Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 00:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 10:02 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Skoro przyjęły się ostrzeżenia przed nieuczciwymi firmami, to warto również pisać o tych, które są godne polecenia.
W wątku Opryskiwacz Kubota pisaliśmy już z Jurkiem trochę o naszych nowych opryskiwaczach i Stanimpexie, tu dorzucę jeszcze kilka słów.
Otóż podczas uruchomienia mojego sprzętu, okazało się, że przy 12-15 bar w dwóch miejscach przepuszcza rozdzielacz. Rozkręciłem, poprawiłem uszczelki, skręciłem z powrotem - zaczął przepuszczać w innym miejscu. Zadzwoniłem sobie do Pana Grzesia, z prośbą o radę: może by tak skręcić na teflon, mówię, może na silikon, może na jakiś smar? W rezultacie następnego dnia dostałem kurierem do domu nowy, kompletny rozdzielacz. Gratis.
Albo mam szczęście i dobrze trafiam, albo dobrze trafiam, bo znam się na ludziach, ale fakt faktem - Stanimpex mogę spokojnie polecić każdemu, kto myśli o opryskiwaczu ciągnikowym - od maleństwa 80 litrów do paru tysięcy litrów.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 17:03 
Ekspert
Ekspert

No i kilka fotek:

1. opryskiwacz na ciągniku
Obrazek

2. feralny, cieknący rozdzielacz (nowy nie cieknie ;) )
Obrazek

3. nietypowe mocowanie
Obrazek

4. z tyłu
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 18:03 
Kiper
Kiper

Powiedz Macieju jeszcze ile koni ma twoja Kubota i ile zapłaciłeś za to cudo?
Bo ja mam Takie maleństwo jak B6000 12KM i nie wiem czy mi uciągnie taki opryskiwacz?

Jak w ogóle sprawuje się taki opryskiwacz bez wentylatora z tyłu. Mam tu na myśli typowe opryskiwacze do Winorośli bądź sadów tzw. sadowniczy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 19:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="szawapier"] Bo ja mam Takie maleństwo jak B6000 12KM i nie wiem czy mi uciągnie taki opryskiwacz?

He, he. Kubota B6000 ma nie 12KM, jak podaje wiele źródeł w necie, a 9 KM - dokładnie tak samo, jak Kubota B5000, moja B5001 czy jej analog na amerykański rynek - B5100. Ma 9KM, bo tyle ma silnik - Kubota Z600 (508 cm3). Moc na wałku to 8KM i w zupełności wystarcza do obsługi pompy P60. P60 ma przy 5bar zapotrzebowanie na moc 1kW, przy 15bar - 2,5kW, czyli max. 3,4KM.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 19:55 
Kiper
Kiper

Widzę Maciej że nie na darmo masz pod nickiem expert :D :wink:
A powiedz jak się sprawuje taki opryskiwacz w winnicy? No i ile takie cudo kosztuje? Bo jestem zainteresowany :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Jak się sprawuje napiszę, kiedy będę miał jakieś poważniejsze doświadczenia. Póki co widzę, że sika ostro, rozpylacze wirowe z pustym stożkiem dają bardzo drobne krople, a ciśnienie pracy 8-15bar przedmuchuje krzewy naprawdę solidnie. Pewnie, że to nie to samo, co opryskiwacz turbinowy, ale...
...po pierwsze - turbinowe są około 10x droższe,
po drugie - mają zapotrzebowanie na moc powyżej 30kW i trzeba by kupić duży ciągnik, a do dużego ciągnika - przebudować winnicę;
po trzecie - dysze ATR to dysze sadownicze i są stosowane w zwykłych opryskiwaczach nie tylko w winnicach, ale i w sadach.
Zresztą zawsze można kupić dysze eżektorowe - tam znoszenie jest minimalne.

Co do ceny: wg mnie tanio. Ile dokładnie? To zależy od tego, czego zażyczysz sobie w opryskiwaczu. Zadzwoń do Pana Grzesia i pogadaj. Telefon znajdziesz na www.stanimpex.pl

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 20:41 
Kiper
Kiper

Ok wielkie dzięki będę działał :wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 21:18 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"][quote="szawapier"] Bo ja mam Takie maleństwo jak B6000 12KM i nie wiem czy mi uciągnie taki opryskiwacz?

He, he. Kubota B6000 ma nie 12KM, jak podaje wiele źródeł w necie, a 9 KM - dokładnie tak samo, jak Kubota B5000, moja B5001 czy jej analog na amerykański rynek - B5100. Ma 9KM, bo tyle ma silnik - Kubota Z600 (508 cm3). Moc na wałku to 8KM i w zupełności wystarcza do obsługi pompy P60. P60 ma przy 5bar zapotrzebowanie na moc 1kW, przy 15bar - 2,5kW, czyli max. 3,4KM.
Macku,troche mieszasz :wink: Kubota B6000 ma silnik, nie Z600, a ZL600, który ma pojemność 577cc.
Moc 12,5KM.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2009, 05:41 
Kiper
Kiper

Maćku pięknie się to prezentuje, może kiedyś się też takiego dorobię :).
Zenek ma chyba rację, silnik ZL od B6000 jest to inny silnik, inna pojemność, inne wymiary cylindra i skok tłoka.
Szawapier - problem z B6000 i opryskiwaczem może być ukryty nie w mocy, a w tym że ona ma lewe obroty PTO, jeśli tam jest pompa przeponowa to chyba nie będzie problemu bo kierunek obrotów nie ma wtedy znaczenia, ale się upewnij.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2009, 07:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zenek"] Macku,troche mieszasz :wink: Kubota B6000 ma silnik, nie Z600, a ZL600, który ma pojemność 577cc.
Moc 12,5KM.

Badałem sprawę w dostępnych mi źródłach: ludziska podają nawet 19KM. Większość - 12,5 do 13 KM dla Kuboty B5000, B5001 i B6000. Wiem, że moja B5001 ma 9KM, ale zdaje się, że Ty, Zenek, masz instrukcję do swojej B6000, więc Twoje dane z pewnością są bardzo precyzyjne.
Masz może skan tej instrukcji?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2009, 08:49 
Ekspert
Ekspert

Ostatnia fotka - tak wygląda mgła z rozpylaczy wirowych przy ciśnieniu 7 bar:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2009, 10:04 
Kiper
Kiper

Może zainteresuja kogoś akcesoria polecane na tej stronie http://www.mikrociagniki.com.pl/site/akcesoria
Opryskiwacze też.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2009, 11:03 
mistrz
mistrz

Świder jest fajny. Nie wiedziałem że są takie do małych traktorków

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2009, 09:38 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]Ostatnia fotka - tak wygląda mgła z rozpylaczy wirowych przy ciśnieniu 7 bar:

Obrazek

Czy możesz regulować szerokość rozstawu lanc? Jaka jest szerokość rozstawu tych na zdjęciu? Przy oprysku, jak to widac na zdjęciu, musisz zachować pewien odstep od szpaleru, dla pokrycia całej powierzchni, jaki to odstep w cm?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2009, 09:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zenek"] Czy możesz regulować szerokość rozstawu lanc? Jaka jest szerokość rozstawu tych na zdjęciu? Przy oprysku, jak to widac na zdjęciu, musisz zachować pewien odstep od szpaleru, dla pokrycia całej powierzchni, jaki to odstep w cm?

I to jest jeszcze jeden drobiazg, wymagający korekty; korekta jest niezwykle prosta - musze wywiercić w profilu stalowym dwa otwory fi 12 i... już będę miał regulowany rozstaw lanc.
Odstęp lanc od szpaleru jest faktycznie bardzo ważny i to z niezwykle prozaicznego powodu - wszelkie kolebania ciągnika w trakcie jazdy tak przenoszą się na lance, że niezwykle łatwo wyłamać mocowania dysz. Rozstaw lanc mam w tej chwili 100cm (ale dysze wystają po 6-7cm) i to zbyt szeroko do międzyrzędzi 160cm. Zrobię 80 cm i to będzie to.

PS. Odległość od szpaleru, niezbędną dla pełnego pokrycia będę musiał policzyć: kąt oprysku dla rozpylaczy TR Lechlera wynosi 80o, a odległości między rozpylaczami na lancy muszę sobie zmierzyć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1