Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 15:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: pH metr
PostNapisane: środa, 16 listopada 2022, 11:57 
czeladnik
czeladnik

pjetrof napisał(a):
Mój chińczyk padł i zmuszony jestem coś kupić. Już klikałem żeby nabyć tego Adwa ale tam jest napisane że elektroda ma gwarancję na pół roku. Niby jak sie trzyma w soli to może działać dłużej. Ale skoro chińczyk kosztuje 40 pln a nowa elektroda do tego AD12 około 100 pln to zadaję sobie pytanie czy jest ekonomiczny sens to kupować? Ktoś kto używał tego ph metru z linku może powiedzieć ile realnie wytrzymuje? Bo jak mam co roku kupować nową kóńcówkę za cenę ponad dwóch żółtych (nomen-omen) chińczyków to się kosztowo rozjeżdża...

Mam go dopiero od tygodnia więc coś o realnej trwałości będę wiedział za 2 lata ;)
Po pierwszym kontakcie jestem bardzo zadowolony, że się zdecydowałem na AD12. Dla mnie to rozsądna alternatywa pomiędzy ceną i jakością. Wreszcie pomiary są powtarzalne i wiarygodne. Żółtek nawet na roztworach buforowych potrafił pokazywać co chwilę coś innego.
Ten sprawia wrażenie bardzo solidnego. Dużym atutem jest wyposażenie go w szczelną, silikonową osłonę elektrod w której cały czas może być kilka kropel płynu do przechowywania. Do mnie dotarł właśnie w takim stanie i fabryczna kalibracja się nie rozjechała (pH buforów kalibracyjnych od razu pokazywał poprawnie). Oczywiście można też używać standardowego kapturka osłaniającego elektrodę (silikonowy jest szczelny, dobrze przylega do korpusu i nie da się go tak łatwo/szybko zdejmować i zakładać).
A co do trwałości elektrody to jest to w końcu bardzo delikatny, precyzyjny element. I oczywiście nie jest wieczny. A że ma półroczną gwarancję? To i tak o pół roku dłużej niż chińczyk. Przy braku dbałości można ją bardzo łatwo zniszczyć więc nie dziwię się, że nie ma pełnej 2-letniej gwarancji.
Bardzo ważne jest też jej przechowywanie - przesuszenie elektrody czy przechowywanie w wodzie demineralizowanej to pierwszy krok do jej uszkodzenia.
Warto poczytać kilka wpisów na blogu producenta - na przykład Jak przedłużyć żywotność elektrody pH lub Mój pH-metr nie jest dobry! Co robić?.
Teksty wprawdzie po węgiersku ale Googlowy translator w przeglądarce dobrze sobie z tym radzi.

W instrukcji też mamy wpis na ten temat:
When not in use, rinse the electrode with water and store it with a few drops of AD70300 storage solution in the protective cap.
NEVER STORE THE ELECTRODE IN DISTILLED OR DEIONIZED WATER!
• If the electrode has been left dry, soak the tip in storage solution for at least one hour to reactivate it.
• To prolong the electrode life, it is recommended to clean it monthly by immersing the tip in AD7061 general cleaning solution for 30 minutes. Afterwards, rinse it thoroughly with tap water and recalibrate the meter

PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2023, 21:57 
przedszkolak
przedszkolak

Podbijam temat.
Jaki PH-metr polecacie?
Moja winniczka to około 120 krzewow.
Planuję kupić w tym sezonie jakis sprawdzony PHmetr za rozsądne pieniądze.

P.S. Czym mierzycie kwasy?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2023, 10:08 
Kiper
Kiper

Ja od 2 lat mam taki https://growworldsklep.pl/pl/p/Miernik- ... 1-pH/13224?
Droższy od żółtych chińczyków ( nie ludzi a chińskich najtańszych pH metrów ) ale o niebo lepszy.
I elektroda przechowywana w płynie do przechowywania elektrod po dwóch latach działa i prawie nie rozkalibrowuje się . Córka kolegi pracuje w laboratorium chemicznym i ma dostęp do profesjonalnych buforów więc wiem.

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 2 września 2023, 11:03 
Kiper
Kiper

Też zakupiłem pHmetr ADWA AD12 po zakończeniu życia 2 żółtych z Chin. Wczoraj zrobiłem testowe pomiary i skalibrowany AD12 pokazał 7 pH a żółty na tej samej próbce (w tym sezonie nie kalibrowałem go) 6,5 pH. Także tego...
ADWA ma fajną gumową, szczelną zatyczkę z płynem do zabezpieczenia sondy która jest wymienna ( koszt sondy ok 100 zł). Zobaczymy ile przy prawidłowym przechowywaniu wytrzyma.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 2 września 2023, 19:54 
Kiper
Kiper

A gdzie kupujecie płyny do kalibracji? Bo te saszetki po 9 zł, to troche drogo wychodzą jakby miał tak przed każdym pomiarem kalibrować... Chodzi mi o 4.01 i 7.01

PostNapisane: sobota, 2 września 2023, 20:02 
Kiper
Kiper

Na alledrogo tego pełno jest.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1