Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 19:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 24 maja 2023, 13:39 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Czy pirosiarczan ma jakis termin waznosci?
Mam w zakreconym sloiku piro juz 5 lat. Zbyt malo go uzywam i zostalo jeszcze pol sloika ok 150 g. Wywalic i kupic nowy czy nic mu sie nie dzieje?

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 maja 2023, 14:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Jeżeli szczelnie zamknięty to nie wiele traci na swojej wartości. Wiele zależy od tego do czego będzie stosowany, jeżeli do dezynfekcji sprzętu, naczyń, butelek, to żaden problem, po prostu możesz dać więcej.
Natomiast do winifikacji potrzebne jest dokładne wyliczenie i tu może być problem jak silny jest środek.
Osobiście również używałem starego, ale tylko do dezynfekcji.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2023, 09:14 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
chcialem zapirowac biale zeszloroczne do butelkowania. Dalem 1g / 10l. Po tyg w kieliszku przyjemne babelki. Butelkowac czy nowe piro?

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2023, 10:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5459
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja właśnie zrobiłem błąd. Johannitera tego z Żarek zasiarkowałem starym piro przed butelkowaniem. I niestety trochę mi się utlenił.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2023, 12:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
yureq napisał(a):
Czy pirosiarczan ma jakis termin waznosci?
Mam w zakreconym sloiku piro juz 5 lat. Zbyt malo go uzywam i zostalo jeszcze pol sloika ok 150 g. Wywalic i kupic nowy czy nic mu sie nie dzieje?

Pirosiarczan się nie przeterminowuje, pirosiarczyn tak ;)
Jak po otwarciu nie urywa nosa to możesz go wywalić.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2023, 13:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 312
Lokalizacja: Scyzoryków
vanKlomp napisał(a):
Ja właśnie zrobiłem błąd. Johannitera tego z Żarek zasiarkowałem starym piro przed butelkowaniem. I niestety trochę mi się utlenił.

Dla mnie, przy prawidłowym przechowywaniu (na pewno nie w niepełnym słoiku), raczej nie istnieje pojęcie przeterminowany pirosiarczan potasu.
Odnośnie utlenienia białego wina (zasiarkowanego przed butelkowaniem) koledze vanKlomp, to poza ewentualnym zbyt niskim stężeniem wolnego SO₂, przyczynę raczej upatrywałbym w nadmiernej ilości rozpuszczonego w winie tlenu.
Odnośnie prawidłowego siarkowania wina i problemów pochodnych (głównie utlenienia) można skorzystać z rad inż. Piotra Przybka - https://enolab.pl/ile-siarkowac/ oraz https://enolab.pl/protokol-siarkowania-wina/
Warto też zajrzeć na kolejne jego strony:
(https://enolab.pl/pomiary-przed-butelkowaniem/#SO2 ) – istotny cytat:
Główne źródła dyfuzji tlenu do wina podczas butelkowania to: przetaczanie z tanku/(balonu – mój przypis), filtracja i napełnianie butelek. Ważną kwestią jest tutaj wielkość i skład przestrzeni ulażowej (poduszki nad winem – mój przypis), zarówno w tanku, jak i w napełnionej butelce.
( https://enolab.pl/trwalosc-wina/ ) – istotny cytat:
Ograniczenie zawartości tlenu w przestrzeni pod korkiem oraz tlenu rozpuszczonego w winie przed butelkowaniem ma kluczowe znaczenie dla trwałości wina. Nadmiar tlenu reaguje z wolnym SO₂ , przez co wino traci ochronę przed utlenieniem i zmniejsza się potencjał jego dojrzewania.

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO