Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 05:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: płetwy
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2009, 19:06 
Ekspert
Ekspert

W swietle tego co się ostatnio dzieje odnoszę wrażenie, że jednym z koniecznych sprzętów w naszych winnicach będą płetwy. :cry:
Jakie modele macie sprawdzone??
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2009, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Przesada Januszu! U mnie dziś nie padało przez jakieś 11 godzin, wdarłem się do winnicy i próbowałem walczyć z chwaściorami, pośród których nie mogłem znaleźć niektórych sadzonek.
Ja tam od płetw wolę klasyczne gumiaki na filcu kolor "black". Zawsze eleganckie, ponadczasowe, gustowne, niezawodne, w dodatku czarny wyszczupla.
Płetwy, wodery, akwalungi, batyskafy i inne bajery to nie dla mnie! :roll:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 01:23 
mistrz
mistrz

Ej, widać chłopy, żeście nie zaprawieni w boju ;) Teraz co prawda lekka przesada z tym błotkiem latem, ale jesienią to u mnie standard. Wtedy właśnie okrywam winorośle. Jak się tylko spóźnię o tydzień lub dwa, to zamiast pulchną glebą, okrywa się właśnie błotem. Strasznie fajna zabawa, gumiaki zapadają się do pół cholewki, waga gleby na szpadlu pewnie ze dwa razy większa niż być powinna, a do tego nogi się pięknie rozjeżdżają. Od płetw bardziej przydatne taternicze raki, bo jako płeć męska szpagatu wolę nie ćwiczyć ;) Dlatego w tym roku postawiłem na mechanizację :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 01:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="Jurek"]Ej, widać chłopy, żeście nie zaprawieni w boju ;) Teraz co prawda lekka przesada z tym błotkiem latem, ale jesienią to u mnie standard. Wtedy właśnie okrywam winorośle. Jak się tylko spóźnię o tydzień lub dwa, to zamiast pulchną glebą, okrywa się właśnie błotem. Strasznie fajna zabawa, gumiaki zapadają się do pół cholewki, waga gleby na szpadlu pewnie ze dwa razy większa niż być powinna, a do tego nogi się pięknie rozjeżdżają. Od płetw bardziej przydatne taternicze raki, bo jako płeć męska szpagatu wolę nie ćwiczyć ;) Dlatego w tym roku postawiłem na mechanizację :D

Mechanizację nóg czy kaloszy? :D
Janusz

Tytuł: Re: płetwy
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 11:05 
mistrz
mistrz

[quote="Janusz"]W swietle tego co się ostatnio dzieje odnoszę wrażenie, że jednym z koniecznych sprzętów w naszych winnicach będą płetwy. :cry:
Jakie modele macie sprawdzone??
Janusz

Żeby się rozsądna zanurzyć pamiętaj o odpowiednim obciążeniu, tak cca 6-10 kg. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 12:00 
mistrz
mistrz

[quote="Janusz"][quote="Jurek"]Ej, widać chłopy, żeście nie zaprawieni w boju ;) Teraz co prawda lekka przesada z tym błotkiem latem, ale jesienią to u mnie standard. Wtedy właśnie okrywam winorośle. Jak się tylko spóźnię o tydzień lub dwa, to zamiast pulchną glebą, okrywa się właśnie błotem. Strasznie fajna zabawa, gumiaki zapadają się do pół cholewki, waga gleby na szpadlu pewnie ze dwa razy większa niż być powinna, a do tego nogi się pięknie rozjeżdżają. Od płetw bardziej przydatne taternicze raki, bo jako płeć męska szpagatu wolę nie ćwiczyć ;) Dlatego w tym roku postawiłem na mechanizację :D

Mechanizację nóg czy kaloszy? :D
Janusz
Okrywania. Konstruuję właśnie diabelski wynalazek w postaci pługa dwustronnego talerzowego. Wtedy to nie ja, ale traktorek będzie pływał w błocie. A ten japoński skubaniec ma specjalny patent do montowania w felgach, zapobiegający topieniu się w bagnie. W tym roku do winnicy jak znalazł! :evil:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 13:44 
Kiper
Kiper

Widziałeś:
http://www.keefetruck.com/agforatv/utilitydisc.html
http://www2.northerntool.com/grounds-maintenance/tillers/item-2500991.htm?

J

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 19:24 
czeladnik
czeladnik

fajne ale do okrywania to chyba tak sobie. A co do blotka to jak dyskutowalismy z jednym z kolegow - zadarnienie i to porzadne i chodzisz po trawniczkach miedzy winogronami.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 21:21 
mistrz
mistrz

[quote="leff"]Widziałeś:
http://www.keefetruck.com/agforatv/utilitydisc.html
http://www2.northerntool.com/grounds-maintenance/tillers/item-2500991.htm?

Link no. 1, Jacku - sprzęt mało przydatny, najważniejszy problem to odkrywanie. No. 2 już bliższy, ale tak naprawdę myślę o urządzeniu tylko z dwoma talerzami, ale za to dużymi: fi 60 cm lub nawet więcej, jeśli da się kupić. W zależności od ułożenia i kąta, będą albo okrywać, albo przy odwrotnym montażu - odkrywać krzewy. We'll see...

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2009, 22:37 
Kiper
Kiper

Talerzy takiej średnicy (60 cm) nie widziałem.
Na stronie jakiejś polskiej firmy widziałem zwykłe talerze mocowane pojedynczo na ramie, mam na kopie w robocie, jak nie zapomnę sprawdzę i podam namiary.

Te fotki były tylko tak, myślę że mogły by się przydać do okrywania. Gdzieś, kiedyś wrzucałem fotki sprzętu do mateczników ale trzeba by było rusztowanie zmodyfikować.

[edit]
http://www.pomltd.com.pl

Strona teraz nie bangla ale to było tam.

J

Strefa czasowa: UTC + 1