Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 19:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Piwnica na wina
PostNapisane: piątek, 3 marca 2023, 10:02 
nowicjusz
nowicjusz

Dzień Dobry, przeglądałem wątek z 2014r. sprzet-do-wina/budowa-piwnicy-t8917.html dot. budowy piwnicy. Noszę się z podobnym zamiarem dlatego utworzyłem nowy wątek. Mam pytania, na które dotychczas nie znalazłem odpowiedzi. Piwnicę będę budował sam. Wymiary zew. 4mx6m., z bloczków betonowych. pyt.1 Czy są jakieś zalecenia jak głęboko powinna być wkopana w ziemie piwnica, a ile może wystawać poza poziom gruntu? pyt.2 górna wentylacja - czy przy powierzchni 20m2 zalecana jest konkretna średnica rury wentylacyjnej? pyt.3 Czy drzwi wejściowe pojedyncze czy dubeltowe? Proszę o pomoc.

PostNapisane: piątek, 3 marca 2023, 10:47 
Ekspert
Ekspert

Im głębiej wkopiesz w ziemię, tym lepiej. Będą mniejsze skoki temperatur lato/zima.
Ale z kolei, pozbawisz się światła dziennego. A małe okienko jednak bardzo dużo dobrego daje, poza światłem jeszcze możliwość przewietrzenia.
Ew. można zrobić okno pod powierzchnią gruntu i zamontować taką osłonę / doświetlacz od zewnątrz żeby wyjść do poziomu gruntu.
Twoja decyzja. Ja bym dawał jak najgłębiej.

Drzwi - przez drzwi / bramę garażową najwięcej ciepłą ucieka/dostaje się do środka. Więc najlepiej by było podwójne drzwi, lub jakiś przedsionek / podział na 2 pomieszczenia.
Do tego bardzo pomaga możliwość wjazdu do piwnicy - taki "zjazd" wybetonowany + drzwi co najmniej 120+ cm w świetle.
Będziesz mogł wjechać wózkiem z winogronami, taczką lub cofnąć traktorkiem i podwieźć winogrona pod sam młynek (na przykład).

Co do wentylacji to się nie znam.

Ja bym się jeszcze zastanowił co będzie nad piwnicą. Czy dach / ziemia? Czy np. drugie piętro albo zadaszony taras.
Jakbym teraz to planował od zera, to bym robił przy domu piwnica a nad nią zadaszony taras.

PostNapisane: piątek, 3 marca 2023, 12:25 
Ekspert
Ekspert

Mam malutką piwnicę 3mx3m. Zakopana na równo z gruntem. Bez okna. Oświetlenie akumulatorowe. Wentylacja 2 razy rura fi10cm. Na niej stoi drewniane pomieszczenie gospodarcze.
Czy wystaje nad poziom gruntu czy nie - jest mniej istotne w stosunku do izolacji drzwi wejściowych i częstości wchodzenia wychodzenia kiedy temperatury na zewnątrz są ekstremalne. Idealnym rozwiązaniem było by pomieszczenie śluzowe.

PostNapisane: piątek, 3 marca 2023, 12:42 
Ekspert
Ekspert

ballonthewall napisał(a):
pyt.1 Czy są jakieś zalecenia jak głęboko powinna być wkopana w ziemie piwnica, a ile może wystawać poza poziom gruntu?
pyt.2 górna wentylacja - czy przy powierzchni 20m2 zalecana jest konkretna średnica rury wentylacyjnej?
pyt.3 Czy drzwi wejściowe pojedyncze czy dubeltowe? Proszę o pomoc.

1. Jaki poziom wód gruntowych masz teraz na przedwiośniu? Czy nie będzie Ci podciekała woda? Jak nie wiesz, to zrób wykop/odwiert i przekonaj się.
Musisz pomyśleć o odpowiedniej izolacji p/wodnej, albo podłogę piwnicy zaplanować ponad poziomem wody gruntowej. Na przedwiośniu jest najwyższy poziom wody gruntowej, więc jak sprawdzać, to teraz.

2. Nie odpowiem Ci konkretnie, ale zadam pytania pomocnicze. Ile wymian powietrza na godzinę jest Ci potrzebne i jaka kubatura pomieszczenia? Wentylacja mechaniczna - patrz parametry wentylatora i do tego dobierz rurę. Pomyśl też o złożu żwirowym, gdzie ciepłe powietrze wychłodzi się i straci nadmiar wilgoci, bo inaczej będziesz miał w chłodnej piwnicy wykraplanie wilgoci na ścianach. Ciepłe powietrze w lecie ma większą pojemność wodną, niż chłodne zimą, więc bezpośrednie wietrzenie piwnic w lecie równa się zwiększeniu wilgoci w nich.

