Teraz jest piątek, 13 czerwca 2025, 06:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2024, 16:22 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Hej,
Macie jakieś patenty na podgrzewanie i chłodzenie tych otwartych czerwonych kadzi do fermentacji w miazdze czerwonego? Lub nawet bardziej na utrzymywanie stałej temperatury, bo zamierzam je trzymać w słabo izolowanym i nieogrzewanym pomieszczeniu. Chodzi mi o kadzie 700l i Pinot Noira.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 00:07 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 14 marca 2008, 01:00
Posty: 25
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
ja używam kabli grzewczych, ale bez rewelacji, nierówne grzanie i zawracanie gitary przy mieszaniu.
I siłą rzeczy wcześniej czy później będą się stykać i uszkodzi się izolacja (ale to nie problem).

Szybkie stelaże też się nie sprawdziły. Trzeba by przygotować porządny z prowadnicą kabla (sznurek, linka) - sam kabel na stelażu za słaby na wciskanie w miazgę w początkowej fazie fermentacji, gdy nic go nie podtrzymuje (albo do dupy kable miałem :-) ).

----------------
Wiem, że co niektórzy lepiej się przygotowują układają dodatkowo kabel na dnie izolując (aby nie grzać dna), robiąc płyty grzewcze ........ stosując różne patenty. Są też stosowane grzałki, grzałki akwariowe, elektryczne płytowe podgrzewacze do fermentatorów ........., ale to wszystko to przy mniejszych nastawach.
----------------

No i są wymienniki płytowy, wężownice ... + podgrzewacz z automatyczną regulacją temperatury. Albo chłodziarka z podgrzewaczem (o ile masz takie odstępy miedzy białymi i czerwonymi, aby ja wykorzystać do chłodzenia i grzania) przykładowy link nawet parametrów nie przeglądałem https://eshop.czechminibreweries.com/pr ... lc-1p1200/.


A do chłodzenia to poza zbiornikiem z płaszczem chłodzącym i profesjonalnymi systemami (o które rozumiem nie pytasz) to najprościej wężownica z rury karbowanej z nierdzewki i chłodziarka do piwa/ Chiller/ agregaty wody lodowej - zwał jak zwał.
No i raczej przy poważnych ilościach i niedoczasie nie pchałbym się w popularne i polecane dwudziestoletnie Corneliusy tylko coś współczesnego (link przypadkowy) https://beerservice.pl/pl/p/Chlodziarka ... egowa./199


Ps: ale coś mi sie wydaje, że sie wypuszczam z tym klepaniem w klawiaturę, bo przy kadziach 700l i Pinot Noira takie sprawy masz przemyślane od dawna :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 07:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2366
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Daniel, do podgrzewania sprawdza się"koc grzewczy" z allegro. Taki zwykły, ma 3 nastawy mocy grzania. Na ten koc grzewczy, trzeba jeszcze owinąć coś, żeby ciepło szło do zbiornika.

Chociaż w praktyce, u mnie w piwnicy jest koło 15-16*C w październiku i kadzie z około 400-500 l miazgi po 2 dniach fermentacji nagrzewają się do 30-35*C....

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 12:03 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 14 marca 2008, 01:00
Posty: 25
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
Nawiasem mówiąc wiadomo komuś coś praktycznego w temacie użycia zbiorników ze stali nierdzewnej do schładzania mleka w amatorskiej fermentacji wina?
(Link przypadkowy) - https://www.olx.pl/d/oferta/zbiornik-do ... Ytkdk.html

W drugim obiegu jest tego dużo od 200 l w górę, od razu z agregatami, mieszałem, szczelność pokrywy pewno taka sobie, ale na początki fermentacji ok. Jak z zakresem, dokładnością i długim trzymaniem ustawianych parametrów, a nie tylko szybkim schładzaniem.
Są pokraczne i mają durze średnice ....... i pewno jeszcze niejedno ale, ale nigdy tego na oczy nie widziałem i nie znam ich możliwości i spraw technicznych, stąd te teoretyczne gdybania przy temacie :-).


Załączniki:
schładzarka 2 m.jpg
schładzarka 2 m.jpg [ 16.81 KiB | Przeglądane 965 razy ]
schładzarka 1 m.jpg
schładzarka 1 m.jpg [ 39.15 KiB | Przeglądane 965 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 16:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 368
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
Musisz sprawdzić czymają możliwość ustawienia temperatury. Rodzice mieli taki że schładzał zawsze do 4 stopni bez możliwości regulacji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 22:12 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Dzięki za porady. Myślę, że kupię koc grzewczy i owinę go wokół kadzi, a na to drugi koc, żeby trzymało ciepło, i to wszystko folią stretch jeszcze.

A to coś do mleka jak jest po taniości to by się przydało do maceracji na zimno przed fermentacją.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2024, 16:19 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 14 marca 2008, 01:00
Posty: 25
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
ZbyszekTW napisał(a):
Daniel, do podgrzewania sprawdza się"koc grzewczy" z allegro. Taki zwykły, ma 3 nastawy mocy grzania. Na ten koc grzewczy, trzeba jeszcze owinąć coś, żeby ciepło szło do zbiornika.

Chociaż w praktyce, u mnie w piwnicy jest koło 15-16*C w październiku i kadzie z około 400-500 l miazgi po 2 dniach fermentacji nagrzewają się do 30-35*C....
@ZbyszekTW podrzucisz jakiś link, który/jaki koc się u Ciebie sprawdził na kadzi 500 litrów, bo jest tego od groma na Allegro (od Sasa do Lasa).

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2024, 17:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2366
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Koc grzewczy z Allegro - jakikolwiek, ale trzeba mieć na uwadzę, że to są koce o mocy 60-100 Wat. Także, żeby coś nimi ogrzać (dużą objętość), to trzeba dużo czasu.
Ja takiego koca używam tylko do przeprowadzania FJM - powoli grzeje, ale kilkaset litrów wina w końcu zagrzeje.
Na ten koc najlepiej jeszcze nałożyć zewnętrzną izolację/ocieplenie żeby ciepło nie uciekało z koca na zewnątrz.
Koc najlepiej podłączyć przez regulator temperatury, żeby nie przesadzić.

Grzać kadzi nigdy nie potrzebowałem. W piwnicy w październiku mam zazwyczaj 14-16*C i temperatura po starcie fermentacji strzela samoistnie do 30-35*C, także raczej trzeba to chłodzić a nie grzać.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 06:52 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 368
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
A może lepiej kupić grzałkę akwarystyczną z termostatem.
Gorszy problem jest z chłodzeniem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 07:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2366
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja bym żadnego takiego "badziewia" nie wsadzał do wina. Nie wiadomo z czego to zrobione i jak zadziała na wino.

Do chłodzenia są dedykowane takie wymienniki z nierdzewki, które się zanurza; a zasila z zewnętrznego chillera: https://www.eurowin.pl/pl/p/Plytowy-wymiennik-ciepla-50x32-cm-/2129

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 07:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4633
Lokalizacja: Rybnik
W tym samym eurowinie można kupić grzałki "akwarystyczne" ;)
Trzeba uważać na jakość, bo czasami z tych tanich chińczyków zapaszki mogą popsuć wino, ale generalnie to trzeba mieć pecha. Najlepiej wcześniej przetestować.
Na Morawach też wdziałem te grzałki w beczkach gdzie prowadzona była FJM.
Osobiście, jako balonowiec, używam właśnie do FJM i sobie chwalę.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 07:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 368
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
Jako akwarysta z ponad trzydziesto letnim starzem (ostatnio nawet morski) polecam te grzałki https://www.aquael.pl/produkty/akwaryst ... um-heater/
Jeśli ktoś się boi że plastik coś puści to można zanurzyć samo szkło, plastik na końcu się ściąga.
Przy okazję jeslinawet nie trzeba podgrzewać to grzałka będzie pokazywała aktualną temperaturę


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 08:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2366
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja jakoś sceptycznie jestem nastawiony do wkładania czegokolwiek do wina... Tzn. stal nierdzewna, szkło itd to wiadomo, że są bezpieczne. Ale reszta, szczególnie tworzywa sztuczne, unikam jak mogę...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 09:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4633
Lokalizacja: Rybnik
Trudno dzisiaj sobie wyobrazić nieużywanie tworzyw sztucznych w winiarstwie: kadzie, węże, uszczelki, płyty pras, PVPP, itd. Po to się tworzywa atestuje, żeby ich można było używać do pożywki.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 09:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Ja to bym się bał też, że to zbyt punktowo będzie podgrzewać i tuz przy takiej grzałce będzie tak gorąco, że to będzie miało wpływ na smak wina. Te koce do podgrzewania lepsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO