Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 07:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 18 lipca 2013, 07:47 
Ekspert
Ekspert

U mnie na około 10 arach 14x40m - 550 krzewów to 4x12l muszę się sprężać aby starczyło prysnąć z jednej strony rzędu.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 16:22 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Mam dokładnie taki.
Ciężki jak zalany pod korek - ale to normalne, aby go założyć na plecy trzeba postawić na czymś wysokim.
Rozpyla dobrze, ciąg ma wystarczający. Jedyna niedogodność to to że gaz jest pod dźwignią a płyn się otwiera kranikiem przy rurze. Lepsze rozwiązanie jest jak wszytko robi się na rączce tak jak w tych markowych - ale czy to warte 1000zł? Nie sądzę.
No i nie da się go zapalić samemu bez zdejmowania - ale markowych chyba też się nie da

Jurku, ten silnik ma faktycznie taką moc? Większość tanich spalinowych opryskiwaczy ma moc
około 3 KM i zbiorniki 15 - 20 litrów. Wprawdzie można nie nalewać pełnego zbiornika, ale to 26 litrów
+ około 12 kilo sprzęt, to trochę dużo na plecy. Nie wiem też o ile mniejszy byłby ciąg opryskiwacza z 3 konnym silnikiem.
Na alegro największą popularność ma 20 litrowy z silnikiem 2,8 KM
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... +spalinowy
ale nie wiem jakimi kryteriami kierują się kupujący.

Wstąpiłem okazyjnie do Castoramy - tam polecają 20 litrowy spalinowy Gardetech o podobnej mocy http://www.castorama.pl/opryskiwacz-spa ... -20-l.html , który jednak w sklepie internetowym można kupić jakieś 150 zł taniej.
Czas któryś zamówić, tylko co wybrać? Nikt więcej nie kupował i nie używa chińskiego sprzętu?

Ile mocy minimum powinien mieć taki opryskiwacz?

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 19:20 
Ekspert
Ekspert

Moja firmówka ma pojemność silnika 72,5 cm3 i 5 KM. Biorąc pod uwagę że w chińskim sprzęcie koniki są zazwyczaj naciągane to nie miałbym zaufania do sprzętu o mocy 2,8 KM.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 19:42 
Ekspert
Ekspert

Mieciu, porównywałem z firmowym http://www.oleomac.pl/Prodotto.jsp?idMa ... miglia=108 i przez to szukałem
z około 5-cio konnym silnikiem i znalazłem 26 litrowy, tylko nie rozumiem czemu ze wzrostem pojemności zbiornika, rośnie moc silnika. Może KW były dwa razy przeliczone na KM.

Poczekam na potwierdzenie Jurka.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 21:17 
Kiper
Kiper

Mietku możesz podać tak informacyjnie jaką ustawiasz ilość rozprowadzanego środka ( l/min) w swoim oleo-mac ?

PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 06:05 
Ekspert
Ekspert

Na oko :wink:
Regulacja jest od 1-4 zaworkiem na lancy (rurze). Ja ustawiam na 3, czasem na 2, rzadko na 4.

PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 13:29 
Ekspert
Ekspert

Przepraszam że nie odpowiadałem ale siedzę w Egerze i degustuję roczniki - co powoduje ... zresztą każdy wie co to powoduje wieczorami :)

Moc nominalna jest jakieś 3,7Km (z tego co pamiętam) oczywiście te chińskie koniki są jakieś mniejsze. Ale nie mogę narzekać na brak mocy na turbinie. Do oprysku drzew używam maks ciągu i dawkowanie na 4. Do winorośli muszę przymykać trochę turbinę - mniejsze obroty i mniejszy przepływ - bo po prostu wyrywa liście. Dawkowanie na 2 lub 3 - zależy czy pryskam z obu stron czy tylko z jednej.

Ja też podchodzę do chińszczyzny podejrzliwie - ale kupiłem najpierw tą turbinę a potem wiertnicę i jakoś działają. Moc trochę oszukana i przy wiertnicy trochę brakuje - ale opryskiwacz jest OK.

Ale może ja trafiłem jakiś super egzemplarz? Sami zdecydujcie.

Wracam do degustacji :)

PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 20:34 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Przepraszam że nie odpowiadałem ale siedzę w Egerze i degustuję roczniki - co powoduje ... zresztą każdy wie co to powoduje wieczorami :)
Wracam do degustacji :)

No tak, trochę zazdroszczę, dzięki, za odpowiedź i przyjemnej degustacji życzę. Myślałem, że będziesz mógł podać pojemność silnika, ale w tym wypadku nie nalegam.
Znalazłem aukcję z widocznymi naklejkami http://allegro.pl/opryskiwacz-spalinowy ... 15600.html

Obrazek

Jest jeszcze jeden kandydat z silnikiem 3,5 KM http://allegro.pl/opryskiwacz-spalinowy ... 88822.html ale raczej zostanę przy pierwszym wyborze

edit
doszukałem
Cytuj:
Specyfikacja:

Moc: 4.75 KM

Obroty: 7500 obr/min

Pojemność silnika: 43 cm3

Pojemność zbiornika: 26 L

Wyrzut: 12 m

Zdolność produkcyjna: 4L/min

Waga: ok 10kg

Więc pojemność silnika tylko 43 cm3

PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 22:36 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Na oko :wink:
Regulacja jest od 1-4 zaworkiem na lancy (rurze). Ja ustawiam na 3, czasem na 2, rzadko na 4.

Mietku pytałem bo zakupiłem stihl`a sr 430 ( miał byc ciągnikowy opryskiwacz do TZ-4k-14 ale @canin "zabił mi gwoździa" i wolałem nie ryzykować że opryskiwacz nie pociągnie i będzie stał bezużyteczny dlatego zdecydowałem się na turbinową plecakówkę ). Ustawiłem w swoim opryskiwaczu poziom 3 i 4 ( testuję jak na razie i uczę się opryskiwać turbinówką ) czyli odpowiednio 1,86 i 2,25 l/min przepływu cieczy. I teraz nie wiem czy za szybko szedłem bo oprysk 6 rzędów ( dwustronnie ) po ok. 60 m jeden szpaler wykonałem na dwóch zbiornikach cieczy czyli 2x14 l ( poszła siarka ) ?

P.S.
Powiem tak przy 10 ar nigdy więcej plecakowym Marolexem, tylko opryskiwacz turbinowy. Liście wykręcały się, że aż miło patrzeć :thumbup:

P.S. 2
Czy ktoś wie gdzie można kupić wysyłkowo Thjovit Jet 80 WG ?

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 05:31 
Ekspert
Ekspert

cianek napisał(a):
zakupiłem stihl`a sr 430

Ładne cacko. Choć mój ma więcej blachy mniej plastiku :wink:
Mój wyrzuca mniej więcej tyle samo, więc za szybko chodzisz :) Ale to też zależy jak gęste masz szpalery.

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 09:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"Myślałem, że będziesz mógł podać pojemność silnika[/quote]
Znalazłem link do starej aukcji która miała tytuł:
"Re: Wygrałeś aukcję: 2486174060 - OPRYSKIWACZ SPALINOWY PLECAKOWY 26L 4,75KM BCM !!!"
Więc ja mam tą "mocniejszą" wersję 4,75KM.

Ale potwierdzam - dla kilku-kilkunastu ar to jedyne wyjście.

Co do turbiny ciągnikowej to mnie też kusi - ale poczekam kilka lat aż obsadzę więcej terenu - teraz na 10-15ar to bez sensu.