3. Najlepsza będzie śluza, czyli przedsionek z drzwiami na obu końcach.

PostNapisane: piątek, 3 marca 2023, 12:57 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za informację. Właśnie zastanawiałem się na ile to istotne. Cześć osób ma piwnicę wkopaną całkowicie w ziemię, cześć ma prawie na poziomie gruntu i wszyscy są zadowoleni. U mnie będzie wybudowana w ogrodzie, bez związku z bryłą domu. I wkopie ją raczej na 2,00-1,80. (nie ma problemu z wodą gruntową). Nie przewiduje światła dziennego ani szerokiego wjazdu. Zasypana będzie ziemią. Ok. 1metr. Teren płaski, tak że utworzy się lekkie wzniesienie, bez dodatkowych budowli powyżej. Planuję dach płaski (bo łatwiej będzie mi go zrobić) Nie za bardzo się znam na budowlanych obliczeniach. Jak gruby powinien być zbrojony stop, przy planowanej pow. 6mx4m, żeby nie zawalił się do środka? Przy piciu wina chciałbym odczuwać emocje związane tylko z jego smakiem :)

@kuneg - dziękuje za info. Ale to co napisałeś, to dla mnie czarna magia. Nie mam pojęcia ile Ile wymian powietrza na godzinę jest mi potrzebne. Wysokość planuję coś 2,20m A kubatura minus grubość bloczka, to wyjdzie jakieś 3,60m na 5,60m, czyli wychodzi coś 44m3. Nie jestem wielkim "producentem" wina. Póki co to tylko jakieś 60 butelek, a reszta kupne. Dlatego w ogóle nie zastanawiałem się na mechaniczną wentylacją. i tak myślę, że na 99% będzie śluza. Drzwi oczywiście na płn.

PostNapisane: piątek, 3 marca 2023, 13:21 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Mam malutką piwnicę 3mx3m. Zakopana na równo z gruntem. Bez okna. Oświetlenie akumulatorowe. Wentylacja 2 razy rura fi10cm. Na niej stoi drewniane pomieszczenie gospodarcze.

Właśnie to (pomieszczenie gospodarcze) to jest idealne rozwiązanie.
Rozwiązuje kwestię dachu piwnicy i zabezpieczenia przed opadami.
Oraz znacznie tanieje pomieszczenie gospodarcze, bo są już fundamenty i podłoga.
Można też schody zrobić w środku, co rozwiązuje problem odprowadzenia wody opadowej spod schodów.

PostNapisane: piątek, 3 marca 2023, 22:31 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Właśnie to (pomieszczenie gospodarcze) to jest idealne rozwiązanie.
Rozwiązuje kwestię dachu piwnicy i zabezpieczenia przed opadami.
Oraz znacznie tanieje pomieszczenie gospodarcze, bo są już fundamenty i podłoga.
Można też schody zrobić w środku, co rozwiązuje problem odprowadzenia wody opadowej spod schodów.
Klatkę schodową mam z boku poza dachem "drewutni". W czasie 10 lat woda spływająca ze schodów dwa razy zalała piwnice (ale wtedy zalała też piwnice pod domami sąsiadów - ja nie mam piwnicy pod domem). Zalania nie były uciążliwe trochę sprzątania. Za to na dole klatki schodowej mam studnie chłonną - dziura wypełniona żwirem głęboka na 2 m poniżej podłogi piwnicy - a nad żwirem kratka - to poza wyminionymi dwoma przypadkami załatwia problem spływającej wody deszczowej ze schodów. Ziemie mam słabo przepuszczalną 7 m w głąb ił - głębiej nie wierciłem.
ballonthewall napisał(a):
... Planuję dach płaski (bo łatwiej będzie mi go zrobić) Nie za bardzo się znam na budowlanych obliczeniach. Jak gruby powinien być zbrojony stop, przy planowanej pow. 6mx4m, żeby nie zawalił się do środka? Przy piciu wina chciałbym odczuwać emocje związane tylko z jego smakiem :)
Jak się nie znasz to zrób jak ja - 10 razy więcej zbrojenia niż trzeba - oczka 10cm na 10 cm, pręt fi10mm:Obrazek

PostNapisane: sobota, 4 marca 2023, 15:18 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
...Jak się nie znasz to zrób jak ja - 10 razy więcej zbrojenia niż trzeba - oczka 10cm na 10 cm, pręt fi10mm:Obrazek

Ja się nie znam ale to zbrojenie w strefie podpory/wieńca wydaje mi się nieprawidłowe.

