Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 11:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2025, 23:33 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
.........................................
Owszem, trzeba się przyjrzeć prefabrykatom, bo mogą być mikro szczeliny i problem z wilgocią wewnątrz. U mnie jest taki problem - wykonawca obiecał uszczelnić.
Piwniczka posadzona została bezpośrednio na warstwie gliny. Te jasne plamy na podłodze, to najprawdopodobniej drobinki gliny, a te najciemniejsze plamy, to woda, która skapuje z sufitu. Teraz już rozumiem, po co w piwniczkach są półokrągłe sklepienia - żeby bezpośrednio na głowę nie kapało :lol:

Ręce opadają. :shock2:
Przecież prefabrykat na szambo ma być z definicji szczelny w całym zakładanym okresie eksploatacji. To producent prefabrykatu przed jego sprzedażą powinien przeprowadzić częściową próbę szczelności. Po zakończeniu montażu robi się próbę ostateczną i wystawia stosowny dokument. Nawet jeśli ta budowla ma nie być szambem, tylko piwniczką na płody rolne i wino, to nie zwalnia go z wymogu szczelności w przypadku takiego, jak opisałaś wbudowania. A przy wykorzystywaniu jako piwniczki, wymogi są na wyższym poziomie - chyba że świadomie zgodziłaś się na prawie stale wilgotne ściany i posadzkę.
Posadowienie żelbetowego prefabrykatu bezpośrednio na warstwie gliny, to rażący błąd, dyskwalifikujący wykonawcę. Nie znam otoczenia/ukształtowania terenu wokół tej piwniczki, ale możesz przyjąć, że wykop w gliniastym gruncie, do którego wstawiono prefabrykat, będzie przez jakiś czas co najmniej zlewnią okolicznych wód opadowych, bo o gruntowych i podskórnych z wiadomych względów się nie wypowiem. Testem będą najbliższe roztopy i dłuższe intensywne opady deszczu. To generuje zewnętrzne parcie wody. Jaka tam jest izolacja przeciwwodna? Jak zabezpieczona? Jak i czym ten wykonawca to uszczelni? Czy da gwarancję, która będzie do wyegzekwowania?

PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2025, 09:16 
nowicjusz
nowicjusz

Piwniczka…
1/ Brak / zła wentylacja = wilgoć wewnątrz = grzyby
Musi być cyrkulacja powietrza! U mnie jest
- wlot powietrza przy podłodze piwniczki (rura fi 150mm),
- wylot pod sufitem (rura fi100mm) o dł chyba 1,5m. Różnica pomiędzy czerpnią powietrza (tuż nad gruntem) a wylotem wentylacji jest ok 3m. Nigdy nie miałem problemu z wilgocią!
2/ Temperatura wewnątrz piwniczki…
Im piwniczka będzie lepiej zaizolowana, tym będzie miała STABILNIEJSZĄ temperaturę wewnątrz. Nie niższą! Bardziej stabilną (w kontekście 12 miesięcy). Moja jest zagłębiona na 2 metry, góra jest zaizolowana 15cm warstwą styropianu, przysypana 60-80 cm ziemi i mam w niej temp od 6,5’C w lutym do 15’C latem.
3/ Oczywista oczywistość: przed zasypaniem piwniczka musi myć zabezpieczoną jakimś Dysperbitem / lepikiem / smołą etc…
oraz
wykonany DRENAŻ wokół piwniczki, by wody opadowe/ gruntowe nie zalewały piwniczki.

Tak mam wszystko zrobione i NIGDY nie miałem ŻADNYCH problemów.

A temp na poziomie 2-3’C to tylko w przypadku dobrze zaizolowanej piwniczki i pewnie jakiegoś klimatyzatora z kontrolą temperatury…
Ale na tym, to ja już się nie znam…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2025, 09:48 
mistrz
mistrz

Zazdroszczę takich możliwości. U mnie woda jest tak wysoko że przez 2-3 miesiaące w roku wodę w studni mam na równo z ziemią. Wystarczy wykopać dołek około metra i jest woda.
Dlatego musze zrobić jakieś klimatyzowane pomieszczenie. Ktoś może ma taką niewielką chłodnię?
Mam też piwnicę pod starym domem, niby na górce ale w mokre lata woda i tak po kostki, są nawet dwie posadzki z folią pomiędzy ale i tak wybija

PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2025, 10:35 
mistrz
mistrz

beny2108 napisał(a):
…... Moja jest zagłębiona na 2 metry, góra jest zaizolowana 15cm warstwą styropianu, przysypana 60-80 cm ziemi i mam w niej temp od 6,5’C w lutym do 15’C latem.
3/ Oczywista oczywistość: przed zasypaniem piwniczka musi myć zabezpieczoną jakimś Dysperbitem / lepikiem / smołą etc..… oraz wykonany DRENAŻ wokół piwniczki, by wody opadowe/ gruntowe nie zalewały piwniczki. ........

To wypada pokazać jakieś zdjęcia z realizacji i po. Dobre realizacje trzeba popularyzować.

-- sobota, 11 stycznia 2025, 10:35 --

mazmaciek napisał(a):
Zazdroszczę takich możliwości. U mnie woda jest tak wysoko że przez 2-3 miesiaące w roku wodę w studni mam na równo z ziemią. Wystarczy wykopać dołek około metra i jest woda. .............

Ale też możesz wybudować piwniczkę, tylko nie zagłębioną w gruncie. Izolację i obsypkę można dostosować do oczekiwań.
Przykłady masz np. tu: https://twojapiwniczka.com/piwniczki-ogrodowe

Załączniki:
Naziemna piwniczka ogrodowa.jpg
Naziemna piwniczka ogrodowa.jpg [ 116.13 KiB | Przeglądane 751 razy ]
Piwniczka w poziomie terenu.jpg
Piwniczka w poziomie terenu.jpg [ 129.15 KiB | Przeglądane 751 razy ]

PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2025, 11:33 
Ekspert
Ekspert

goncian napisał(a):
To wypada pokazać jakieś zdjęcia z realizacji i po. Dobre realizacje trzeba popularyzować.

No nie wiem. To się może odbić na zdrowiu. Ja ją widziałem na żywo i przez tydzień nie moglem spać.
:wink: :lol:

PostNapisane: środa, 15 stycznia 2025, 08:40 
czeladnik
czeladnik

Śniegiem przysypało bajzel, więc mogę coś tam wstawić. Założenie w tym roku jest takie, żeby dokończyć front z cegły i zrobić frontową przedściankę z drewna i szkła – taki wiatrołap oraz nasadzić krzewy wokół wejścia, żeby trochę to wyglądało jak na zdjęciach powyżej przytoczonych przez gonciana
Górka niezawielka, stok północny, przewyższenie około 5m na 50 metrach, więc też dość spokojny spadek, ale coś tam się wpasować dało.

Załączniki:
piwniczka 2.png
piwniczka 2.png [ 693.95 KiB | Przeglądane 634 razy ]
piwniczka 1.png
piwniczka 1.png [ 629.12 KiB | Przeglądane 634 razy ]

PostNapisane: środa, 15 stycznia 2025, 13:11 
mistrz
mistrz

Szoalko napisał(a):
...... dokończyć front z cegły i zrobić frontową przedściankę z drewna i szkła – taki wiatrołap ..................... Górka niezawielka, stok północny, przewyższenie około 5m na 50 metrach, więc też dość spokojny spadek, ale coś tam się wpasować dało.

Wzorowo wpasowałeś piwniczkę w stok.
Poza przedsionkiem/wiatrołapem zostało Ci jeszcze wyprofilowanie wejścia i dojścia.
Proponuję zrobić jak poniższy schemat. Będziesz miał częściowo grawitacyjne odwodnienie wykopu pod piwniczkę. Ziemię z wykopu dojścia możesz zagospodarować w zwiększeniu warstwy obsypkowej piwniczki. Wykończenie trawiaste jest najpewniejsze przy większych nachyleniach, ale też można zastosować do pewnej wysokości ściankę oporową/palisadę.

Załączniki:
Piwniczka w stoku.jpg
Piwniczka w stoku.jpg [ 21.39 KiB | Przeglądane 605 razy ]

PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2025, 07:04 
czeladnik
czeladnik

dokładnie tak to jest wykonane. Dodatkowo dreny w wejściu i wokół piwniczki zrobią robotę w razie powodzi, ale tam są piachy, więc większego problemu nie ma z wilgocią.
Fajnie to działa - obecnie mam tam 4,5stC i to może być jedna z niższych wartości jaką osiągniemy, więc beczki dojrzewają w dobrych warunkach.

PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2025, 09:41 
mistrz
mistrz

Szoalko napisał(a):
....................... ale tam są piachy, więc większego problemu nie ma z wilgocią. ....................

To oczywista prawda. Przy przepuszczalnym piaszczystym gruncie nie ma takich problemów, jak przy gliniastym. I te zalecenia, o których wcześniej pisałem są skierowane głównie dla tych, co planują zagłębione piwniczki w gruntach nieprzepuszczalnych/słabo przepuszczalnych.

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2025, 07:21 
czeladnik
czeladnik

jasne, zgadzam się. Patrząc na nasze łaki to stara poniemiecka szkoła mówi, ze drenów nigdy za dużo. :)

Niemniej wentylacja jest tu raczej słabą stroną w takiej niecce/piwniczce. Należałoby wyprowadzić nieco wyższy komin - np. 2-3 m powyżej sufitu, żeby się jakiś cug pojawił, albo zwiększyć średnicę rur ze 110 na np 200 spiro, a żeby uchronić się od przeciągu można na czerpni założyć anemostat - to lepsze niż nie działająca wentylacja. Ruszyć powietrze w piwniczce nie jest łatwą rzeczą i mam wrażenie, że u nie nie działa. W najgorszym układzie wymuszać wentylatorkiem kanałowym.

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2025, 08:14 
Ekspert
Ekspert

Szoalko napisał(a):
Śniegiem przysypało bajzel, więc mogę coś tam wstawić. Założenie w tym roku jest takie, żeby dokończyć front z cegły i zrobić frontową przedściankę z drewna i szkła – taki wiatrołap oraz nasadzić krzewy wokół wejścia, żeby trochę to wyglądało jak na zdjęciach powyżej przytoczonych przez gonciana
Górka niezawielka, stok północny, przewyższenie około 5m na 50 metrach, więc też dość spokojny spadek, ale coś tam się wpasować dało.

Piękna piwnica :clap: :clap: :clap:
Jak strop robiłeś? To jest wylewany czy murowany?

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2025, 15:33 
czeladnik
czeladnik

W piwnicy prefabrykat, a wejście i łuk nad wejściem sam wymurowałem. :thumbup:
Kilka weekendów mi zajęło, ale sam całkiem ogarnąłem.

-- piątek, 17 stycznia 2025, 15:33 --

Łuk murowany, paleta cegieł poszła i pół lasu, bo najdłużej zeszło z szalowaniem i konstrukcja wsporczą.

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2025, 15:39 
mistrz
mistrz

Szoalko napisał(a):
................ Niemniej wentylacja jest tu raczej słabą stroną w takiej niecce/piwniczce. ........... Ruszyć powietrze w piwniczce nie jest łatwą rzeczą i mam wrażenie, że u nie nie działa. W najgorszym układzie wymuszać wentylatorkiem kanałowym.

Zobrazuj wentylację zdjęciami, to coś poradzę.

PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2025, 15:44 
czeladnik
czeladnik

Tak to wyglądało.
Dzięki. Wentylację omówię z branżowymi na budowie.

Załączniki:
SmartSelect_20250117-154135_Gallery.jpg
SmartSelect_20250117-154135_Gallery.jpg [ 197.61 KiB | Przeglądane 432 razy ]

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2025, 09:04 
przedszkolak
przedszkolak

Szoalko napisał(a):

Kurczę, zwłaszcza to drugie zdjęcie mnie urzekło, bo taki właśnie stoczek mam u siebie, tylko działa o szer. 11 metrów. Koło domu mam bardzo płytko wody gruntowe, poza tym teren jest całkowicie zagospodarowany, więc każda budowa tu oznacza katastrofę. Naprzeciw pracom na stoku stoi w zasadzie tylko to, że obawiam się złodziei. Miejsce jest blisko lasu i nieużytków, nieoświetlone, wokół działki jedynie drewniane, ażurowe ogrodzenie. Nie tyle boję się o wino, czy przetwory, ale o to, że dokonają zniszczeń. Myślałeś o tym projektując? Planujesz jakąś ekstra ochronę antywłamaniową?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1