdże, odszypułkowarka, itp.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 maja 2008, 20:13 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]Maciek kupił swoją siatkę w Czechach po tym, jak u mnie wszystko zostało zjedzone przez szpaki. O ile pamiętam koszt to coś w granicach 100 zł za 500 mb x 90cm. Ja mam zamiar nabyć siatkę okrywającą gdzieś w lipcu/sierpniu. Jeśli ktoś ma problem z wyjazdem do Czech to służę pomocą. Można zrobić wspólne zakupy. Koszty będą mniejsze. Planuje jeszcze zakup innych rzeczy jak drożdże, odszypułkowarka, itp.

Maciej kupił w Czechach, a Maciek u Winiarza.pl w Zielonej :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 12:53 
nowicjusz
nowicjusz

Podłaczę się do wątku z pytaniem jak montujecie swoje siatki. Czy bydujecie jakąś konstrukcję ponad słupami czy może w inny sposób okrywacie rośliny. Ktoś pisał o zdejmowaniu siatki. Czy chodzi o zdejmowanie na zimę czy tuż przed zbiorami?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2008, 12:02 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="tm26"]Podłaczę się do wątku z pytaniem jak montujecie swoje siatki. Czy bydujecie jakąś konstrukcję ponad słupami czy może w inny sposób okrywacie rośliny. Ktoś pisał o zdejmowaniu siatki. Czy chodzi o zdejmowanie na zimę czy tuż przed zbiorami?

Ja montuję metrowymi pasami po obu stronach i mocuję haczykami do drutów a od dołu do drugieju siatki. Tym sposobem mam dostęp do górnej części latorośli i mogę np. przycinać

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 20:51 
nowicjusz
nowicjusz

Leszek_B, czy możesz uściślić swoją podpowiedź. Średnio ją rozumiem. Jeśli ty masz dostęp do winorośli to pewnie dotrą tam i ptaki. Po co więc siatka?

Tomek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 22:15 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="tm26"]Leszek_B, czy możesz uściślić swoją podpowiedź. Średnio ją rozumiem. Jeśli ty masz dostęp do winorośli to pewnie dotrą tam i ptaki. Po co więc siatka?

Tomek

Tak ja mam dostęp do wierzchołków latorośli na winorośli :lol: , a nie gron bo te są pasami siatki osłonięte. Ostatnio ciąłem siatkę 10mx4m na pasy 1mx10m i takimi osłaniałem tylko grona. Teraz jest już siatka 0,9 x500m u Moskwy więc jest dokładnie przystosowana do takiego typu osłaniania gron.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 czerwca 2008, 11:24 
mistrz
mistrz

Proszę o namiary tego sklepu - jestem również zainteresowany siatką chroniącą przed ptakami. W 2007 musiałem za wcześnie zebrać winogrona aby cokolwiek z nich zrobić.
Ewentualnie gdyby ktoś jechał do Czech to proszę o info - skorzystałbym z okazji zakupu siatki.
Pozdrawiam - Darek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1