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 03:07 
mistrz
mistrz

Ja akurat się znam ze względu na zawód - zbrojenie jest niewłaściwe.
Abyśmy zawsze trzymali się sztuki budowlanej i norm, postuluje autorowi wątku, aby zamieścił choćby odręczny rysunek swojego zamierzenia.
To będzie dopiero odpowiedni punkt odniesienia do merytorycznej wymiany opinii.
W sieci jest sporo zobrazowań, a nawet rzuty i przekroje takich piwniczek - google jak zawsze pomogą.

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 07:30 
Ekspert
Ekspert

Goncian, to zapytam.
Takie mnie pytanie przyszło do głowy.
Czy w efekcie nie jest najlepiej , oczywiście jeśli ma się taką możliwość,
usytuowanie w stoku?
Dzięki temu nie ma chyba problemu z wodą i nie potrzebne są wszelkie
super odwodnienia?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 11:07 
Ekspert
Ekspert

Jola, to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Wystarczy pojechać na Morawy, żeby się o tym przekonać.

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 12:42 
mistrz
mistrz

jokaer napisał(a):
Goncian, to zapytam.
Takie mnie pytanie przyszło do głowy.
Czy w efekcie nie jest najlepiej , oczywiście jeśli ma się taką możliwość,
usytuowanie w stoku?
Dzięki temu nie ma chyba problemu z wodą i nie potrzebne są wszelkie
super odwodnienia?

Mam 2 tunele, z których jeden jest wkopany w stok. Niestety cały czas był podlewany przez wodę w mokrych okresach..
Dopiero zrobienie odwodnienia liniowego nad tunelem w poprzek stoku z odprowadzeniem jednym bokiem podciekającej wody
ustabilizowało sytuację.
Pomny tego doświadczenia, gdybym chciał jakąś piwniczkę budować, od razu bym i odwodnienie zrobił.

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 16:30 
mistrz
mistrz

Lokalizacja piwniczki w stoku lub skarpie jest bardzo korzystna.
Problemy z wodą są i tak w zdecydowanej większości przypadków i to nieżalenie od planowanej lokalizacji.
Bo jeśli w rodzimym gruncie (szczególnie mało przepuszczalnym) zrobimy wykop, a potem w nim zlokalizujemy jakąś budowlę (tu piwniczkę) i go zasypiemy, to tyko w przypadku bardzo przepuszczalnego podłoża, w mokrych okresach (roztopy, długotrwałe opady) nie będziemy mieli okresowego "basenu" wypełnionego wodą. Dlatego kluczowe jest odpowiednie wpisanie wykopu w stok/skarpę, które zapewni choćby częściowe grawitacyjne jego odwodnienie i przez to zmniejszy parcie wody na zlokalizowaną w nim budowlę.  Nie zwalnia to inwestora od wykonania dobrej izolacji przeciwwodnej, a nie przeciwwilgociowej, co jest niestety częstym przypadkiem i w konsekwencji przyczyną przedostawania się do wnętrza wody. Oczywiście dobre jest też takie ukierunkowanie spływu wód powierzchniowych z terenów powyżej, aby w jak najmniejszym stopniu zasilała nieckę z budowlą.
Poniżej 2 dobre przykłady, które na szybko wypatrzyłem w sieci.

Załączniki:
piwniczka w skarpie.jpg
piwniczka w skarpie.jpg [ 84.98 KiB | Przeglądane 3313 razy ]
piwniczka w stoku.jpg
piwniczka w stoku.jpg [ 13.73 KiB | Przeglądane 3313 razy ]

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 17:24 
Ekspert
Ekspert

goncian napisał(a):

A napiszcie co jest niewłaściwe w zbrojeniu ze zdjęcia powyżej... Bo się zastanawiam i nie bardzo wiem co jest nie tak...

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2023, 19:07 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
goncian napisał(a):

A napiszcie co jest niewłaściwe w zbrojeniu ze zdjęcia powyżej... Bo się zastanawiam i nie bardzo wiem co jest nie tak...

Właściwie wszystko jest tam nie tak.
Jeśli to co widać zostało zalane betonem to nie powstał strop tylko antystrop. Kolega zrobił ładną zbrojoną belkę po obwodzie tylko nie wiadomo po co skoro pręty stropowe leżą na niej od góry. Równie dobrze mógłby tej belki nie robić a pręty położyć na szczycie ściany fundamentowej. Czyli ta belka jest utopiona (deskowanie jest za wysoko) i nie ma do czego dowiązać zbrojenia górnego, którego tu wcale nie widać a powinno być, nawet jeśli ten strop ma tylko ok. 200x200 cm. Poza tym, pręty powinny być fi12 a nie fi10.
Przypuszczam, że Andrzej wyłuszczy sprawę szczegółowo bo ja fachowcem nie jestem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1