PostNapisane: poniedziałek, 29 lipca 2013, 17:10 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Znalazłem link do starej aukcji która miała tytuł:
"Re: Wygrałeś aukcję: 2486174060 - OPRYSKIWACZ SPALINOWY PLECAKOWY 26L 4,75KM BCM !!!"
Więc ja mam tą "mocniejszą" wersję 4,75KM.

Ale potwierdzam - dla kilku-kilkunastu ar to jedyne wyjście.

Dzięki, też zamówiłem ten mocniejszy

-- Pn, 29.07.2013 18:10 --

edit 29. 07

Sprzęt dotarł dziś rano, w całym domu znajoma woń :roll:
Wydaje mi się, że te sprzęty różnią się tylko wielkością zbiornika i naklejkami

Obrazek

PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 20:12 
Ekspert
Ekspert

Roman po dwóch tygodniach użytkowania zakupionego opryskiwacza już możesz coś powiedzieć o tym
sprzęcie.Presja mączniaka pr. jest tak duża że człowiek nie nadąża z plecakiem :crazy: ,tym bardziej,że
po sodzie trzeba robić powtórkę siarkolem....

PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2013, 06:14 
Ekspert
Ekspert

Janku, mogę powiedzieć tylko tyle, że odpaliłem i zrobiłem wodną próbę sprzętu.
Jeśli będzie potrzeba to prysnę przed założeniem siatek - o ile czas pozwoli.

Po połowie lipca to pryskam już tylko w ostateczności.

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 23:47 
przedszkolak
przedszkolak

Dziękuję Wszystkim kolegom, którzy doradzali mi w tym temacie. Dziś kupiłem turbinę. Namierzyłem w dobrej cenie Solo 423. Połowę wziąłem na "kredyt" u mojej żonki :lol: Jutro jadę na działkę wykonać testy wodne :D Aby nie zapeszyć i zapewnić sobie długą bezawaryjną pracę od razu oblałem zakup białym gronowym z zeszłego roku.

-- czwartek, 22 sierpnia 2013, 00:47 --

No i mój nowy sprzęt jest po testach...
Na początek kilka słów do Mietka, który najgorliwiej namawiał mnie na zakup opryskiwacza mgławicowego. Mietek masz szczęście, że mieszkasz daleko ode mnie. Gdyby było inaczej to wybrałbym się do Ciebie i... I wycałował bym Cię po stopach!!!!! :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!:
Opryski to czynność, którą bardzo będę lubił wykonywać :D
W tym temacie sam siebie próbowałem przekonać, że zakup turbiny nie jest koniecznością i można się bez niej obejść.
Jak odpaliłem sprzęta i zacząłem próby to mina mi trochę zrzedła - jakiś taki słabawy. Ale jak zdjąłem siatkę z końcówki to zobaczyłem co to znaczy turbina. Jak gaz ustawić na maksa i przepływ na 4 to można opryskiwać w biegu :lol: :lol: . Drzewka w sadzie zamiast 30-40 minut opryskam pewnie 5 minut. Całą winniczkę zamiast 2-3 godzin w pół godziny.
A do tego zamiast po przymrozkach zgrabiać liście przez godzinę wydmucham je w 5 minut!
Jeszcze raz Mietek bardzo Ci dziękuję i moja skromna rada dla kolegów, którzy mają większą ilość krzewów i zamierzają kupić jakiś opryskiwacz. Zanim podejmiecie decyzję co wybrać odwiedźcie kogoś kto ma opryskiwacz mgławicowy i poproście o demonstracje jego możliwości. Gdyby nie to, że Mietek zraził mnie wczesną wiosną do zakupu opryskiwacza ciśnieniowego nigdy bym się nie dowiedział jaki błąd mogłem popełnić. Dodatkowo nie mogąc usiedzieć na dupie :lol: mając w kieszeni trochę grosza napaliłem się na glebogryzarkę, która również jest bardzo przydatna i oszczędzi mi kilka dni przy okrywaniu krzewów na zimę. A winnica bez trawy i chwaściorów wygląda super- professional :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1